ADM ECTOPLASTER 5800X3D

ADM ECTOPLASTER 5800X3D

Rastrošno GAMING čudovište

Testirali smo moćno gaming računalo s najnovijim perjanicama AMD-ove ponude, procesorom Ryzen 7 5800X3D i grafičkom karticom RX 6950XT. Može li najnoviji AMD-ov gaming combo nadmašiti Intel-Nvidia kombinaciju u borbi za prevlast na tržištu igara?

AMD je ovog proljeća osvježio svoju ponudu procesora i grafičkih kartica. Tehnološki gledano, ovdje zapravo nema mnogo novosti ukoliko izuzmemo famozni procesor Ryzen 7 5800X3D. Međutim, neki modeli novih procesora konačno - više od godinu i pol nakon inicijalnog predstavljanja - donose Zen 3 arhitekturu po značajno povoljnijim cijenama, primjerice 200 eura ili manje. Ovakav je potez, dakako, odgovor na Intelove agresivno cjenovno pozicionirane Alder Lake modele, za koje AMD dosada nije imao pravi odgovor.

 

AMD-ovo proljetno osvježenje

S druge strane, osvježenje po pitanju grafičkih kartica dolazi nam u trenutku kada su cijene konačno pale. Nove kartice su zapravo blaga nadogradnja određenih modela iz RX 6000 serije, prije svega uz nešto brži radni takt video memorije. Svakako su dobrodošle radi poboljšanja dostupnosti grafičkih kartica i nadamo se da će se nastaviti trend pada cijena.

 

ADM-računalo-1.jpg

Corsairova RGB Pro SL memorija, osim što omogućuje vrhunske performanse, izgleda i vrlo dojmljivo zahvaljujući raskošnom RGB osvjetljenju.

 

AMD nam je u suradnji s domaćom tvrtkom sličnog naziva ADM na raspolaganje za testiranje stavio moćnu konfiguraciju opremljenu s najzanimljivijim modelima proljetnog prodajnog osvježenja. Riječ je o konfiguraciji koja se temelji na AMD-ovom najnovijem i najbržem gaming procesoru Ryzen 7 5800X3D i trenutno najbržoj AMD grafičkoj kartici Radeon RX 6950 XT. Hardverski gledano, ovo je konfiguracija koja bi nam trebala na najbolji mogući način pokazati što nam po pitanju gaming performansi trenutno mogu ponuditi AMD-ove perjanice gaming ponude. Dakako, bit će zanimljivo usporediti najbolje od AMD-a s podjednako moćnom kombinacijom Intela i Nvidie u bespoštednoj borbi za gaming prevlast na tržištu.

 

ADM-računalo-2.jpg

Gaming X: verzija MSI Radeona RX 6950 XT spada među ponajbolje varijante nove AMD-ove flagship kartice i nudi izvrsne gaming performanse.

 

Međutim, prije nego se detaljnije pozabavimo ovom AMD-ADM konfiguracijom i gaming performansama, kratko ćemo se osvrnuti na procesore i grafičke kartice koje je AMD predstavio unutar svojeg proljetnog prodajnog osvježenja ponude.

 

Konačno jeftiniji Zen 3!

Proljetno osvježenje nam je donijelo čak 7 „novih“ AMD-ovih AM4 procesora, premda nekih novosti po pitanju tehnologije ovdje zapravo i nema. Predstavljeno je i nekoliko procesora serije Ryzen 4000 koji se temelje na starijoj Zen 2 arhitekturi i namijenjeni su ugradnji u jeftinija računala.
Daleko zanimljivija su svakako četiri nova Ryzen procesora serije 5000, preciznije Ryzen 5 5500, Ryzen 5 5600, Ryzen 7 5700X, te već spomenuti Ryzen 5800X3D. Tako smo konačno dočekali jeftinije Zen 3 procesore sa cijenom oko 200 eura ili manjom.

 

5800x3d-cpuz.jpg

AMD Ryzen 7 5800X3D prvi je procesor s tzv. 3D V-Cache tehnologijom koja donosi ogromno povećanje dostupne količine L3 priručne memorije što bi trebalo donijeti osjetan porast performansi, prvenstveno u igrama.

 

Ryzen 5500 je trenutno nominalno najjeftiniji Zen 3 procesor, posjeduje 6 jezgri i 12 dretvi, no riječ je zapravo o 5600G bez integriranog grafičkog procesora, što znači da se temelji na Cezanne APU-u koji ima manje L3 priručne memorije i ne podržava PCIe 4.0. S druge strane, 6-jezgreni Ryzen 5 5600 i 8-jezgreni Ryzen 7 5700X su procesori sa Zen 3 Vermeer jezgrom i zapravo su tek malo oslabljene verzije 5600X i 5800X modela. Razlike se prvenstveno odnose na radni takt koji je nešto manji, a 5700X je pritom ograničen na TDP od 65 W. Sve u svemu, 5600 i 5700X bi trebali ponuditi vrlo usporedive performanse s 5600X i 5800X, no sada po povoljnijoj cijeni.

Ovo procesorsko osvježenje ponude je zapravo oproštaj od AM4 platforme, koja je na tržištu prisutna već gotovo 5 godina. Premda će AMD još neko vrijeme nuditi podršku za AM4 platformu i pripadajuće procesore, nova AM5 platforma je već najavljena za jesen i donijet će brojne novosti, uključujući nove Zen 4 procesore.

 

ADM-računalo-4.jpg

Ogroman Noctuin: NHD15S zračni hladnjak ipak se nije pokazao ponajboljim rješenjem obzirom na temperature procesora pod punim opterećenjem. Vodeno hlađenje bi bilo bolji odabir.

 

Zanimljivo je kako je AMD usporedo s procesorskim osvježenjem ponude omogućio odgovarajuću nadogradnju BIOS-a koja donosi podršku za Zen 3 procesore na starijim B350 i X370 matičnim pločama. Ovo možemo shvatiti kao oproštajni dar AM4 korisnicima s početka Ryzen priče koji sada mogu svoja računala nadograditi najnovijim procesorima.

 

„Novi“ Radeoni

AMD-ovo proljetno osvježenje je tako donijelo dosta korisnih i zanimljivih stvari što se tiče procesora i AM4 platforme. S druge strane, osvježenje u svijetu grafičkih kartica je osjetno manje uzbudljivo. Svjetlo dana su ukupno ugledala tri nova modela: Radeon RX 6950 XT, RX 6750 XT i RX 6650 XT. Sve tri nove kartice zapravo donose minimalnu nadogradnju u odnosu na prethodnike RX 6900 XT, RX 6700 XT i RX 6600 XT. Temelje se na posve identičnim grafičkim procesorima kao i ranije, a ključna novost je korištenje brže video memorije.

Nove kartice posjeduju bržu GDDR6 memoriju brzine 2250 MHz (18 Gbps transfer rate) za razliku od prethodnih modela koji su bili opremljeni video memorijom brzine 2000 MHz (16 Gbps). Također, novi modeli donose i određen porast maksimalne potrošnje energije, što u konačnici donosi blago povišene radne taktove grafičkih procesora. Sve u svemu, nove kartice bi trebale donijeti vrlo malen porast performansi, u pravilu 5-8%, no to može dosta ovisiti o samom modelu, s obzirom da se maksimalna dostupna potrošnja i samim time radni takt grafičkih procesora mogu dosta razlikovati od modela do modela.

Srećom, osvježena generacija Radeona na tržištu se pojavila u trenutku kada se i cijene grafičkih kartica polako vraćaju u normalne okvire nakon dugo vremena te se većina ovih modela prodaje po najavljenim cijenama, a valja očekivati kako će im cijena u narednim mjesecima biti još povoljnija.

 

5800X3D – 3D V-Cache za gamere!

Moćno high end gaming računalo koje nam je na test stiglo iz ADM-a pod nazivom Ectoplaster oslanja se na iznimno moćnu kombinaciju dvije najzanimljivije komponente AMD-ovog proljetnog osvježenja - procesor Ryzen 7 5800X3D i grafičku karticu Radeon RX 6950 XT. Glavna zvijezda u cijeloj priči te tehnološki najzanimljivija i najnaprednija komponenta je svakako procesor Ryzen 7 5800X3D.

Mnogi su ga prozvali AMD-ovim darom gamerima za kraj životnog vijeka AM4 platforme. Mi bismo rekli da je to i nekakva pokazna vježba za implementaciju 3D V-Cache tehnologije. Korištenje 3D V-Cache tehnologije omogućilo je AMD-u da utrostruči količinu L3 priručne memorije, s 32 MB kod prethodnika 5800X na gotovo nestvarnih 96 MB kod 5800X3D modela. Ova veća količina trebala bi donijeti poboljšanje performansi za sve aplikacije (čitaj: igre) koje često pristupaju L3 priručnoj memoriji i posebno su osjetljive na njezinu brzinu.

Što se tiče same arhitekture, 5800X3D se uopće ne razlikuje od 5800X.

 

3dmark-fire-strike.jpg

Zahvaljujući moćnoj kombinaciji procesora i grafičke kartice, ovo gaming računalo ostvaruje iznimne performanse. Fire Strike rezultat je među najboljima koje smo dosad vidjeli.

 

Riječ je o Zen 3 procesoru s 8 jezgri i 16 dretvi koji se sastoji od jednog 7 nm CCD-a. Ključna novost je da ima dodatnih 64 MB L3 priručne memorije, fizički složenih povrh kompleksa jezgri odnosno CCD-a i povezanih direktnom bakrenom vezom, a za komunikaciju se koristi through-silicon via. Kako bismo ovako nešto mogli implementirati unutar trenutno dostupnog procesorskog pakiranja, AMD je u suradnji s TSMC-om smanjio visinu CCD-a, što znači da se novi 5800X3D procesor fizički ne razlikuje od prethodnika te je kompatibilan s AM4 platformom i dosadašnjim hladnjacima. Ukupni rezultat je ogromnih 96 MB L3 priručne memorije (zapravo 32+64 MB) koji sustav vide kao jednu cjelinu, što omogućuje najbolje moguće performanse bez dodatne latencije.

AMD je ipak bio prisiljen nešto smanjiti radni takt kod 5800X3D kako bi ga zadržao u okvirima potrošnje energije od 105 W.

 

Savršena CPU-GPU kombinacija?

Veliki nedostatak 5800X3D procesora je to što službeno ne podržava nikakve naknadne prilagodbe od strane korisnika, što uključuje overclocking (podizanje radnog takta) i undervolting (smanjenje radnog napona). AMD ovo objašnjava velikom osjetljivošću dodatne L3 priručne memorije na potencijalne promjene radnog napona ili radnog takta, što bi moglo dovesti do oštećenja procesora.

Međutim, velika prednost 5800X3D je to što praktički može raditi na gotovo svim AM4 matičnim pločama s odgovarajućom nadogradnjom BIOS-a (verzija AGESA 1.2.0.6b ili novija). Primjerice, ADM je kod naše testne konfiguracije ovaj procesor ugradio na MSI X570 Gaming Plus matičnu ploču koja je stara već nekoliko godinaRiječ je o mainstream X570 ploči koja je predstavljena još prilikom premijere Zen 2 procesora. Iako ova ploča nudi solidne mogućnosti i opremljenost, te dobru osnovu za brz i stabilan rad, mišljenja smo kako ovakva konfiguracija zaslužuje matičnu ploču nešto boljih osobina. Posebice zato što ova ploča posjeduje prilično skromnu VRM jedinicu sa svega 6 faza, te ima samo jedan PCIe 4.0 X4 utor.

 

amd-rsr-sharpen.jpg

Radeon Super Resolution je upscaling tehnologija koja funkcionira na razini upravljačkih programa i radi sa skoro svim igrama. Nedavno je AMD dodao i mogućnost prilagodbe oštrine prikaza.

 

Radne memorije, srećom, ima više nego dovoljno. Ugrađeni Corsairov 32 GB dual channel kit iz SL RGB Pro serije nudi respektabilne performanse i RGB blještavilo. Izgleda stvarno odlično. Šteta je jedino što nije riječ o nešto bržoj memoriji; primjerice, 3600 MHz bi bilo idealno.

 

Gameri naprijed, ostali stoj!

Nismo pretjerano sretni niti s odabirom SSD-a. Ovo je prilično skupa high end gaming konfiguracija, a ovdje nalazimo samo jedan PCIe 3.0 SSD kapaciteta od 1 TB. Istina, riječ je o prilično brzom Samsung 970 Evo modelu, no nije nam jasno zašto nije ugrađen PCIe 4.0 SSD koji je podržan od strane matične ploče, a omogućio bi bolje performanse. Nadalje, ni kapacitet od 1 TB nije dostatan po pitanju pohrane podataka. Dvostruko veći PCIe 4.0 SSD bi bio optimalan izbor.

Što se tiče odabira kućišta i napajanja, ADM-ovci su funkcionalnost pretpostavili vizualnom dojmu. Što nama ne smeta. Ni najmanje. Phanteks P500A je odlično kućište, prostrano, s jako dobrim mogućnostima po pitanju hlađenja. Međutim, u ovoj verziji dolazi sa samo dva ventilatora, bez RGB osvjetljenja. Vizualno bi sve to skupa moglo biti atraktivnije da je korištena verzija istog kućišta s RGB ventilatorima.

Odabrano Seasonic napajanje Focus Gold snage 850 W je izvrstan odabir kako po pitanju dostupne snage, tako i po pitanju energetske učinkovitosti i tišine pri radu.

Kad sredimo dojmove, bez obzira na neke uočene nedostatke, na papiru ova ADM-ova konfiguracija djeluje prilično moćno. U stvarnosti, nakon više dana intenzivnog korištenja i testiranja, došli smo do nekih zanimljivih spoznaja.

Bacimo li pogled na performanse općenito, te na brzinu u zahtjevnijim profesionalnim aplikacijama, možemo reći kako je ovo (očekivano) vrlo brzo računalo, no ne izgleda osobito dojmljivo u usporedbi s npr. Protisovim ProPC-em koji je bio temeljen na Intelovom procesoru Core i7 12700KF. Ponajprije se ovo odnosi na workstation performanse, rendering performanse i općenito performanse u svim zahtjevnim aplikacijama koje koriste sve dostupne CPU jezgre. Dodani 3D V-Cache kod AMD 5800X3D se ovdje nije pokazao od neke koristi, pa tako ovo računalo dosta zaostaje za Protisovim ProPC-em, u aplikacijama poput Cinebencha čak i osjetno. Moguće je kako je ovo posljedica i korištenja DDR5 memorije kod Intelove platforme.

U svakom slučaju, ovo neće nužno biti računalo koje bismo vam preporučili za striktno profesionalnu primjenu, rendering ili nešto slično. Da se razumijemo, daleko od toga da je sporo. Međutim, računala s nekim drugim AMD-ovim ili Intelovim procesorima ponudit će vam daleko bolji omjer cijene i performansi za profesionalno korištenje.

 

Gaming na turbo pogon

ADM-ov Ectoplaster zasjat će, s druge strane, punim sjajem u najnovijim igrama. Ukoliko vas primarno zanimaju beskompromisne gaming performanse, ovo je stroj za vas. Prije svega je to posljedica moćne kombinacije 5800X3D procesora i RX 6950 XT grafičke kartice.

Ugrađena je MSI Gaming X verzija Radeona RX 6950 XT koja spada među ponajbolje RX 6950 XT modele na tržištu. Ogroman rashladni sustav s tri ventilatora omogućuje maksimalnu potrošnju od 340 W, što rezultira visokim radnim taktom grafičkog procesora. Moguće je unutar upravljačke ploče programa dodatno povećati maksimalnu potrošnju za 12%, do nevjerojatnih 370 W! Dodatno, na raspolaganju vam je nekoliko profila rada: Silent, Balanced i Rage. Nazivni takt grafičkog procesora iznosi oko 2500 MHz, uz mogućnost dodatnog podizanja takta za kojih 100-150 MHz. Memoriji je također moguće podići radni takt, no ovo je kartica koja već tvornički radi blizu limita, tako da velikog overclocking prostora ovdje nema. Temperatura grafičkog procesora je oko 70°C, uz brzinu ventilatora koja se kreće do maksimalnih 2000-2100 rpm.

Ectoplaster je brutalno brzo računalo u svim najnovijim igrama. 4k nije nikakav problem, uz broj sličica u sekundi koji često doseže 90 ili više čak i na ovako visokoj rezoluciji. U usporedbi s Intel-Nvidia kombinacijom iz Protisovog ProPC-a, te prije svega s RTX 3080 Ti, vidljivo je da je RX 6950 XT još malo brža kartica, iako to ovisi i o postavkama i pojedinoj igri.

 

radeon-rx-6950-xt-gpuz.jpg

Radeon RX 6950 XT odnedavno je nova najbrža AMD-ova grafička kartica, a i dalje se temelji na grafičkom procesoru Navi 21 te u odnosu na RX 6900 XT donosi nešto brži takt grafičkog procesora i video memorije.

 

AMD vs Intel-Nvidia - tko je brži?

Naravno, i nevjerojatno moćnu karticu poput RX 6950 XT je moguće baciti na koljena ukoliko, primjerice, uključimo ray tracing s ultra postavkama na 4k rezoluciji u Cyberpunku 2077. Ray tracing performanse nisu na razini Nvidijinih high end kartica. Međutim, Radeon RX 6950 XT vam bez problema može omogućiti ugodno igranje na 1440p s uključenim ray tracingom. 4k je ipak neka druga priča. U tom slučaju vam mogu pomoći upscaling tehnologije poput FSR-a i RSR-a. Posebice je RSR vrlo zgodan jer radi s bilo kojom igrom i jednostavno ga je uključiti unutar upravljačke ploče, a AMD je nedavno dodao i mogućnost prilagodbe oštrine prikaza.

Ipak ovdje moramo naglasiti kako nas Ectoplaster inicijalno nije oduševio 1080p gaming performansama. Očekivali smo mnogo po tom pitanju, ponajprije zbog 5800X3D procesora. No rezultati nisu bili bajni u usporedbi s Core i7 12700KF-om kod ProPC-a.
Priča se, međutim, dosta promijenila kada smo uključili SAM (Smart Access Memory). Ova tehnologija donosi dodatan boost i katapultira Ectoplaster na sam vrh po pitanju gaming performansi. Istina, Nvidia u svojoj ponudi ima i RTX 3090 i 3090 Ti kartice koje su nominalno nešto brže od 3080 Ti. No RX 6950 XT u kombinaciji sa SAM-om izgleda dovoljno moćno i za ovaj izazov. Pritom je velika prednost što ćete s AMD-ovim procesorom posve jednake gaming performanse ostvariti bilo da koristite Windows 10 ili Windows 11. S Intelovim Alder Lake procesorima, Windows 11 je jednostavno nužan za ponajbolje moguće performanse.

 

amd-tablica-ectoplaster.jpg

 

AMD-ov gaming specijalist

Ovakve gaming performanse imaju svoju cijenu. Jedna je, naravno, izražena u kunama ili eurima, a druga u vatima. I u jednom i u drugom slučaju su cifre velike. Ectoplaster je rastrošno računalo koje u igrama troši gotovo 600 W! Kada govorimo o zagrijavanju, s grafičkom nema problema.
S druge strane, što se tiče hlađenja procesora, ugrađen je Noctua DH15S zračni hladnjak s jednim ventilatorom. Ovo je kvalitetan zračni hladnjak, no iznenadile su nas temperature 5800X3D-a pod opterećenjem svih jezgri od 85-90°C. U igrama su temperature osjetno niže i procesor je dosezao nominalne frekvencije, no ipak smo očekivali neko kvalitetnije AiO vodeno hlađenje kod ovako skupe gaming konfiguracije.

Cijena je očekivano visoka. Mnogo viša od 20.000 kuna. Zauzvrat dobivate vrhunski gaming stroj vrtoglavih performansi. Možemo reći kako je ovo pravi AMD-ov gaming specijalist. Nije bez mana, no ukoliko želite najbolje od najboljeg po pitanju gaming performansi i ne pitate za cijenu, te prije svega želite gotovo računalo po principu „upali i radi“, onda je ovo stroj za vas. Ectoplaster je svakako jedno od najimpresivnijih gaming računala na domaćem tržištu.

 

SAM - dodatni FPS boost!

 

Tehnologija Smart Access Memory kao izvedenica Resizable Bar tehnologije omogućuje procesoru direktan pristup kompletnoj količini video memorije na grafičkoj kartici. AMD je SAM tehnologiju predstavio usporedo s izlaskom Zen 3 procesora i RDNA 2 grafičkih kartica krajem 2020. godine. Kada smo prvi put testirali utjecaj SAM-a na performanse u igrama, zaključili smo kako je korist od ove tehnologije dosta dvojbena.
Bilo je igara u kojima smo na nižim rezolucijama zabilježili porast performansi, no isto tako je bilo dosta slučajeva kada smo zabilježili lošije performanse ili nije bilo nikakve razlike.

Sada, godinu i pol dana kasnije, čini se kako je AMD daleko bolje optimizirao SAM tehnologiju. Prilikom testiranja s kombinacijom 5800X3D procesora, X570 matične ploče i RX 6950 XT kartice, u golemoj većini slučajeva smo korištenjem ove tehnologije zabilježili porast performansi, ponegdje i veći od 10%. U samo jednoj igri smo zabilježili blagi pad performansi. Stoga možemo zaključiti kako s ovakvom konfiguracijom SAM tehnologija doista donosi bolje gaming performanse u velikoj većini slučajeva i preporučamo da je koristite za dodatni FPS boost.

 

amd-smart-access-enabled.jpg

Više informacija

  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Mogućnosti: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: ADM
  • Procesor: AMD Ryzen 7 5800X3D, Zen 3, 8 jezgri/16 dretvi, 3,4 base/4,5 boost radni takt, L3 priručna memorija: 96 MB, 105 W TDP, AM4
  • Matična ploča: MSI MPG X570 Gaming Plus
  • Grafički sustav: MSI Gaming X Trio Radeon RX 6950 XT 16 GB GDDR6
  • Memorija: Corsair SL RGB Pro DDR4 32 GB (2x 16 GB) kit 3200 MHz
  • Tvrdi disk: Samsung 970 Evo 1 TB NVMe PCIe 3.0 x4 SSD
  • OS: nema
  • Dodatno: Hlađenje: Noctua NH-D15S
  • Napajanje: Seasonic Focus Gold 850 W 80+ Gold
  • Kućište: Phanteks Eclipse P500A
  • Plus: odabir komponenti, brz i stabilan rad, iznimne performanse u najnovijim igrama, super brzi novi 5800X3D procesor, grafička kartica s 16 GB video memorije, 32 GB DDR4 memorije, relativno tihi rad
  • Minus: velika potrošnja energije, PCIe 3.0 SSD disk, procesor ne podržava overclocking, performanse u profesionalnim aplikacijama nisu osobito dojmljive, vodeno hlađenje bi bilo bolji odabir
  • Ustupitelj i cijena: www.adm.hr, Cijena: 23.438,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ADM ECTOPLASTER 5800X3D

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ADM ECTOPLASTER 5800X3D - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.