Zabilježen rekordni pad prodaje PC računala

Zabilježen rekordni pad prodaje PC računala

Prema istraživanju IDC-a, PC računala imaju najveći pad u isporukama od kada se prate statistike.

Iako su Microsoft i neki proizvođači PC hardvera optimistično predviđali da će Windows 10 OS zaustaviti trend pada PC tržišta, dobiveni rezulati statistike govore upravo suprotno.

Analitička tvrtka IDC objavila je da su isporuke osobnih računala u četvrtom kvartalu prošle godine pale za 10,6% u odnosu na isto razdoblje godine prije, a u taj kvartal je uključena i sezona božićnih i novogodišnjih blagdana.

IDC ujedno kaže da je ovaj pad isporuka osobnih računala najveći svih vremena od kad su započeli s praćenjem globalne statistike.

Konkurentska analitička kuća Gartner, koja se isto bavi statistikom, potvrdila je pad prodaje PC računala. Prema njihovim podacima pad u četvrtom kvartalu 2015. nešto je manji, te iznosi 8,3% u odnosu na 2014. Razlog padu PC tržišta i dalje najviše doprinose mobilni uređaji poput pametnih telefona i tableta.

Jedino područje na kojem PC-i još vladaju je radno okruženje, no i tu analitičari očekuju promjenu. Oni smatraju kako će hibridni tableti/prijenosnici s odvojivim tipkovnicama uskoro ugroziti i korištenje računala za većinu poslova, na što upućuju podaci o povećanju prodaje takvih uređaja.

Apple je jedini proizvođač osobnih računala kojem je prodaja tijekom prošle godine skočila i to za 6%, dok je Acer zabilježio najveći pad, za više od 18%, navodi službeno izvješće IDC-a.

Što se ukupnog udjela vendora tiče, najviše računala prodaje Lenovo drži 21,4% tržišta, dok je na drugom mjestu HP (19,9). Na trećem je Dell (14,1), dok Apple i Asus dijele četvrto i peto mjesto, svaki s po 7,9% udjela na tržištu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.