Iiyama ProLite XB2779QS i XB2483HSU - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Atraktivan Zaobljeni izgled i staklenu površinu kvari plastični dio s logom. Na sve se zaboravlja kad se pogleda slika

Iiyama ProLite XB2779QS i XB2483HSU

Dijametralna suprotnost

Iako dolaze od istog proizvođača, ova su dva monitora performansama prikaza, ciljanom primjenom i vizualnim identitetom dijametralna suprotnost jedan drugom. To ne znači nužno da je jedan dobar, a drugi loš

Iz Iiyame nam stižu dva nova modele na test. Jedan s dijagonalom od velikih 27“ odnosno 68,6 cm, a drugi u „standardnih“ 24 inča. Ono što ih razlikuje (osim veličine) su rezolucija ekrana te LCD matrica. Veći donosi 2560 x 1440 piksela te IPS matricu dok manji ima Full HD razlučivost te sve rašireniju VA matricu.


ProLite XB2779QS

iiyama XB2779QS 28 8

Visok vertikalni pomak Stalak na ovom 27-inčnom monitoru nudi veliko pomicanje pa nema brige oko postavljanja


Atraktivan izgled, uz zaobljene rubove okvira i staklenu površinu preko ekrana, čini ovaj model interesantnim svakome tko pazi na estetiku i dizajn. Uživo je dojam još bolji nego što to dočarava slika otisnuta na papiru. Jedini manji prigovor ide plastičnom donjem dijelu okvira na kojemu je logotip proizvođača. Voljeli bismo vidjeti brušeni aluminij kojim bi se zaokružio ukupan dojam. Specifikacije monitora na papiru nisu ništa manje impresivne. Riječ je o AH-IPS matrici uz 1440p razlučivosti.

Monitor posjeduje stalak koji omogućava visoki vertikalni pomak pa se ne morate brinuti oko postavljanja. Osim toga, ima i integrirane stereo zvučnike snage 2 W po kanalu koji pružaju performanse poput prosječnog laptopa. Ukoliko niste zahtjevni i multimedia ili gaming vas ne zanimaju, investicija u dodatne zvučnike neće biti potrebna. Kada je kvaliteta reprodukcije boja u pitanju, XB2779QS zaista oduševljava, naročito mirnim prikazom bijele boje, što posebno cijenimo u trenucima pisanja teksta, rada s Excel tablicama i sličnim aktivnostima. Iiyama tvrdi kako ovaj monitor nema titranja pozadinskog plavog LED osvjetljenja; zato smo ga postavili uz bok jednom klasičnom LED-u te provjerili razliku. Iako su razlike marginalne i to kada se posebno koncentrirate na dio slike one svakako postoje.

Kod višesatnog rada na računalu flicker-free tehnologija kod nekih korisnika zaista će ublažiti simptome zamaranja oka. Zahvaljujući čak 440 kandela po m² ovaj monitor može ostvariti zaista visoku vrijednost dinamičkog kontrasta, što će biti posebno vidljivo prilikom gledanja video sadržaja. Statički kontrast je i dalje solidan, no usporedimo li ga s drugim Iiyaminim modelom koji smo testirali, VA matrica uvjerljivo pobjeđuje po pitanju kontrasta. No, i pri definiciji crne boje koja je na manjem modelu zaista sjajna. Ipak, ako se bavite obradom grafike ili fotografijama, preporuka pada na XB2779QS koji će biti daleko precizniji, primjerice u prezentaciji ljudske kože.

iiyama ProLite XB2779QS 4

Sa strane Elegantan dizajn 27-inčne Iiyame odlično se vidi


ProLite XB2483HSU

iiyama ProLite XB2483HSU

Bez kašnjenja Odaziv piksela pri promjeni slike je besprijekoran, a VA matrica donosi i izvrstan kontrast

 

Prije 5 godina nitko vam ne bi savjetovao da kupite (tada egzotično rijedak, a sada sve prisutniji) monitor s VA matricom ako planirate na njemu isključivo igrati igre. U redu, nije svaki VA panel isti i varijacije matrica su brojne, a kako i sam privatno koristim S-PVA monitor, u to sam se uvjerio nebrojeno mnogo puta. Govorim ovo iz razloga jer je došao trenutak da se o modernim VA monitorima prestane pričati kao o lošem izboru za igrača.

Najbolja potvrda tome je Iiyamin model XB2483HSU, brz u odzivu uz malo ulazno kašnjenje. Prikazom slike ponekad djeluje „nabrijano“ što će vam se ili svidjeti ili ćete mrziti. Ta „nabrijanost“ dolazi od statičkog kontrasta koji je na VA monitorima ponekad deklariran kao 3000:1, a ponekad 5000:1 što je opet posljedica kombinacije dvije stvari: metodologije mjerenja kontrasta i marketinga. Iskreno, nama je draže kada su brojke na papiru skromnije, no realno je kako ovaj monitor ima tri puta veći kontrast od prosječnog IPS monitora i to se primjećuje čak i kada pogledate na samu radnu površinu.

iiyama XB2483HSU 28 12

Sličan, a različit I 24” model ima vertikalni pomak na stalku. Sa strane su mu i USB konektori

 

Snažne su i dobro definirane boje s nešto grubljom gradacijom nego što je to slučaj s većim Iiyaminim modelom. Funkcija overdrive (potrebno aktivirati kroz OSD izbornik) dodatno se brine da vrijeme odziva piksela pri promjeni slike bude ubrzano. Isprobali smo nekoliko igraćih naslova na ovom monitoru te moramo priznati da kašnjenje nismo uspjeli detektirati (golim okom) niti s isključenim overdriveom. Prednost ove funkcije može se primijetiti kroz testne softvere kao što su PixPerAn ili UFO Test, što je kompliment sam po sebi. Ako tražite konkretan monitor za rad u prozorima, Office paketu i slično te pretežno surfate i niste profesionalac na području grafike, a gaming i multimedija su jedni od glavnih zahtjeva, XB2483 je odličan izbor.

iiyama XB2483HSU 28 2

Pivot Nezaobilazna opcija želite li koristiti monitor u profi svrhe

 

Više informacija

 • Model: Iiyama ProLite XB2779QS / XB2483HSU
 • Ukupna ocjena: 4,5 / 4,6
 • Performanse: 5 / 5
 • Mogućnosti: 4 / 5
 • Cijena: 5 / 5
 • Proizvođač: Iiyama / isto
 • Tip: AH-IPS LED LCD / 27” (68,5 cm) / AMVA+ LED LCD / 24” (61 cm)
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 2560 x 1440 px / 1920 x 1080 px
 • Osvježavanje: 440 cd/m2 / 250 cd/m2
 • Statički/dinamički kontrast:: 1 000 : 1 / 5 000 000 : 1 / 3 000 : 1 / 12 000 000 : 1
 • Vrijeme odziva: 5 ms / 4 ms
 • Priključci: VGA, DVI-D, HDMI, DisplayPort / VGA, DVI-D, HDMI
 • Dodatno: 2x 2 W zvučnici / USB 2.0 Hub (2 porta), 2x 2 W zvučnici
 • Dimenzije: 650 x 435,5 x 230 mm / 565,5 x 386,5 x 230 mm
 • Masa: 8,2 kg / 5 kg
 • Plus: Dijagonala, rezolucija, dizajn, reprodukcija boja, integrirani zvučnici, priključci, flicker-free osvjetljenje / Kontrast i definicija crne, oštar prikaz, overdrive opcija (skraćuje vrijeme odziva), flicker-free osvjetljenje
 • Minus: Staklena površina ekrana je reflektivna / ništa posebno
 • Ustupitelj i cijena: Audio video medij, www.avmedij.hr, cijena: 4.670,00 kn / 1.770.00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)


Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Iiyama ProLite XB2779QS i XB2483HSU

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Iiyama ProLite XB2779QS i XB2483HSU - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.