IBM-ovi istraživači objavili "Resistive" čip koji može ubrzati trening AI-a i do 30 000 posto

IBM-ovi istraživači objavili "Resistive" čip koji može ubrzati trening AI-a i do 30 000 posto

Novi izum IBM-a imenom Resistive Processing Unit obećava ubrzanje umjetnog AI-a i do 30 tisuća puta, u odnosu na konvencionalni procesor.

Tyfun Gokmen i Yurii Vlasov u svom službenom izvješću objavili su kako su izumili koncept za novi čip zvan Resistive Processing Unit (RPU) koji ubrzava treniranje Deep Neural Networks (dubokih neuralnih mreži) do 30 tisuća puta, u usporedbi s klasičnim procesorom.

Duboka neuralna mreža je zapravo umjetna neuralna mreža s višestrukim skrivenim razinama koje se mogu trenirati. Te razine se mogu nadzirati ili ne, pružajući umjetnoj inteligenciji da sama uči. Zahvaljujući njoj viđen je veliki pomak u analizirajućim i klasifikacijskim zadacima poput prepoznavanja govora, detekcija objekta itd.

Istraživači koji se bave strojnim učenjem vide potencijal upravo u razvijanju dubokih neuralnih mreži. IBM-ovi istraživači rade na razvijanju veće inteligencije na jednom čipu, vjerujući da je buduća akceleracija moguća tako da se koristi lokalitet i paralelizam algoritama. Kako bi to napravili, uzeli su koncept NVM tehnologije (non-volatile memory).

Također, vjeruju kako bi dizajniranjem novog čipa baziranom na non-volatile memoriji i sa svojim specifikacijama, mogli postići ubrzanje od 30 tisuća posto. Navode kako bi sustav koji posjeduje klaster RPU akceleratora mogao se nositi s Big Data problemima s trilijun parametara koji su nemoguće danas, poput prepoznavanja prirodnog govora, prijevoda svih svjetskih jezika itd.

Ovaj čip je za sad u fazi razvoja, a same non-volatile memorije nisu još ni došle na mainstream tržište, tako da će proći vjerojatno nekoliko godina prije nego što se pojavi na tržištu ovaj čip.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.