Xbox Series S- Konzola za best buy high-end gaming - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Xbox Series S- Konzola za best buy high-end gaming

Xbox Series S- Konzola za best buy high-end gaming

Manji, slabiji i jeftiniji brat Microsoftove high-end konzole najnovije generacije ima obilje aduta koji ga čine jako zanimljivim svima onima koji žele igrati sve naslove na tržištu uz uštedu poneke kune, čak i pod cijenu nešto smanjene kvalitete, ali koja se zasad zapravo teško uočava. Xbox Series S možda nije "time-proof" konzola, ali ćete se na njoj puno naigrati dok je nove igre (i vrijeme) ne pregaze .

Svima nam je dobro poznata ona narodna deviza "kol'ko para tol'ko muzike", koja govori o tome da ne možete očekivati da će vam bend na svadbi svirati savršeno od jutra do sutra za malo para pa morate biti spremni na neki kompromis tipa da rade preduge pauze, da malo više falšaju ili da previše jedu i piju. Prije nego što smo došli u priliku testirati Xbox Series S, mislili smo da je manja verzija Microsoftove nove konzole upravo nešto takvo, nalik na potplaćeni gažerski band.

Xbox Seris S 1

Dizajn konzole je minimalistički. Nekima se sviđa, a drugi misle da se Microsoft trebao više potruditi

Kako se ispostavilo, u potpunosti smo bili u krivu. Ova mala konzola oko čijeg dizajna su se lomila koplja u redakciji Vidija, zapravo je vrhunski "best-buy" u svijetu gaminga. Po cijeni od nekih 2.200 kuna dobit ćete high-end sustav koji će uspješno "voziti" sve postojeće i mnoge nadolazeće igre u savršenoj izvedbi.

Mala bijela konzola s crnim ventilatorom koja je autora ovog članka podsjetila na zvučnik za kupaonicu nije toliko moćna kao Xbox Series X, koji ćete platiti najmanje 1.500 kuna više, jer nema 1 TB SSD pohrane već 512 GB, nema ni procesor od 12 teraflopsa procesne snage, već 4 teraflopsa, ne nudi mogućnost igranja u 4K rezoluciji, već 1440p i nema nikakav optički pogon (Blu-ray), što znači da igre i softver možete samo preuzimati online.

Xbox Seris S 2

S druge strane, tijekom testiranja vrlo brzo smo otkrili da nas svi ti nedostaci nisu uopće smetali u igranju, s obzirom na to da su sve igre radile savršeno (čitaj letjele) i nismo mogli primijetiti da u izvođenju dolazi do nekog strašnog pada frameratea (ako uopće dolazi). Sve je u konzoli tako dobro optimizirano pa osim nešto dužih učitavanja između pojedinih dijelova mapa i levela (u usporedbi sa Series X) nećete apsolutno ništa osjetiti u glatkoći izvedbe.

Xbox Seris S 3

Svi važni utori su tu osim jednoga, a to je USB-C kojeg nema ni Series X

Istina, nećete moći uživati u 4K rezoluciji kao na većem bratu ili PS5 konzoli, no, realno gledano, koliko vas to u životu uopće dira? Osim ako niste neki teški "vizualni freak" poput dijela ekipe iz Vidilaba, koja bez 4K i ray tracinga ne ide ni na zahod. Gledajući iz perspektive roditelja koji želi svoje pametno djetešce obradovati novom konzolom, možemo reći da je Xbox Series S idealan poklon za vrlo dobar uspjeh, dok bi Series X mogli eventualno pokloniti odlikašima.

Pusti priču, daj igru!

Jedan od velikih aduta svih Xbox konzola pa tako i Xbox Series S je ogromna baza igara koje možete igrati do mile volje ako uzmete pretplatu na Xbox Game Pass. Već za nekih 10 dolara mjesečno dobit ćete pristup više od 100 vrhunskih igara čija se baza konstantno povećava, a u slučaju da odaberete Xbox Series S, to će vam omogućiti da se, u odnosu na razliku u cijeni prema Series X, više od godinu dana možete igrati "besplatno".

Što se tiče igara koje se nude u okviru Game Passa, među njima ćete pronaći brojne velike vrhunske hitove, možda ne baš one najnovije "ispod čekića", ali vjerujte da ćete se naigrati bez obzira koje žanrove preferirali. Istovremeno, uvijek imate mogućnost kupnje nekog pojedinačnog turbo naslova koji se ne nalazi u trenutnoj Game Pass ponudi. Game Pass je zapravo glavni razlog zbog kojeg je Xbox Series S/X trenutno isplativije nabaviti nego PS5, mada i Sony najavljuje sličan servis s velikim fondom igara, ali o tom potom.

Tijekom testiranja mi smo preko Game Passa između ostaloga "povukli" Gears 5 i Wolfenstein: Youngblood te smo ostali ugodno zatečeni kada smo otkrili da igre rade savršeno i lijepo izgledaju, kao i da vam niti usred najžešćeg fajta nigdje neće "zaštekati". Što se kontrolera tiče, on je jednako kvalitetan i funkcionalan kao i čitava konzola, vibracijama vam savršeno prenosi događanja u igrama u prste, a posebno nam se svidjela stražnja strana, koja je lagano "nagrešpana" kako bi se spriječilo klizanje kada vam se ruke uznoje u borbi za život. Da se razumijemo, kontroler za Xbox Series X/S konzole nije bolji od DualSensea za PS5, ali to nismo ni očekivali, jer je Sonyjev kontroler po nama najbolji koji smo ikada držali u rukama.

gears 5

Gears 5 je jedna od vizualno najljepših igara za Xbox Series X

Igranje na televizorima pri rezoluciji od 1080p vizualno se ne razlikuje se od igranja korištenjem Xboxa One, no primjetno je da iste igre na Series S rade brže pa se, uz dodatak činjenice da Xbox One još uvijek košta isto kao Series S, nameće zaključak da je isplativiji odabir u odnosu na Microsoftovu konzolu prošle generacije.

Pored toga, Xbox Series S ima jednu značajku koja mu predstavlja veliki adut, a to je Quick Resume (brzi nastavak). Ta vam inovacija, također prisutna i u Series X, omogućuje da obustavite pregršt igara, a zatim se prebacujete između njih, bez potrebe za ponovnim pokretanjem svake igre i ponovnim učitavanjem. To, doduše, ne funkcionira baš sa svakom igrom i ne možete koristiti na više od otprilike četiri ili pet igara istovremeno, ali je jako korisna značajka.

wolfstein young blood

Wolfestein Youngblood je jedan od najžešćih naslova za ljubitelje pucačina

Jedini malo ozbiljniji nedostatak koji smo primijetili je mali prostor na disku pa nismo mogli na konzolu odjednom "napucati" čitavu bazu nama najomiljenijih igara, već smo pažljivo birali što ćemo instalirati, no ako niste toliko nestrpljivi da u jedan dan morate isprobati 100 igara s Game Passa nećete biti previše ljuti. Igrajte kao hrvatska nogometna reprezentacija na svjetskom prvenstvu 2018. - utakmicu po utakmicu pa ćete vidjeti do kuda će vas dovesti.

 

Više informacija

  • Model: Series S
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Cool Faktor: 4
  • Proizvođač: Microsoft
  • Procesor: : Custom Zen 2 CPU 8 jezgri @ 3.6 GHz
  • Memorija: 10 GB GDDR6
  • Grafički sustav: Custom RDNA 2 GPU 4 TFLOPS, 20 CUs @1.565 GHz
  • Tvrdi disk: 512 GB Custom NVME SSD, proširiva do 1 TB (Seagate Expansion Card)
  • Optički uređaj:: ne
  • Mreže: Wireless. 802.11ac dual band, Ethernet. 802.3 10/100/1000
  • Priključci: 1x HDMI 2.1, 3x USB 3.1 Gen 1
  • Dimenzije i masa: 6,5 cm x 15,1 cm x 27, 5 cm; 1,9 kg
  • Plus: Glatko igranje, Quick Resume, odnos cijene i kvalitete
  • Minus: Slabiji hardver u odnosu na Series X, mali prostor za pohranu, nije „time-proof“
  • Ustupitelj i cijena:

    Vlastiti primjerak

    Cijena: oko 2200 kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Xbox Series S- Konzola za best buy high-end gaming

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.