Emtec GEM Box - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Emtec GEM Box

Emtec GEM Box

Android kutijica zabave i sreće

Emtec GEM Box interesantna je Android igraća konzola koja definitivno nije prijetnja Microsoftu ili Sonyju, ali bez obzira na to čini vrlo dobar posao u sva tri “G-E-M” elementa


Otkako se OUYA pojavila na tržištu i posrnula, to je dalo zeleno svjetlo mnogim proizvođačima da se okušaju pri kreiranju vlastite Android konzole, s time da pritom naprave bolji posao negoli je to bio slučaj s gore spomenutom konzolom. Na test smo dobili Emtecovu mikro Android konzolu, GEM Box, kao i pripadajući daljinski upravljač, GEM Motion te odmah moramo reći kako smo očekivali vrlo malo, a dobili dva doista impresivna komada “budget” hardvera.
Za početak, recimo da GEM u nazivu ove konzole (i daljinca) znači “Game, Entertainment, i Multimedia”, a ova Android konzola ta sva tri elementa odrađuje vrlo dobro.

Što se pakiranja tiče, GEM Box sa sobom donosi sve potrebne kabele za spajanje s TV uređajem, uključujući HDMI kabel, a u paketu dolazi i vrlo dobar igraći kontroler, dizajnom identičan Xbox 360 joypadu, u čemu generalno nema ništa loše, obzirom da zahvaljujući odličnom dizajnu odlično leži u ruci.
Nakon spajanja s TV uređajem, GEM Box je dovoljno uključiti i to je to. U pitanju je plug-and-play rješenje koje funkcionira istog trena kada ga upalite. Jedini setup koji ćete eventualno morati ručno postaviti jest unijeti zaporku za Wi-Fi. Iako, obzirom na neka svojstva koja konzola nudi, predlažemo da ju spojite putem ethernet kabela. Nakon paljenja konzole dočekalo nas je ažuriranje sustava koje je prošlo relativno brzo (to naravno ovisi o brzini internet konekcije), a kada je update finaliziran, GEM Box smo napokon mogli početi koristiti.

Emtec GemBOX 4

UČINKOVIT: GEM Box nije snažna konzola, ali zato nudi pregršt izvrsnih svojstava

Što se gaming sposobnosti tiče, GEM Box nudi ukupno četiri svojstva. Prvo je standardno, preuzimanje Android igara s Play trgovine. Drugo dolazi u obliku ugrađenih emulatora za neke retro konzole, s time da morate imati ROM-ove za njih, jer oni, naravno ne dolaze zajedno s emulatorima. Treće svojstvo jest streamanje igara s usluge Gamefly za koju uz konzolu dobijete mjesec dana besplatnog igranja, te pritom možete birati dva paketa; Family Pack ili Gamer Pack. Izaberete li Family Pack, moći ćete streamati naslove kao što su Fi 2014, DiRT 3, GRID i GRID 2, NBA 2K14 itd., a izaberete li Gamer Pack, na raspolaganju imate Tomb Raider GOTY, Bioshock, Red Faction Guerilla, Sleeping Dogs, Borderlands, itd. Generalno, u pitanju su stariji naslovi koje ste već vjerojatno odigrali. Tu je još jedan preduvjet, a u pitanju je brza internet konekcija od barem 5 Mbps.

Doduše, ako vam Gamefly ne funkcionira najbolje, odnosno ukoliko vam nisu privlačni naslovi koje nudi (a niti mjesečna pretplata ne zvuči najbolje), GEM Box nudi još jednu gaming funkcionalnost, a u pitanju je - streamanje igara sa Steama. GEM Box je samim time i vrlo dobra alternativa Valveovom hardverskom rješenju za identičnu namjenu, Steam Linku, a značajka radi sasvim dobro. Isprobali smo nekoliko igara, uključujući Deus Ex: Mankind Divided, Max Payne 3, DiRT 3 i BioShock Remastered. Streamanje funkcionira dobro, iako smo primijetili manja odstupanja u odzivu.
Što se multimedije i zabave tiče, tu smo imali nekih manjih zamjerki, no opet, to nije ništa što se ne može riješiti aplikacijama s Play trgovine. GEM Box donosi ugrađeni preglednik multimedijskih datoteka, kao i mogućnost reprodukcije istih s NAS uređaja. Pri testiranju smo koristili WD My Cloud na kojemu imamo pohranjene razne filmove i drugu multimediju, no ugrađeni preglednik je jednostavno odbijao pregledavati sadržaj na spomenutom NAS-u.

Emtec GemBOX 2

KLON: GEM Box kontroler je dizajnom klon Microsoftovog rješenja i odlčno leži u ruci

No, taj smo problem riješili univerzalnim i ponajboljim rješenjem koje multimediju i zabavu postavlja pod isti krov, a u pitanju je Kodi. Kodi je, naravno odmah prepoznao WD My Cloud, kao i sadržaje na njemu, a instalacijom dodataka za streamanje filmova i TV serija, GEM Box može postati fantastičan multimedijski centar za vaš dom.
Kodi je ujedno bio i idealna situacija za isprobavanje daljinskog upravljača, GEM Motion.

Emtec GemMotion 3

ZASEBNO: Motion daljinac nažalost ne dolazi u paketu već ga je potrebno kupiti zasebno

U pitanju je daljinac kojim ćete “kursorom” na zaslonu upravljati pokretom, a stvar radi odlično. Spaja se preko Bluetootha, kao i igraći kontroler, a sve funkcionira vrlo plug-and-play bez ikakvog dodatnog setupa. Još jedan odličan i izuzetno koristan detalj na daljincu jest što na poleđini nudi čitavu tipkovnicu, što je vrlo zgodno rješenje koje dobro dođe u trenucima kada primjerice trebate upisati naziv nekog filma, serije ili dodatka za Kodi.

Jedini nedostatak ove mikro konzole jest što dolazi s već pomalo arhaičnim operativnim sustavom, Android 4.4, što generalno znači da nećete moći instalirati igre i aplikacije kreirane za novije Android OS-ove. No u svemu ostalome, Emtec GEM Box je doista impresivan komad hardvera za (budget) igranje i multimediju.

Više informacija

 • Model: GEM Box
 • Ukupna ocjena: 4,3
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 5
 • Kvaliteta: 4
 • Proizvođač: Emtec
 • Procesor: Četverojezgreni CPU frekvencije 15 GHz
 • Memorija: 1 GB radne memorije, 16 GB flash memorije
 • Grafički sustav: ARM Mali-450MP6 GPU
 • Mreže: Ugrađeni Ethernet i Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 LE
 • OS: Android 4.4
 • Dimenzije i masa: 83 x 83 x 24 mm, 105 g
 • Dodatno: Bežični Bluetooth gamepad, AC adapter, HDMI kabel, Ethernet kabel
 • Plus: Sposobnost streamanja Steam igara, mjesec dana Game usluge, vrlo dobar gamepad, gotovo pa idealan multimedijski centar, vrlo dobar daljinac (kupuje se zasebno)
 • Minus: Arhaični operativni sustav koji neće podržavati novije igre i aplikacije
 • Ustupitelj i cijena:

  Makromikro grupa d.o.o. (www.makromikrogrupa.hr), 749,00 kn

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)


Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Emtec GEM Box

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.