Izdržljivac: Niti snijeg niti kiša, niti niske temperature neće ga natjerati da vas iznevjeri

Olympus Tough TG-3

Foto Nautilus

I Olympusov nepromočivi izdržljivac dobio je svoju novu, ovoljetnu verziju spremnu za dijeljenje vaših ljetnih avantura, ne pitajući za opasnost i napore

Malo se moramo zabrinuti za napredak digitalne fotografije kad ustanovimo kako je glavna značajka po kojoj se novi aparat razlikuje od svog cijenjenog prethodnika – tek nadogradnja u vidu Wi-Fi mogućnosti. Divna komponenta koja jedina zapravo uopće nema veze s finalnom kvalitetom fotografije.

S druge strane, Olympus Tough TG-3 bez greške odrađuje svoje ekstremne specifikacije. Tako neće imati problema ukoliko s njim zaronite do 15 metara. Ostat će funkcionalan pri smrzavajućim temperaturama do -15°C pa čak se neće niti posebno buniti ukoliko preko njega prijeđe stokilaš koji ga je baš ispustio na pod s visine od dva metra.

Tough TG-3 na suhom sasvim dobro leži u ruci, ali u vodu ne ulazite bez njegove vezice oko vaše ruke. Svi priključci zaštićeni su poklopcima, a svi poklopci-vratašca zaštićena su duplim bravicama, kako bi vas podsjetile da pazite na njih. I kao takve ne mogu se niti u kojem slučaju slučajno otvoriti pod vodom i narušiti definiciju vodonepropusnosti. Izbornik aparata uobičajeno je nemaštovit. Ali i sasvim dobar za početnike koje će dočekati izmjenjivi savjeti pri dnu. Informacije neće nedostajati. Tijekom snimanja vidljiv je čak i maleni kompas koji vam pokazuje u kojem ste smjeru okrenuti, a dodatna funkcija uz pomoć GPS-a odredit će vaš apsolutni položaj pa čak i temperaturu i tlak zraka.

Vidljivost stražnjeg zaslona sa sramežljivih 461 tisuća piksela na prihvatljivom je balansu upotrebljivosti pod vodom. Ali čim izronite premaz zaslona će se potruditi da voda s njega nestane u rekordnom roku. Na žalost, robusnost i brojni, što dizajnerski, što stvarno uporabni utori ipak će malo više zadržati tekućinu. Što i nije neki problem ukoliko se naravno ne radi o slanoj morskoj vodi.

olympus tough 12

Stražnji zaslon: Ne može se podičiti visokom razlučivošću, ali će sva voda u sekundi skliznuti s njega
 

Fotografiranje

Fotografiranje ovim oklopljenim digitalcem i više je nego ugodno, s obzirom na očekivane uvjete. Čak i uz pomalo smežurane prste zbog dugotrajnog boravka u vodi ili noseći rukavice na snijegu, veliki gumb okidača nemoguće je promašiti. Pomičan kontroler zumiranja, na žalost, ostao je i dalje zbunjujući kao i na prethodniku. Tako da ponekad ne znate upravljate li s njima ili ćete ga otkinuti sljedećim pomakom. Objektiv velikog otvora f/2.0 posjeduje i odlične makro sposobnosti. Pa čak se pokazivač zumiranja tada prebacuje u stupanj povećanja, dakle do povećanja od x11 odnosno krajnji doseg zoom objektiva s rasponom od 25-100 mm. Navoj oko objektiva moguće je skinuti i postaviti macro bljeskalicu. Stvari postaju zbunjujuće tak kad shvatimo da je povećanje gustoće malenog 1/2.3” BSI- CMOS na 16 megapiksela, dovelo i degradaciju u kvaliteti. Te je tako šum vrlo rano vidljiv na fotografijama. Video mogućnosti upotpunjuju osnovna full HD očekivanja, a aparat je opremljen i stereo mikrofonom. S obzirom da se mikrofon nalazi na vrhu aparata iznad objektiva, nemojte se čuditi ukoliko na snimci čujete i motor zooma.


Zaključak

Olympus Tough TG-3 izdržljivi je maleni digitalac koji će se svojski potruditi odraditi svoju zadaću i u najekstremnijim uvjetima, ali baš kao kod svih malenih kompaktnih digitalaca, prekrasne fotografije moguće je zahvaliti samo prekrasnim svjetlosnim uvjetima. Ali i dalje kao najveća Ahilova peta ostaje niska razlučivost stražnjeg zaslona jer ipak je to jedini način koji vas upućuje ne samo u to što trenutno snimate već i što ste snimili.

Snimanje je svedeno na jednostavnost osnova pa nemojte tražiti niti napredne mogućnosti podešavanja brzine okidanja ili fokusa. Ali za morske radosti rijetko tko će i očekivati išta više od „usmjeri i okini“ načina snimanja. Tough TG-3 ispostavit će vam i do 5 fotografija u sekundi kako vam čak niti pod vodom ništa ne bi promaklo.

Više informacija

 • Model: Olympus Tough TG-3
 • Ukupna ocjena: 4,0
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 4
 • Kvaliteta: 3
 • Proizvođač: Olympus
 • Senzor: 16 Mpx 1/2.3” BSI- CMOS, TruePitcVII
 • Rezolucija: 4608 x 3456
 • ISO osjetljivosti: 100- 3200
 • Objektiv: 25-100 mm @ F2.0 - F4.9
 • Maks. brzina okidanja: 1/2000
 • Video: 1920 x 1080: 24 fps
 • Medij: SD/SDHC/SDXC
 • LCD: 3,0” TFT- LCD (461,000 piksela)
 • Plus: f/2.0 otvor, makro mogućnosti, izdržljivost, 5 fps, GPS, Wi-Fi, dizajn
 • Minus: Loša tolerancija na šum, zoom se čuje na video snimkama
 • Ustupitelj i cijena: Olympus,www.olympus.hr, cijena: 3.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionice

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Olympus Tough TG-3

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Olympus Tough TG-3 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.