LG 55EC930V - 4.5 out of 5 based on 2 votes
OLED Tehnologija koja će posramiti i najbolje plazme po prikazu kontrasta i definiciji crne boje

LG 55EC930V

Crna rupa svih televizora

Velika očekivanja koja smo imali od OLED-a u potpunosti su opravdana, mogućnosti ove tehnologije su goleme i ozbiljnijih nedostataka nema, od uniformnosti prikaza, osvjetljenja i „curenja“ svijetlosti do „cloudinga“  ili šumova na slici...sve je riješeno, ne možemo dočekati velike (65“) 4K modele

Nakon višegodišnjeg čekanja konačno je došao trenutak da se OLED cjenovno spustio u sferu „dostupno AV entuzijastu, smrtniku “. Novi LGjev OLED model nije jeftin (niti približno) nego se jednostavno više ne takmiči sa ulaznom klasom automobila. To znači ako pripadate kategoriji filmofila i ne gledate filmove samo vikendima ovaj proizvod mogao bi probuditi u vama želju za…posjedovanjem. Ona se bazira na čvrstim temeljima koji opravdavaju novac koji se za njega traži, barem dok ne postoji prava konkurencija.

LG 55EC930V 7

Mršavac Elegantan i tanak televizor s odličnim kutovima gledanja


Beskonačna crna boja više nije jeftin marketinški trik

Ako još ne znate OLED je tehnologija koja će popuniti prazninu nastalu povlačenjem plazma TVa sa globalnog tržišta. I ne samo što će to učiniti već će posramiti svaki plazma televizor usporedi li se prikaz kontrasta i definiciju crne boje, sve one adute koje je plazma držala nad LEDom/LCDom. Osim toga OLED za razliku od navedenih nema problema sa neuniformnim pozadinskim osvjetljenjem, pojavom „cloudinga“ i općenito konzistencijom prikaza crne boje. Što to znači?

Da ovaj TV u apsolutno zamračenoj prostoriji ne isijava svijetlost i kada prikazuje crnu boju ne emitira ništa prema gledatelju. Ukratko TV u mraku je nevidljiv, neprepoznatljiv a razlika crne boje na ekranu u odnosu na rub TVa ne postoji. Kako je to postignuto? OLED ne koristi pozadinsko osvjetljenje već svijetlost emitiraju sami podpikseli - ili ju ne emitiraju. Naprosto je nevjerojatno gledati ovaj TV u potpunom mraku, scene poput zvjezdanog neba izgledaju nadnaravno. Ako se smatrate nekom vrstom videofila ovakvo iskustvo do sada nije bilo moguće reproducirati čak i uz proslavljene KURO plazme i posljednje generacije Panasonicovih plazmi. No da bi iskoristili tu „beskonačnu“ crnu boju u prostoriji ne smije biti ni tračak svijetlosti, zaboravite čak i ambijentalno prigušeno svijetlo jer se dojam polako gubi. Pokušali smo izmjeriti crnu boju našim Lux Meter PRO-LX1108 no uređaj naprosto nije mogao registrirati ikakvu svijetlost.

LG 55EC930V 1

Dva daljinca I dalje nam je ljubimac MagicMotion sa žiroskopom koji uvelike olakšava navigaciju kroz sučelje


WebOS

Platforma prvotno razvijana od Palma koja je trebala biti njihov povratak na tron u doba pojave prvih iPhona i Androida, kasnije prodana HP-u naposljetku je završila kod LG-a koji ju je integrirao u novu generaciju SmartTV-a. Sviđa li nam se? Nismo baš oduševljeni a razlog tome je paralelno testiranje sa novom Panasonicovom SmartTV platformom baziranom na Firefox Osu. Zamjerka WebOS-u je manja responzivnost (što je moguće i zbog samog hardvera no ipak ovdje govorimo o high-end TVu), manja intuitivnost, češći lag u izbornicima, duže učitavanje pojedinih aplikacija i slično. No kome uopće treba „pametna“ platforma kada su u konačnici bitne samo performanse ekrana, zar ne?! Ipak smo mi još uvijek na HTPCu ili dediciranom playeru kao primarnom i jedinom izvoru slike i zvuka. Sva sreća na isporučenom MagicMotion žiroskopskom upravljaču zbog kojega je navigacija znatno olakšana i pravo ga je zadovoljstvo koristiti. Daljinac razumije i glasovne naredbe a odlično se snalazio i sa našim „ruskim“ naglaskom.

LG 55EC930V 4

Neželjeno dijete WebOS mijenja vlasnike, pa je nakon HP-a završio kod LG-a. Nije među naj SmartTV rješenjima


Jednorog TV svijeta

Odmah je jasno da 55EC930V u ovom trenutku možemo poistovjetiti s nekim mitskim bićem jer je ono što nudi gotovo jedinstveno u svijetu televizora. Osim kontrasta prikaz boja je snažan, definiran i ono što se često opisuje kao živopisan no to na OLED-u dobiva sasvim novu dimenziju. LG 55EC930V 3

Smještaj jako bitan Kod postavljanja u dnevnu sobu paziti na izvore svjetlosti, jer zakrivljeni ekran lomi svjetlost horizontalno i taj efekt kvari inače odličnu sliku

 

Osim toga ovaj TV ima zakrivljeni ekran što se neće svima svidjeti (neki to ubrajaj pod plus, a drugi u minus) no mi ga obožavamo. Budite oprezni kod smještaja TV-a u prostor jer ukoliko izvor svijetlosti (lampa,prozor…) dolazi iz kuta ili frontalno zakrivljeni ekran lomi svijetlost horizontalno i efekt nije lijep za vidjeti, pogotovo ako gledate film. Tim više kada se pojavi tamna scena čime glossy površina ekrana dodatno naglašava tu svijetlost i ponaša se poput ogledala. Poznati nedostatak svim plazma televizorima – relativno loš prikaz bijele boje na OLEDu nije prisutan, dapače prikaz i uniformnost je idealna baš kao i crna boja čime kontrast ovog TV-a postaje naša osobna referenca. Sve drugo uspoređivat ćemo sa ovim TV-om.

LG 55EC930V 2

Tu je i 3D Iako više nije hype i ne stavlja se u prvi plan, LG pasivna tehnologija je prisutna i kod ovog OLED-a

 

No imajte na umu da osvjetljenje odnosno intenzitet bijele boje nije preporučljiv na OLEDima postavljati na maksimalnim vrijednostima. Ne iz razloga jer će naštetiti definiciji crne boje (kao na LED/LCDu) već će se neki detalji u sijenama izgubiti u procesu. Još jedna od prednosti pred dosadašnjim tehnologijama, naročito plazmom je količina šumova na slici koja (da, ponovo pišemo u superlativu) ne postoji. Jedini pravi i opravdani nedostatak ovom TV-u je njegova rezolucija koja ne prati trenutni standard u cijenovnoj klasi što je 4K. Iako to na ovoj dijagonali nije zapravo ozbiljniji nedostatak jedina je stavka specifikacija koja „bode u oči“ kada je se usporedi sa svim ostalim. Bez obzira na to ovo ostaje jedan od najimpresivnijih ekrana koje smo ikada gledali. Pravo je zadovoljstvo ponovo otkrivati sve detalje i nijanse u sjenama (na filmovima koje smo već gledali preko nekoliko puta) uz ekran sposoban prikaza referentne crne boje. Samo se pobrinite za adekvatne uvijete osvjetljenja u prostoru jer u najmanju ruku ovaj OLED to zaslužuje.

Više informacija

 • Model: LG 55EC930V
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 5
 • Proizvođač: LG
 • Tip: 3D SmartTV OLED (CURVED)
 • Dijagonala/ rezolucija: 55” (139cm) / FullHD
 • AV priključci: 4xHDMI, komponentni, kompozitni, scart, optihki izlaz
 • Ostali priključci: CI, 3xUSB2.0, LAN, slušalice
 • Dodatno/Ostalo: WiFi (Miracast/WiDi)
 • Dimenzije: 1225 x 715 x 80 mm
 • Masa: 14,4 kg
 • Plus: referentni prikaz apsolutne crne boje, detalji u sjenama,prikaz bijele boje, ogroman kontrast i snane boje, zakrivljeni ekran, nema šumova u slici, MagicMotion upravljač
 • Minus: nema VESA nosac, WebOS je solidan ali ne i najbolja SmartOS platforma
 • Ustupitelj i cijena: LG www.lg.com/hr, cijena: 19.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 55EC930V

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 55EC930V - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.