Inovativnost: Umjesto gripa, za ergonomiju koristi prstenove objektiva. Jedan za zoomiranje, drugi za okidanje

Canon Powershot N

Facebook ready

Treba vam mali fotoaparat koji vas neće gnjaviti postavkama koje ne razumijete, a može sve što i vaš mobitel, samo uz kvalitetnije fotografije?

Pomalo trom u neprofesionalnim inovacijama, i Canon je odavno shvatio kako je doba jeftinih i malenih kompaktnih digitalnih fotoaparata netragom nestalo i brutalno pregaženo najezdom pametnih telefona koje dodatno gura dijeljenje fotografija na društvenim mrežama. Za korisnike kojima fotografija nije primarna strast, već ih zanima samo usmjeri i okini način fotografiranja i na kraju – kvalitetna fotografija. A kako je sve to moguće učiniti s naprednijim i dakako skupljim mobitelima, Canon Powershoot N upravo je odgovor na foto smartphonizaciju.

Kako bi opravdao svoje postojanje, ovaj maleni aparat trebao bi zadovoljiti osnovne uvjete koje imaju i prosječni smartphone uređaji. Dakle u prvom redu tu je neizostavna stavka svakog fotoaparata koji drži do sebe i ne želi da mu neki pametni telefoni otimaju posao. Wi-Fi. Maleni N tako je u stanju, bežično se spojiti s računalom, ali i pametnim telefonom. Spajanje s računalom nikad nije bilo lakše. I čim se spojite na lokalnu Wi-Fi mrežu, memorijska kartica fotoaparata vrlo brzo će biti dostupna računalu. Samo nemojte zaboraviti da se ipak radi o bežičnom prijenosu, pa 2-3 megabajta po fotografiji znaju potrajati…

A toliko uglavnom iznose 12 megapikselne fotografije u dimenzijama od 4000 x 2248 piksela koje ovaj mališan isporučuje u svojoj najvećoj kvaliteti JPEG formata. Canon Powershot N inače snima fotografije na iritantno malenu micro SD karticu. Baš onakvu kakvu stavljamo u mobitele i slične uređaje. S obzirom na dimenzije fotoaparata, ipak je mogla komotno stati i daleko jednostavnija, ali i praktičnija - obična SD kartica. Fotografije se bilježe jedino u JPEG formatu. Nedostatak snimanja u RAW-u potencijalni korisnici ionako ne bi niti trebali zamijetiti, budući da je sirovi RAW potpuno nevažan za „Facebook“ fotografe.

Canon Powershot N2

ZEN jednostavnost: Rek gumbići za pregled fotografija i spajanje s ostalim uređajima izdvajaju se na tijelu aparata. Ostale upravljačke komande kriju se virtualno na stražnjem zaslonu

 

Pametan dizajn

I dizajn aparata usmjeren je na potpunu jednostavnost, a kvadratičan dizajn neodoljivo podsjeća na nešto s čime ćete fotografirati upravo za postavljanje slika na Instagramu.

Ono što ga izdvaja od ostalih telekomunikacijskih snimalica, svakako je zoom objektiv čije 8x povećanje daje ekvivalent od 28–224 mm. Zoomom objektiva upravlja se digitalno, ali na samom objektivu. Odnosnom pomicanjem prstena oko objektiva. Vrlo zgodno i učinkovito za ovako mali aparat. I dok se prsten zooma okreče logično, lijevo-desno, iznad njega je smješten još jedan prsten koji se može pomicati, točnije pritiskati gore ili dolje. Pomoću njega možemo natjerati aparat da fokusira i „okine“ fotografiju. Da, na ovom aparata ne postoji klasični gumb za okidanje, a upravo ovaj inovativan pokušaj zapravo i nije loš, s obzirom na smanjene dimenzije aparata koji ćete uglavnom i držati za prstene objektiva.

Stražnji zaslon je, naravno, pomičan i osjetljiv na dodir. A dodirom također možete okidati fotografije, pokretati snimanje FullHD videa (1920 x 1080 @24 fps) i upravljati skromnim izbornikom. Zaslon prekriva cjelokupnu površinu stražnjeg dijela. Njegova dijagonala iznosi 2,8 inča uz 461.000 točaka. Čak i ako imate veće, nezgrapnije prste, odlično će odraditi svoju funkciju.

 

Snimanje

S Canon Powershot N fotoaparatom vrlo je zabavno snimati. Doduše, ukoliko niste zagriženi fotografski fanatik, jer onda vam ovaj micro aparat nije niti namijenjen. Kod malenog N-a sve se svodi na automatiku. I to za Canon očekivano dobru i pametnu automatiku koja vam neće dopustiti da pretjerano brinete o postavkama aparata, već samo o kadru i vremenu kada je najbolje okinuti. Osim par artističkih postavki i jedne rafalne, koja će vam dopustiti da u jednom potezu snimite 5 fotografija, koje će aparat zatim naprasno „urediti“ u stilu instagram čudovišta, nije potrebno baš ništa razmišljati o samom snimanju. Iza automatike i CMOS senzora stoji odličan Digic5 procesor koji će sam odabrati ISO vrijednosti (80-6400) i brzine okidanja, te se potruditi u svakom trenutku dati vam idealne postavke za vrlo dobre fotografije. U svakom slučaju, bolje nego što smo navikli dobiti od ovakvih fotoaparata.

Zamjerka pri snimanju jedino je brzopleto i loše izoštravanje kod makro snimki. Dakle, ako vam je aparat preblizu tanjura, nećete moći tek tako jednostavno snimati „foodporn“ fotografije i dijeliti s internetom informacije o tome što ste upravo jeli. Ovo je definitivno aparat za mlađu ili barem žensku populaciju, budući da izgleda zanimljivo i kao modni dodatak, ukoliko vam visi oko vrata. Lijep i sunčan dan dat će fantastične fotografije, budući da fotoaparat ipak malo koči mikroskopska, neučinkovita bljeskalica, kao i ne baš dugo trajanje baterije.

Dakle, ako se baš i ne razumijete u fotoaparate i fotografiju, a želite ipak nešto kvalitetnije od mobitela koji vam je operater uvalio, ne bi li vas na još dvije godine vezao uz sebe, možda je baš ovaj mikroskopski Canon N idealan za vas. Pametan je, zabavan, i u stanju proizvesti dobre fotografije spremne za web. I što ćete više?

Više informacija

 • Model: Canon Powershot N
 • Ukupna ocjena: 4,0
 • Performanse: 3
 • Isplativost: 4
 • Kvaliteta: 4
 • Proizvođač: Canon
 • Senzor: 12 MP 1/2,3” CMOS, DIGIC 5+
 • Rezolucija: 4000 x 2248 px
 • ISO osjetljivosti: 80- 25600
 • Maks. brzina okidanja: 1/2000
 • Video: 1920 x 1080 (24 fps), 1280 x 720 (30 fps), 640 x 480 (30, 120 fps), 320 x 240 ( 240 fps) H.264 Stereo
 • Medij: microSD/microSDHC/microSDXC
 • LCD: 2,8“ PureColor II G touch @ 461.000 točaka, osjetljiv na dodir
 • Plus: Kvaliteta slike, pametna automatika, zabavan dizajn, wi-fi, zakretni zaslon
 • Minus: Slaba baterija, nije za one s ogromnim rukama
 • Ustupitelj i cijena: Canon Hrvatska, www.canon.hr, očekivana cijena: 2.699,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionice

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Canon Powershot N

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Canon Powershot N - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.