Samsung The Freestyle

Samsung The Freestyle

Forma, a onda funkcija

Samsungov prvi mini projektor svakako je atraktivan dodatak svakom kućanstvu, pa čak i putnoj torbi, i odlikuje se svojom jednostavnošću

Kad kažemo da je jednostavan za uporabu, ne mislimo na manjak funkcija, nego na automatizaciju koju je Samsung ubacio u ovaj mali projektor kako bi njegovo korištenje bilo što bezbolnije. No, kao i uvijek, pogledajmo osnove koje su bitne kod kupnje projektora i kako Samsungov Freestyle stoji u svakoj kategoriji.

 

Spuštajte rolete

Prva i osnovna funkcija projektora je naravno reprodukcija slike. Iako su napredna tehnologija, kontrast i boja svakako impresivni detalji, kod projektora je najbitnija maksimalna svjetlina jer će najtamniji dijelovi ovisiti o okolnom osvjetljenju prostora koji je rijetko kad potpuno zatamnjen. Standard za mjerenje svjetline projektora su ANSI lumeni, no Samsung nam ne daje tu informaciju, već samo snagu LED osvjetljenja koje rangira na 500 lumena. Samo informativno, osvjetljenje projektora s 500 lumena primjetno je slabije od onog sa snagom od 500 ANSI lumena, što je bitan detalj kada kupujete ovakav - u Samsungovom slučaju - premium proizvod. Za solidno iskustvo trebat ćete prostor u potpunom mraku, pogotovo ako želite prikaz od maksimalnih 100” dijagonale, dok bi s manjim dijagonalama mogli proći i s lagano osvjetljenom prostorijom.

 

Odličan zvuk

Druga značajka za ovakav projektor je ozvučenje. Kod Freestyle modela u ovom pogledu nemamo prigovora jer njegov zvučnik od 5 W može ispuniti prostor pristojnim zvukom koji se ne raspada ni pri maksimalnoj glasnoći. Za one koji žele više, možete Bluetoothom spojiti neki bežični zvučnik i imati još bolje ozvučenje. Mi smo ga spojili na UE Mega Boom 3 te nismo primijetili značajno kašnjenje zvuka u odnosu na gledane filmove i serije. Jedina moguća zamjerka jest da sustav ima 100 razina glasnoće, što je više od potrebnog i samo nepotrebno produljuje proces prilagodbe jer ne možete jednostavno stisnuti gumb tri-četiri puta, već je to borba sa sustavom koja traje.

 

samsungTheFreestyleAutoFokus

Automatsko fokusiranje i Keystone ispravljanje omogućuje pravokutnu sliku bez obzira pod kojim kutom postavite projektor.

 

Automatsko ispravljanje

Treća bitna funkcija je automatsko fokusiranje i Keystone ispravljanje, kako bi se uvijek dobila pravokutna slika bez obzira pod kojim kutom postavite projektor. Da je ovaj projektor cjenovno konkurentan s ostalima na tržištu te ima ovu dodatnu funkcionalnost, ne bismo imali ništa osim hvale. No, s obzirom da govorimo o cijeni dobrog QLED televizora, imamo nekoliko primjedbi. Automatsko ispravljanje je fora na prvu te može poslužiti kao neki party trik, no kada sam od sebe pokušava napraviti lagane ispravke dok gledate film, nakon trećeg ispravka otići ćete u postavke i sve isključiti. Druga bitna stvar ne tiče se toliko ovog projektora, već je općenita za sve projektore. Naime, FullHD rezolucija dobiva se samo ako koristite punu mogućnost projektora bez Keystone i ostalih ispravljanja. Svaki ispravak će pojesti dio rezolucije i kvalitete, na što će vas podsjećati rubovi oko slike koji lagano svijetle, govoreći vam “moglo je biti ovoliko bolje”. Dodatno, ako prikazujete sadržaj iz nekog kuta na zid, imajte na umu da se radi o leći s velikim otvorom blende koja na vrlo uskoj udaljenosti može prikazati oštru sliku, dok će ispred i iza te točke sve biti mutno, odnosno dobivate “bokeh” efekt. Nema te softverske i autofokus tehnologije koja će promijeniti ovu činjenicu, pa vam je na kraju dana u interesu da ovaj projektor postavite tako da okomito gleda na površinu s koje želite gledati sadržaj. Jednom kada ga postavite kako spada i dobijete punu površinu reprodukcije, zabava uistinu može početi, s oštrim sadržajem preko cijele površine.

 

Svestran sustav

Na kraju, tu je softver. Dobivate najnoviju inačicu Samsungovog Tizen OS-a koji dolazi i u televizorima. Odmah na početku će vas pitati želite li postaviti sve mobitelom ili manualno unositi daljinskim. S obzirom da koristimo Samsung mobitel, na mobitelu se projektor sam pojavio kao pop-up i za postavljanje je samo zatražio potvrdu da ga želimo povezati. Samostalno se povezuje na WiFi s kojim je mobitel povezan i ovdje nismo imali nikakvih problema. Zanimljivo je da se Samsung zamara činjenicom kako ova funkcija troši malo više energije, što je iznimno nebitna informacija.

Jednom postavljen, pruža opciju gledanja Samsungove televizije, kao i svih popularnih aplikacija poput Youtubea, Netflixa, HBO-a i ostalih streaming servisa na koje ste pretplaćeni. Podržava i vanjsku memoriju za gledanje sadržaja, no kako je Samsung s minimalizmom stavio samo jedan USB-C koji služi za napajanje, trebat će vam još i USB-C hub za spajanje dodatnih memorijskih kartica. Tu je još i Micro HDMI utor za povezivanje s drugim izvorima sadržaja, a imate i opciju bežičnog povezivanja i reprodukcije, tako da je sustav s ove strane stvarno svestran.

Bitno je naglasiti i kako je ovo jedan od rijetkih mini projektora koji nativno podržavaju Netflix aplikaciju te nema potrebe za „sideloadanjem“ i drugim zezancijama, već sve radi od prve. Imate nekoliko kapacitivnih gumbi s prednje strane projektora od kojih je najbitniji onaj za paljenje, no pazite da ne zapackate sam otvor projektora. Ova prednja površina ima “piano” finiš te će se lako ogrepsti i ako ga brišete krpom, pa svakako budite nježni da ostane dobrog izgleda.

 

samsungTheFreestyleNetflix

Za kvalitetnu sliku velike dijagonale od 100 inča morat ćete dobro zamračiti prostor u kojem projicirate.

 

Sve u svemu

Na kraju dana, riječ je o vrlo portabilnom i malenom projektoru sa solidnim značajkama, a ima i podršku za dodatke koje Samsung tek najavljuje, no očekujte i poprilične cijene. Naime, za prijenosni projektor ovaj model nema bateriju što je veliki minus kada ga uspoređujemo s konkurencijom. Baterija je u najavi te će se jednog dana moći pričvrstiti za postojeći projektor, a kupuje se odvojeno. U međuvremenu se projektor može napajati s powerbanka koji ima izlaz od barem 50 W, no to je naravno dodatan trošak koji morate pokriti, a takvi powerbankovi nisu jeftini. Ostali dodaci su također u najavi, no još ih se ne može kupiti.

 

Više informacija

  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 3
  • Proizvođač: Samsung
  • Tip: DLP LED prijenosni projektor
  • Rezolucija / format slike: FullHD 1920 x 1080 piksela
  • Omjer stranica: 1,22:1
  • Snaga osvjetljenja: 500 lumena
  • Radni vijek lampe (bright/dynamic/eco): 20.000 sati
  • Dijagonala projekcije: 30 – 100 inča
  • Udaljenost projekcije: 0,8 - 2,7 m
  • Konektori: USB-C (napajanje i podaci), Micro HDMI, custom konektor za nastavke
  • Pomicanje leće: Automatsko
  • Dimenzije: 17 x 10 x 9 cm
  • Zvučnici: 5 W
  • Težina: 0,8 kg
  • Plus: Lako prenosiv, puno nativnih aplikacija, lagano postavljanje mobitelom, svestranost povezivanja
  • Minus: Automatski ispravak slike aktivira se usred filma, optimalno je postaviti sam projektor okomito prema zidu za potpune performanse
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.com/hr, Cijena: 995,29 € / 7.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung The Freestyle

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung The Freestyle - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.