Novi VIDI: Gaming laptopi za desktop iskustvo igranja

Novi VIDI: Gaming laptopi za desktop iskustvo igranja

Novi VIDI br. 268 na kioscima

U novom broju časopisa Vidi br. 268 koji se nalazi na svim kioscima u zemlji pronaći ćete obilje testova i tema, među kojima izdvajamo usporedni test laptopa za gaming u cjenovnom rangu do 10.000 kuna. Fokusirali smo se na tehničke aspekte dizajna, kao i na performanse pri igranju i svakodnevnom korištenju.

VIDI 268 Usporedni test gaming laptopa VIDIClanakVelika
Prijenosnici u ovom cjenovnom rangu mnogi nazivaju računalima za "ozbiljni gaming", no morali smo provjeriti je li to istina i kakve su im egzaktne performanse u najzahtjevnijim igrama današnjice, jer smo bili itekako svjesni da nije tako jednostavno zadovoljiti gamere, posebice one kojima je jako teško priznati da postoji ikakva alternativa desktop mašinama.

Među hardverskim temama ovog broja mnogima će se dopasti naš Vidilab Mid-Range PC Gaming Build. Cilj nam je ovaj put bio napraviti prosječan build koji biste lako i bez razmišljanja mogli preporučiti svakome, kako za generalno računalo, tako i za pristojan gaming. Provjerite koliko smo u tome uspjeli.

VIDI 268 Mid range build gaming PC VIDIClanakVelika
Pitate se kada će se konačno pojaviti roboti koji će umjesto vas obavljati dosadne ili teške poslove? Zašto ne biste sudjelovali u njihovu stvaranju? U našoj rubrici IT karijere - posao snova ovom prilikom vam predstavljamo inženjera robotike u hrvatskoj tvrtki Gideon Brothers. Kada smo već kod robota, oni su se već udomaćili u našim domovima kroz razne zanimljive i korisne pametne kućne pomagače, pa smo stoga odlučili istražiti ponudu na domaćem tržištu i pokrenuti novu rubriku u kojoj ćemo vam predstavljati pametne kućne uređaje najnovijih generacija.

VIDI 268 Inzenjer robotike Gideon Brothers VIDIClanakVelika

Naš serijal tema o hlađenju računala u svakom broju Vidija dobije neku novu sitnicu. Prošli puta smo malo razjasnili prijenos topline s procesora na hladnjak, a sada je vrijeme da pojačamo mogućnosti hlađenja procesora s onog klasičnog i pozabavimo se popularnim vodenim hlađenjem. Uzeli smo let-lampu u ruke i započeli sa savijanjem cijevi, ugradnjom pumpe, natakanjem rashladne tekućine u boji, dodali malo LED svjetla u boji i dobili zanimljive rezultate.

VIDI 268 Vodeno hladenje VIDIClanakVelika

U ovom broju pronaći ćete test robotskih usisivača, koje smo doveli u Vidilab kako bismo otkrili koliko su učinkoviti i mogu li počistiti sve mrvice, brašno, prašinu i drugo sitno smeće koje se najčešće može pronaći na podu.

VIDI 268 Test robotskih usisavaca VIDIClanakVelika Kako bi test bio zanimljiviji, u redakciju smo doveli i bigla Oscara jer smo željeli vidjeti kako se roboti snalaze u čišćenju dlačica koje ostaju iza kućnih ljubimaca, ali i kako kućni ljubimci reagiraju na njih.

VIDI 268 Animafest Zagreb 2018 VIDIClanakVelika

Posjetili smo zagrebački Animafest kako bismo pogledali kako nove tehnologije utječu na svijet animiranog filma. Step-animacija i VR filmovi uvjerili su nas da svijet crtića nije nimalo lišen naprednih tehnoloških rješenja.

VIDI 268 E3 2018 VIDIClanakVelika

U Los Angelesu se održao E3, najveći sajam video igara na svijetu. Osim općeg reporta u kojem možete saznati kakvi su trendovi u gamingu i što nam novoga pripremaju game developeri, možete pogledati i naš Top 5 izbor nadolazećih igara koje su nas posebno zaintrigirale.

VIDI 268 Computex Taipei 2018 VIDIClanakVelika
Na Tajvanu se pak održao Computex Taipei, jedan od najvećih tehnoloških sajmova, na kojemu je najveću pažnju plijenio "rat CPU jezgri" koji su pokrenuli Intel i AMD, no mi vam donosimo i brojne druge tehnologije i proizvode koji su predstavljeni, a mogli bi obilježiti tehnološko razdoblje koje je pred nama.

VIDI 268 Novi Intelovi cipseti VIDIClanakVelika

Intel je napokon lansirao svoju novu liniju čipseta koja će nadogradnju na osmu generaciju Coffee Lakea činiti mnogo bezbolnijim i povoljnijim procesom. U našoj temi koju smo nazvali "Coffe Lake za svaki džep" donosimo vam testove novih Intelovih čipseta, kako biste znali kakve performanse možete dobiti za određene novce i za koje svrhe koji čipset preporučamo.

VIDI 268 Dell Canvas VIDIClanakVelika
Među brojnim pojedinačnim hardverskim recenzijama izdvajamo test Dell Canvas tableta za profesionalce koji će vam omogućiti da svoju kreativnost podignete na novu razinu.

Što se softvera tiče, u Vidiju 268 ćete saznati nove detalje o TensorFlowu, open source machine learning frameworku za svakoga.

VIDI 268 Plasma Desktop VIDIClanakVelika
Također ćete otkriti i detalje o Plasma Desktopu, nekoć poznatom kao KDE, vjerojatno najnaprednijem radnom okruženju za kućna računala, i to ne samo na Linuxu. Osim velikih mogućnosti prilagodbe i modernog izgleda, Plasma Desktop je i hardverski nešto manje zahtjevan od konkurencije, što ga čini idealnim izborom za računala kojima su ostale opcije “preteške”.

VIDI 268 Honor 10 VIDIClanakVelika
Tu je i test zanimljivog pametnog telefona kineskog brenda Honor 10 koji donosi jako dobar omjer uloženog i dobivenog, a među testiranim mobitelima ovog broja nalaze se još Nokia 8 Sirocco, LG G7 ThinQ i Sony Xperia XZ2 Compact.

VIDI 268 microbit radionica VIDIClanakVelika

U našoj najnovijoj How To micro:bit radionici iskoristili smo malo micro:bit računalo za izradu mjerača brzine na biciklu, koji će vam omogućiti da za male novce uvijek znate koliko brzo "tjerate" pedale tijekom vožnje na dva kotača.

Pored svega ovoga u novom Vidiju ćete pronaći brojne vijesti iz svijeta tehnologije i ICT-a, savjete našeg VIDI doktora, a tu je i neizostavna svemirksa kolumna našeg Maka. VIDImo se!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.