Mirrorles: Dizajn uz APS-C senzor pruža zadovoljavajuću kvalitetu slike

Samsung Galaxy Camera NX

Ozbiljniji Galaxy

Samsung nam je po drugi put ponudio fotoaparat tabletnih mogućnosti pogonjen Androidom. Ovaj puta fotografski apetiti su naglo uvećani

Već smo se i prošli puta, dakle pri recenziji Samsungovih ultrakompaktnih Galaxy kamera, nekako složili kako se možda ipak ovdje ne radi u punom smislu o fotoaparatu, nego više o svojevrsnom gadgetu. Međutim za razliku od Galaxy Camera hibrida, ovo čudo ipak malo više nalikuje fotoaparatu jer je Samsung otišao korak dalje, pa ovdje imamo i izmjenjivi objektiv.

Računalna digresija

Dakle Samsung Galaxy NX je sve ono što je i Samsung Galaxy što se tiče pametnog bežičnog tabletnog uređaja. Pametni uređaj koji se bazira na Android 4.3 operativnom sustavu, poznatijem pod imenom Jelly Bean. Za razliku od mobitelnih i kompaktnih rješenja, NX u sebi skriva daleko ozbiljniji APS-C CMOS senzor nakrcan s ugodnih 20 megapiksela. Veliki je to i hvalevrijedan skok s kompaktnih 1/2,3“ mini senzora i drago nam je da ovdje ipak vidimo ozbiljnijeg znanca preuzetog iz modela NX300. DRIMe IV procesor zaslužan je za fotografsku podršku u koju se ubraja mogućnost snimanja 7,4 fotografija u sekundi kao i snimanje u RAW formatu i ISO vrijednosti do ISO 25600. Ali to nije sve.

NX u sebi sadrži i dodani 1,6 GHz quad-core procesor, koji se ne miješa u fotografski rad već je dodijeljen isključivo računalnim poslovima.
Samsung Galaxy NX svoje foto/video zabilješke sprema na iritantne varijacije u vidu sićušnih microSD/SDHC/SDXC kartica, koje ovdje ipak nisu suštinska potreba, pošto sam uređaj sadrži pohvalnih 16 GB ugrađene memorije i 2 GB „rama“ što bi trebalo biti dovoljno kako za fotografiranje tako i za korištenja ovog gadžetolikog uređaja kao vrlo nezgrapnog fableta.

I naravno, Samsung je u ovom području svojevrsni predvodnik umreženog trenda, stoga ne smijemo zaboraviti kako ovaj uređaj posjeduje Wi-Fi i Bluetooth povezanost, kao i ugrađen GPS. Međutim ono što ga vizualno i ergonomski razlikuje od drugih fotoaparata s nadimkom i najviše približava smartphone uređajima, ogroman je 4,8” LCD zaslon osjetljiv na dodir. Ako ste se ikada pitali zašto i ostali fotoaparati na tržištu nisu tako darežljivo opremljeni, dva su očita razloga.

Prvi razlog vezan je isključivo uz dualnu prirodu ovog uređaja koji podjednako želi biti dobar „fablet“ i Android kamera. Drugi razlog zašto ostali „pravi“ digitalni fotoaparati, kojima je isključiva funkcija i namjena tek snimanje fotografija i videa, nemaju ogroman i predivan LCD zaslon preko cijelih leđa je i totalna zbrka s ergonomijom. Ostale gumbolike klasične komande pojednostavljene su i reducirane do ludila i ostavljaju vrlo malo mjesta za neku fotografsku manualnost.

Ono pak što klasični preveliki mobitel ne posjeduje je mogućnost izmjene objektiva, a osim standardnog 18-55mm, korisnici mogu nadoplatiti i za neki od pet dodatnih objektiva.

Samsung G MX 2
Plosnatost: Baš kao i kod kompaktnih verzija, narušava je tek dobrodošao grip,  ali opremljenost konektorima je uvijek dobrodošla
 

Namjena?!

Samsung Galaxy NX u stanju je napraviti dosta dobre fotografije u klasičnoj APS-C maniri. U svakom slučaju neusporedivo bolje nego ostali tableti i mobiteli. Međutim, ukoliko vam je kvalitetna fotografija najvažnija stavka… Ovo definitivno nije uređaj namijenjen okorjelim fotografima, bez obzira što će solidno odraditi svoj posao. Ovo je možda više odličan uređaj za moderne Internet novinare, i putujuće reportere, koji će eto na istom uređaju i snimiti fotografiju i napisati članak, poslati mejlom, podijeliti na mrežama, pa čak i ubiti vrijeme tijekom puta i zabaviti se mnoštvom Android aplikacija.

Dakle, ne nudi nam zapravo ništa radikalno što već nismo vidjeli do sada. Samo u malo skupljoj i fotografski ozbiljnijoj izvedbi. A sada, je li vam takav uređaj potreban, to morate prosuditi sami. Bonus uz Samsung Galaxy NX trebala bi biti i posljednja inačica Adobe Photoshop Lightrooma koji će vam biti vrlo drag prijatelj ukoliko snimate na višim ISO vrijednosti. Paradoksalno, Lightroom ne radi na Android platformama, tako da u njemu za sada ne možete editirati fotografije u samom OS-u fotoaparata, već ćete za Lightroom morati koristiti “pravo računalo”. Zadnja stavka koje ćemo se dotaći je visoka cijena aparata, koja je, u principu, zbroj cijena jednog dobrog fotoaparata i jednog dobrog mobitela. Svi željni inovativnih integriranih uređaja velike funkcionalnosti bit će zadovoljeni, no ozbiljni fotografi, zbog narušene ergonomije, neka se drže prokušanih klasičnih rješenja.

Više informacija

 • Model: Samsung Galaxy Camera NX
 • Ukupna ocjena: 4,0
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 3
 • Kvaliteta: 5
 • Proizvođač: Samsung
 • Senzor: 20 MP APS-C CMOS, DRIMe IV
 • Rezolucija: 5472 x 3648
 • ISO osjetljivosti: 100- 25600
 • Maks. brzina okidanja: 1/6000
 • Video: 1920 x 1080, H.264, MPEG-4, Stereo
 • Medij: microSD, microSDHC, microSDXC, 16 GB ugrađeno
 • LCD: 4,8“, fiksni HD TFT LCD @ 921600
 • Plus: Odlična kvaliteta slike, brzo okidanje, 16 GB memorije, Wi-Fi, GPS
 • Minus: Konfuzno upravljanje, cijena
 • Ustupitelj i cijena: Samsug Hrvatska, www.samsung.hr, cijena: 11.459,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Camera NX

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Camera NX - VidiLAB - QR Code FriendlyCopyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.