Vsett 10+

Vsett 10+

Ugodan za dulje staze

Model 10+ koristi standardniji dizajn od 11 verzije, no zato je lakši za prenošenje te i dalje nudi vrlo ugodnu amortiziranu vožnju s velikom baterijom.

Nakon testiranog flagship “cruiser” modela od Vsetta, čija impresivna veličina i masa limitiraju mogućnosti njegovog parkiranja i spremanja, stali smo na 10+ model za kojeg možemo odmah reći da je puno lakši za kontrolu i prenošenje van same vožnje. Odlučili smo ga testirati za vrijeme posjeta Istri, gdje se pokazao idealnim za mirne vožnje po unutrašnjosti zavičaja, gdje nemate nikakvih problema niti brige o trajanju baterije s obzirom na specifikacije. Kako to obično biva, baterija ovisi o “specifikacijama” vozača, načinu vožnje te na samom kraju i verziji za koju se odlučite. Naime, Vsett 10+ dolazi u tri inačice te se sve tri odnose na veličinu baterije, koja je na kraju dana i značajan dio cijene samog romobila. Ako znate udaljenost vašeg dnevnog putovanja, lagano je odlučiti se za verziju, no imajte na umu da je poželjno uvijek ostati s malo baterije na kraju dana kako bi imala dulji vijek trajanja.

20210508 113500 019

Krasna zemljo, Istro mila:  VSETT 10+ isprobali smo i u okolici Svetivinčenata u Istri

Spomenuli smo da romobil ima nešto standardniji dizajn od modela 11+, no to ne znači da govorimo o standardnom romobilu ili modelu koji dobijete uz pretplatu na mobitel. Ovaj romobil robusniji je u svakom pogledu, što vožnju čini puno stabilnijom i ugodnijom, među ostalim detaljima. Krenimo tako od početka, a to je sam volan. Gumirani rukohvat okružen je na prvi pogled velikom količinom raznih gumbi i poluga, no za standardnu vožnju vam treba vrlo malo škole te se ona svodi na to kako aktivirati pogon. Prvo, s obje strane imate standardne poluge za kočnice, prednju i stražnju, a riječ je o hidrauličkim disk kočnicama koje svojom linearnom responzivnošću nude vrlo laganu kontrolu brzine, a kada je to potrebno, mogu brzo zaustaviti romobil. Jednom kada pritisnete kočnicu, sustav automatski gasi pogon motora kako bi se izbjegla oštećenja, a tek kada kočnicu pustite možete ponovno ubrzati. Poluga za davanje energije motoru nalazi se na desnoj strani, zajedno s računalom sustava, te je manjeg dizajna i kontrolira se kažiprstom. Što ju jače pritisnete, motor će dobiti više energije za ubrzavanje ili održavanje veće brzine. Ona je pričvršćena za sam zaslon, koji vam nudi i glavne informacije o sustavu, od kojih najveći dio oduzima sam brzinomjer.

Vsett 10 4

Glavni kontroler: prikazuje vam sve bitne informacije o stanju romobila, ponajprije trenutnu brzinu. Upravljanje je jednostavno te ne ometa vožnju

Žarko žutim slovima daje vam informaciju o brzini, s obzirom na to da ovaj romobil može postići impresivne brzine, te nudi puno snage za savladavanje zahtjevnih terena. Osim brzine, na dnu zaslona imate i vizualizaciju trenutnog stanja baterije kako biste mogli znati koliko još zabave ima u sebi prije ponovnog punjenja. Zaslon ima još neke oznake koje će se paliti ovisno o radu sustava, poput znaka da je pritisnuta kočnica pa motor ne dobiva energiju, oznake da je upaljeno prednje svijetlo te, na posljetku, u kojoj se brzini nalazite. Vjerujemo da, s obzirom na sve, nije čudno kako romobil ima tri brzine za kontrolu snage. Ispod glavnog zaslona još je jedan koji će prikazati kodove stanja romobila te preko kojeg lagano možete utvrditi eventualne greške na sustavu. Ujedno služi i kao lokot, jer pri paljenju sustava zahtijeva naslanjanje NFC kartice kako bi se mogla upaliti električna komponenta romobila. Lijeva strana volana osim kočnice ima i malenu metalnu kutiju s dva misteriozna gumba koji su osvijetljeni crvenom i plavom LED-icom te u suštini imaju vrlo bitne funkcije. Prvo objasnimo DDM gumb, koji je zapravo prekidač te dok je upaljen ostaje lagano udubljen u kućište.

Vsett 10 7

Prednja rasvjeta: visoke svjetline daje vam solidan pregled ceste i u noćnoj vožnji

Kratica je to za Dual Drive Motors, odnosno jednom pritisnut, gumb omogućuje pogon motora od oba kotača da rade istovremeno, dok će inače pogon romobilu davati samo stražnji motor. Dok ovaj način rada, naravno, smanjuje ukupnu udaljenost koju možete prijeći jednostavno jer troši više energije, romobil dobiva veću responzivnost i snagu kako bi mogao savladati izazovniji teren ili učiniti vožnju zanimljivijom. Samo je bitno znati da vam se sveukupan domet smanjuje. Sustav možete paliti/gasiti u bilo kojem trenutku, prema potrebi. Drugi gumb ima oznaku Sport te njegova funkcija ne bi trebala iznenaditi. Na nekoliko minuta daje dodatnu energiju motorima, koji tada imaju višu maksimalnu brzinu kao i ubrzanje, no onda se sustav gasi na nekoliko minuta kako se baterije ne bi pregrijale. To je sve što trebate znati kod prve vožnje, iako dodatne mogućnosti možete brzo svladati s obzirom na to da su reakcije romobila vrlo očite. Jednom kada se naviknete na vožnju, desna strana pored računala ima još tri gumirana gumba u krugu koji su označeni točkom, plusom i minusom. Plus i minus povećavaju ili smanjuju brzinu u kojoj se nalazite, dok točka služi za paljenje i gašenje sustava. No, tu su i sekundarne mogućnosti, od kojih je najbitnija dugo držanje “plus” oznake, s obzirom na to da ona pali prednja i stražnja svijetla. Dok stražnja svijetla standardno lagano rade, pritisak kočnice će ih jače osvijetliti. Na unutarnjoj strani gumirane drške volana sa svake strane imate i malene izbočine. Pritiskom na njih pale se žmigavci sprijeda i straga romobila kako biste dali do znanja u kojem se smjeru namjeravate kretati. Jedan pritisak pali žmigavce na toj strani na 20 sekundi.

Volan se zajedno sa šipkom presavija pri dnu prednje strane kako bi cijeli romobil bilo lakše prenositi, a drži se sa sigurnosnom ručicom koja se neće odvojiti u vožnji s obzirom na to da, osim samog pričvršćivanja, sustav dodatno osiguravate vijcima (za koje ne trebate alat) kako bi sve ostalo na svojem mjestu. Jednom kad je preklopljen, volan se može zakvačiti za stražnju donju stranu romobila, što ga čini laganim za prenošenje. Pod ”laganim” i dalje pričamo o malo preko 30 kilograma, što je bitno imati na umu. Tu su i sami kotači, koji sa svojim dimenzijama od 3 x 10 inča ipak daju udobnost kao i osjećaj sigurne vožnje, a s obzirom na to da su pneumatski, vožnja je još udobnija. Svaki kotač ima ugrađen i elektromotor snage 1,400 W kao i hidrauličke disk kočnice ugodne linearne responzivnosti za precizno usporavanje. Motori mogu ubrzati romobil do 70 km/h u dual načinu rada te oko 60 na samo jednom motoru. Sport postavka diže maksimalnu brzinu na 80 km/h na manje od nekoliko minuta. Prednji kotač s romobilom je povezan oprugom koja amortizira kotač te vožnju čini iznimno ugodnom i pri većoj brzini, a može se i naknadno namještati kako bi radila prema želji vozača. Odmah iznad amortizacije je i prednje svijetlo dovoljne snage da vam jasno osvijetli put naprijed te upozori ostale sudionike u prometu o vašoj prisutnosti. Stražnja amortizacija koristi se hidrauličkim ovjesom i oprugom za stabilizaciju te zajedno s prednjim ublažuje sve neravnine na cesti. Sama platforma na kojoj stojite služi i za pohranu baterija koje daju energiju motorima, a na prednjoj strani su i dva utora za punjenje kod kuće. Romobil možete puniti s jednim ili dva punjača istovremeno, a ovisno o bateriji za koju se odlučite, punjenje traje od 5 do 7 sati na dva punjača ili duplo dulje s jednim. Mislimo, naravno, na punjenje od 0% kapaciteta baterije, no ako idete svakodnevno na dulje staze, savjetujemo dva punjača. Ovaj romobil ima nosivost od oko 120 kg, a može prijeći od 60 do 130 km na najmanjoj bateriji ili 90 do 185 km na najvećoj. Najdalje se dolazi u “Eco” načinu rada, dok agresivnija vožnja znači i kraći domet.

Vsett 10 8

  Stražnja svjetla: ponašaju se kao i ona na automobilima te uključuju i žmigavce

Za kraj, napomenimo i da romobil ima IP54 specifikaciju, odnosno može bez problema voziti i po mokrom kolniku, no nikako ga ne uranjajte u vodu. Naša avantura sastojala se od toga da su svi napravili nekoliko krugova, naravno s kacigom na glavi, te su nakon par minuta upoznavanja mogli bez previše straha i ubrzati. Savjet je ipak držati brzinu pod kontrolom dok se uistinu ne uvježbate voziti ovaj snažan stroj prije nego se upustite u bržu vožnju kako bi znali svoje, ali i limite sustava.

Više informacija

  • Ocjena: 4,7
  • Cijena: 19.390,00 kn
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: VSETT
  • Vodootpornost: IP 54
  • Dimenzije i masa: 1290 x 690 x 1280 mm/35 kg
  • Minus: Opcije baterija značajno utječu na cijenu, upitno zaključavanje u gradu
  • Plus: Opcije kupnje baterija različitih dometa, punjenje s dva punjača, relativno prenosiv
  • Cool faktor: 5
  • Max. brzina / visina: 80 km/h
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Vsett 10+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Vsett 10+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.