PlayStation 5: Gaming na novoj razini

PlayStation 5: Gaming na novoj razini

VELIKA KONZOLA ZA VELIKE [I MALE] GAMERE

Prvi kontingent nove Sonyjeve PS5 konzole nestao je iz dućana kao da ga odnio uragan i vjerujemo da je nestašica mnogim gamerima pokvarila blagdane, možda i više nego COVID-19. Mi smo preko nekih privatnih kanala [hvala, Krešo] uspjeli doći do jednog primjerka za testiranje u PC Playu i Vidilabu, kako bismo provjerili radi li se doista o revolucionarnom komadu igraćeg hardvera kakvim ga već mjesecima, ako ne i godinama, predstavlja Sony.

Vjerojatno ste svi vi koji niste imali prilike kupiti svoj primjerak vidjeli brojne videe i fotke raspakiravanja, odnosno, kao što se to popularno naziva, “unboxinga”, PlayStationa 5. Mada svi ističu da je PS5 jako velika konzola, to ćete otkriti tek kada ga izvadite iz kutije i uzmete u ruke. Radi se o doista velikoj “kanti” koja na stolu (uspravljena) djeluje poput nekog veličanstvenog spomenika gamingu, a dizajn s bijelim stranicama čija “krila” izlaze iz osnovne kutije podijelio je brojne gamere, pa jedni u tome vide vrhunac originalnosti i ljepote, dok drugima djeluje pomalo nakaradno.

 

5

 

Mi smo dojma da se radi o predmetu koji donosi dašak umjetnosti u svijet uređaja potrošačke elektronike, koji najčešće stižu u formi dosadnog kvadra. Što se tiče praktičnosti, po nama je bedasto o tome raspravljati jer se ne radi o telefonu, prijenosnom računalu ili nosivom gadgetu, već o kućnoj stacionarnoj gaming konzoli koju ćete držati na “počasnom mjestu” svojeg gaming brloga ili dnevne sobe.

Uostalom, i PC gameri sve rjeđe svoje kante drže ispod stola, već ih postavljaju na pijedestale, kako bi svojim prozirnim stranicama i blještavom dinamičkom RGB rasvjetom prenosili dojam vizije o modernoj umjetnosti nove generacije koja djeluje poput uskrsnuća Andyja Warhola u 21. stoljeću. Okej, kritičari umjetnosti ne bi išli tako daleko, rekli bi da se radi o simpatičnoj dekorativnoj umjetnosti, no sigurni smo da bi se PS5 dopao Andyju, a dopada se i nama.

 

 Hardver

Za razliku od dizajna o kojem bi se moglo raspravljati u nedogled zbog različitosti pogleda gamera, tehnoloških frikova i generacijskih razlika, ono što se nalazi unutar konzole doista je impresivno. PS5 pogoni osmojezgreni AMD Zen 2 procesor sa 16 threadova koji radi na 3,5 GHz (varijabilnoj frekvenciji), a za grafiku se brine GPU koji se temelji na AMD RDNA 2 procesoru koji omogućuje ray-tracing i radi na frekvencijama do 2,23 GHz te će vam omogućiti do 10,28 teraflopa snage.

 

2 3

 

To znači da će vam pružiti 4K rezoluciju uz ray-tracing tehnologiju na zaslonima od 120 Hz, a mada je trenutno ne podržava, u budućnosti bi trebao podržavati i 8K rezoluciju. Doduše, pitanje je hoće li na njoj igre moći raditi u nekih 60 fps-a, odnosno broju sličica u sekundi koliko gameri očekuju za glatko igranje, no to ćemo saznati u, vjerujemo, bliskoj budućnosti. Što se RAM memorije tiče, PS5 ima 16 GB GDDR6/256-bit uz memorijsku propusnost od 448 GB/s, a za pohranu s brzim učitavanjem na raspolaganju imate “custom” SSD od 825 GB.

Iako u ovom trenutku nema podrške za proširenje pohrane, zbog ekspanzijskog slota za NVMe SSD vjerujemo da je pitanje trenutka kada ćete moći nadograditi konzolu sa SSD-ovima od 1 ili 2 TB. Osim toga, moći ćete dodati i eksternu USB HDD pohranu, no ona vam može poslužiti samo kao “trezor” za čuvanje igara, a ne za njihovo izvođenje. Konzola se spaja na TV pomoću HDMI izlaza s podrškom za, kao što smo rekli, 4K 120 Hz televizore i VRR (Variable Refresh Rate) specificiran za HDMI 2.1, koji omogućuje televizoru prilagođavanje frekvencije osvježavanja “framerateu” kroz izlaz konzole.

 

4 2

Kao što vam je vjerojatno poznato, PS5 se prodaje u dva modela, kao “obični” PS5 veličine od 390 mm x 104 mm x 260 mm te kao PS5 Digital Edition od 390 mm x 92 mm x 260 mm. Obična inačica dolazi s Ultra HD Blu-rayem s podrškom za diskove do 100 GB, pa stoga teži 4,5 kg, dok je digitalna inačica lakša za nešto više od pola kilograma jer nema Blu-ray pogon, što znači da se igre na njoj preuzimaju isključivo s interneta.

Što se tiče priključaka, PS5 posjeduje dva USB Type-A porta (Super Speed USB 10 Gbps), jedan USB Type-A port (Hi-Speed USB) te jedan USB Type-C port (Super Speed USB 10Gbps). Za povezivanje se brinu Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax i Bluetooth 5.1., dok će vam dobar zvuk omogućiti Tempest 3D AudioTech tehnologija.

 

Fenomenalni kontroler

Mada je hardver u PS5 konzoli već sam po sebi impresivan, mnogim gamerima koje previše ne zanimaju gigaherci učinit će se da je novi DualSense kontroler najveći napredak koji donosi nova konzola u odnosu na PS4. Mada se u osnovi temelji na DualShock 4 tehnologiji, novi kontroler je po nama najbolji kontroler za upravljanje igraćim konzolama svih vremena, a i mi, kao pasionirani igrači na PC-u, vrlo rado bismo ga koristili za mnoge igre na računalima u kojima kombinacija miš/tipkovnica ne dolazi previše do izražaja (čitaj mrežnim pucačinama).

 

9

 

Ako volite simulacije vožnje, nogomete, košarke, tučnjave, američke sportove, leteće simulacije i sve druge igre koje su više arkadnijeg nego hard-core simulacijskog tipa, DualSense kontroler će vas u potpunosti oduševiti, jer donosi novu dimenziju “osjećanja igre”. Za to se brinu 2 aktuatora koji su zamijenili klasične vibrirajuće motore i stvaraju dinamičke vibracije koje će u vašim rukama simulirati trzanje oružja, kvrgavu cestu, vjetar, klizanje na ledu, eksplozije i druge stvari, s time da su ti osjećaji “stereo” jer vam mogu dolaziti za svaku ruku drugačije.

Nadalje, kontroler krase i takozvani “adaptivni okidači”, pa ćete osjetiti različite razine sile, pritiska i napetosti dok pucate, zatežete luk i strijelu ili naglo zakočite tijekom virtualne jurnjave cestom. U kontroler su ugradili i mikrofon te 3,5 mm priključak za slušalice/headset, što će vam omogućiti razgovore s prijateljima tijekom zajedničkih seansi igranja u kooperativnim modovima ili timskim obračunima protiv “živih” igrača.

 

6 2

 

Umjesto gumba “Share”, na kontroleru imate gumb Create koji će vam u bilo kojem trenutku omogućiti otvaranje izbornika putem kojeg možete skidati screenshotove, snimati video, kao i emitirati (streamati) svoje gaming seanse svijetu uživo putem Twitcha.

Kad smo već kod streaminga, PS5 podržava brojne aplikacije, uključujući Amazon Prime Video, Apple TV, Disney+, HBO Max, Hulu, Netflix, PlayStation Video, Spotify i YouTube.

Na kontroler su također integrirali i zvučnik koji će u igrama koje će ga podržavati dodati još jedan zvučni kanal sa zvučnim efektima, a tu je i “touchpad”, dodirna površina izrazito velike osjetljivosti po kojoj možete doslovce pisati kao na papiru (možda pretjerujemo, ali tako nam se čini). Naravno, kontroler za upravljanje koristi klasične analogne “gljive” i “strelice”, L1, L2, R1 i R2 okidače, kao i senzor pokreta, što znači da ćete u igrama “mahati” po zraku lijevo, desno, gore i dolje, što može simulirati upravljače vozila i letjelica, ali omogućiti i neke druge stvari slobodnim okretanjem, poput penjanja uz stijene i vrtnju oko prečke.

 

8

 

U ovome smo uživali tijekom igranja Astro’s Playrooma, igre koja je integrirana u svakoj PS5 konzoli i koju biste trebali prvu isprobati kada vam u kuću stigne nova Sonyjeva konzola, jer donosi obilje značajki kontrolera koje tek trebaju biti ugrađene u nadolazeće igre.

 

Gameplay “pravih” igara

Usudili bismo se reći da je najveća boljka novog PlayStationa kronični nedostatak igara koje podržavaju sve njegove mogućnosti, ili bolje rečeno, postoji veliki nesrazmjer onoga što ćete trenutno dobiti prema onome što biste mogli dobiti u budućnosti. Po pitanju igara konzola nam se činila jako “gola”. Naravno, zbog “obrnute kompatibilnosti” uvijek možete igrati PS4 igre na PS5, pa se ne može reći da će vam igara nedostajati, ali će vam još neko vrijeme jako faliti novih igara u kojima ćete “nativno” moći uživati u 4K rezoluciji, ray-tracingu i drugim vizualnim “perlicama” koje donosi moćni grafički hardver nove Sonyjeve konzole.

 

10

 

Te stvari sigurno nećete osjetiti igrajući FIFA 21 nogomet, Petak 13. i Modern Warfare 2, igre koje smo prve isprobali, dok smo djelić vizualnih poslastica iskusili jedino igrajući Godfall, koji je doista prekrasan, blještav i šaren, no nije igra po našem izboru. Radi se o arkadnom RPG-u u kojem se sve svodi na repetitivne makljaže, a kretanje mapama nas podsjeća na Astro’s Playroom za odrasle. Mape kojima se krećete prilično su male i ograničene po količinama detalja u arhitekturi, dizajnu, realizmu, a i od neprijatelja smo očekivali puno više.

Problem s Godfallom zapravo nije vezan uz PS5, već uz developere iz Counterplay Gamesa, no s obzirom na to da je bombastično najavljivan kao PS5 ekskluziva, što znači da ne izlazi u inačicama za PS4 i Xboxove, došlo je do efekta “tresla se brda, desio se miš”. Možda je dio problema u nama jer nas takve igre nikada nisu privlačile, ali je šteta što se Sony u razvoj nije aktivno uključio, jer je mogao pomoći da upravo Godfall predstavlja pokaznu vježbu koja će otkriti mogućnosti nove konzole.

 

7 1

 

Igra zapravo i nije potpuna PS5 ekskluziva, jer je lansirana i u inačici za Windows PC, pa je i to vjerojatno razlog zbog kojeg se developer nije previše potrudio da pokaže poseban sjaj na Sonyjevoj novoj konzoli. Da se razumijemo, igra je brza, žestoka i lijepa, no sigurno ne predstavlja naslov zbog kojeg bi se nekog nagovorilo da svoj dobri stari PS4 zamijeni PS5 konzolom. Od drugih novih naslova koji su trenutno najbolji za PS5 preporučujemo Assassin’s Creed Valhalla, Call of Duty: Black Ops Cold War, Demon’s Souls, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales i Sackboy: A Big Adventure, no ne možemo vam reći koliko oni iskorištavaju moćni Sonyjev hardver i koliko doista predstavljaju “iduću generaciju igara za iduću generaciju konzola”, jer ih još nismo isprobali.

Doduše i njihova ekskluzivnost je upitna, jer smo, primjerice, još prošli mjesec odigrali Call of Duty: Black Ops Cold War na PC-u, a Assassin’s Creed Valhalla možete naći i u inačicama za PS4, Xbox One i Windows PC, dok Spider-Man: Miles Morales imate za PS4, baš kao i Sackboy: A Big Adventure. Zapravo jedini naslov koji bismo voljeli isprobati na PS5 je Demon’s Souls, s time da treba reći kako se ne radi o istoimenoj igri za PS3 iz 2009. godine, već o potpuno prerađenom naslovu za PS5 koji donosi 4K grafiku uz 60 fps-a.

 

3 2

U svakom slučaju, jasno je da se na PS5 još neko vrijeme nećete naigrati ekskluziva koje će demonstrirati svu moć nove Sonyjeve konzole i uživati u silnim mogućnostima savršenog kontrolera, jer developeri tek trebaju početi izbacivati naslove koji će sve to omogućiti.

Ako za kraj trebamo izvući neki zaključak i dati vam preporuku za kupnju, morat ćemo nažalost ostati malo suzdržani upravo zbog nedostatka igara, pa bismo vam preporučili da još malo pričekate s kupnjom, posebice ako već posjedujete PS4 Pro konzolu, jer PS5 još ne nudi sve ono što će garantirano ponuditi u skoroj budućnosti. Ako, pak, nemate PS4, onda vam preporučujemo da si kupite PS5, jer ćete osim u ovih nekoliko ekskluziva na raspolaganju imati čitav PS4 repozitorij naslova, pa vam neće nimalo faliti gaminga dok ne stigne poplava “pravih” PS5 igara.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za PlayStation 5: Gaming na novoj razini

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.