DJI Avata Pro - View Combo

DJI Avata Pro - View Combo

FPV s pomoćnim kotačićima

Poletite u pravom FPV stilu za nove mogućnosti kadriranja videa i zabave, bilo u zatvorenom ili vani. Zato smo i stavili “vatru” za Avatu.

Letenje bespilotnim letjelicama - dronovima nevjerojatno se brzo proširilo svijetom kao hobi, ali i kao profesija. Danas se uglavnom dijeli na „dronove s kamerom“ i FPV (eng.: First Person View) dronove, kojima upravljate pomoću kacige ili naočala koje vam prikazuju ono što dron “vidi” svojom kamerom. Obje kategorije mogu snimati zadivljujuće video uratke, kao i fotografije, no svaka kategorija ima svoje prednosti i mane. U slučaju da želite letjeti iz zabave, FPV smjer je vrlo jednostavna odluka kod kupnje drona.

No, FPV dronovi, za razliku od onih „klasičnih“, imaju nešto drugačiji način upravljanja. Naime, dronovi s kamerom preuzimaju dobar dio upravljanja letom na sebe kako bi se korisnik mogao fokusirati na kadriranje, snimanje i slikanje. FPV dronovi sve zadatke, i pod time mislimo baš sve, prebacuju na pilota. Ako niste spremni konstantno servisirati svog FPV drona i mijenjati mu komponente koje ste potrgali, pogotovo u početku, onda je DJI-jeva Avata idealan odabir za vas. Rekli bismo da nema samo pomoćne kotačiće, već i cijeli tim koji vam pomaže letjeti dronom.

 

DJI-Avata-1.jpg

Iznimno agilan: Početnici mogu lagano upravljati dronom jer se može okretati na temelju pomicanja vaše glave

 

Ako ste novi u cijeloj priči, bit će vam potreban cijeli DJI kit koji se sastoji od kontrolera, FPV naočala i samog Avata drona. Mi smo na test dobili njihov Motion kontroler kojeg reklamiraju uz ovaj dron, no možete koristiti i njihov klasični FPV kontroler. Uz to, dobivate i FPV Goggles 2, nove naočale za gledanje svega što dron vidi. Sustavom se upravlja pomoću površine osjetljive na dodir s desne strane naočala za sve potrebe menija i postavki oko letenja. Jednom kada poletite, svo upravljanje je na Motion kontroleru. DJI Avata opremljena je naprednim optičkim senzorima s donje strane drona te lagano detektira približavanje podu i slične prepreke, a u zatvorenom može držati savršenu poziciju u prostoru koja ulijeva povjerenje i najsvježijim vozačima.

Ovaj je dron fiksnog dizajna koji unatoč tome zauzima vrlo malo prostora, a rotori su mu zaštićeni izuzetno čvrstim plastičnim kućištem, tako da laganiji udarci nisu problem, no vjerujemo kako ih nije teško potrgati ako se potrudite. Centralni dio drona, kamera i baterija također su zaštićeni tvrdim plastičnim kavezom, no baterija se kod jakog udarca može otkvačiti od drona iako, s obzirom na dizajn, neće ispasti u letu ako ju pravilno pričvrstite. Dok je dron očito čvrsto napravljen, udarci i kvarovi svakako će se pojaviti kod onih koji se upuste u pravu FPV avanturu, a tu dolazimo do činjenice da je klasične FPV dronove lagano servisirati zamjenskim dijelovima, dok ćete ovoga morati slati DJI-u na servis.

 

DJI-Avata-2.jpg

Stabilnost za početnike: Za razliku od standardnih FPV dronova, DJI je ovome dodao kamere i senzore koji prate tlo tako da može zadržavati poziciju, kao i ravnotežu. Avati je dodan i gumb za “pauziranje”

 

Ograničeni (u) EU

Od specifikacija, svakako spomenimo bateriju koja u zatvorenom traje nekih 15 –18 minuta kada se polagano krećete. Jednom kada nagazite na gas vani, trajanje baterije je uglavnom oko desetak minuta. Kada prijeđete u potpuni FPV način leta, očekujte oko 8 minuta po bateriji. Svakako savjetujemo da investirate u Fly More Combo koji se dodatno nudi, a s kojim dobivate još dvije baterije i najbitnije, punjač za sve baterije zajedno. DJI-jev sustav prijenosa signala može podržati upravljanje do udaljenosti od 10 kilometara na kojoj prenosi video signal od 100 FPS. Tako je u SAD-u, ali zbog pravila u EU DJI-jevi dronovi moraju imati slabiji bežični signal — do oko dva kilometra udaljenosti od pilota prije nego što se izgubi signal. Ovaj dron dijeli puno toga s njihovim dronovima s kamerom, tako da ima i prigodnu Return-To-Home funkcionalnost te nema brige oko gubitka drona, ako ima dovoljno baterije. U zatvorenom je također iznimno poslušan te ga i najveći početnici lagano mogu voziti po kući, a veliki gumb za „pauzu“ će ga zacementirati u prostoru ako dobijete osjećaj da gubite kontrolu.

No, to je samo jedan od nekoliko modova leta. Jednom kada uhvatite ritam, predlažemo da na naočalama aktivirate mod u kojemu dron prati okrete vaše glave. Reakcije su iznimno brze te svakako pogledajte videozapise kako biste dobili dojam o tome kako to funkcionira. Dron se okreće kako i vaša glava, no letom i dalje upravljate Motion kontrolerom. Tako možete letjeti u jednom smjeru, a snimati nešto paralelno sa svojim kretanjem, što otvara puno odličnih filmskih mogućnosti, dok god znate kamo letite.

 

DJI-Avata-3.jpg

Kamera primarno služi za upravljanje i navigaciju, no zato nudi 100 fps video u FullHD-u solidne kvalitete kojim možete snimati i slow-motion

 

Virtualna škola FPV letenja

Jednom kada ste željni većih brzina, tu je i sportski mod rada koji otključava puno veće brzine letenja, no i dalje vam asistira u letu slično kao kod dronova s kamerom, zajedno s GPS-om i ostalim dodacima. Nakon nekog vremena, kada pomislite da ste spremni za korak dalje, možete uopće razmišljati o otključavanju pravog FPV moda letenja, no imajte na umu da DJI isključuje sve sustave oko pomaganja u letenju. Ovaj mod nećete niti moći uključiti Motion kontrolerom, već vam treba DJI-jev klasični FPV kontroler. Zatim i taj kontroler treba djelomično raskopati kako bi se onemogućilo vraćanje joypada u startnu poziciju, već da je sva kontrola na vama. Ako i nakon svega upalite FPV način letenja, odmah ćete se razbiti s ovim dronom. Savjet je općenito da pomoću DJI-jeve virtualne škole prvo naučite letjeti pravim FPV upravljanjem, te jednom kada se prestanete razbijati krenete sa stvarnim dronom. Imajte na umu da u pravom FPV načinu letenja nemate nikakvu stabilizaciju, povratak kući niti detekciju tla, tako da ste u potpunosti prepušteni sami sebi.

Sve u svemu, ovo je možda najbolji dron za put od početnika do FPV entuzijasta, pogotovo ako želite jednostavno snimati let. Imajte na umu da kvaliteta videa radi dimenzija kamere nije kao na DJI Mini modelima, no i dalje dobivate doživljaj avanture. Ipak, visoka će cijena svakog korisnika natjerati na puno više opreznosti nego na riskiranje zanimljivih trikova koji su i cilj ovog hobija, a možda jednog dana i poslovne prilike.

Više informacija

  • Model: Avata
  • Ocjena: 4,6
  • Cijena: 4
  • Dojam: 5
  • Performanse: 5
  • Proizvođač: DJI
  • Dimenzije i masa: 180 x 180 x 80 mm, 410 g
  • Ustupitelj i cijena: aviteh.hr, 1.486,00 €
  • Minus: Dron će biti teško samostalno održavati, pa ga za sve treba nositi u ovlašteni servis
  • Plus: Napredni modovi letenja sa senzorima omogućuju svakome da se upusti u FPV
  • Kamera: 48 MP, 1/1,7”, 155° širokokutna
  • Baterija: 9 - 18 minuta leta, uvelike ovisi o načinu letenja
  • Rezolucija: 4K/60p ili 2.7K@100p s 150 Mb/s
  • Ostalo: Brzina do 95 km/h, ovisno o modu letenja, Udaljenost: 2 km unutar EU, do 10 km van EU, detekcija po GPS-u Ostalo: Nove FPV naočale omogućuju laganu korekciju prema udaljenosti između očiju kao i za to nosite li naočale ili ne, tako da možete letjeti bez njih i sa -5 dioptrijom.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za DJI Avata Pro - View Combo

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

DJI Avata Pro - View Combo - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.