Lenovo Tab P12 Pro

Lenovo Tab P12 Pro

Više od klasičnog tableta

Tableti su uvijek imali specifično mjesto u očima kupaca, za igranje igara ili konzumiranje multimedije u većini slučajeva, no odnedavno nude puno više glede produktivnosti

Lenovo tableti dobili su veliko osvježenje dizajna i specifikacija u prijašnjem P11 Pro modelu, a novi P12 Pro donosi primjetan upgrade specifikacija i mogućnosti zadržavajući impresivan dizajn. Moderni tableti danas tanji su od mobitela, a istovremeno nude bolje performanse i iskustvo u multimediji te trajanju baterije.

Danas to naravno nije dovoljno, pogotovo za premium segment, pa novi tableti uvijek donose i dodatne feature o kojima ćemo naravno kasnije detaljno pisati. Za početak, pogledajmo što sve dobivate u pakiranju.

Tablet dolazi u kutiji zajedno s brzim 45-vatnim USB-C punjačem, kao i novom Precision Pen 3 olovkom za lakše upravljanje sustavom. Olovka se magnetima pričvršćuje za stražnju stranu tableta, a omogućuje visoku preciznost s oko 4000 nivoa pritiska. Opcionalno, za tablet možete nabaviti i tipkovnicu koja je ujedno i magnetizirani pokrov kako biste ga očuvali kod svakodnevnog prenošenja.

Sprijeda nas dočekuje veliki zaslon dijagonale 12,6 inča, rezolucije 2560 × 1600 piksela, a Lenovo je ovoga puta odlučio koristiti AMOLED zaslon koji naravno dolazi i sa 120-hercnom brzinom osvježavanja. Novi zaslon ima i nešto bolji dizajn matrice, tako da ni čitanje sitnog teksta nije problem, već je sav sadržaj oštar u svim realnim situacijama.

Svjetlina zaslona može doseći 600 nita što je sasvim dovoljno za sve situacije, a podržava i HDR reprodukciju, no ipak bismo izbjegavali direktno sunce radi čitkosti. Kako to obično bude kod OLED zaslona, gledanje pod oštrijim kutovima rezultirati će laganim efektom duginih boja preko zaslona.

Osim što je tablet tanji od 6 mm, ista priča je i s njegovim rubovima koji imaju vrlo moderan dizajn s ugodno zakrivljenim kutovima, tako da ga je lagano nositi u ruci, a ako se brinete zbog tankog ruba, čak i ako držite tablet tako da vam prst dodiruje rub zaslona, tablet će ga ignorirati, tako da lagano možete davati prave komande bez slučajnih multi-touch gesti. Spomenimo da je na gornjoj strani tableta (u horizontalnom načinu) i 8-megapiskelna kamera zajedno s ToF senzorom.

Kamera ima solidne performanse, no ističemo kako će svakako nadjačati kvalitetu kamera kakve standardno dobivate u laptopima, pa čak i premium ponudi, tako da je na tabletu vrlo lagano voditi videorazgovore.
Rubovi tableta imaju kojekakve funkcionalnosti, počevši s donjim 4-pinskim priključkom za tipkovnicu koji također koristi magnete kao, i dva udubljenja za „zube“ tipkovnice kako bi sve stajalo na svom mjestu.

Lijeva i desna strana imaju ukupno četiri zvučnika s JBL potpisom koji također podržavaju Dolby Atmos tehnologiju. Veći broj zvučnika osigurava dobar zvuk bez obzira na to kako držali tablet jer ih vjerojatno nećete sve uspjeti prekriti. Kada je na stalku, stereo iskustvo je odlično. Dok bi zvuk opisali vrlo dobrim, ipak imajte na umu da se radi o tankom uređaju, pa će duboki tonovi ipak biti nešto slabiji i od najmanjih BT zvučnika.

Desna, odnosno donja strana ima USB-C utor koji osim brzog 45-vatnog punjenja podržava i DisplayPort alternativan standard, tako da tablet lagano možete povezati na eksterni zaslon kako biste povećali radnu površinu. Na rubovima tableta možete još primijetiti i plastične linije koje standardno služe za signal antena ispod metalnog kućišta, kao i rupice za mikrofone. Svi se gumbi nalaze u jednom kutu, s kontrolom glasnoće na jednoj strani, a plosnatim gumbom za zaključavanje koji je ujedno i senzor otiska prsta na drugoj strani kuta.

Stražnja strana je u potpunosti metalna, a Lenovo koristi već prepoznatljivi dvotonski dizajn metala s različitim finišem za upadljivi dizajn. Gornja polovica ima i sustav kamera s dvije kamere i flashom, a riječ je o 13-megapikselnoj glavnoj kameri solidnih performansi i HDR mogućnosti, te smo zadovoljni kvalitetom slika i videa (4K@30 fps), barem u rangu tableta.

Druga kamera je ultraširoka, no ima svega 5 MP, a smatramo da biste je trebali koristiti samo u nuždi. Blizu sustava kamera, u srediti tableta primijetit ćete tamnije označenu površinu, a riječ je o magnetiziranoj površini koja omogućuje držanje olovke, kao i njeno bežično punjenje.

Od čistog hardvera, tablet koristi Qualcommov snažan Snapdragon 870 čipset koji nema problema ni s tabletnim multitaskingom, a gaming je također prava uživancija. Već standardno koristi jednu vrlo brzu Cortex A77 jezgru s 3,2-gigahercnim taktom, tri Cortex A77 jezgre s 2,42 GHz i na kraju četiri štedljive jezgre s 1,8-gigahercnim taktom. Ovisno o tome koju verziju kupujete, imate opciju sa 6 GB RAM-a i 128 GB ili 8 GB RAM-a i 256 GB memorije.

Mi smo na testu koristili 6/128 GB verziju, no nismo imali problema s multitaskingom koji je uključivao Youtube, nekoliko tabova u Chrome pregledniku i par drugih aplikacija istovremeno, no kako bi sve radilo dulji niz godina, svakako razmislite o više memorije.

Tablet dolazi s povećanom 10.200-miliampersatnom baterijom i na ovaj aspekt se stvarno ne možemo požaliti jer nam je tablet izdržao više dana bez potrebe za punjenjem, gdje oni jamče 15 sati gledanja videa i 10 sati surfanja, ovisno naravno i o svjetlini zaslona. Uz to, tablet u postavkama ima i opciju za zaštitu baterije, tako da ga možete stalno držati na punjaču bez straha da će oštetiti bateriju, primjerice ako ga koristite povezanog na eksterni zaslon koji ga automatski puni.

Softver

Tablet dolazi s Android 11 sustavom, a možete instalirati i testni Android 12L OS u beta izdanju. Mi smo se zadržali na stabilnoj 11 verziji, te nam je cilj, osim multimedije koju je naravno super gledati na velikom AMOLED zaslonu, testirati njegove ostale mogućnosti. Lenovo nam je ustupio i dodatan držač kako bi tablet stajao uspravno, no koristili smo eksternu BT tipkovnicu, BT miš te naravno stylus za navigaciju, no savjetujemo da razmislite o kupnji tipkovnice specifično za ovaj tablet s obzirom na to da je ona ujedno i zaštitna maska tableta s obje strane nakon što se preklopi, a ima i odjel za sigurno držanje stylusa.

Ova verzija androida ima „Način rada za učinkovitost“ koji, za razliku od klasičnog sustava na mobitelima i tabletima, aplikacije otvara u prozorima nalik na klasično desktop PC iskustvo. Mi smo sustav isprobali otvarajući više aplikacija zajedno s Google Duo ili Zoom aplikacijom. Vrlo je lagano voditi sastanak jer istovremeno možete imati otvorene sve bitne programe te niste zaključani samo na jedan, pa za vrijeme videopoziva i dalje možete imati otvorene dokumente, pisati, surfati webom i sve ostale zadatke.

 

Lenovo P12 Pro 6

Touchscreen za Windowse: Dok je povezan s drugim sustavom, zadržava mogućnost korištenja stylusa unutar Windowsa za proširenu funkcionalnsot.

 

Uz to smo pustili nekoliko programa te sustav može bez problema sve vrtjeti, naravno ovisno i o težini programa. Novi dodatak Lenovo talbetu svakako je i njihov Lenovo Project Unity koji ovaj tablet može prošiti tako da se ponaša kao sekundarni zaslon vašem laptopu ili računalu.

 

Lenovo P12 Pro 5

Project Unityom ogućuje povezivanje tableta kao sekundarnog zaslona drugim uređajima preko WiFi mreže.

 

Osim samog prikaza sadržaja, zadržava se funkcionalnost stylusa, tako da dobivate zapravo sekundarni touchscreen za vaše računalo. Imajte na umu da je veza bežična, pa su i performanse limitirane na 30 fps-a. Sve u svemu, riječ je o moćnom i svestranom tabletu kojem će najveći minus biti sami Android sustav na koji ćete se malo morati navikavati ako ga tek počinjete koristiti u multi-widnow načinu rada jer iskustvo ipak nije na razini pravih računala te se konstantno razvija.

Više informacija

  • Model: Tab P12 Pro
  • Ukupna ocjena: 4.7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Lenovo
  • Operativni sustav: Android 11/12L
  • Procesor: Snapdragon 870
  • Radna memorija: 6 GB
  • Memorija: 128 GB
  • Grafički sustav: Adreno 650
  • Ekran: 1600 × 2560 piksela, AMOLED, 600 nita, 12,6”, 120 Hz, HDR+
  • Mreže: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, BT 5.2, GPS
  • Baterija: 10.200 mAh, 45 W punjenje
  • Dimenzije i masa: 285,6 × 184,5 × 5,6 mm, 565 grama
  • Plus: Svestrani tablet s multifunkcijskim i multitasking mogućnostima, AMOLED zaslon i JBL audio
  • Minus: Koristi motor za vibraciju starije generacije (treba mu vremena da se zavrti i stane, pa efekt nije veoma precizan)
  • Ustupitelj i cijena: Lenovo, www.lenovo.com/hr, 6.800,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Tab P12 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Tab P12 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.