Ninebot Kickscooter MAX / Segway MAX G30 II

Ninebot Kickscooter MAX / Segway MAX G30 II

Do druge države i nazad

Kad je Ninebot-Segway Max G30 II stupio na naše tržište, svima je odmah za oko zapao jedan detalj. Ovaj električni romobil ima ogroman domet, možda najveći u svojoj klasi. U stanju je proći dalekih 65 kilometara. To znači da bi komotno mogli proći cijelu Sloveniju.

Šalu na stranu, ovaj električni romobil stvarno ima reklamiran domet od 65 km. Naravno, ostvarit ćete taj domet samo ako ćete se voziti polagano i niste preteški. U suprotnom možete očekivati nekih 55 km. Nemojte nas krivo shvatiti, to je i dalje više nego impresivno za romobil ove cijene i proporcija.

Ninebot-Segway Max G30 je sklopivi električni romobil koji je (teoretski) dizajnirao Segway, poznata američka tvrtka koju je 2015. kupila kineska tvrtka Ninebot. Ninebot također proizvodi i Xiaomi romobile, možda su zato neki modeli dosta slični. U samom startu Segway je imao prednost po pitanju razvoja proizvoda za osobnu mobilnost naspram Ninebota i Xiaomia, kako u smislu tehnologije tako i svijesti o robnoj marki, ali Ninebot ima jasnu strategiju. Korištenje imena Segway za unapređenje brenda Ninebot.

 

Ninebot-Kickscootrer-MAX-2.jpg

Prikaz svega potrebnog u šarenom izdanju.

 

Business klasa

Max G30 II došao nam je u kutiji i zahtijevao malu količinu samostalne montaže. Nije bilo velikih problema, sve što se od vas očekuje je da pričvrstite četiri vijka kako bi povezali upravljač s držačem. Evo, složili smo ga, bio je pred nama spreman za testiranje. S jednim od najdužih dometa u svojoj klasi, robusnim i udobnim pneumatskim gumama od 10,5 inča i okvirom koji se lako sklapa, nova generacija Ninebot KickScooter MAX G30E II tu je da potakne svakog tko još nije razmišljao o nabavci električnog romobila da ponovo promisli. Vozačima pruža veoma pouzdano i ugodno iskustvo vožnje.

Ovaj romobil pružat će vam jako malu brigu po pitanju baterije. Ima ugrađen transformator što znači da neće morati vući velike punjače sa sobom. Imat ćete jedan tanki kabl koji ide u utičnicu i direktno u romobil. Dakle punjač za ovaj romobil vam doslovno može stati u džep. Kada uparite tu činjenicu s njegovim impresivnim dometom, stvarno ne bi trebalo biti problema s punjenjem.

 

Općenita-romobil-1-5.jpg

Moćan: Čak smo i ekipi na skate parku morali pokazati koliko je ovaj romobil cool.

 

Standardni punjač od 3 A će vaš G30 II u potpunosti napuniti za 6 sati. Također, možete posebno kupiti i punjač od 5 A pa će cijeli proces trajati skoro duplo kraće. Značajke poput IPX5 bi nas trebale uvjeriti da ovaj romobil može podnijeti dugotrajan mlaz vode niskog pritiska. To čini ovaj Ninebot KickScooter savršenim za putovanja na duge udaljenosti i udobnu vožnju kada vremenski uvjeti i nisu najbolji. Na LED zaslonu u boji možete vidjeti svoju brzinu vožnje, odabrati koji način vožnje vam je najprikladniji, provjeriti razinu baterije i Bluetooth povezanost. Čak će vas obavijestiti o tome ako će biti potreban i neki popravak. Načinima rada Eco, Drive i Sport može se izravno pristupiti putem intuitivnog LED zaslona, a imate i način rada za pješake kako bi lako mogli hodati uz vaš romobil. Ugrađene 10-inčne pneumatske gume pružat će dosta ugodnu vožnju pa bi se moglo reći da nema potrebe za amortizerima. Možda vožnja jest udobnija s nekom vrstom ovjesa, ali morate upamtiti, što je više pomičnih dijelova, to je šansa za kvarom veća.

Litijske baterije velikog kapaciteta od 551 Wh pametne su i sigurne. Smart BMS (Braking Management System) pomno prati status baterije s višestrukim zaštitnim mehanizmima kao što su zaštita od kratkog spoja, dvosmjerna zaštita od punjenja i pražnjenja, zaštita od prekomjerne struje i temperaturna zaštita, kako bi se osigurala sigurnost baterije i produžio njezin vijek trajanja. Inovativni sustav regeneracije kočnica pretvara Ninebot KickScooter u električno vozilo kojeg pokreće električna energija u baterijama, ali i reciklirana energija generirana tijekom vožnje. Energija će se prikupljati mehanizmom regenerativnog kočenja i distribuirati kada vam je potrebno pojačanje. Ugrađeno prednje LED svjetlo jačine je 2,5 W. Dovoljno je jako da vidite sve rupe prije nego što prođete preko njih. Osim toga, KickScooter MAX G30E II opremljen je prednjim, bočnim i stražnjim E-MARK certificiranim reflektorima.

 

Općenita-romobil-1-4.jpg

  Okretan: Romobilu smo testirali okretnost i svladavanje učestalih zavoja, što je čest slučaj u vožnji gradom.

 

Kakva je vožnja

Konačno je došlo vrijeme da provozamo i ovu mrcinu. Sa svojih 18,7 kg moramo priznat da i nije baš najlakši među konkurencijom, ali negdje su morali ugurati mogućnost tolikog dometa. Svejedno je bez većih problema stao u lift. Kao i kod F25E modela, kako bi uopće pokrenuli ovaj romobil, morate mu dodati početnu brzinu od 4 km/h. Tako smo se jednom odgurnuli nogom i pritisnuli gas, a kad ono iznenađenje. Stvarno nismo očekivali da će romobil toliko ubrzati, ali on ga je stvarno ozbiljno potegnuo. Naravno, maksimalna brzina mu je limitirana na 25 km/h, ali motor od 700 W pokazao se pravim iznenađenjem. Imali smo velika očekivanja od njega, napunili smo mu do kraja bateriju i krenuli na naš testni put. Ono što ćete prvo primijetiti, pogotovo ako ste već vozili neki drugi električni romobil, je ta potreba za početnim ubrzanjem. Svaki put kad bismo prošli semafor ili se popeli na neki rubnik, instinktivno bi stali na njega i pritisnuli gas. Očekivali bi da će romobil ubrzati, samo da bi zatim, zbog gubitka ravnoteže, morali sići s romobila.

 

Untitled-1-max.jpg

 GPS unutar aplikacije se prestao truditi s praćenjem i jednostavno nas je pustio da poletimo.

 

Naravno, nakon nekoliko semafora već smo se priviknuli na to svojstvo i vožnja je tekla bez problema. Kroz grad se romobil osjećao stabilno, čvrsto i udobno. Znali smo da romobil nema ovjes, ali smo svejedno bili ugodno iznenađeni udobnom vožnjom. Nedostatak ovjesa osjetio se kada smo prelazili neravni dio s tračnicama, romobil se podosta tresao, ali svejedno nismo imali osjećaj da će se nama ili romobilu nešto dogoditi. Kada bismo pritisnuli polugu za dodavanje gasa, romobil bi svoju maksimalnu brzinu od 25 km/h postigao u nekih 3 sekunde. Jako dobro reagira na naše dodavanje ubrzanja i osjeća se živahno, a opet ozbiljno i poslovno. Divna kombinacija. Nakon što smo lagano završavali segment gradske vožnje, slijedio je pravi izazov.

 

Ninebot-Kickscootrer-MAX-3.jpg

 Buduća regulacija: Potencijalno mjesto za registracijsku oznaku.

 

Romobili koje smo testirali prije njega, su svi manje-više uspješno odradili gradsku vožnju, no uzbrdica je uvijek bila problem. Proizvođač tvrdi da ovaj romobil ima mogućnost uspona od nekih 20 %, što bi značilo otprilike nekih 11 stupnjeva. Ranije smo izmjerili da najstrmiji komad puta iznosi otprilike 10 stupnjeva. Dakle, sudeći po svemu ne bi trebalo biti problema. Krenuli smo uzbrdo i s početnim serpentinama MAX G30 II nije imao većih problema. Ugodno nas je vozio uzbrdo prosječnom brzinom od 17 km/h. Čak i kada smo došli do najstrmijeg komada ceste, romobil je usporio, ali nas je i dalje vozio brzinom od 8 km/h. Tako smo se mi konačno popeli uzbrdo, bez potrebe za odguravanjem. Kada smo vozili nizbrdo, romobil se stvarno osjećao čvrstim i sigurnim. Svejedno 10,5 inčne gume i nisu baš predviđene za neke velike brzine, nagle zavoje i kamenčiće. Dobro smo usporili prije svakog zavoja, a kočnice su odradile svoj zadatak savršeno. Nismo imali osjećaj da previše koče zbog čega bi moglo doći do proklizavanja gume, a niti da ne možemo stati. Cijelo vrijeme smo imali osjećaj potpune kontrole na romobilom. Definitivno smo bili zadovoljni ovim romobilom, dovoljno je snažan da vas potegne uzbrdo. Stoga bi ovaj romobil trebao odgovarati i našim čitateljima u brdovitim pokrajinama. Zbog toga, velikog dometa i jednostavnog punjenja, ovaj romobil preporučujemo svakome.

 

r2.jpg

t2.jpg

 

KOMPLETAN USPOREDNI TEST ELEKTRIČNIH ROMOBILA

E - ROMOBILI

Najjači igrači u industriji električnih romobila odlučili su nam dati neke od svojih najprodavanijih primjeraka na test. Od entry-level električnih romobila do možda najjače zvijeri na tržištu, isprobali smo šest različitih modela i nasreću ostali živi i zdravi da vam probamo dočarati kakav je doživljaj voziti prijevozno sredstvo prema kojemu je većina skeptična.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.