Canon EOS 80D - 4.3 out of 5 based on 3 votes
Canon EOS 80D

Canon EOS 80D

Nasljednik 70-ke

EOS 80D donosi nam poboljšani fokusing sustav s 45 fokusnih točaka te bolje fotografije u slabijim svjetlosnim uvjetima u odnosu na njegovog prethodnika EOS 70D.

Canon EOS 80D spada u poluprofesionalnu klasu DSLR fotoaparata jer nema Full Frame senzor. No ima Dual Pixel CMOS auto fokus na 24-megapikselnom APS-C CMOS senzoru. To znači da je svaki piksel sastavljen od informacija koje primaju dvije odvojene svjetlosne diode na CMOS senzoru. Te dvije diode komuniciraju međusobno te iz tih podataka fotoaparat zna kako preciznije i brže izoštriti sliku. Tj. nećete imati onaj efekt pri izoštravanju da fotoaparat previše fokusira te fokusna točka ode iza objekta, a onda ju fotoaparat ispravlja vraćanjem fokusa. Ovo je vrlo dobra opcija za snimanje videa te istovremenog fokusiranja objekata koji se kreću unutar kadra.

Canon Eos 80D 9

OBJEKTIV: EFS 17-55, koji vidite na slici nije dio KIT ponude

Osim naprednijeg fokusiranja 80-ka je dobila veći dinamički raspon što zapravo znači manje šuma na fotografijama tj. bolje fotografije pri slabijem osvjetljenju. Bolje u odnosu na prethodnika koji je imao manji dinamički raspon od 80D. Slike do ISO 3200 izgledaju odlično te više od toga treba ići samo ako stvarno morate. 80D ima i veću dubinu boja. Slike mogu biti 14-bitne, no koliko je to bitno presudite sami. Većina današnjih monitora ima problema s prikazom 10-bitne boje, a slike i videi koje inače svakodnevno gledate su sačinjeni od 8-bitnih boja. Ipak, povećavanjem bitova boje dobit ćete glađi prijelaz između njih. 14 bitova znači 2 na 14 boja po kanalu (RGB) što u teoriji približno iznosi 4,4 milijarde boja po slici. I opet treba biti svjestan da monitor ili printer koji to može prikazati nećete imati u skorije vrijeme.

Canon Eos 80D 7

KONTROLE FOTOAPARATA: Ostale su iste kao i kod prethodnika

Kako bi se približili tom teoretskom maksimumu morat ćete se vješto poigrati s postavkama softverskog izoštravanja, saturacije, kontrasta te drugih postavki slike koje su sve namještene malčice previše nego što polu-profesionalci vole, sve ih isključiti ili barem smanjiti te fotografiju snimiti u RAW formatu. I opet, taj RAW vam neće izgledati onako kako bi mogao pa ćete ga sharpati, saturirati i peglati dok oku ne postane ugodan. Canon 80D prepun je opcija kako bi vam smanjio muke te „out of the box“ proizveo .jpeg, .mp4 ili .mov file koji je oku ugodan. Tako imate 8 predefiniranih stilova i 3 koja sami možete definirati te prije spomenute opcije sharpanja, saturacije korekcije boja po kanalima RGB, no sve to ste već imali prilike vidjeti na 70D ili na drugim fotoaparatima.

Canon Eos 80D 6

LCD: Vrlo je kvalitetne izrade te touch kontrole reagiraju odlično. Najveća prednost mu je što se može okretati na sve strane

80D je dobio unapređenja u pogledu snimanja zvuka sa stereo mikrofonom i kontrolom glasnoće. Ipak ovisno o tipu objektiva snimit ćete zvukove izoštravanja ili zooma objektiva te se zato sa strane nalazi stereo priključak za vanjski mikrofon te slušalice kako bi odmah mogli provjeriti kvalitetu zvuka.
Video se može snimiti u full HD rezoluciji s maksimalno 60 fps pri NTSC načinu snimanja ili s 50 fps ukoliko preferirate PAL standard. Zgodna opcija je timer za slikanje fotografija gdje možete odrediti vremenski razmak između dvije fotografije i njihov broj (ili beskonačno) te će fotoaparat sam odraditi izabrani broj fotografija s maksimalnom ekspozicijom od 30 sekundi (dobro dođe kod snimanja noćnog neba).

Canon Eos 80D 2

MONTAŽA: Dobar je za montažu na ronin, stabilizator snimanja

Fotoaparat ima Wi-Fi s NFC funkcijom te je lagano povezati ga s Android telefonom i tako telefon koristiti za okidanje fotografija ili videa te promjenu osnovnih postavki poput ekspozicije, ISO vrijednosti, otvora blende i fokusa.
Odličan fotoaparat koji će razveseliti mnoge poluprofesionalce i one koji bi to htjeli postati, a za njega je najavljen zoom dodatak koji bi se trebao montirati ispod objektiva te mehanički okretati objektiv i time omogućiti (polu)automatsko zoomiranje.

Više informacija

  • Model: EOS 80D
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 4
  • Kvaliteta: 5
  • Cijena: 3
  • Proizvođač: Canon
  • Senzor: 24,2 megapiksela APS-C
  • Rezolucija: Maksimalno 6000 x 4000 piksela (20 Mpixela pri 4:3 omjeru) 7 fotografija u sekundi u burst modeu
  • Optika: DIGIC 6 processor, 45 cross-type point autofokus
  • ISO osjetljivosti: 100 - 16.000 (do 25.600)
  • Video: 1080p 60 fps NTFS / 50 fps PAL, MPEG4 AVC/H.264
  • Medij: SD/HC/XC
  • LCD: 3∫1.04 Mpixel touchscreen
  • Ostalo: Wi-Fi, NFC, mikrofon, blic
  • Plus: Odličan touchscreen, kvaliteta fotografije, automatika, fokusiranje, mogućnost priključka dodatnog mikrofona
  • Minus: Nema 4K video snimanje
  • Ustupitelj i cijena: Canon Hrvatska (www.canon.hr), 9.452,00 kn
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Canon EOS 80D

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Canon EOS 80D - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.