FuturaIT SilentPC-i530

FuturaIT SilentPC-i530

Pristojan i tih

Kada bi vas netko tražio da mu složite idealan mid range PC bez blještavila, ne morate tražiti dalje od ovog gotovog sustava.

Stanje svjetskog tržišta, osim trenutnim zdravstvenim problemima, još je značajnije uzdrmano kopačima kriptovaluta, koji su ponovno grabili svaku karticu ove godine. Uz to, AMD i Nvidia predstavljaju nove tehnologije u svojim grafičkim karticama kojima pravdaju podizanje cijena na svim tržišnim razinama. Što sve to znači? Jednostavno, mid range računalo za FullHD - QHD gaming koštat će vas preko 10 000 kuna dok tržište kriptovaluta ne popusti.

FuturaIT donosi nam gotovo računalo zanimljivih specifikacija. Naime, kod slaganja novog računala generalno imate dva smjera u kojima možete ići, a to su suptilno i tiho ili nešto glasnije i često blještavije. Smjer koji odaberete, naravno, imat će veći utjecaj što su komponente u računalu snažnije, odnosno proizvode više topline. Kako i sam naziv ovog sustava govori, riječ je o “tihom” buildu, a za to se koristilo BitFenixovo kućište Bit Force Shadow, koje je iznutra dodatno obloženo 2 mm debelom pamučnom zvučnom izolacijom da dodatno utiša pištave zvukove.

 

FuturaIT

Standardno dolazi s jednim 120 mm ispušnim ventilatorom, no u ovom buildu dodana su dva prednja usisna ventilatora kako bi zrak lakše cirkulirao. No, prednja strana kućišta nema ulaza za zrak, već on ulazi isključivo na dnu prednje maske. Drugim riječima, na testu smo pazili na temperature hardvera da vidimo hoće li utjecati na konačne performanse.

Procesor je Intelov i5-10400F koji dolazi bez integrirane grafike te ima TDP od svega 65 W. No, sa 6 fizičkih jezgri i 12 threadova prožvakat će gotovo svaki zadatak bez problema, s turbom do 4,3 GHz. Procesor će bez problema zadovoljiti apsolutno svakog QHD i 4K gamera, a ni FullHD 144 fps monitori ne predstavljaju mu problem.

 

Future proof

Ogroman skok u performansama mid range procesora zadnjih par godina također garantira i da će još godinama imati solidne performanse. Intel je, s druge strane, onemogućio overclocking procesora kao i radne memorije iznad 2666 MHz. Ovdje nemate puno izbora, osim da ugradite dual-channel iliti barem dva keksa memorije, što i dobivate s ukupno 16 GB RAM-a od G-Skilla.

Dok je 16 GB dovoljno danas, jednog dana morat ćete ih zamijeniti, jer matična ploča koristi samo dva RAM utora pa će nadogradnja zahtijevati zamjenu postojećeg RAM-a. Matična ploča je Gigabyteova H410M S2H V2 koja je sasvim dovoljna za performanse procesora, no voljeli bismo ipak više USB 3 utora straga, s obzirom na to da ima samo dva, dok su ostala četiri standardni USB 2.0.

 

FuturaIT 2

Matična podržava i M.2 SSD čiji utor je prazan u ovom buildu te vam nudi solidan upgrade jednom kada vam zatreba brži i veći prostor. Dobivate standardni Kingston A400 SSD od 480 GB preko SATA III konektora koji će pružiti optimalne performanse kod učitavanja igara. Ostaje još grafička kartica, a radi se o RTX 3060 kartici, Gigabyte Gaming OC verziji s 12 GB radne memorije. S tri ventilatora i pristojnim hladnjakom može izdržati grijanje, no radni takt će ipak malo opasti radi nedostatka svježeg zraka u kućištu.

RTX naslovi mogu se igrati u punom sjaju na FullHD grafici, bez RTX-a možete igrati i na QHD rezoluciji, dok će novi DLSS 2.0 omogućiti solidne performanse i na 4K monitorima. Naravno, sve ovisi o igri, a mi smo probali nekoliko naslova u različitim rezolucijama da bolje dočaramo performanse. Sve u svemu, riječ je o solidnom mid-range računalu s fokusom na tihi rad koje nudi najnovije tehnologije kao i neke opcije nadogradnje pohrane.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za FuturaIT SilentPC-i530

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

FuturaIT SilentPC-i530 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.