PlayStation 4 Pro - 3.0 out of 5 based on 2 votes
PlayStation 4 Pro

PlayStation 4 Pro

Sad preuzimaju profesionalci

Po prvi puta u povijesti dobili smo hardverski upgrade igraće konzole, koja se doduše prodaje kao zasebna konzola, a vlasnici dosadašnjeg modela neće dobiti baš nikakav popust pri kupnji. Stoga, glavno je pitanje, isplati li se? A to smo naravno provjerili testiranjem u Vidilabu.

Prošle su gotovo pa točno tri godine otkako je Sony izbacio svoju PlayStation 4 igraću konzolu, kojom je ovaj japanski gigant nakon nekih nevjerojatnih PR gafova Microsofta suvereno zavladao gaming tržištem te podsjetio na one zlatne dane PlayStationa 2. Ipak, stvari su se u međuvremenu promijenile. Microsoft je poduzeo neke odlične korake kojima je ponovno zainteresirao gamere diljem svijeta, ali dogodile su se i još dvije krucijalne promjene na tržištu koje su Sony natjerale na nove, radikalne poteze. Prva je ta da je VR osvojio gaming svijet, a gameri su jednostavno “poludjeli” za VR hardverom kao što su HTC Vive i Oculus Rift, kao i za iskustvom igranja u virtualnoj stvarnosti. Druga promjena jest - vrijeme.

Tri godine je doista velik vremenski period, pogotovo za razvitak PC gaming hardvera koji se iz godine u godinu nezaustavljivo poboljšava i dogodilo se, naravno, ono neminovno; konzole su izgubile korak. 4K gaming je unutar te tri godine postao česta tema među igračima na PC-ju, no znakovito je da se tek nedavno pojavio dovoljno snažan grafički hardver koji je u mogućnosti pokrenuti PC igre pri igrivom broju sličica u sekundi, u 4K rezoluciji. Govorimo, naravno o Nvidijinim grafičkim karticama, GeForce GTX 1070 i GTX 1080. Jedini problem s tim grafičkim karticama u ovom trenutku jest njihova cijena. Ovdje Sony čini fantastičan potez te u gotovo pa idealno vrijeme izbacuje svoju novu igraću konzolu - PlayStation 4 Pro, konzolu koja u vrijednosti GTX 1070 nudi 4K gaming out-of-the-box. Je li to doista tako, provjerili smo samo za vas.

Krenimo od dizajna

Prvo što ćete primijetiti nakon što svoj PS4 Pro raspakirate i postavite ga pokraj postojećeg PS4, jesu veće dimenzije. PS4 Pro će naizgled djelovati ogromno, čak i ukoliko ga ne usporedite s originalnim PS4, no... samo naizgled. Dok je originalni PS4 širok 265 mm, visok 39 mm, a dugačak 288 mm, prema brojkama Pro verzija čak i nije toliko drastično glomaznija. Pro je širok 295 mm, visok 55 mm, a dugačak 327 mm. Najveća razlika jest u težini. Originalni PS4 teži 2,1 kg, dok se 3,3 kg kod Pro donekle i “osjeti”.
Doduše, što se dizajna tiče, Sony je ostao vjeran oštrim i agresivnim linijama viđenima na originalnom PS4 te moramo priznati da nas pomalo podsjeća i na legendarni PlayStation 2. Je li to Sonyjev suptilni način da gamere podsjeti na najbolje dane ove igraće konzole? Može biti, ali i ne mora. No bez obzira na to, pohvaljujemo dizajn.

ps4 pro 8

AGRESIVNE LINIJE: “Oštar” dizajn je zadržan na PS4 Pro, a na prednjem dijelu konzole preraspoređene su tipke za paljenje i izbacivanje medija. Tu su i dva USB 3.1 utora

Druge se stvari na konzoli, što se funkcionalnosti dizajna tiče nisu drastično mijenjale. Jedino su tipke za paljenje i izbacivanje medija promijenile lokacije; tipka za paljenje sada se nalazi s lijeve strane dok se tipka za izbacivanje medija nalazi s desne strane. Sa stražnje strane konzole nalaze se HDMI port, port za gigabitni ethernet, port za PS kameru dok se s prednje strane konzole nalaze dva, odnosno jedan USB 3.1 port sa stražnje strane.

ps4 pro 7

DUALSHOCK 4: Sonyjev kontroler je dobio “redizajn”, ali samo u vidu LED-ice na vrhu kontrolera

Osim konzole, osvježeni dizajn je dobio i DualShock 4 kontroler, no uvjeravamo vas da nećete “pasti sa stolca” nakon što otkrijete kakve je novosti Sony uveo u svoj gamepad. Generalno, kontroler je identičan originalnoj verziji, a jedina razlika jest što u gornjem dijelu kontrolera, odnosno u gornjem dijelu touchpada sada možete vidjeti LED-icu, što je zgodan kozmetički detalj, ali to je uglavnom sve. Sony se iz tog aspekta poveo za onom poznatom “If it ain’t broke, don’t fix it”. Nevezano uz PS4, DualShock 4 kontroler odnedavno je nativno podržan u Steamu, no i dalje izvanredno dobro radi koristite li DS4Windows neslužbene drivere za PC.

Je li PS4 Pro “strojčina” za 4K gaming?

Sada dolazimo do onog glavnog pitanja - je li PlayStation 4 Pro doista sposoban pokrenuti igre u 4K rezoluciji, i to pri prihvatljivom broju sličica u sekundi? Podsjetimo se, originalni PS4 je imao problema s pokretanjem igara pri 1080p rezoluciji, stoga... Razlozi za brigu su u potpunosti opravdani. Postoje dobre, ali i loše vijesti. Dobre vijesti su te da je prema našem testiranju PS4 Pro itekako sposoban pokrenuti igre u 4K, što je doista nevjerojatno postignuće za konzolu takve cijene. Loša vijest je - gotovo niti jedna od tih igara nije nativno rađena za PS4 Pro već je potrebno preuzeti update koji ih zatim “poboljša”.

ps4 pro 4

NEMA OZNAKE: Malo je koja igra nativno rađena za PS4 Pro, a za one “poboljšane” ćete morati preuzeti PS4 Pro update. Jedini je problem što nećete znati što točno preuzimate

O kakvom se poboljšanju točno radi? Naime, velika većina “Pro-ready” igara zapravo se ne renderira pri 4K već pri manjim rezolucijama, koje se zatim rastegnu na 3840 x 2160 piksela. Drugim riječima, gotovo niti jedna raspoloživa igra neće izgledati dobro kao igra koja bi bila nativno rađena za 4K rezoluciju. Ipak, nije sve u rezoluciji. Zahvaljujući boljem hardveru, igre sada mogu izgledati grafički bolje; koristiti oštrije teksture i bolje vizualne efekte, zbog kojih užitak igranja postaje bogatiji. Primjerice, Uncharted 4: A Thief’s End doista izgleda bolje u 4K, zahvaljujući boljem AntiAliasingu, no to će nažalost uzeti danak na framerateu koji je vidno opao u odnosu na ne-Pro varijantu.

Dodajmo tome i još jedan problem s igrama; ne postoji način da doznate koje su igre dobile update za Pro jer ne postoji baš nikakva naznaka u sučelju konzole, a čak niti pri skidanju ažuriranja nije navedeno nešto poput “ovo je update za PS4 Pro”. Iskreno se nadamo da će Sony razmisliti o tome, i to promijeniti.
Ipak, neke igre jesu rađene nativno za 4K rezoluciju i izgledaju predivno. U pitanju su The Elder Scrolls V: Skyrim - Special Edition, The Last of Us Remastered, Rise of the Tomb Raider, i druge, no TLoU i Rise of the Tomb Raider pokreću se pri maksimalnih 30 sličica u sekundi. Ipak, za konzolu u takvom cjenovnom rangu to je izvanredno postignuće. Pogotovo uzme li se u obzir da je prethodnik mučio muku s pokretanjem mnoštva igara pri 1080p.

ps4 pro 5

POBOLJŠANE IGRE: U nekim je igrama tek bolji Anti-Aliasing (kao kod Uncharted 4) dok su neke igre poput ROTTR dobile čitav niz poboljšanja

Kada su u pitanju konkretne stvari ispod haube, najveće su se promjene dogodile na grafičkom procesoru. U pitanju je novi AMD-ov Radeon GPU baziran na Polaris arhitekturi koji nudi dvostruko više teraflopsa u odnosu na prethodnika; 4,2 TFLOPS uspoređujući s 1,8 TFLOPS kod originalnog PS4. Tu je i još jedna prednost, a radi se o radnoj memoriji. Naime, iako Pro koristi identičnu radnu memoriju kao i prethodnik (8 GB DDR5 dijeljene memorije), programerima je sada dostupno svih 8 GB, a ne samo 7,5 GB kako je do sada bio slučaj, što sasvim sigurno može napraviti razliku.

No što je s onima koji nemaju 4K televizor?

I dok čitava ta “spika” oko 4K gaminga zvuči super, postoji jedan izvjestan problem u svemu tome, a taj je da trebate imati i 4K TV uređaj koji i nije baš tako jeftin. Stoga, postavlja se logično pitanje; može li PS4 Pro biti zanimljiv gamerima koji će i dalje igrati pri 1080p rezoluciji? Sve će ovisiti o igrama. Ono što možete očekivati jest da ćete super-sampling u igrama od sada imati standardno, što možda ne zvuči tako fantastično, no razlika u grafici može biti dramatična. To se neće nužno vidjeti u naslovu kao što je recimo Uncharted 4 dok se u Rise of the Tomb Raider vidi jasna razlika, no jedino pri 4K rezoluciji.
Ipak, ono što bi vas moglo najviše zaintrigirati jest što je PS4 Pro generalno sposoban ono što PS4 nije bio - renderirati igre u 60 sličica u sekundi pri 1080p rezoluciji. No opet, to se neće odnositi na sve igre. Jedne će igre imati otključan framerate dok će druge tu novu hardversku snagu upotrijebiti za vizualna poboljšanja pri 1080p rezoluciji. No ako ste u dvojbi između gaming PC-ja i PS4 Pro za 1080p gaming, PS4 Pro se čini kao logičan izbor.

Što je dovraga HDR i zašto svi o njemu bruje?

Dodajmo i još jedno svojstvo o kojemu svi ovih dana bruje, a da nije VR. U pitanju je HDR, no ne radi se o onom HDR-u koji u PC igrama postoji već dulje vrijeme, već je u pitanju HDR svojstvo koje prvenstveno treba podržavati vaš TV uređaj. Naime, u našem testu nismo koristili HDR zaslon, ali da smo ga i imali, definitivno ne bi postigli efekt kakav je Sony prikazao na prvoj prezentaciji PS4 Pro, obzirom da je koristio najskuplji i najnapredniji TV uređaj koji trenutno možete kupiti. Još konkretnije - HDR omogućuje prikaz šireg spektra boja na zaslonu, kako bi stvari na TV-u djelovale “realističnije” te bolje replicirale ono što ljudsko oko može vidjeti.

okvir

HDR: Donosi znatno proširen raspon boja i kontrasta, što rezultira visokim dinamičkim rasponom

Drugim riječima, 4K televizori će prikazivati više piksela na zaslonu, no 4K HDR televizori će prikazivati više piksela na zaslonu koji pritom i bolje izgledaju. Interesantno je da su konzole iz ovog aspekta prestigle PC. HDR trenutno podržavaju samo Xbox One S i PlayStation 4 Pro. No, da se ne zavaramo, Xbox One S može prikazati HDR u igrama, ali to ne znači i da će same igre moći renderirati u 4K rezoluciji.

Ukupni dojam - vrlo dobro

PS4 Pro možda nije imao ogroman marketinški hype kao svoj prethodnik, no i dalje djeluje kao konzola koja je izuzetno bitna Sonyju. U pitanju je uređaj koji za prilično pristupačan iznos može ponuditi ono za što biste na PC-ju morali platiti jednaku cifru, a dobili bi “tek” grafičku karticu. Naime, iako je upitno koliko će dugo s ovim hardverom držati korak s PC gaming hardverom, definitivno se mora uzeti u obzir da dobivate uređaj koji je realno u mogućnosti renderirati igre pri 4K rezoluciji. Ne pri 60 sličica u sekundi, no i 30 fps je prilično prihvatljivo. Naravno, vječna boljka kod launcha novih konzola su još uvijek igre. Trenutno nema mnogo igara koje su nativno rađene za 4K, no uskoro stižu igre kao što su Horizon: Zero Dawn, Days Gone i Mass Effect Andromeda koje bi trebale iskoristiti hardversku snagu PS4 Pro.

 

USPOREDNA TABLICA
VR Uređaj PlayStation 4 1TB Slim Xbox One 1TB PlayStation 4 Pro
CPU AMD 8-core Jaguar 1,6 GHz x86-x64 AMD 8-core Jaguar 1,8 GHz AMD 8-core Jaguar 2,1 GHz x86-x64
GPU AMD Radeon 800 MHz AMD Radeon 853 MHz AMD Polaris 911 MHz
Maksimalna podržana rezolucija u igrama 1080p 1080p 4K
Podržana rezolucija multimedije 1080p 4K 4K
Memorija 8 GB DDR5 dijeljene memorije 8 GB DDR3 dijeljene memorije 8 GB DDR5 dijeljene memorije
HDD 1TB 1TB 1TB
Kamera PlayStation Eye Camera Kinect PlayStation Eye Camera
Podrška za HDR Ne Da Da
Podrška za VR PSVR Ne PSVR
Podržani mediji DVD, Blu-ray CD, DVD, Blu-ray, 4K Blu-ray DVD, Blu-ray
Obrnuta kompatibilnost Da Da Da
Online sposobnosti PlayStation Network Xbox LIVE PlayStation Network
Cijena premium online usluge 50 € $60 50 €
Cijena 2.899 kn 2.659 kn 3.299 kn

Naposljetku, dolazimo i do vrlo velikog nedostatka PS4 Pro, a taj je da na raspolaganju nema UHD Blu-ray reproduktor. Što je vrlo čudno, obzirom da se Blu-ray proširio upravo zahvaljujući Sonyju, a sada UHD Blu-ray reproduktor ima Sonyjev ljuti konkurent, Microsoftov Xbox One S.

Odgovorimo i na ono pitanje koje muči trenutne vlasnike originalnog PS4 - isplati li se kupovati PS4 Pro? Pro verzija donosi očite benefite kao što su 4K gaming, podrška za VR i HDR te bolji hardver koji igre može bolje pokretati pri 1080p rezoluciji. No bez obzira na to, savjetujemo vam da pričekate još neko vrijeme dok se malo ne popuni riznica igara rađenih nativno za PS4 Pro te portanih na PS4. Tek tada će se vidjeti koliko je PS4 Pro doista dobar.

Više informacija

  • Model: PlayStation 4 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Cool faktor: 4
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Sony
  • Procesor: AMD 8-core Jaguar 2,1 GHz x86-x64
  • Grafički sustav: AMD Polaris 911 MHz
  • Memorija: 8 GB DRR5 dijeljene RAM memorije
  • Tvrdi disk: 1 TB
  • Optički uređaj: DVD, Blu-ray
  • Mreže: Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 3x USB 3.1, HDMI, Ethernet, digitalni optički port, AUX port / PSN, PS+
  • Dimenzije i masa: 295 × 55 × 327 mm/ 3,3 kg
  • Plus: Podrška za 4K, podrška za VR, podrška za HDR, bolji hardver, isplativost
  • Minus: Trenutno malo podržanih igara, ažuriranja za igre nemaju naznaku je li update za PS4 Pro, nema UHD Blu-ray player
  • Ustupitelj i cijena: Sancta Domenica (www.sancta-domenica.hr), 3.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za PlayStation 4 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

PlayStation 4 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.