Garmin Varia RCT71 - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Garmin Varia RCT71

Garmin Varia RCT71

Radar koji čuva leđa biciklistima

Sada svatko od nas koji vozimo bicikle ili e-bicikle može imati osobni radar koji nam čuva leđa. Garmin je u stražnje svjetlo bicikla ugradio radar i Full HD kameru. Ako vozite bicikl otvorenim prometnicama, ovaj uređaj bi vas mogao zanimati.

Varia RCT715 je naziv stražnjeg svjetla za bicikl. Ovaj radar osim doista jarkog svjetla, ima i ugrađenu kameru Full HD rezolucije i radar koji će vas obavijestiti ako vam netko dolazi odostraga. Radar će reagirati na automobile i tramvaje, ali i na manje objekte poput nekih bicikala. No ovaj uređaj nije primarno namijenjen korištenju u gradu, kako maksimalno može prikazati 6 objekata iza vas. Budući da mu je kut hvatanja objekata dosta širok te može uhvatiti aute udaljene i do 140 metara iza vas, u prometnoj gužvi grada bit će ga nezgodno koristiti. Garmin Varia radar namijenjen je za korištenje izvan gradskih prometnica, no poslužit će i u manje prometnim gradskim ili jednosmjernim ulicama poput one na zagrebačkom jezeru Jarun, gdje smo testirali Varia RCT715 svjetlo s ugrađenim radarom i kamerom.

Radar je besprijekorno detektirao svako vozilo koje nam se približavalo, kao i neke bicikle koji su nam prilazili straga. No ipak neće moći detektirati sve bicikle, što pretpostavljamo da ovisi o materijalu rame bicikla, jer postoje neki od kojih se radarski signal ne može odbiti.

 

Garmin-Varia-Slike-1-4.jpg

Tri moda treperenja vozaču će olakšati da vas uoči danju i noću.

 

Kada smo po završetku vožnje izašli u grad, zanimljivo je bilo vidjeti kako se tramvaj prikazao kao dva vozila. S naletom većeg prometa na displayu mobitela mogli smo vidjeti do 6 objekata koji nam se približavaju različitim brzinama, no s obzirom na to da je promet u Zagrebu prilično gust, zasigurno niti velike radarske postaje ne bi uhvatile baš svaki automobil. Šalu na stranu.

Varia RCT715 uparili smo s mobitelom preko Bluetootha te pokrenuli Varia mobilnu aplikaciju koja nam grafički prikazuje nadolazeća vozila, no zapravo je bitnije zvučno upozorenje ili upozorenje vibracijom koje vas obavještava o nadolazećem vozilu. Kada se vozite biciklom, prije promjene smjera kretanja uvijek pogledajte iza i oko sebe kako biste se uvjerili da oko vas nema prometa te da je potpuno sigurno promijeniti smjer kretanja.

 

Kada se vozite biciklom prije promjene smjera kretanja uvijek pogledajte iza i oko sebe, kako biste se uvjerili da oko vas nema prometa te da je potpuno sigurno promijeniti smjer kretanja.

 

Crveno svjetlo dovoljno je jako da budete uočeni i po danu i po noći. Postoji nekoliko načina osvjetljenja, pa tako svjetlo može biti slabije ili jače, mijenjati stanja između te dvije razine osvjetljenja ili bljeskati, što će još više skrenuti pozornost na vas.

Ako nemate Garmin putno računalo s kojim je moguće upariti ovo svjetlo s ugrađenim radarom, razinu odnosno način osvjetljenja mijenjate kratkim pritiskom na gumb za paljenje. Putem Vario mobilne aplikacije nije predviđeno mijenjati način osvjetljenja već ona, osim za radarski prikaz, služi i za prilagodbu opcija snimanja kamerom.

Kamera može snimati kontinuirano ili kada radar detektira neku aktivnost, dok je video kvalitete 720p ili 1080p, sa ili bez zvuka. Možete prilagoditi dužinu trajanja video isječaka između minimalno minute i 30 sekundi, pa sve do trajanja od pet minuta.

 

Varia-2.jpg

Overlay videa nam prikazuje GPS podatke (datum, vrijeme, koordinate i brzinu kretanja).

 

slika.jpg

Detalje krošnji drveća ili druge detalje nećete dobiti sasvim oštro zbog kompresije na videu.

 

slika2.jpg

Izgled dijela tablice automobila pri većim brzinama. Mi smo se kretali malo ispod 30 km/h, koliko je dozvoljeno na prometnici.

 

Preko videa postoji mogućnost ispisa trenutne GPS lokacije, vaše trenutne brzine kretanja te vremena i datuma. Kao i svaki GPS, i ovaj je znao prestati raditi na trenutke, pa baš kada smo htjeli oboriti (i snimiti) vlastiti brzinski rekord, to nam nije uspjelo. Vjerojatno zbog kombinacije oblačnog vremena koje smanjuje GPS komunikaciju i nespretno montiranog svjetla ispod sica bicikla, no nije sic taj koji smeta GPS komunikaciji jer je većinom radila dobro, nego veliki ruksak na našim leđima dodatno stvara barijeru u komunikaciji s GPS satelitima.

Za pregled snimljenih materijala potrebno je uređaj spojiti s računalom pomoću priloženog USB-C kabela kako biste dobili pristup mikro SD kartici koja dolazi uz Varia RCT715, ili se možete preko Varia aplikacije i Wi-Fi mreže povezati s kamerom čime je omogućeno i preuzimanje video materijala na vaš mobitel.

Koji god način snimanja odabrali, vaši videi će biti izbrisani i presnimljeni novim videima, osim u slučaju da ste stisnuli record ikonu u Vario aplikaciji na mobitelu ili ukoliko ste doživjeli incident, no tu opciju snimanja incidenta nismo uspjeli testirati ;). Nadamo se da niti vi nećete morati koristiti tu opciju.

 

Varia-3.jpg

Varia mobilna aplikacija ima zgodan grafički prikaz objekata koje je detektirao radar.

 

Ugrađena baterija traje do 6 sati uz korištenje radara, stražnjeg svjetla u načinu dnevnog bljeskanja i snimanje kamerom. U slučaju da vam zatreba dodatna struja, možete spojiti bateriju na vanjski powerbank, ali tako RCT715 prestaje biti IPX7 vodootporan, pa treba pripaziti jesu li vrata USB-C konektora dobro poklopljena ako želite imati zaista vodootpornu kameru.

Kvaliteta Full HD videa dovoljno je oštra da tablicu automobila možete pročitati s udaljenosti od otprilike šest do sedam metara od vas, a treba imati na umu da stabilizacija videa igra ulogu u tome, stoga pri većim brzinama udaljenost mora biti manja.

Garmin Varia RCT715 svakako možemo preporučiti svima koji se vole zaletjeti biciklom na Medvednicu ili na Sljeme neke druge planine, kao i onima koji se vozikaju međugradskim cestama.

Na Garmin web stranicama proizvoda možete pronaći kompatibilne uređaje s kojima je moguće upariti Varia radar, a osim mnogobrojnih satova i putnih računala može se pronaći i Varia Vision zaslon u vidnom polju kao jedan od intrigantnijih uređaja.

 

Više informacija

  • Model: Garmin Varia RCT71
  • Ocjena: 4,6
  • Kvaliteta: 5
  • Dojam: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Garmin
  • Vodootpornost: IPX7
  • Dimenzije i masa: 106,5 x 42,0 x 31,9 mm, 147,0 g
  • Ostalo: ANT+® (radar, svjetlo za bicikle), BLE (radar, upravljanje kamerom), Wi-Fi (samo lokalna mreža)
  • Ustupitelj i cijena: Garmin, 399,99 eura
  • Minus: voljeli bismo da mobilna aplikacija može poslužiti kao svojevrstan retrovizor
  • Plus: radar je vrlo korisna stvar jer vas upozorava na prisutnost objekata iza vas
  • Kamera: 1080p/720p, pri 30 FPS, Načini rada kamere: neprekidno snimanje, isključeno, kameru uključuje radar
  • Baterija: Trajanje baterije: 4 sata za kontinuirano svjetlo, 5 sati za peloton, 3 sata za noćno bljeskanje, 6 sati za dnevno bljeskanje (sve uz snimanje pri 1080p)
  • Ostalo: Načini osvjetljenja: kontinuirano svjetlo, peloton, noćno bljeskanje, dnevno bljeskanje, Lumeni: 20 za kontinuirano svjetlo, 8 za peloton, 29 za noćno bljeskanje, 65 za dnevno bljeskanje
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.