Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9

Samsung novom generacijom svoje flagship serije igra na sigurno te radi na poboljšanju provjerenog dizajna uz vrlo bitne nadogradnje



Nova stara galaksija



Samsungova Galaxy S serija dugo je igrala na sigurno uz šablonski dizajn dok su promjene dolazile tek kroz promjenu veličine i materijala uređaja. Tek s Galaxyjem S8 Samsung je odlučio odbaciti gotovo sve aspekte svog već dosadnog dizajna u potpuno novi dizajn koji obilježava Infinity Display. Novi dizajn odlično je prihvaćen i Samsung je za iduću generaciju odlučio zadržati osnovni dizajn uz dodatno smanjivanje rubova okvira zaslona kako bi Infinity Display još više došao do izražaja.

Samsung isporučuje Galaxy S9 s Androidom 8.0 Oreo koji je uvelike izmijenjen te pruža uistinu jedinstveno iskustvo. Gotovo da nema aspekta Androida koji Samsung nije odlučio izmijeniti, što se nikako neće svidjeti ljubiteljima „golog“ tvorničkog Androida. Samsung Experience 9.0 bit će poznat korisnicima Galaxyja S8 jer je sučelje gotovo identično, što nije loša stvar pošto se radi o uistinu odličnom sučelju koje uvelike mijenja način na koji koristite Android. Ono što je loše jest količina bloatwarea, odnosno nepoželjnih predinstaliranih aplikacija zbog kojih se neke aplikacije ponavljaju, odnosno imate Googleovu i Samsungovu aplikaciju koje čine istu stvar.

Sansung Galaxy S9 Black 1



Galaxy S9 pokreće Samsungov vlastiti Exynos 9810 SoC s četiri Mongoose M3 jezgre radnog takta 2,7 GHz koje se koriste za intenzivnije zadatke i četiri Cortex-A55 jezgre radnog takta 1,8 GHz za manje intenzivne i pozadinske zadatke. Verzija za SAD i Kinu koristi Qualcomm 845 SoC, no zanimljivo je kako Samsung ovog puta nije odlučio smanjiti performanse vlastitog SoC-a kako bi razlika u performansama između internacionalne i verzije za SAD i Kinu bila neprimjetna. Sada Exynos diše punim plućima, tako da su procesorske performanse Exynos verzije osjetno više od verzije sa Snapdragon SoC-om. Mali-G72 MP18 osamnaestjezgreni grafički procesor odlično obavlja posao i nema igre koju ne može pokretati na visokim, konzistentnim framerateovima, što je za očekivati od flagship uređaja.

Kvaliteta izrade je odlična, uz „glass sandwich“ konstrukciju koja se sastoji od dva zakrivljena staklena panela zaštićena Gorilla Glassom 5 i aluminijskog okvira koji je poboljšan te otporniji na grebanje od okvira Galaxyja S8. Galaxy S9 pravi je magnet za otiske prstiju, tako da je zaštitna maska nužna ako želite uređaj očuvati čistim. Zaslon je 5,8-inčni zakrivljeni Super AMOLED zaslon rezolucije 2960 x 1440 piksela s vrlo visokom gustoćom piksela od čak 570 piksela po inču. Zaslon je 15-ak posto svjetliji u odnosu na zaslon prošle generacije, što pomaže pri vanjskom korištenju. Reprodukcija boja je ostala karakteristična samsungovska s blago prezasićenim bojama, no za one koji žele precizniji prikaz boja u postavkama je moguće odabrati neutralnije profile prikaza.

Samsung je napokon usvojio stereo zvučnike, tako da je uz standardni zvučnik na dnu uređaja Galaxy S9 dobio dodatni zvučnik na mjestu zvučnika za pozive. Galaxy S9 također ima Dolby Atmos mogućnost koja zvuči vrlo impresivno u Atmos demoima i uistinu daje osjećaj surround zvuka, iako se radi o samo dva zvučnika, dok je kod gledanja normalnih videa daleko manje impresivan, no svejedno se radi o kvalitetnijem audio iskustvu. Za punjenje i prijenos podataka Galaxy S9 koristi USB Type-C utor, dok za spajanje slušalica koristi 3,5-milimetarski utor koji polako, ali sigurno izumire u svijetu pametnih telefona, često pod izlikom zahtjeva micanja 3,5-milimetarskog utora za dodavanje vodootpornosti, no Galaxy S9 je vodootporan uz IP68 certifikat unatoč zadržavanju istog.

Sansung Galaxy S9 Black 3

 

Iako je brojač otkucaja srca već standardna oprema na Galaxy S seriji uređajima ove godine, Samsung je otišao korak dalje, tako da je Galaxy S9 dobio i mogućnost mjerenja tlaka, iako vam za kalibraciju i dalje treba zasebni tlakomjer jer senzor koji mjeri tlak može samo mjeriti razliku u tlaku u odnosu na kalibracijsko mjerenje te ne može dati točnu vrijednost ako ga ne kalibrirate uz pravi tlakomjer. Ovo je svakako zanimljiv i odličan dodatak koji bi nekome čak mogao spasiti život. Kamera Galaxyja S9 donosi jednu veliku novost u svijetu modernih pametnih telefona: promjenjivi otvor blende. U automatskom se načinu snimanja otvaranje i zatvaranje blende obavljaju automatski, dok u Pro načinu snimanja sami možete kontrolirati otvor blende. Blenda ima dva otvora, f/1,5 za loše svjetlosne uvjete i f/2,4 za bolje svjetlosne uvjete u kojima je dozvoljeno pustiti manje svjetla u korist oštrine.

Galaxy S9 dobio je najvišu ocjenu od strane DxOMarka, što je potvrda kako se radi o uistinu impresivnoj kameri. Rezolucija od 12 megapiksela dovoljna je da uhvatite svaki detalj, dok je rezolucija snimanja videa 2160p, odnosno 4K uz mogućnost optičke stabilizacije slike ako snimate u 30 sličica u sekundi. Kod 2160p snimanja u 60 sličica u sekundi optička stabilizacija nije dostupna, tako da je tu opciju najbolje koristiti uz gimbal ili neki drugi oblik stabilizacije. Druga velika novost za Galaxy S9 je Super Slow-Mo način snimanja u čak 960 sličica u sekundi u 720p rezoluciji, što je impresivno iako je Sony prvi napravio uređaj s tom mogućnosti.

Samsung Galaxy S9 5

 

AR Emoji Samsungov je pokušaj kopiranja Appleovih Animojija na iPhoneu X te je očito kako se radi o tehnički inferiornijem proizvodu jer je tracking daleko neprecizniji i ako nosite naočale aplikacija često gubi mogućnost praćenja očiju. Aspekt Galaxyja S9 koji, nažalost, nije nadograđen je baterija koja je ostala istog kapaciteta kao i na prethodnoj generaciji, 3000 miliamper-sati, što se na papiru čini dovoljno, no u praksi je teško prijeći 5,5 sati rada zaslona pri normalnom korištenju, što će mnogima biti sasvim dovoljno, no isto tako mnogima koji o pametnom telefonu ovise zbog posla to neće biti dovoljno.

Samsung Galaxy S9 je odličan uređaj kojemu možemo zamjeriti samo bloatware i nizak kapacitet baterije. U svijetu u kojemu se mnoge komponente miču, Samsung je napravio uređaj koji ima sve i više od onoga što vam treba.

Više informacija

  • Model: Galaxy S9
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Procesor: Samsung Exynos 9810
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Konektor: USB Type-C, 3,5 mm
  • Ekran: 5,8“ Super AMOLED, 2960 x 1440 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 3000mAh
  • Dimenzije i masa: 147.7 x 68.7 x 8.5 mm
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, kamera, zaslon
  • Minus: Bloatware, baterija
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com 6.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S9

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S9 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.