Samsung Galaxy Z Fold 4 - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4

Mobitel i mini tablet u jednom

Samsungova Z serija je prisutna od 2019. godine, kada su napravili malu revoluciju na tržištu. Iako su mnogi bili skeptični, ove godine je predstavljena 4. generacija Z modela koji su poboljšavani iz godine u godinu.

Ovogodišnji model donosi sitna, ali bitna poboljšanja koja na prvu i nisu vidljiva. Specifičnost ovog uređaja su svakako njegova dva zaslona. Dizajn prati S seriju te uređaj ima ravnije površine u odnosu na prethodnika, to jest, prednja i stražnja strana više nisu zaobljene prema bočnim stranicama.

Vanjski zaslon je 6,2“ Dynamic AMOLED sa 120 Hz te omjerom stranica 23,1:9. Ove godine je ekran nešto širi nego kod prošlogodišnjeg modela te je time dosta ugodniji za korištenje. No i dalje je primjetno da je ekran dosta dugačak. Kvaliteta ekrana je na samom vrhu, s jako dobrim prikazom boja, kontrastima i kutevima gledanja.

 

Fold4_1-1-6.jpg

Pravi highlight ovog uređaja je mogućnost njegovog otvaranja kada se dolazi do unutarnjeg Dynamic AMOLED 2X ekrana veličine 7,6 inča, osvježenjem od 120 Hz i podrškom za HDR10+. Vanjski ekran je zaštićen Victus+ staklom, dok je unutarnji zaštićen otpornijom plastikom. Kvaliteta prikaza na unutarnjem ekranu je odlična. Kontrasti i boje su vrlo dobri, kao i kutevi gledanja. Osvjetljenje je dovoljno jako da sadržaj bude vidljiv i za jačeg sunca.

Jedino je i ove godine prisutno udubljenje na sredini ekrana, koje je vidljivo kada je ekran isključen te se osjeti tek blago pod prstima. No treba uzeti u obzir da je ovo jedan od rijetkih uređaja s preklopivim ekranom. Unutarnji ekran podržava i S-pen, no isti ne dolazi u paketu, nego ga je potrebno kupiti zasebno. Na ovom uređaju je poboljšan i sam zglob koji je sada nešto čvršći, tako da je sada moguće ekran postaviti otvoren u bilo kojem položaju.

 

Poboljšanja su primjetna i kod kamera

Dok većina flagship modela ima čitač otiska prsta postavljen ispod ekrana, zbog dvostruke primjene ovog uređaja, Samsung se odlučio isti ukomponirati u Power tipku koja je plosnata i utisnuta u kućište na desnoj strani uređaja. Čitač je jako precizan i radi dosta brzo. Iznad su se smjestile tipke za glasnoću koje su nešto uže, ali duže.

Samo pozicioniranje tipki na uređaju je vrlo dobro. Na gornjoj i donjoj strani su se smjestili jako glasni i kvalitetni stereo zvučnici koji poboljšavaju iskustvo igranja igrica ili gledanja filmova na ovom uređaju. Ovaj uređaj i dalje posjeduje IPx8 zaštitu, čime je mobitel otporan na vodu. Stražnja strana je zaštićena Victus+ staklom, a modul s tri kamere je ostao identičan prošlogodišnjem modelu.

 

Fold4_1-1-4.jpg

No same kamere su doživjele poboljšanje. Glavna kamera sada ima senzor od 50 MP s optičkom stabilizacijom, druga kamera je telefoto od 10 MP, također s optičkom stabilizacijom, ali s 3x uvećanjem. Treća kamera je širokokutna od 12 MP. Glavna kamera daje vrlo dobre fotografije s naglašenim bojama, dobrim dinamičkim rasponom i kontrastima. Fotografije su prilično oštre i imaju dosta detalja. Noćne fotografije su vrlo dobre, s minimalno šuma te dobrim dinamičkim rasponom i dobrim uzvratom boja.

 

Fold4_1-1-3.jpg

Telefoto kamera daje prilično dobre rezultate u dnevnim uvjetima, a fotografije imaju dosta detalja, naglašene boje te vrlo dobar dinamički raspon. Noćne fotografije su također iskoristive, pogotovo ako nisu snimane u potpunom mraku. Ultraširokokutna kamera u dnevnim uvjetima daje pristojne fotografije, ali na rubovima je primjetan manjak oštrine, dok boje nisu toliko naglašene kao kod druge dvije kamere. Noćni način rada pomaže ovoj kameri te smanjuje šum.

Glavna kamera ima mogućnost snimanja 8k videozapisa s 24 FPS. Kvaliteta snimljenih videozapisa je na dosta visokom nivou. Na vanjskom ekranu se nalazi kamera od 10 MP bez autofokusa, no bez obzira na to, fotografije imaju dosta detalja, ali s nešto manje naglašenim bojama. Ispod unutarnjeg ekrana je skrivena i skromna kamera od 4 MP koja je najiskoristivija za video konferencije.

 

Fold4_1-1-8.jpg

Za snimanje selfija će se najviše koristiti glavna kamera. Kada se uređaj otvori i pokrene kamera, moguće je prebaciti cijelo sučelje kamere na prednji ekran. Za ovakvo snimanje selfija je potrebno malo prakse, no isplati se. Tu je i mogućnost da se uređaj otvori u položaju za laptop, pa stoji na stolu dok se snimaju fotografije ili videozapis.

 

Odlični procesor

Ispod poklopca se nalazi novi Snapdragon 8+ Gen1 procesor koji osigurava da ovaj uređaj sve zadatke obavlja bez i najmanjeg trzaja. Tu je 12 GB RAM memorije te 256 ili 512 GB pohrane. Sve aplikacije se otvaraju jako brzo, bez obzira na to koliko ih već imate u pozadini. Jedino što baterija kapaciteta 4.400 mAh, ovisno o korištenju, može posustati već tijekom popodneva.

S nešto slabijim korištenjem mogao bi se izvući jedan dan korištenja. Kada se ista isprazni, tu je brzo žičano punjenje od 25 W koje će bateriju napuniti do 100% za nešto više od jednog sata. Osim toga, imate i brzo bežično punjenje od 15 W, kao i reverzibilno punjenje od 4,5 W. U današnje vrijeme i znatno jeftiniji mobiteli imaju brže punjenje, a Z Fold 4 dolazi samo s USB kabelom, bez punjača.

 

Fold4_1-1-5.jpg

Mobitel pokreće Android 12L operativni sustav, preko kojeg je već poznato Samsungovo One UI sučelje u verziji 4.1.1. Ovo sučelje je optimizirano za uređaje s velikim ekranima te za korištenje s jednom rukom. Zbog samih mogućnosti sučelja, korištenje visokog ekrana s jednom rukom je dosta jednostavno. Uređaj nudi i dosta mogućnosti kada se otvori kao laptop te su pojedine aplikacije optimizirane za ovaj način rada.

 

Fold4_1-1-7.jpg

Na unutarnjem ekranu je moguće istovremeno imati tri paralelne aplikacije ili čak do pet plutajućih aplikacija u malim prozorima. Novost u ovoj verziji UI-a je taskbar koji se prikazuje na dnu ekrana kada ste u nekoj aplikaciji. Na njemu se prikazuju ikone sedam aplikacija te ikone zadnje dvije korištene aplikacije, tako da brzo možete pokrenuti željenu aplikaciju. Dodatno je tu i Edge panel za brzi pristup aplikacijama ili alatima. Podrška za S-Pen je i dalje prisutna, a osim za neke specifične aplikacije, on je koristan i kod multitaskinga.

 

Fold4_1-1-9.jpg

U jednom kućištu dobivate duguljasti smartphone i mali tablet kada se otvori. Kroz godine su se pored dizajna peglale i mogućnosti, tako da sada dobivate zaokruženi paket s dobrim kamerama i obiljem mogućnosti.

 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Z Fold 4

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Z Fold 4 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.