D-Link EAGLE PRO AI AX1500 Mesh System M15-3

D-Link EAGLE PRO AI AX1500 Mesh System M15-3

AX1500 MESH System M15 znatno će proširiti domet vaše postojeće Wi-Fi mreže. Dakle brzina interneta ostat će ista onakva kakva je bila, no sada ćete, ovisno o postavkama vašeg prostora, Wi-Fi imati i u udaljenim dijelovima vaše kuće. S ova tri satelita u idealnim uvjetima možete pokriti područje od 500 metara kvadratnih.

Odlično je rješenje kada vam je brzina interneta dobra, no nije dovoljno daleko dosežna. Tada na udaljenost gdje je još uvijek pristojno dostupna Wi-Fi veza postavite jedan ovakav MESH satelit koji će povećati Wi-Fi domet.

Ideja MESH sustava je da ne morate ponovno upisivati lozinke i odabirati druge mrežne točke nego, kako se šetate iz prostorije u prostoriju ili s kata na kat, neprimjetno se spajate na najjači dostupan mesh, a vi u radu ne primjećujete da se išta događa. Vama je Wi-Fi internet veza jednostavno dostupna.

Ova trojka u imenu M15-3 znači da ih u paketu dobijete 3. No postoji i nešto jeftinija verzija s dva komada naziva M15-2, te time i verzija s jednim komadom. Sve ovisi i o vašim potrebama.
U pakiranju se dobiju kratke upute kako postaviti mesh. Možete to na dva načina: putem mobilne aplikacije Eagle Pro AI ili direktnim spajanjem na tvornički Wi-Fi uređaja, pa kroz internetski preglednik upisivanjem IP odnosno URL adrese 192.168.0.1, nakon čega ćete biti upitani na koji način želite postaviti uređaj, kao ruter ili kao extender Wi-Fi mreže. Odaberete li opciju spajanja kao ruter, što ćete morati ako nemate postojeći Wi-Fi, a uz to ga morate žicom spojiti s vašim ruterom. No želite li koristiti kao extender vaše postojeće mreže, neće vam trebati LAN kabel. Ova druga opcija spajanja kao extender češće je korištena. Nakon što ste je odabrali, uređaj će vam pokazati dostupne Wi-Fi mreže te morate odabrati vašu koju želite proširiti te upisati password kako bi se D-Link mogao spojiti s vašom Wi-Fi mrežom. Zatim ćete postaviti lozinku za pristup konfiguracijskom sučelju tih mesh rutera, pa nemojte zaboraviti ono što ste upisali i odredite vremensku zonu u kojoj se nalazite kako bi vrijeme mrežnih uređaja bilo točno.

 

wifiBoost M15

 

Zadnja stavka vam pokazuje sve vaše passworde koje ste upisali, pa ih još jednom pročitajte i zapamtite.

Treba li vam proširenje dosega Wi-Fi mreže negdje u iznajmljenom apartmanu, ta opcija će vam biti odlična jer nije potrebno kabelom fizički spajati mesh s glavnim ruterom.

Postupak ponovite i za ostala dva satelita, a kada ste postavili sva tri opcionalno si možete instalirati spomenutu Eagle Pro AI aplikaciju te uz pomoć šifre uređaja, koju ste postavili pri inicijalnom postavljanju, spojiti aplikaciju s uređajima.

Sateliti su postavljeni kada im LED lampica svijetli konstantno bijelom bojom. Inače crvena pokazuje stanje bootanja, a narančasta da uređaj traži povezivanje ili je u procesu povezivanja na mrežu.

Dakle pričekajte bijelu lampicu na sva tri komada, i kada su svi on-line slobodno ih iskopčajte iz struje te odnesite kat ispod ili u udaljenu prostoriju gdje vam treba internet. Pripazite samo da su ipak uređaji jedni drugima u dometu. Možda da jedan ostavite negdje između, odnosno na pola puta.

 

Treba li vam proširenje dosega Wi-Fi mreže negdje u iznajmljenom apartmanu, mesh opcija će vam biti odlična jer nije potrebno kabelom fizički spajati mesh s glavnim ruterom.

 

Različiti scenariji korištenja

Ovaj mesh sustav možete povezati s vašom postojećom Wi-Fi mrežom, no tada je ta vaša postojeća Wi-Fi mreža usko grlo cijelog sustava te kontrola mreže uvelike ovisi vašem postojećem ruteru i njegovim mogućnostima.

Drugi slučaj spajanja bio bi da mesh satelit označen brojem 1 žicom spojite s vašim postojećim ruterom te taj uređaj konfigurirate kao ruter. Dakle on će putem WAN porta (žuti priključak) biti spojen s vašim starim ruterom i njegovim LAN portom (tamo gdje inače spajate TV, laptop…). Tada je poželjno ugasiti taj vaš stari Wi-Fi jer on samo radi smetnje u eteru. Time biste kontrolu Wi-Fi prometa u potpunosti prepustili D-Link mesh sustavu čime možete ostvariti bolje performanse Wi-Fi mreže.

 

wifiBoost M15Gui

Spojeni računalom na mesh mrežu vidimo u postavkama kako smo spojeni na mrežu brzine 1201/1201 Mbps.

 

Koji god od ovih scenarija odabrali, razmislite i o situaciji kada se možete riješiti nepotrebnih dugačkih kablova do nekog uređaja, možda printer, koji nema Wi-Fi mrežu, ali ima LAN priključak, pa onda taj LAN priključak printera spojite s D-Link mesh satelitom umjesto da vučete dugačke LAN kablove sve do glavnog rutera.

 

Smetnje u eteru

Spomenuli smo smetnje u eteru, pa kako bismo pobliže objasnili što mislimo pod time, treba razumjeti nekoliko stvari. Wi-Fi radi na principu radiovalova, baš kao i vaš FM radio. Prisjetite se da ponekada kada dirate antenu FM radija ili je ona jako malena treba ju bolje namjestiti kako biste imali čist signal.

Kod Wi-Fi mreža dešava se ista stvar. Kada ih ima puno na istome mjestu one blokiraju promet jedna drugoj tj. stvaraju smetnje, šum, baš onakav kakav ste čuli na radiju. Tada ruter pokušava ponovno dobiti izgubljenu poruku i to ga usporava, iako bi vaša veza trebala biti brza.

Što više uređaja emitira ili osluškuje Wi-Fi signal, promet je sporiji zbog radio smetnji. Osim toga, blokirati ga mogu betonski zidovi i armatura u njima kao i voda te druge prepreke.

 

Što učiniti po tom pitanju?

Kako postoji više frekvencija na kojima Wi-Fi mreže rade, a najčešće korištene su one od 2,4 GHz i one od 5 GHz naviše, pokušajte koristiti one od 5 GHz naviše ako vam to dozvoljavaju vaši gadgeti. Tj. ako su oni kompatibilni s 5 GHz. Tako ćete smanjiti smetnje jer je moguće da vaš susjed nema 5 GHz, pa je tu eter čišći. Osim što frekvencijski pojas od 2,4 GHz koriste Wi-Fi mreže starije generacije, taj band zatrpan je i bluetooth uređajima (bežične slušalice, mobiteli, laptopi, pametni televizori…), ali i drugim raznim uređajima koji koriste radiovezu za komunikaciju, uključujući razne daljinske upravljače.

Dakle korisno bi bilo ugasiti Wi-Fi mrežu koja radi na 2,4 GHz i koristiti samo onu na 5 GHz iako je njoj domet nešto kraći.
Više o Wi-Fi mrežama pročitajte na VidiLAB portalu na linku: https://vidilab.com/teme/hardverska-tema/4968-poboljsajte-performanse-vase-wifi-mreze.

 

wifiBoost M15Info

Osim što vidimo stanje pojedinog satelita, kako se svi isto zovu, postoji opcija blinkanja ledice kako biste mogli otkriti čije postavke gledate. To će vam trebati ako je nekom od njih signal preslab jer ste ga možda stavili predaleko do baznog rutera na koji se spajate.

 

Tehnikalije

AX1500 znači kako ruter postiže maksimalne brzine 1,5 Gbps i to uz korištenje oba frekvencijska pojasa. Dakle dvopojasni ruter AX1500 postiže brzine od 1201 Mbps na pojasu od 5 GHz i 300 Mbps na pojasu od 2,4 GHz.

Kako biste mogli iskoristiti takav potencijal, potrebno je i na laptopu odnosno mobitelu imati mrežnu karticu koja je sposobna iskoristiti takav način rada. Drugim riječima treba biti AX1500 kompatibilna.

Naravno da i ovdje vrijedi pravilo da, što ste dalje od pristupne točke, mreža biva sporija. No bit će dovoljno jaka da vam pruži dobru vezu za gledanje 4K filmova s Netflixa, pod uvjetom da vaša internetska veza dozvoljava takve brzine. Netflix navodi kako je za 4K stream dovoljna propusnost od 25 Mbps, no to ako ste sami na mreži. Ako vas ima više i svi biste htjeli gledati 4K Netflix video, onda tu brojku treba pomnožiti. A zasigurno još netko i želi surfati, pa mu svako malo iskaču videoreklame koje troše propusnost.

 

wifiBoost M15QoS

Prioritiziranje klijenata i roditeljski pristup bit će vam omiljene igračke kako biste iskoristili maksimum.

 

No Eagle Pro AI brine se o optimizaciji prometa te će poboljšati vezu korištenjem OFDMA tehnologija, što je u prijevodu skraćenica za višestruki pristup s ortogonalnom frekvencijskom podjelom. OFDMA je višekorisnička verzija OFDM tehnologije, koja omogućuje istodobnu AP komunikaciju (uplink i downlink) s više klijenata dodjeljivanjem skupova nositeljima podataka. Ti skupovi nazvani su jedinicama resursa (RUs) pojedinačnih klijenata.

Kombinirano uz BSS tehnologiju, a BSS znači da sve stanice moraju čuti jedna drugu odnosno biti unutar radio ili optičkog dometa, Eagle Pro AI će raspodijeliti promet tako da svi mogu uživati u benefitima interneta.

 

wifiBoost M15Ookla

Ping prema internetu je jednu milisekundu, impresivno!

 

Eagle Pro AI će biti dostupan samo ako je jedan satelit (onaj s brojem jedan na njemu) postavljen u ruter mod te kabelom povezan s glavnim ruterom ili direktno s internetskim portom vašeg internet providera.

Tada vam postaju dostupne i opcije prioritiziranja prometa te roditeljske zaštite, ali možete i svima ugasiti internet kada idete na spavanje putem opcije „Zdrav način rada“.
Ne smijemo zaboraviti spomenuti i mogućnost glasovnog control mesh sustava uz pomoć Google Assistant te Amazon Alexa pametnih asistenata.

 

wifiBoost M15Home

Prioritiziranje klijenata i roditeljski pristup bit će vam omiljene igračke kako biste iskoristili maksimum.

 

Više informacija

  • Model: D-Link M15-3
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 4
  • Kvaliteta: 5
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: D-Link
  • Podržani standardi: Wi-Fi 6 AX1500 (300 + 1200) 802.11/a/n/g/b/ac/ax
  • Sučelja: Jedan 10/100/1000 Gigabit Ethernet LAN priključak te po jedan WAN priključak
  • Wi-Fi šifriranje: WPA, WPA2, WPA3 enkripcija
  • Ostalo: QoS: D-Link Intelligent QoS Technology Opis proizvoda: Wi-Fi 6 mesh set pristupnih točaka Napajanje: 12 V / 1 A Set se sastoji od: 3× usmjerivača tj. Mesh Base (1× Router) + Mesh klijenti (2× Router, Client)
  • Dimenzije i masa: 93 × 92 × 92 mm, 200 grama
  • Plus: mogućnosti Wi-Fi povezivosti, rješavamo se žica, proširivanje dometa postojećeg interneta kao rješenje za kuću ili za godišnji odmor
  • Minus: vraćanje na tvorničke postavke nam je zadalo muke jer reset gumb treba držati stisnut poprilično dugo, sve dok crvena lampica ne počne najbrže treperiti (jer može i sporije treperiti), a zatim treba ugasiti pa upaliti ruter
  • Ustupitelj i cijena: Protis, www.protis.hr, Cijena: 1.399,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za D-Link EAGLE PRO AI AX1500 Mesh System M15-3

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

D-Link EAGLE PRO AI AX1500 Mesh System M15-3 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.