Microsoft radi na podvodnim podatkovnim centrima

Microsoft radi na podvodnim podatkovnim centrima

Microsoft svojom inovativnom inicijativom Project Natick želi smjestiti podatkovne centre u dubine mora.

Microsoft je lansirao svoj novi projekt pod nazivom Project Natick, koji se odnosi na gradnju podvodnih podatkovnih centara. Ekipa iz istraživačkog odjela Microsofta izrađuje specijalne kapsule koje će "hostati" servere i drugi hardver data centra, te će biti potopljene u more, kako bi se "omogućili servisi koji će biti brži nego postojeći, dok će se u isto vrijeme troškovi usluga znatno sniziti".

Microsoft kaže da je već započeo testiranje prototipa podvodnog podatkovnog centra pod nazivom Leona Philpot, koji je ime dobio po liku iz igre Halo. Testni podatkovni centar je instaliran na morsko dno na udaljenosti od jednog kilometra od američke obale Tihog oceana, te je radio između kolovoza i studenog 2015. godine.

Microsoft navodi da je glavni razlog ovog projekta latencija. "Latencija označava koliko dugo vremena treba podacima da putuju od svojeg izvora do destinacije. Polovica svjetske populacije živi unutar 200 km od obale mora, pa stoga postavljanje podatkovnih centara u more približava podatkovne centre ljudima tako što dramatično reducira latenciju", navodi kompanija.

Pored toga, tvrde da njegovi podatkovni centri neće loše utjecati na okoliš, što su mu potvrdili prošlogodišnji eksperimenti kojima je osnovni cilj bio upravo to da se vidi hoće li uzrokovati bilo kakvu štetu po morsku faunu.
Ti podatkovni centri u potpunosti se mogu reciklirati, a usto generiraju nula emisiju štetnih sastojaka, bez korištenja vode za hlađenje ili bilo koje druge svrhe.

Izvor: Vidi.hr

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.