Osnivač Oculusa ispričava se zbog visoke cijene VR headseta

Osnivač Oculusa ispričava se zbog visoke cijene VR headseta

Nakon objave cijene Oculus Rift VR headseta koji će se početi isporučivati 28. ožujka, sve je više protesta na njegovu cijenu.

Oculus Rift najavljen je za prednarudžbu prije nekoliko dana, a u paketu nije uključen Touch kontroler zbog kašnjenja izlaska. Rift uključuje headset s ugrađenim slušalicama i mikrofonom, senzorom i Xbox One kontrolerom, dok Oculus Remote omogućava jednostavnije upravljanje. Svaku prednarudžbu očekuje i pristup igri EVE: Valkyrie. Do kraja godine očekuje se preko 100 igara.

eveblog1.2

Kao specifikacija za Rift iskustvo na službenoj stranici navodi se GTX 970/AMD R9 290 grafička kartica, i5-4590 procesor ili bolje, 8 GB memorije i više, HDMI 1.3 output.

Finalna tržišna inačica Oculus Rift headseta krenula je u prodaju putem predbilježbi,  s isporukom u više od 20 država svijeta, počevši s 28. ožujkom 2016.

Uz objavu isporuke, Oculus je naveo cijenu Rifta od 599 dolara u SAD-u (oko 4.242 kn), odnosno 699 eura (oko 5.335 kn) u Europi, što je iznad očekivanja mnogih potencijalnih korisnika. Kao rezultat toga su i sve glasnije prosvjedi.

newblog1.2

U prijašnjim priopćenjima se navodilo da će se Rift prodavati za nekih 1500 dolara, no u kompletu s moćnim PC računalom, pa su mnogi mislili da unutar tog "bundlea" cijena samog headseta ne bi smjela prelaziti 350 dolara za koliko su se prodavale developerske inačice.

Brojni prosvjedi na društvenim mrežama naveli su Luckeya na ispriku. Tako se na Redditu javno ispričao za nesrazmjer u obećanim, očekivanim i konačnim cijenama gadgeta. Naveo je kriva tumačenja u vezi bundlea od 1500 dolara, te ujedno kaže da je do rasta cijene došlo zbog novih komponenti koje se nalaze u finalnoj inačici headseta.

"Da budem potpuno jasan, mi ne zarađujemo novac na Riftu", piše Luckey. "On je skup i košta 599 dolara, no za te novce ćete dobiti puno više nego da ih potrošite za bilo koji drugi elektronički uređaj na tržištu. Izrada telefona koji se prodaju za 599 dolara stvara smo djelić troškova koje mi imamo tijekom proizvodnje".

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.