Usporedni test gaming televizora

Usporedni test gaming televizora

Telke za plejke

Moderni televizori nude sve naprednije gaming mogućnosti. Koji je najbolji TV za igranje na Plejki ili PC-u? Isprobali smo nekoliko najnovijih modela televizora različitih tehnologija kako bismo doznali što možete očekivati po pitanju gaming performansi.

Posebice na samom vrhuncu pandemije, iz dana u dan su rušeni rekordi u broju istovremenih igrača na raznim platformama i igraćim servisima, bilo da je riječ o konzolama ili pak primjerice Steamu, odnosno PC-u. Krajem 2020. godine također se na tržištu pojavila posve nova generacija igraćih konzola, PS5 i Xbox Serise X/S, što je dakako dalo dodatni vjetar u leđa gamerskom boomu.

Nova generacija konzola donijela je osjetno bolje gaming mogućnosti koje su dobrim dijelom povezane s podrškom za najnoviji standard HDMI sučelja, famozni HDMI 2.1. Većina novih i naprednih HDMI 2.1 opcija zapravo se odnosi na poboljšane gaming mogućnosti. Prije svega ovdje govorimo o podršci za ALLM (Auto Low Latency Mode), 4K rezoluciju pri 120 Hz  i VRR (Variable Refresh Rate) tehnologiju. Međutim, da biste na pravi način mogli iskoristiti sve nove gaming opcije potreban vam je odgovarajući, drugim riječima, novi televizor. U posljednjih nekoliko godina gaming opcije kod modernih televizora postale su vrlo važna stavka, posebno kod high end modela. Svi proizvođači su se u posljednje vrijeme itekako potrudili svoje najnovije televizore prilagoditi igračima uz veliki broj naprednih opcija prije svega namijenjenih gamerima. Ove smo godine čak svjedoci i posebno predstavljenih modela televizora nešto manjih dijagonala (42 inča i sl.) koji su prije svega namijenjeni igračima i trude se sve više privući i PC igrače koji su dosad tradicionalno kupovali gaming monitore.

 

TV umjesto monitora

Gameri danas sve više kupuju televizore umjesto monitora. Nije teško pogoditi zašto. Naime, danas LG-ev 55-inčni OLED televizor možete kupiti po nižoj cijeni od primjerice 34-inčnog QD-OLED monitora. Mogu li moderni televizori u potpunosti zamijeniti gaming monitore? Koliko su stvarno dobri ukoliko ih promatramo isključivo iz gamerskog kuta gledanja?

Kako bismo doznali odgovore na ova teška pitanja koje muče svakog pravog gamera oboružali smo se s najnovijim high end PC-jem i PlayStationom 5 te se na nekoliko dana zatvorili u sobu s 4 moderna televizora. Vjerujte, nije nam bilo lako, ali žrtvovali smo svoje dragocjeno vrijeme za opće gamersko dobro.

 

Što čini dobar gaming televizor?

Šalu na stranu, no cilj nam je svakako bio isprobati sve najnovije gaming opcije koje moderni televizori nude gamerima. Pritom smo naša 4 testna gaming televizora pomno odabrali kako bismo pokrili sve trenutno dostupne tehnologije kada govorimo o prikazu slike, kao i što širi cjenovni rang. Svjesni smo kako si većina ne može priuštiti najnoviji OLED televizor.

Nije nam nikako bio cilj direktno uspoređivati modele televizora koje smo ovoga puta testirali. Oni su ovdje da nam zorno prezentiraju gamerske mogućnosti najnovijih televizora te potencijalno određene razlike u performansama koje su prije svega posljedica korištenja različitih tehnologija za prikaz slike. Moramo naglasiti kako se ovdje radi većinom o najnovijim ovogodišnjim modelima televizora kako bismo prije svega bili što aktualniji i usklađeni s trenutnom ponudom. U većini slučajeva, međutim, i prošlogodišnji modeli svojim gaming mogućnostima ne zaostaju previše.

 

gmngTVgameModes

Većina proizvođača televizora danas ima posebne game modove s gamebarom koji nudi dodatne opcije za podešavanje slike prema žanrovima igara koje igrate na konzoli ili računalu.

 

Naš ključni cilj prilikom osmišljavanja ove teme bio je svakako da vam pomognemo  prilikom odabira novog televizora s naglaskom na gaming te da vam ukažemo na neke detalje na koje trebate pripaziti kako biste svaki televizor odgovarajuće podesili za optimalne gaming performanse.

Što to zapravo čini dobar gaming televizor? Tehnološki gledano tri su po nama glavne osobine koje utječu na gaming performanse i ukupan doživljaj prilikom igranja na televizoru. Govorimo prvenstveno o kvaliteti slike, odnosno samoj tehnologiji za prikaz slike na kojoj je temeljen pojedini televizor, brzini televizora u smislu procesiranja podataka i osvježavanja slike te konačno posebnim naprednim gaming opcijama koje pojedine modele izdvajaju od konkurencije.

 

QLED, OLED, ili Mini LED – što je najbolje za gaming?

Prva stavka je nekako sama po sebi razumljiva. Kvaliteta slike je ključna osobina svakog televizora, pa tako i onog kojeg ćete ponajviše koristiti za igranje igara. Trenutno tržištem modernih televizora dominiraju tri aktualne tehnologije za prikaz slike. Klasični LED televizori su s nama već duži niz godina u svojim različitim vrstama i podvrstama koje primjerice u naprednijim varijantama uključuju korištenje Quantum Dot tehnologije, odnosno QLED kako to zove Samsung.

 

gmngTVconnectors

Gaming televizori moraju biti odgovarajuće opremljeni, a najvažnija je podrška za HDMI 2.1 , odnosno što više dostupnih HDMI 2.1 priključaka.

 

Prošle godine na tržištu su se po prvi put pojavili Mini LED televizori koji predstavljaju unapređenje LED tehnologije i donose osjetno svjetliju sliku uz poboljšan kontrast. Konačno imamo OLED televizore koji su donedavno bili poprilično skupi i nekako rezervirani za sam vrh ponude. Danas to više nije baš tako jer OLED televizori nikada nisu bili cjenovno povoljniji. Ove su se godine na tržištu pojavili i prvi QD-OLED televizori temeljeni na najnovijoj Samsungovoj tehnologiji, no njih ima još vrlo mali broj i generalno ih možemo strpati u OLED kategoriju s obzirom na tehnologiju prikaza slike.

Svi znamo kako OLED televizori u pravilu nude ponajbolju kvalitetu slike s obzirom na mogućnost da se svaki piksel zasebno osvijetli ili zatamni koliko je potrebno, što omogućuje najbolji mogući kontrast i savršen prikaz crne boje. OLED televizori također imaju najširi kut gledanja bez neželjenih promjena u prikazu boja ili svjetlini ovisno o kutu gledanja.

 

Tehnološki troboj

S druge strane, LED tehnologija uključuje pozadinsko osvjetljenje piksela koje je onda potrebno na neki način regulirati kako bi se postigla najbolja moguća kvaliteta slike. Tehnologija Mini LED korištenjem većeg broja manjih LED dioda (obično manje od 0,2 mm) omogućuje precizniju kontrolu svjetline i sjena te na taj način potencijalno donosi bolji kontrast i kvalitetniji prikaz tamnih nijansi. Mini LED je trenutno najnaprednija inačica LED televizora kod kojih često uz Mini LED osvjetljenje nalazimo i Quantum Dot tehnologiju za kvalitetniji i vjerniji prikaz boja.

 

gmngTVthin

Moderni televizori prilično su tanki i omogućuju jednostavnu montažu na zid.

 

Konačno, QLED televizori su podvarijanta LED televizora s odgovarajućim quantum dot color filterom koji omogućuje prikaz mnogo većeg broja boja i potencijalno bolju svjetlinu.

Za gaming televizore OLED tehnologija je svakako najbolji odabir ukoliko prvenstveno gledamo kvalitetu slike. OLED vam jedini može omogućiti vjeran prikaz boja uz odličan prikaz tamnijih scena koje često nalazimo u pojedinim igrama. Mini LED televizori ne zaostaju mnogo za OLED televizorima. Nemaju tako dobar kontrast, ali mogu prikazati svjetliju sliku, što može biti od značaja ako koristite televizor u jače osvjetljenoj prostoriji. QLED i LED televizori dakako zaostaju za ovim tehnologijama, premda QLED modeli s FALD (Full Array Local Dimming) tehnologijom lokalnog zatamnjenja mogu ponuditi odličnu kvalitetu slike. S obzirom na to da je HDR opće prisutan kod svih modernih igara, posebno kod najnovijih konzola, OLED i Mini LED će vam bez sumnje ponuditi najbolju kvalitetu slike kod HDR prikaza u igrama. Jasno, valja znati kako OLED i Mini LED televizori nisu osobito jeftini pa QLED i LED  modeli ponajprije imaju svoje mjesto u mainstream kategoriji televizora.

 

Input lag – neprijatelj svakog gamera!

Osim kvalitete slike, gotovo jednaku važnost, za mnoge i veću, ima brzina samog televizora, prije svega ovdje mislimo na ulazno kašnjenje (input lag), ali i na brzinu odziva piksela i maksimalnu brzinu osvježavanja slike. Dugi niz godina televizori nisu bili osobito pogodni za nekakav ozbiljan gaming, posebno kada govorimo o bržim igrama, ponajprije zbog visokog input laga.

Poznato je kako svi televizori imaju napredne procesore i tehnologije za procesiranje slike prije konačnog prikaza, bilo da je riječ o skaliranju s manje na veću rezoluciju, prikazu filmova, sportskog sadržaja i sl. Sve ove opcije dakako su poželjne za prikaz određene vrste sadržaja, ali doprinose povećanju ulaznog kašnjenja, što je loša vijest za gamere.

 

gmngTVps5

PS 5 gameri će od igranja na kvalitetnom televizoru imati najveće koristi, a ako na TV-u koriste i brojne druge servise i aplikacije, imati će sve manje razloga za napuštanje kauča.

 

Zbog svega, primjerice HDMI 2.1 standard, kojeg podržavaju najnovije igraće konzole, donosi opciju ALLM (Auto Low Latency Mode) koja automatski prebacuje TV u low latency način korištenja nakon što detektira signal s primjerice igraće konzole. Već ranije su mnogi modeli televizora imali zaseban Game mode koji se ipak trebalo ručno odabrati. Low Latency Mode osjetno smanjuje input lag s primjerice 80-100 ms na ispod 20 ms ili još manje. U svakom slučaju, ako planirate igrati igre i kupujete novi TV, svakako provjerite je li prisutna podrška za ALLM.

 

Što više herca, to bolje

Nadalje, brzina osvježavanja slike svakako je vrlo važna za doživljaj prilikom igranja, posebno kada govorimo o bržim online igrama. Najnovija generacija konzola donosi podršku za 120 Hz gaming, a kada govorimo o računalima, tu je već duži niz godina prisutna podrška za veće frekvencije osvježavanja slike. Treba naglasiti kako input lag i brzina osvježavanja slike idu ruku pod ruku. Najniži input lag ćete postići pri što većim brzinama osvježavanja slike, što će u konačnici rezultirati najodzivnijim gaming iskustvom.

Kada govorimo konkretno o brzini osvježavanja slike, svi high end televizori unatrag zadnjih nekoliko godina u pravilu podržavaju brzinu osvježavanja od 120 Hz. Dakako, stariji modeli bez podrške za HDMI 2.1 neće vam omogućiti ovakvu brzinu osvježavanja na 4K rezoluciji zbog ograničenja u propusnosti HDMI 2.0 sučelja. Svi najnoviji HDMI 2.1 televizori podržavaju 4K na 120 Hz. Treba ipak reći kako na tržištu još uvijek ima dosta modela televizora s maksimalnom frekvencijom osvježavanja od 60 Hz. Ne znači da ovi televizori nisu iskoristivi za gaming, posebno ako podržavaju ALLM ili imaju game mode, međutim ipak nisu na razini 120 hercnih modela.

 

Munjevito brzi OLED

Treća i možda najvažnija stavka u percepciji brzine televizora svakako je brzina odziva piksela. Spor odziv piksela rezultirat će zamućenjem slike posebno kod bržih scena. Što se tiče brzina odziva, OLED televizori su uvjerljivo najbrži s obzirom na brzinu odziva oko ili manju od 1 ms. Po tom pitanju OLED jednostavno nema konkurencije za gamere jer su svi drugi televizori višestruko sporiji. Mini LED i QLED modeli većinom koriste VA i IPS panele s overdrive algoritmima ubrzanja piksela. Konačan rezultat je po pitanju brzine odziva zadovoljavajući, ali ni blizu OLED televizora. Ukoliko igrate brze natjecateljske onilne igre, OLED je jedini pravi odabir.

 

gmngTVHDR

Dodatne gaming opcije omogućuje vam podešavanje HDR prikaza, posvjetljavanje tamnih dijelova slike ili BFI tehnologije.

 

Kada govorimo o brzini i odzivnosti televizora, ponajprije u igrama kombinacija brzog odziva, malog input laga i visoke frekvencije osvježavanja je svakako idealna. Po pitanju frekvencije osvježavanja moderni televizori još dosta zaostaju za gaming monitorima koji danas sliku osvježavaju brzinom od 300 Hz ili više. S druge strane, ove godine su se na tržištu pojavili televizori s brzinom osvježavanja od 144 Hz.

 

VRR – uskladimo frameove

Usko povezana s brzinom osvježavanja slike je još jedna iznimno važna tehnologija koje uvelike utječe na gaming doživljaj. Pričamo dakako o VRR tehnologiji, odnosno promjenjivoj frekvenciji osvježavanja slike. VRR tehnologija je u svijetu gaming monitora prisutna već dugi niz godina, međutim, kada su u pitanju moderni televizori, onda je ovo poprilična novost. Tek unatrag zadnje dvije godine većina televizora dolazi s podrškom za VRR. Ovo je povezano s činjenicom kako ranije generacije igraćih konzola nisu podržavale ovu tehnologiju. Tako da je tek s novom generacijom konzola zaživjela kod mnogih televizora.

VRR tehnologija, podsjetimo, usklađuje brzinu osvježavanja slike monitora ili televizora s brzinom osvježavanja slike grafičkog procesora kako bi se spriječilo neželjeno „trzanje“ ili „pucanje“ slike. Također, VRR u velikoj većini slučajeva omogućuje i manji input lag.  

 

gmngTVultrawide

Samsung i LG kod svojih najnovijih televizora nude opciju ultrawide prikaza u slučaju da TV  želite spojiti s računalom.

 

Moramo naglasiti kako tek kod ovogodišnjih modela možemo vidjeti širu podršku za VRR tehnologije. Prošle godine je ovo još uvijek bilo dostupno ponajprije kod high end modela televizora. Razlikujemo zapravo tri vrste VRR tehnologije. Već od ranije iz PC svijeta, odnosno svijeta gaming monitora, poznajemo AMD-ovu FreeSync tehnologiju i Nvidijinu G-Sync tehnologiju. Konzole podržavaju i tzv. HDMI VRR koji je dio HDMI 2.1 standarda. Skuplji televizori podržavaju sve ove varijante VRR tehnologija, što kod mainstream modela često nije slučaj. VRR tehnologija zapravo spada u onu treću kategoriju naprednih gaming opcija kod modernih televizora koje gaming performanse dižu na jednu posve novu razinu. Smatramo kako je ova opcija prije svega korisna planirate li TV koristiti s gaming računalom. Što se tiče igraćih konzola, PS5 primjerice tek od nedavno podržava ovu tehnologiju. No bit će sve važnija u budućnosti jer proizvođači igara sve više uvode podršku za VRR.

 

Napredne gaming opcije

Što se tiče ostalih naprednih gaming opcija kod modernih televizora, prošle godine smo već vidjeli brojne napredne gaming mogućnosti i posebne izbornike fokusirane na gaming opcije. Ove godine velika većina novih televizora dolazi s ovakvim mogućnostima. O čemu je zapravo riječ? Ovo zapravo ne treba miješati s Game modovima, premda su dakako u neku ruku povezani.

Nakon što se naime aktivira Game način korištenja televizora, obično ćete dobiti još dodatni niz podizbornika s dodatnim opcijama za podešavanje slike. Također, pritiskom na posebnu tipku zapravo ćete vidjeti traku s donje strane televizora s odgovarajućim informacijama vezanim uz tehnologiju prikaza (HDR i sl.), brzinu osvježavanja i VRR tehnologiju. U dobroj mjeri je ovo preslika naprednih opcija koje nalazimo kod gaming monitora. Ovdje možete naći predefinirane profile prikaza slike ovisno o pojedinom žanru igre (RPG, FPS i sl), shadow boost opcije za dodatno osvjetljenje tamnih scena, kao i neke druge dodatne opcije. Po nama, jedna od najkorisnijih opcija koje smo vidjeli odnosi se na mogućnost odabir omjera stranica, odnosno formata slike. Tako primjerice možete odabrati prikaz u ultrawide formatima 21:9 ili 32:9. Ova je opcija dostupna isključivo kada televizor spojite s računalom.

 

Kako odabrati gaming TV

Prije nego što krenete u kupnju novog televizora s idejom da ga ponajprije koristite za gaming, svakako uzmite u obzir sljedeći popis esencijalnih tehnologija za optimalne gaming performanse. Krenimo redom: HDMI 2.1, ALLM, VRR, brzina osvježavanja od 120 Hz ili veća, tehnologije su svakako na vrhu popisa. Pritom je poželjno da TV ima što više HDMI 2.1 priključaka, najbolje sva četiri. Ovdje samo jedna opaska. Pojedini modeli televizora podržavaju primjerice ALLM i VRR premda nazivno ne podržavaju HDMI 2.1.

 

gmngTV.modernjpg

Moderan i atraktivan dizajn odlika je svih gaming televizora.

 

OLED televizori su svakako najbolji odabir za gamere. Posebice najnoviji modeli OLED televizora donose nenadmašnu kombinaciju vrhunske kvalitete slike, iznimne brzine odziva, malog input laga i podrške za sve najmodernije tehnologije. Međutim, OLED televizori imaju jednu opaku manu. Podložni su naime trajnom burn inu slike pri čemu je mogućnost za takvo što daleko veća ako OLED TV koristite isključivo za igranje, s obzirom na prisutnost dosta statičnih elemenata kod igara. Jasno, proizvođači će vas uvjeravati kako su noviji modeli daleko otporniji nego ranije, ali budite oprezni.

Ukoliko ste preparanoični po ovom pitanju, Mini LED ili QLED televizori bit će također odličan izbor za gamere. Posebice se ovdje ističu najnoviji Samsungovi Mini LED modeli koji su trenutno ponajbolji odabir za PC gamere. Mainstream QLED televizori su pak nekakav logičan odabir ukoliko niste u mogućnost priuštiti si OLED ili Mini LED.

Moderni televizori su bez dvojbi najbolji odabir ukoliko primarno koristite neku od najnovijih igraćih konzola. Također omogućuju neusporedivo bolji prikaz HDR sadržaja u usporedbi s primjerice gaming monitorima. Ono što nam se međutim nije svidjelo kod televizora svakako su manje fleksibilne mogućnosti podešavanja jer ćete za optimalne gaming performanse morati koristiti Game profil prikaza slike koji često ne omogućuje najvjerniji prikaz boja i optimalan prikaz slike, tako da je preporuka ručno podesiti određene opcije za najbolju kvalitetu slike.

 

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test gaming televizora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.