Microsoft Edge i ultimativno sigurnosno rješenje za Win 10

Microsoft Edge i ultimativno sigurnosno rješenje za Win 10

Microsoft svoj dugogodišnji (i problematični) Internet Explorer nadomješta novim web browserom Edge. Internet Explorer bio je vrlo ranjiv browser za različite napade koji su mogli varirati od krađe osobnih podataka pa do implementacije vlastitih kodova unutar samog Explorera.

Upravo iz sigurnosnih problema Microsoft je odlučio se riješiti Explorera i prijeći na nov browser. Pod nekadašnjim kodnim imenom Project Spartan, Microsoftov Edge dolazi na Windows 10 i donosi bolju, jaču i veću sigurnosnu zaštitu. Dugi niz godina, moderni Windowsovi featurei kao Data Execution Prevention i Address Space Layout Randomization su eliminirali mnoge jednostvne tehnike za ubacivanje malignih kodova u program, a sam trn u oku Explorera bio je i Use After Free.
Dugi niz godina, problem su bili i toolbari koji nisu radili u Protected modu Explorera pa su bili deaktivirani. Edge rješava taj problem tako da eliminira svu podršku za te toolbare i druge add-inove koji ne rade u Protected modu. U planu je i dodavanje Chrome-like ekstenziju modela, te uključivanje ostalih tehnologija poput rezanja blokova, kao VBscript, ActiveX i Java koja je pružila hrpu sigurnosnih problema. PCmag je savjetovao godinama korisnike da isključe Javu ukoliko nemaju potrebu za to.
Dakle, Microsoft sa svojim Edgeom želi eliminirati lake točke za hakere bez obzira što to može značiti da eliminiraju kompatibilnost unatrag i nasljedne opcije.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.