Plastična kvaliteta: Iako se izradom ne doima pouzdano, kontrast, kut gledanja, matirani ekran i cijena su na njegovoj strani

AOC M2870Vq

Pristupačnih 28 inča

MVA matrica ostvaruje iznimno visoke kontrastne vrijednosti a definicija crne boje (u kombinaciji s matiranom folijom preko ekrana) korak je ispred svih ostalih tipova panela…

AOC je brand koji se ne skriva iza marketinških trikova (kao mnogi drugi) kako bi pridobio kupca, sve karte su na stolu i sve je vrlo transparentno. Rekli bismo da se prodajna taktika kroji po dobro znanoj uzrečici: “koliko para, toliko muzike“. Poznat po jeftinim monitorima, AOC je dosada izgradio popriličnu reputaciju. Na nečemu se štedjeti mora ali to je uglavnom izrada kućišta, skromno pakiranje (ne dobivate HDMI već VGA kablove koji su ostali u milijunskom broju po skladištima, još od davnih dana), plastika je na razini igračke iz „kinder-jaja“ no AOC-ove performanse prikaza u istoj cjenovnoj klasi teško je ugroziti…

 

Kome 27“ nije dovoljno? Tu je 28 inča

Već iz kodne oznake AOC M2870Vq vidi se da monitor ima dijagonalu od ogromnih 28 inča odnosno 71 cm. Na ovoj dijagonali FullHD definitivno ne djeluje previše oštro kada približite glavu na kojih 40tak centimetara od monitora i to nije nikakva tajna. Već smo recenzirali 28-inčne 4K monitore (i AOC ima jedan takav u ponudi) a vrijeme koje je pred nama definitivno nagovještava 4K monitore po nižim cijenama u bliskoj budućnosti. Koliko je onda pametno kupovati ovakav monitor?

Pa sve zavisi od potrebe i primjene istoga. Za multimediju i gaming ovaj AOC je sjajan izbor ponajprije zbog MVA matrice koja daje najveći statički kontrast od svih komercijalno rasprostranjenih matrica (TN, PLS, IPS..) a deklariran je na 3000:1 i razlika u odnosu na ostale konkurente bazirane na ostalim tipovima matrice primjetna je već na prvi pogled. Govorimo jasno o statičkom kontrastu kojeg smo mi izmjerili (ON/OFF metoda mjerenja crne i bijele) na vrlo visokih 1864:1.

To je rezultat kakav mogu poželjeti samo najbolji ekrani danas. Crna je impresivno duboka a površina ekrana matirana čime se umanjuju refleksije. Sagledamo li isključivo prikaz statične slike na ekranu M2870Vq ostavlja dojam duplo skupljeg monitora. Matrice sa vertikalnim poravnavanjem u protekle su dvije do tri godine znatno napredovale po pitanju brzine odziva što, im je bio i glavni kamen spoticanja do šire komercijalne uporabe. Još uvijek nisu idealne ali bez razmišljanja možemo preporučiti M2870Vq svakom gameru a svi znamo koliki je to kompliment za odziv ekrana. Da, MVA je toliko dobar danas da veći problem može predstavljati ulazno kašnjenje nego odziv panela. No i ulazno kašnjenje kreće se oko „standardne“ brojke od 25 milisekundi, pa elektronika nije najslabija karika.

U slučaju ovog AOC-a to je ono što znamo od početka – odnos rezolucije i dijagonale odnosno DPI. Možete li se sa tim pomiriti ili vam jednostavno ne smeta (jer za igranje ili film u FullHD-u je sasvim dostatna rezolucija čak i na znatno većim ekranima od ovoga) AOC je monitor sa pedigreom, iako sam AOC ne uživa taj status. Možda jednog dana.

AOC M2870V 4

Sve je tu: HDMI, DisplayPort, DVI i VGA

 

Opremljenost dostojna visoke klase


U OSD izborniku prisutna je i opcija „overdrive“ sa mogućnosti postavljanja u tri različita režima a njenom aktivacijom pojava artefakta (u ovom slučaju motion blur-a) dodatno „zaglađuje“ rubove pomičnog objekta odnosno tzv. ghosting efekt se smanjuje. M2870Vq posjeduje sve rasprostranjene ulaze, digitalne i analogne redom: HDMI, DisplayPort, DVI i VGA. Štogod želite možete spojiti na ovaj monitor, bez razmišljanja o adapterima i konverterima. Maksimalna potrošnja struje koju smo izmjerili bila je 31,1 W (potpuna bijela) a nakon detaljnog postavljanja naš mjerač pokazao je prosječnu potrošnju prilikom korištenja 23,6 W.

Osim toga ovaj monitor ima integrirane stereo zvučnike. Nemojte očekivati kvalitetu zvuka za ugodno slušanje muzike ili specijalne efekte u igrama, no za Youtube će biti sasvim dovoljni. Stolni stalak nudi opciju nagiba ali nije vrlo stabilan i ne može se podešavati po visini. Zato postoje VESA 100 mm navoj za montažu na nosač ili zidni stalak. Kada sagledamo sve što nam je AOC ponudio na ovom modelu ali i konkurentsku ponudu, teško je reći da postoji veći, bolji i jeftiniji monitor u istoj cjenovnoj klasi. Sa 28 inča ta titula pripada AOC-u.

Više informacija

 • Model: AOC M2870Vq
 • Ukupna ocjena: 4,2
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 4
 • Cijena: 5
 • Proizvođač: AOC
 • Tip: MVA LED / Full HD
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 28” (71,1 cm)
 • Statički/dinamički kontrast:: 3000:1 / 50000000:1
 • Snaga osvjetljenja: 300 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178 / 178
 • Vrijeme odziva: 5 ms (siva-u-sivu)
 • Priključci: DisplayPort, HDMI, VGA, DVI
 • Dodatno: stereo zvučnici, VESA
 • Dimenzije: 665 x 451 x 241 mm
 • Masa: 4,8 kg
 • Plus: Izniman kontrast, kut gledanja, svi tipovi konektora (DisplayPort), dijagonala, matirani ekran, ugrađeni zvučnici, cijena
 • Minus: DPI od 78,68 piksela, kvaliteta plastike
 • Ustupitelj i cijena: AOC, www.aoc.com, cijena: 2.054,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AOC M2870Vq

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AOC M2870Vq - VidiLAB - QR Code FriendlyCopyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.