TeliaSonera i Huawei predstavili najbržu komercijalnu mrežu

TeliaSonera i Huawei predstavili najbržu komercijalnu mrežu

Norveški teleoperater postigao svjetski rekord u brzini preuzimanja tehnologijom pod nazivom LTE Advanced Pro.

Norveški teleoperater TeliaSonera prvi je na svijetu 2009. godine predstavio 4G mrežu, a danas je otišao za korak dalje, predstavivši najbržu LTE Advanced Pro (4,5 G) komercijalnu mobilnu mrežu, koja omogućuje brzine do 1 Gbps, čiji rad je demonstriran u Oslu.

U svojem medijskom priopćenju TeliaSonera navodi da je 4,5 G mreža nastala u njihovoj suradnji s Huaweijem, koji joj je strateški partner u izgradnji mreže.

"Sve češće svjedočimo pojavi novosti poput HD zvuka, videa ultra-visoke definicije, pametnih kućnih rješenja i pametnih aplikacija koje prate zdravlje. Istovremeno, povećani broj veza zahtjeva i veće brzine, što u konačnici znači kako nam hitno treba naprednija tehnologija od postojeće 4G. Predstavljanjem 4.5 G tehnologije, pružatelji mobilnih usluga bit će u mogućnosti poboljšati korisničko iskustvo i podržati širenje M2M komunikacije, širenja interneta stvari, kao i novih mobilnih aplikacija, poput naočala za virtualnu stvarnost i tehnologije koja se koristi za dronove", navodi se u medijskom priopćenju.

Huawei kaže da je skandinavska regija strateški važno tržište za njega, a samim time Norveška je logični prostor za demonstraciju novih tehnologija, poput 4,5 G mreže. "Ovdje trebate biti ako imate ambiciju biti tehnološki lider", rekao je Jim Lu, predsjednik Huaweija za CEE regiju i Skandinaviju.

4G mreža operatera TeliaSonera pokriva više od 95 posto norveškog stanovništva, dok 4G+ mrežu koristi čak petina populacije. 4G i 4G+ omogućuju prenošenje informacija brzinama do 80 Mbps i 300 Mbps.

4,5 G će omogućiti postizanje brzina do 1 Gbps, tj preuzimanje 1 GB podataka za nekih 8 sekundi. Kako bi postigli danas prikazane brzine, korištene su simultano četiri frekvencije i to samo one koje su dostupne u mobilnoj komunikaciji danas: 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz te 2600 MHz.

Huawei očekuje da će operateri korisnicima biti u mogućnosti ponuditi 4,5 G mrežu već od početka 2016. godine.

Hoće li se i kada Hrvatska ugledati za primjerom Norvežana, najviše ovisi o domaćim teleoperaterima, koji još uvijek muku muče s 4G mrežom (pa i s 3G u mnogim područjima).

Izvor: Vidi.hr

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.