Panasonic Lumix DC-GH5L - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Panasonic Lumix DC-GH5L

Panasonic Lumix DC-GH5L

HDR video i 6K fotografije

6K PHOTO funkcijom izvući ćete najbolju fotografiju iz bursta snimljenih.

Panasonic je davne 2008. godine prvi na tržištu izbacio DSLM fotoaparat DMC-G1, 2009. godine, njegov nasljednik DMC-GH1 bio je prvi koji je mogao snimati video zapise u Full HD formatu. LUMIX DMC-GH4 predstavljen je 2014. godine kao prvi fotoaparat s mogućnošću izrade 4K 30p/25p video zapisa.

Ovdje sada imamo prvi fotoaparat s mogućnošću snimanja videa rezolucije 4K u 50fps, te videa 4K sa 25 fps-a u 10 bitnoj boji, kompresije 4:2:2.
Time je savršena zamjena za njegov prethodnik GH4 fotoaparat, te će vam pružiti potpuno novo iskustvo snimanja 4K videa.

Panasonic Lumix DC GH5l

LUMIX GH5L: Sada izgleda robusnije

Veći je i teži od GH4, te nema ugrađenu bljeskalicu. Ergonomski je bolji za držanje u ruci, a i gumbi kao da su smješteni na bolje pozicije u odnosu na prethodnika. Neki bi ga prema izgledu mogli zamijeniti za DSLR. Ima dodatnu tipku za pokretanje snimanja videa, što i je osnovna namjena ovog fotoaparata. Ima dva utora za kartice kako bi vam omogućio nesmetani rad na drugoj kartici dok recimo, prvu kopirate na laptop.

HDMI priključak je normalne veličine što je svakako plus zbog dostupnosti takvih kabela. Priključak za slušalice je 3,5 mm banana kao i za dodatni mikrofon. Za povezanost s računalom tu je USB Type C, te naravno Wi-Fi s preko kojeg možete prebacivati fotografije ili ga povezati s mobitelom kako bi daljinski upravljali fotoaparatom.

Panasonic Lumix DC GH5L 12

XLR: standard je za priključak mikrofona za snimanje zvuka, a uz ovaj dodatak možete imati i 48 V fantomskog napajanja za mikrofone kojima to treba te će GH5 lagano postati i terenski i studijski fotić za video snimanja

Mogućnost snimanja 10 bitnih slika bi trebale doći do ljeta (neki izvori kažu već u travnju) kroz Firmware update, a do kraja godine će biti moguće snimiti video sa 400 Mbps kvalitetom, kroz još jedan firmware update. Mali savjet: kupite odmah u startu ogromnu karticu za pohranu te se pobrinite da može zapisivati više od 50 MB podataka u sekundi. Trenutno je moguće snimati video pri 150 Mbps, za što vam treba brzina pisanja od 18,75 MB u sekundi.

4K video moguće je snimiti sa 60 fps u NTSC ili sa 50 fps u PAL modu snimanja. Stabilizacija slike izvedena je u 5 osi, dvostruka je i prilično dobra. To znači da se u 5 osi stabilizira senzor, a objektiv ima dodatnu stabilizaciju slike.

Panasonic Lumix DC GH5L 8A

Zakretni: touch LCD ekran odlično će poslužiti za snimanje vloga

Šum na slikama postaje vidljiv na ISO 6400, te opcija redukcije šuma ne može biti ugašena, no Panasonicov Venus engine 10 će slike učiniti atraktivnijima uz mogućnost korekcije boja, kontrasta te izražavanja prirodnih tekstura. Kamera ima High Resolution Anamorphic Mode i 4K Hybrid Log-Gamma koji služi za zapisivanje meta podataka za HDR10 standard. Kako biste vidjeli takvu snimku morate imati TV koji ju je sposoban reproducirati. U suprotnom ćete gledati samo 4K video bez HDR kontrasta. Broj autofokusnih polja popeo se na 225 što će omogućiti brži auto tracking fokus objekata.

Panasonic Lumix DC GH5L 16

LICA DG SUMMILUX 12 mm F/1.4: objektiv za Lumix G seriju fotoaparata pružit će vam široki kut poput 24 mm na 35 mm ekvivalentu

Kod snimanja kontinuiranih fotografija možete izvući 6K fotografiju sa 18 megapiksela. Kontinuirana fotografija je snimljna tako da se dio frameova snimi prije pritiska na okidać, a dio poslije. Taj komadić videa zadržava se u memoriji kompresiran sa HEVC kodekom iz kojeg se odabire jedna fotografija po izboru koju zapisujemo na SD karticu.
Uz XLR Gripp modul za snimanje zvuka, dodatni grip sa baterijom, te Firmware update, ovaj fotoaparat trebao bi postati broj 1 opcija za snimanje ne samo YouTube vlog videa i sličnih kućnih video uradaka nego i snimateljima nešto profesionalnijih videa.

Panasonic Lumix DC GH5L 15

LEICA DG VARIO-ELMAR 100-400 mm F/4,0-6,3: objektiv za Lumix G seriju fotoaparata pružit će vam 200 do 800 mm žarišnu duljinu pri 35mm ekvivalentu

Ugrađeni stereo mikrofoni odlične su kvalitete te imaju opcije redukcije šuma vjetra, no postoji i auto leveling zvuka koji neće dozvoliti da vam zvuk ode u peek (crveno polje), a ta automatika odlično radi svoj posao. Pokušali smo snimiti video, sa zvukom, blizu, tj. na metar udaljenosti od 500 W zvučnika jako lošeg razglasa i nismo očekivali ništa od zvuka, no ipak smo dobili odličan dokumentarni materijal. Tako da uz mogućnost spajanja XLR mikrofona sa XLR gripom možete imati vrhunski zvuk. Uz otpornost na prašinu i kišu, mogućnost rada na -10 °C, kućište od legure magnezija koje ga čini lakšim i čvršćim, video od 4K, 4:4:2 kompresiju te 10 bitnu boju, što još možete poželjeti.

Više informacija

  • Model: Lumix DMC-GH5L
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Panasonic
  • Senzor: Live MOS, Four Thirds 20,3 megapiksela,17,3 x 13 mm
  • Objektiv: LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60 mm F 2.8-4.0 ASPH, Power O.I.S / S.O.I. Puissant
  • Ekran: 3,2 inča, 1.620.000 piksela, zakretni, osjetljiv na dodir
  • Maks. brzina zatvarača: 1/8000 (elektronička blenda 1/16000) s
  • Maks. brzina okidanja: 12 fps
  • ISO raspon: 200-25600
  • Video: 4K 60p, MP4, AVCHD
  • Trajanje baterije (CIPA): 410 snimaka
  • Dimenzije i masa: 138,5 x 98,1 x 87,4 mm, 725 g
  • Ostalo: Wi-Fi 802.11 ac/b/g/n
  • Plus: Vrlo dobra kvaliteta fotografija i videa, ekran osjetljiv na dodir, brz fokus
  • Minus: Izbačen je na tržište bez potpunog firmwarea, V-Log opciju morat ćete dodatno platiti
  • Ustupitelj i cijena: Panasonic (www.panasonic.hr), 16.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic Lumix DC-GH5L

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic Lumix DC-GH5L - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.