LG OLED55B7

LG OLED55B7

Mršavi darker

U OLED televizorima LG je dobio ozbiljnu konkurenciju. Korejci su stoga ponudili najviše serija, među kojima je i B koja je najpristupačnija, ali s panelom jednakih karakteristika kao i skuplje
Za nešto malo manje od 20-ak tisuća kuna možete dobiti entry level OLED televizor, iako OLED i ulazna klasa ne spadaju u istu rečenicu. Model 55B7 tako ima 55-inčni tanki OLED panel, podjednakih karakteristika kao i u high-end modelima. I dok Samsung promovira QLED, televizore s Quantum dot tehnologijom, ali i klasičnim načinom osvjetljavanja nano kristala, LG koji također u ponudi ima ovakvu tehnologiju kao perjanice gura svoje OLED modele. Obje tehnologije imaju svoje prednosti, OLED u neprikosnovenom prikazu crne, Quantum dot i izvedenice (svako ima svoje marketinško ime) u većoj svjetlini. Kontrast je izraženiji kod OLEDA, ali  pitanje je može li se popraviti prikaz u duboko sjenovitom području i može li Quantum dot doseći još bolju crnu.



Crna mačka
S cijenom ispod 20 tisuća kuna, ovaj bi OLED mogao ozbiljno poremetiti tržište više srednje i visoke klase jer donosi apsolutno sve HDR certifikate, nevjerojatan prikaz crne i zbog izostanka pozadinskog osvjetljenja dopušta jako tanak i fensi dizajn. LG 55OLEDB7V 7 web
Takav je slučaj i s modelom B7 kod kojeg se išlo na potpuni minimalizam što se tiče prednje strane kojom dominira 55-inčni UHD i nema nigdje na tankom rubu prostora čak ni za logo proizvođača. On je utisnut na zaobljeni aluminijski stalak koji nije napadan i dobro se uklapa u ukupni vizualni dojam. Panel je iznimno tanak, ali iza u donjem dijelu je na njega ipak nakačena nešto deblja kutija u kućištu od bijele plastike u kojoj se nalaze komponente za procesiranje, zvučnik i priključci.
Uz navedene prednosti OLED-a, on nema problema s neuniformiranim pozadinskim osvjetljenjem (jer ga nema) niti s cloudingom. Svaki se piksel pali sam za sebe i posljedično nema efekta presijavanja na crne piksele. OLED ne koristi pozadinsko osvjetljenje već svjetlost emitiraju sami podpikseli - ili ju ne emitiraju. Naprosto je nevjerojatno gledati ovaj TV u potpunom mraku, scene poput zvjezdanog neba izgledaju fenomenalno. Idealno za videofile. Dojam se gubi ako je u prostoru bilo kakvo svjetlo, pa makar i ambijetalno. Rezultat tehnologije u kojoj svaki piksel emitira svoje svjetlo je nevjerojatan kontrast i preciznost o kojoj trenutačne LCD tehnologije ne mogu niti sanjati.
LG 55OLEDB7V fmtSvjetlina od 750 nita viša je od cjelokupnog rangea LG OLED-a iz prošle godine, mada je to i dalje zamjetno niže od LED LCD HDR modela. Performanse slike zadovoljavaju UHD premium certifikat, a B7 model podržava Dolby Vision HDR, HLG (Hybrid Log-Gamma), HDR10 i Tehnicolor Advanced HDR. Pri tome je HDR10 otvoreni standard kojeg koriste trenutačni Ultra HD Blu-ray playeri kao i Netflix 4K te Amazon. HLG bi trebao postati broadcast standard za HDR u Europi. Dolby Vision je HDR sustav koji koristi dinamičke metapodatke za optimizaciju u svakom frameu dok je Tehnicolor još novi standard.



Performanse
Detalji u jako tamnim, ali ne crnim scenama i dalje su najveća boljka OLED tehnologije. Maksimalna svjetlina je povećana, a za bolji prikaz kod scena s najvišom svjetlinom LG je ponudio Automatic Brightness Limiter, pa se sada bolje televizor snalazi u tom spektru. O crnoj smo već pjevali hvalospjeve, a boje uz takvu podlogu iskaču i zapravo je prikaz boja vjeran i realističan. Ovaj model je odličan i za gaming, budući da ima odličan odziv ekrana i uz karakteristike slike zapravo može poslužiti kao igrači monitor. Televizor isporučuje odličan zvuk, naravno ne dobar kao što bi kvalitetni soundbar ili sustav zvuka s odvojenim zvučnicima pružio, ali niti glasnoćom niti definicijom tonova nije razočarao.



Softver
Već par sezona je prošlo od predstavljanja MagicMotion daljinskog upravljača, čije su mogućnosti sada integrirane u „normalni“ daljinski upravljač. Izvedenica poznatog Magica karakterizira upravljanje cursorom na ekranu televizora kojim lako idete po izbornicima poput produljene ruke. Uz to, u sredini se nalazi i scroll tipka poput one s miša kojom se dodatno olakšava navigacija. Ako ne spojite mobilnu aplikaciju, ovo je definitivno next best thing za upravljanje. Web OS je ponajbolji operativni sustav na tržištu. Izgleda fenomenalno, brz je i bogat opcijama.
LG 55OLEDB7V 5 fmtNa daljinskom su dedicirane tipke za Netflix i Amazon, ali ono čega nema jest bogatstvo aplikacija koje nudi Android TV. Ako imate HBO GO i Netflix account ovaj model se pretvara u pravi media centar. Inače LG modeli vrte apsolutno sve što u njih gurnete pa nećete imati problema s formatima datoteka, ako ste među onima koji ih skidate s P2P mreža. OLED55B6 podržava streaming sadržaja preko DLNA ili Bluetootha, a u idealnoj dnevnoj sobi ne bi bilo loše spajanje na NAS server ili medijski PC s 4K mogućnostima.
 
HDR bitka
Ako tražite vrhunske televizore, ovo je odlična godina. Pazite da uzmete TV s pravom HDR podrškom i vjerojatno nećete pogriješiti. OLED TV je LG perjanica i ako preferirate fenomenalni prikaz crne, odlične boje i kontraste uz vrhunski Smart TV sustav i kvalitetnu podršku za reprodukciju svih formata B7 je definitivno odličan izbor. LCD televizori nude višu razinu svjetline i nema gubitka detalja u sjenama pri najvišim postavkama svjetline, no oni (misli se na kvalitetne HDR LCD modele) pak imaju problema s probijanjem svjetla i neuniformiranim prikazom.
OLED zauzima mjesto koje su nekoć držale flagship plazme s referentnim prikazom crne. Fenomenalni ekrani s mnoštvom prednosti, ali i dalje ne savršeni.

Više informacija

  • Model: LG OLED55B7
  • Smart TV: Web OS 3.5
  • Veličina ekrana: 55''
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Mogućnosti: 4
  • Cijena: 19.999,00
  • Proizvođač: LG
  • Tip: OLED
  • AV priključci: x HDMI (HDCP 2.2), komponentni, kompozitni, optički izlaz
  • Procesorske jezgre: 4
  • Miracast / DLNA: Da/Da
  • HDR kompatibilan: Da
  • Ostali priključci: 3x USB, LAN, slušalice
  • Dimenzije: 1229 x 759 x 226 mm
  • Masa: 20,5 kg
  • Plus: Apsolutna crna, detalji u sjenama, prikaz bijele, ogroman kontrast i snažne boje
  • Minus: Gubitak detalja u jako svijetlim scenama na visokim postavkama brightnessa
  • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska, www.lg.hr 19.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG OLED55B7

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG OLED55B7 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.