LG 40UB800V - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Jeftini 4K Ali uz to ima i Smart TV, integrirani WiFi, Miracast, dolazi i sa žiroskopskim daljinskim upravljačem te čak 900 Hz interpolacijskim procesorom....

LG 40UB800V

4K za šaku kuna

LG je u najprodavanijoj cjenovnoj klasi, gdje je konkurencija najoštrija, predstavio sjajan IPS model. Iako pripada entry-level modelima, ima 4K, HEVC dekoder i HDMI specifikaciju 2.0

Ako do sada još niste imali priliku čuti, 4K televizori postali su dio mainstream scene. Nalaze se u svim cjenovnim kategorijama i vaš lokalni dućan vjerojatno vam može ponuditi nekoliko modela 40-42 inčnih 4K televizora cijene oko 4 tisuće kuna. Za ovaj iznos teško je odoliti 4K TV-u vs, FullHD modelu. Jedan takav model našao se i na našem testom stolu te se pokazao kao vrlo interesantan izbor u klasi.

Kad se ovakav pad cijena dogodio FullHD televizorima, modeli TV-a koji su se tada nudili u niskim klasama bili su „oštećeni“ za brojne mogućnosti i tehničke karakteristike daleko skuplje klase. Tada jeftini FullHD-i nisu imali napredne procesore za sliku, kontrolu pokreta, interpolacije, a imali su lošije pozadinsko osvjetljenje i općenito lošije performanse prikaza. Razlog zašto ovo navodimo je što to danas nikako nije slučaj sa 4K televizorima. LG model košta nepunih 4500 kuna, posjeduje Smart TV, integriran WiFi, Miracast, dolazi sa žiroskopskim daljinskim upravljačem, ima Tru-ULTRA HD Engine za procesiranje slike, čak 900 Hz interpolacijski procesor, HD digitalni TV tuner, Miracast bežični prijenos slike i ono najbolje – HDMI specifikaciju 2.0 u kombinaciji sa 4K rezolucijom. Zvuči nevjerojatno, što i jest.

Prošlogodišnji high-end modeli 4K televizora koji su koštali po nekoliko desetaka tisuća kuna nisu imali HDMI 2.0. A što to znači? Da su 4K sliku mogli prikazati u samo 30 sličica u sekundi dok ovaj jeftini LG to odrađuje u 60 sličica. Kakva pljuska kupcima koji su prvi željeli imati 4K TV – mi smo svoju dužnost odradili i upozoravali kroz recenzije. Svašta smo nabrojali do sada, no vjerujte da popis mogućnosti ovog LG-i još nije niti na pola. To možemo zahvaliti forsiranju SmartTV sučelja, brojnim aplikacijama i ostalim featureima – eto do kud su moderni „televizori“ danas dogurali. Na njima radimo sve osim gledanja TV programa na klasičan način. Prije ćemo streamati s neke VOD usluge nego postaviti antenu na krov, treba li ih onda nastaviti zvati televizorima? Uglavnom, nastavimo sa 40UB800V


Dizajn prati top klasu

Ukoliko redovito pratite ponudu televizora kroz cjenovne klase, od njihovih mogućnosti, do kvalitete izrade i dizajna, zasigurno biste u pogrešan cjenovni razred i klasu svrstali LG 40UB800V, a to je velik kompliment proizvođaču. Postolje TV-a izvedeno je na vrlo atraktivan način, s dva bočna nosača koja drže TV iznad police/komode. Zahvaljujući tankom obrubu oko ekrana to ostavlja dojam top klase. LG TV ima i HEVC dekoder, radi se o posljednjoj inačici dekodera za streaming 4K materijala i kompresiju (koristi se kod VOD usluga), također nešto što prošlogodišnji high-end modeli nisu imali. Definitivno je vrijeme za kupovinu TV-a. Jedino što nedostaje ovom modelu je integrirana kamera.

Ona se mora dokupiti posebno da bi mogli obavljati Skype pozive. Tu je sjajno pametno sučelje sa stotinama korisnih aplikacija, streaming video materijala (koncerti, spotovi…) i igara za sve uzraste, a neke od njih su i lokalizirane. Kvaliteta slike je vrlo dobra, to uključuje kontrast i duboku definiciju crne boje, kao i vrlo solidnu reprezentaciju boja, no uniformnost pozadinskog osvjetljenja nije idealna. Na desnom dijelu ekrana vidljiva je pojava LED cloudinga. S obzirom na to da je LG u cijelu seriju UB800 ugradio jedan red LED-ica, rizik da crna boja neće biti ravnomjerna preko cijele površine ekrana dok gledate neku vrlo mračnu scenu u potpuno zamračenoj prostoriji je velik. Kod ambijentalnog gledanja, uz svijetlo, ovaj efekt je vrlo teško primijetiti (čak i ako znate gdje trebate gledati) dok je u osvijetljenoj prostoriji potpuno neprimjetan.

Naravno izraženost LED cloudinga ovisi i o postavkama osvjetljenja, no nikada ga nije moguće potpuno ukloniti. Integrirani mediaplayer podržava sve formate koje smo imali na testnom disku, a čita i datoteke s bitrateom većim od 50 Mbit/sekundi.
UHD slika izgleda zaista besprijekorno, kao da ste stisnuli četiri FullHD TV-a u okvir jednog 40“ modela – toliko piksela ima 40UB800V. Kako iskoristiti ovu nativnu rezoluciju? Za sada isključivo igranjem igara s PC-a, gledanjem nekolicine serija iz Netflixove produkcije, ili promotivnim sadržajem. Pravi Blu-ray u 4K (ne remasterirani) tek dolazi pa ćete morati malo pričekati.

 

Više informacija

 • Model: LG 40UB800V
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 5
 • Proizvođač: LG
 • Tip: IPS LED 3D
 • Dijagonala/ rezolucija: 40” (102 cm) / 3840 x 2160 (4K)
 • TV tuneri: DVB-T2/DVB-C/DVB-S2
 • AV priključci: 3 x HDMI, Scart (adapter), komponentni, kompozitni, optički, 3,5 mm za slušalice
 • Dodatno/Ostalo: LAN, CI+,WiFi, MagicMotion upravljač
 • Dimenzije: 1232 x 734 x 60 mm
 • Masa: 23,1 kg
 • Plus: HDMI 2.0, HEVC, 4K, cijena, MagicMotion upravljač, Miracast, brzina smart tv sučelja, korisne aplikacije
 • Minus: Na nečemu se moralo prištedjeti - nema 3D, u mraku je primjetan LED clouding
 • Ustupitelj i cijena: Ronis, www.ronis.hr, cijena: 4.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 40UB800V

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 40UB800V - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.