Organski dizajn: Uzrok tome je djelomično i SLT tehnologija

Sony Alpha SLT-A99

Posljednji akcijski junak

Domogli smo se najboljeg predstavnika Sonyeve profesionalno ponude, zadnjeg primjerka starog dizajna u osvit nadolazećeg Sonyeva futurizma

Unutar Sonyeve tržišne nepredvidljivosti, pokušati predvidjeti bilo kakvu budućnost ili razvoj situacije ili pak putanju ove kompanije u bilo kojem njenom segmentu, krajnje je nezahvalan i gotovo nemoguć posao.

Sony se u zadnjoj dekadi isticao više kao hrabar inovator, pomalo zanemarivši status predvidljivog tržišnog branda, kakvim se žele pokazati ostali japanski prijatelji u digitalnoj fotografskoj industriji. Možda upravo zbog toga imamo i osjećaj kako se i prečesto prvi mačići ovdje bacaju u vodu, pa je donekle i vidljivo kako je Sonyju važnija tehnologija koju implementira u svoje fotografske proizvode nego oni sami, ne hajući pretjerano za tromost tržišta kojeg nastoji uvijek i iznova šokirati radikalnim novostima.

Zar nas onda treba čuditi kako će Sony napraviti proizvod s odličnim senzorom, ne samo zato da proda proizvod tržištu, nego prvenstveno kako bi tehnologiju, ali i sam senzor, uspješno prodao i licencirao ostalim brandovima i tako imao koristi i od njihova tržišnog udjela.

Sony Alpha SLT A993

Odličan zakretni stražnji zaslon: Dodatno će povećati komfor fotografiranja i video stvaralaštva

 

Razlog zašto smo vas ponovo zagnjavili povijesno-trgovinskim prodikama je sam smisao i postojanje ovog odličnog i tek naizgled „klasičnog“ aparata; Alphe A99, ali i smisao njegove recenzije čak možda i godinu dana prekasno. Iako se Sony SLT-A99 pojavio na tržištu još krajem 2012. godine, nemamo mišljenje o njemu kao uređaju kojeg je vrijeme, u samo jednu godinu, u stanju pregaziti i učiniti ga manje atraktivnim. Vremenskim odmakom A99 nije apsolutno ništa izgubio od svoje svježine i trenutno u Sonyevom taboru ne postoji moćniji aparat, barem ne u ovoj klasi. Dakle, ovo ne samo da je jedinstveni punoformatni SLT, već je i posljednji od svoje vrste.

Da, ovo je posljednji punoformatni aparat koji uz SLT tehnologiju ima i klasični DSLR izgled i možemo zaključiti kako je Sonyju uspješno poslužio kao svojevrsni „Vulgar display of power“. Mogli bi reći da je sam aparat svojevrsna posveta modelu A900, međutim u A99 implementirane su sve elektronske ljepote isklesane na SLT i Next modelima. Srce ovog aparata je 24 megapikselni punoformatni CMOS senzor upotpunjen s Phase Detection auto-fokusnim senzorom. Zajedno pogonjeni Bionz procesorom koji je u stanju, uz kontinuirani autofokus, zabilježiti 6 fotografija u sekundi. Naravno, ukoliko ne snimamo uz Live-View pregled, pošto tada ta brzina opada na tek 3 sličice.
Dakle, ovo nam zvuči kao scenarij koji se odigrava u Sonyevoj Alphi A77, ali ovaj puta je APS-C senzor zamijenjen punoformatnim, s dimenzijama fotografija od 6000x4000 piksela.

Upravljanje aparatom uobičajeno je jednostavno, a na raspolaganju nam je korisni pomični stražnji zaslon koji će ponajviše cijeniti videografi, ali i vrlo dobro digitalno „optičko“ OLED tražilo. Nećemo zaboraviti blagodati poput ugrađenog GPS sustava ili utora za dvije SD kartice.
Sony Alpha SLT-A99 u stanju je ponuditi vrlo kvalitetne fotografije i u uvjetima visokih ISO vrijednosti, gdje 24 megapikselni fullframe senzor nastoji zadržati što više detalja, kako u JPEG snimkama, tako i u RAW formatu.

Vječno zapostavljani video kod A99 definitivno je zadobio zavidnu pažnju. Osim korisnog zakretnog stražnjeg zaslona, tu je i podrška za 1080p60 video, manualne audio kontrole, kao i priključci za vanjski stereo mikrofon i slušalice.

Desert na kraju je i mogućnost bilježenja nekompresiranog HD videa na vanjski snimač ili zaslon. Nažalost, pri manualnim postavkama snimanja videa gubi se kontinuirani autofokus, kao i histogramski prikaz. Aparat vrlo dobro leži u ruci i iako djeluje robusno, Sony i dalje nije učinio mnogo da unatoč svim metalnim legurama ublaži neuvjerljivu plastičnost, kako podloge, tako i pojedinih gumbića na samom aparatu.
U svakom slučaju, SLT A99 će cijeniti zahtjevniji korisnici koji imaju potrebu za cjelovitim fotografskim rješenjem. S ozbiljnim senzorom punog formata u stanju je zabilježiti fotografije s kvalitetom i reduciranim ISO šumom daleko bolje od ijednog APS-C rješenja. A99 svakako je Sonyjev aparat iz teške kategorije, koji nudi mnogo toga i realno nema još potrebe za SLT nasljednikom.

Više informacija

 • Model: Sony Alpha SLT-A99
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Kvaliteta: 5
 • Proizvođač: Sony
 • Senzor: 24 MP Full frame CMOS, Bionz+
 • Rezolucija: 6000 x 4000 piksela
 • ISO osjetljivosti: 100- 25600
 • Maks. brzina okidanja: 1/8000
 • Video: 1920 x 1080 (60, 24 fps),H.264, AVCHD, MPEG-4, Stereo
 • Medij: Memory Stick PRO Duo/Pro-HG Duo, SD, SDHC i SDXC
 • LCD: 3“ zakretni TFT Xtra Fine color LCD @ 1,229.000
 • Plus: Puni format, kvaliteta slike, odlična visoka ISO tolerancija, pokretni zaslon visoke rezolucije, odličan autofokus, video mogućnosti
 • Minus: Plastičnost, usporavanje brzine okidanja pri Live Viewu
 • Ustupitelj i cijena: Sony Hrvatska, www.sony.hr, cijena: 17.599,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionice

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Alpha SLT-A99

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Alpha SLT-A99 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.