Cool priča: Orqa FPV

Cool priča: Orqa FPV

Remote reality bez latencije

Mi smo Orqe!

U opuštenoj atmosferi najvećeg slavonskog grada, stvorene su trenutno najbolje FPV naočale na svijetu. Agilni, brzi hardverski startup ORQA validaciju vrijednosti svog proizvoda dobio je aktualnom Kickstarter kampanjom.

Zapadno od Retfale i južno od Drave smjestio se osječki poduzetnički inkubator BIOS kojeg smo posjetili u više navrata pišući o inovativnim tvrtkama. Ovog puta privuklo nas je zujanje, ne nesnosnih osječkih komaraca, već brzih dronova. U sad već pomalo tijesnim prostorijama žute zgrade BIOS-a smjestio se hardverski startup ORQA kojemu su glavni proizvod istoimene naočale za FPV upravljanje bespilotnim uređajima.
Nakon par godina bootstrap modela poslovanja i laganog rasta, ORQA FPV.One naočale krenule su s Kickstarter kampanjom 15. lipnja i do trenutka pisanja članka skupili impresivnih 400 000 dolara. Ono što nas je na prvu zadivilo, uz simpatični tim od 20-ak zaposlenih, bila je vrhunska oprema za stvaranje uređaja potrošačke elektronike.
„Ono što nas izdvaja od drugih firmi je da skraćujemo sve procese za koje ti treba dan, dva, tri ili sedam na način da kupujemo kritične strojeve i sve radimo ovdje. Npr. skinemo softver za dizajn pakiranja, napravimo ga na laserskom rezaču, isprobamo i za par sati smo gotovi. To nam daje komparativnu prednost.“- krenuo je u predstavljanje ORQA načina rada COO tvrtke Ivan Jelušić. 
U svojim prostorijama uz laserski rezač imaju dva 3D printera za prototipiranje: Ultimaker 2 i Formlabs Form 2, za kojeg nam kažu da je stroj koji doslovno stalno radi. Prednost rada u hardverskom startupu je da sami mogu složiti i doraditi radne strojeve za brzo prototipiranje.

Antene 1

IMG 8070

IMG 8031

Prototipiranje: Ekipa iz ORQA-e  nabacala nam je 3D isprinte razvoja svojih FPV naočala na jednu hrpu i pojasnila kako se događao i još događa razvoj

 

Tako su na CNC stroju dodali četvrtu os uz tri postojeće, napravili custom termalni tester naočala, testbed za brzo testiranje tiskanih pločica, učitavanje firmwarea, fleshanje i zavođenja u sustav. Oprema kojom se koriste je vrhunska, što je preduvjet za brzi razvoj i kvalitetni ishod. Uvijek se uzima kvalitetna oprema, poput skupocjene lemilice, svih mjernih instrumenata i najboljeg inspekcijskog mikroskopa. Dodatni boost razvoju ORQA FPV-a dolazi u vidu infrastrukture BIOS-a, koji je u susjednom poslovnom prostoru uz poticaje Europske unije opremio vrhunski hardverski laboratorij. No, kako je cijela priča krenula? Vrh tvrtke, uz Ivana, čine CEO Srđan Kovačević, inženjer strojarstva koji je na Oxfordu završio financijsku matematiku i radio većinu karijere u financijama te CTO Vlatko Matijević koji se zadnjih 20 godina bavi razvojem inovativnih proizvoda.

Osnivaci 3

Osnivaci 1

  Ivan jelušić: COO radi sve operacije koje nisu tehničke u tvrtki,  marketing, sales i business development. Karijeru je počeo s 21. godinom i tvrtkom U;Plug

 

Osnivaci 4

CEO Srđan Kovačević: Većinu karijere radio je u financijama. Završio strojarstvo financijsku matematiku na Oxfordu. Prije nego je došao u ORQA-u obnašao je funkciju predsjednika Hrvatskog mirovinskog fonda

 

Osnivaci 5

Vlatko Matijević: Seasoned product developer i CTO ORQA-e.  Zadnjih 20 godina bavi se razvojem inovativnih proizvoda. Kolege ga opisuju kao nevjerojatnog all-roundera u razvoju hardverskih proizvoda



„Nas trojica upoznali smo se prije pet godina kada sam pokrenuo tvrtku U:Plug za proizvodnju pametne utičnice koja u sebi ima ugrađen punjač.

 

IMG 7960

Formlabs form 2: Peri-deri 3D printer koji je svaki dan u punom pogonu

 

IMG 8026

Leća koja se stavlja u optički pogon naočala, jedna je od rijetkih dijelova naočala koje se ne proizvode in-house

 

IMG 7954

Kutije Sami rade i nacrte te prototipove pakiranja, što uvelike skraćuje proizvodni proces

 

Mi smo se kroz tu kompaniju povezali kao ljudi, naučili kako se razvijaju i rade kompanije koje rade potrošačku elektroniku.“ - rekao je Ivan Jelušić te dodao - „Onda smo prije četiri godine pokrenuli zajedničku tvrtku Tenzor koja se bavila pružanjem usluga prototipiranja, razvoja elektronike i mehanike za druge klijente iz koje je nastala tvrtka i projekt kojim se sad bavimo, a to je ORQA.“ 

IMG 8134

 “Uspješnom Kickstarter kampanjom smo dobili snažnu validaciju tržišta”- Ivan Jelušić

 

ORQA FPV je tehnološka tvrtka koja razvija sustave i tehnologije za upravljanje i daljinski vid s bespilotnih platformi kao što su autonomna vozila, dronovi i male podmornice.  „Razvijamo tehnologiju za prijenos videa s bespilotnih platformi visoke rezolucije i jako niskih latencija. Pioniri smo Remote Reality tehnologija. Remote reality, ili udaljena stvarnost, treći je stup uz tehnologije proširene i virtualne stvarnosti. Naš flagship proizvod su ORQA FPV.One naočale koje su trenutačno bez premca, najbolje naočale za vožnju i upravljanje dronom te se mogu iskoristiti i za simulacije i igre na mobitelima i računalima.“ - pojasnio nam je Ivan Jelušić. Naočale smo i isprobali u dvorištu BIOS-a i doista je impresivno kako rade i kolika je imerzija kod pilotiranja dronova.

OKVIR BIOS

BIOS hardverski laboratorij

U susjednim prostorima do ORQA-e smjestio se hardverski laboratorij koji je financiran većinom sredstvima Europske unije, a u njemu se nalazi oprema vrijedna desetak milijuna kuna. Tu se nalaze ponajbolji FDM 3D printer Stratsys F170 koji je odličan za ispitivanje mehaničkih svojstava uređaja, veliki SLS 3D printer Formiga P 110 Velocis, najmoćniji koji postoji, napredni laserski rezač, vrhunski CNC uređaj Datron NEO. Tu su još uređaji za pjeskarenje te alati poput kružnih pila, brusilica, i drugi uređaji potrebni za razvoj hardverskih uređaja.

IMG 8257

IMG 8266

IMG 8183

Sve se radi u kući:  Hardverski tim izrađuje sve komponente unutar tvrtke

IMG 8169

Assembly: Hardverski inženjeri pažljivo stavljaju sićušne komponente na tiskane pločice

 

No, dronovi nisu jedini proizvod osječkih hardveraša. ORQA proizvodi i antenske sustave za vožnju dronova, patch i omni antene te rade na vlastitom sustavu za prijenos nisko latentnog i visoko razlučivog videa. U pipelineu je i razvoj stereoskopske kamere na mikro gimbalu. Dobri rezultati Kickstarter kampanje iznenadili su Osječane, ali kada smo upoznali njihove procese, dostignuća i opravdan optimizam, nas na koncu i nisu. „Dugoročno, želimo imati 40ak % tržišta FPV naočala i imamo realan plan za ostvarivanje tog rezultata.“ - rekao nam je Ivan Jelušić. O kickstarter kampanji nam je dodao: „Početak prodaje na Kickstarteru je označio početak pravih prihoda za kompaniju. Ugodno smo iznenađeni jer smo cilj nadmašili i samo u prvih 45 minuta prodali smo naočala u vrijednosti preko 200 000 dolara, a ukupno do sada smo ih prodali oko 600, čime smo dobili snažnu potvrdu s tržišta. Nedavno smo zatvorili angel rundu financiranja, a na jesen otvaramo seed rundu. Uz 600-tinjak prodanih naočala preko Kickstartera, pretprodali smo resellerima 1600 komada s kojima krećemo početkom jeseni.“ - objasnio nam je trenutačni poslovni model Ivan Jelušić.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Cool priča: Orqa FPV - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.