Suunto 5

Suunto 5

Limitiran zaslon

Sve što očekujete od sportskog sata nalazi se u ovom Suunto 5 modelu. Jednostavan je za kontrolu, vidljiv na suncu te, naravno, otporan na različite vremenske uvjete, no razvoj tehnologija ipak je učinio ovaj sat napornijim za korištenje u usporedbi s ostalima.

Kod kupnje sata, bilo klasičnog bilo pametnog, dizajn je (naravno, uz udobnost) jedna od najbitnijih stavki. Dok Suunto 5 dolazi u vrlo prepoznatljivom i agresivnom dizajnu, neke fizičke karakteristike ipak se neće sviđati svakome.

Suunto zadržava veliki dizajn sata, no u verziji 5 također je zadržao i iznenađujuće malen ekran. Naime, cilj je svih proizvođača pametnih satova načiniti što veće lice sata da bi on bio čitljiv u svim uvjetima, pogotovo tijekom rekreacije.

 

Suunto 5 3

Suunto 5 ima zaslon vrlo malenog promjera u odnosu na ukupnu veličinu sata. Rekli bismo da je otprilike 50% površine zapravo sat, 25% zauzima debeli, crni obrub zaslona ispod stakla, a zadnjih 25% je metalni obrub oko ekrana.

Na žalost, patnje ovdje ne staju jer zaslon nije laminiran, što znači da između ekrana i stakla zaslona s vanjske strane ima praznog prostora pa zaslon izgleda udubljeno i, što je najgore, slabije se vidi radi odbljeska svijetla u prostoru te smo primijetili da često škiljimo u njega.

Ekran ne koristi LCD niti OLED tehnologiju, nego računa na to da će vam svjetlost iz okoline osvijetliti zaslon u boji rezolucije svega 218x218 piksela. Kada pogodite kut osvjetljenja, zaslon se solidno može očitati, a nakon par dana korištenja naviknuli smo se na njega, iako iskustvo ne bismo nazvali idealnim s obzirom na konkurenciju.

 

Nije za svaku ruku

Osim zaslona, imamo još jedan „feature“ dizajna koji se možda nekima neće svidjeti. Danas se to manje vidi na smartwatchevima, no nekada je takav dizajn bio puno češći. Naime, sat se zapravo proteže u sam remen, a remen je dobrim dijelom fiksiran u polukrug pa se sat ne može izravnati na stolu.

 

Suunto 5 2

 

Također, više-manje određuje specifični izgled ruke na koju će dobro stati, dok će ostali imati izazov dobro ga namjestiti. Ove produžetke samog sata viđamo kod sportskih satova jer se ranije antena za GPS morala protezati van sata za bolje lociranje.

Svi su ti izazovi riješeni posljednjih godina, no zato Suunto 5 i dalje ima superiorne rezultate praćenja vaše lokacije.

Sat dolazi u više boja, kako okvira, tako i narukvice, a mi smo isprobali Graphite Copper verziju koja nam se svidjela kao i kod Suunto 7 modela. Sjajan dizajn metalnog kućišta boje bakra ističe sat te je dovoljno drugačiji od konkurencije da bude prepoznatljiv, a „grafitna“ boja narukvice dobro se uklapa u ukupan dizajn.

 

Suunto 5 1

Sat nema zaslon osjetljiv na dodir, već se za navigaciju koristi pet gumba oko lica sata. Na kontrolu se morate naviknuti, no nakon par dana aktivnog korištenja i frustracije, jednom kada pohvatate kontrole, sat je jednostavno postaviti.

Suunto je kao brend iznimno ponosan te se fokusira na praćenje vaših aktivnosti. Model 5 zahvaljujući jednostavnom zaslonu ima dugotrajnu bateriju dok funkcionira kao sat, no primarne su mu mogućnosti ipak praćenje aktivnosti. Za njih ima više načina rada, ovisno o vašoj mogućnosti da ga napunite.

 

Suunto 5 1 2

 

Za aktivan rad ima dva moda: onaj za detaljnije praćenje trajat će na jednom punjenju oko 20 sati, drugi će podatke prikupljati rjeđe, no zato baterija traje i do 40 sati između punjenja.

Sat će pratiti vaše aktivno bavljenje sportom te vas malo ranije obavijestiti ako smatra da neće imati dovoljno baterije za praćenje vaše sljedeće aktivnosti. Ako radi samo kao sat, baterija može trajati i preko tjedan dana.

 

Specijaliziran za rekreaciju

Zahvaljujući standardnim senzorima i senzoru na dnu koji optički prati vaš rad srca, softver sata može izračunati brojne statistike i vaše performanse. Rezultate možete vidjeti u stvarnom vremenu na satu ili s proširenim detaljima u novoj Suunto aplikaciji.

 

Suunto 5 4

 

Na satu imate gotovo sve popularne sportove koje može pratiti, uključujući i plivanje. Naravno, to znači da je otporan i na dubine do 50 metara. Na žalost, ne spominje se i vrsta vode pa ne možemo reći kako će funkcionirati u slanoj vodi, no svakako ga dobro isperite običnom vodom nakon svakog uranjanja.

Tu su i standardne mogućnosti poput prenošenja obavijesti s mobitela, kao i razni podsjetnici o vašim nadolazećim sportskim aktivnostima. Suunto se specijalizira za praćenje sportskih performansi te će najviše odgovarati pojedincima koji ga za to žele i koristiti.

 

Na ovom linku pogledajte kompletan test pametnih satova te usporednu tablicu rezultata

Pametni satovi za doček lijepog vremena u stilu

Ručni sat vaš je idealan suputnik, no danas može daleko više od pokazivanja vremena. On je pametan suputnik koji prati vašu statistiku, služi kao digitalni novčanik, opominje vas zbog loših navika te potiče na one pozitivne.

Više informacija

  • Model: Suunto 5
  • Operativni sustav: Suunto
  • Ekran: Transreflektivni
  • Baterija: do 14 dana
  • Debljina i masa: 14,9 mm, 66 g
  • Ostalo: Akcelerometar, žiroskop, HR
  • Ustupitelj i cijena: PolleoSport, Cijena: 2.099,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Suunto 5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Suunto 5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.