Porsche najavio veliku nadogradnju svog infotainment sustava: PCM 6.0

Porsche najavio veliku nadogradnju svog infotainment sustava: PCM 6.0

Imali smo priliku prisustvovati jedinstvenom online eventu u organizaciji Porschea prilikom kojeg su nam predstavljene velike novosti oko nadogradnje digitalnog sustava trenutnih, ali i budućih automobila u njihovoj ponudi.

 

Porsche Communication Management 6.0 iliti PCM 6.0, novi je dizajn sustava te dolazi na Porsche 911, Cayenne i Panamera modele. Sustav smo već imali prilike detaljno proučiti na Porsche Taycanu koji je prvi došao sa novim dizajnom, no sada zajedno s ostalima otključava neke dodatne mogućnosti.

 

Snimka zaslona 4

Istaknuli su kako je novi sustav dizajniran s ciljem da napravi streamlinean dizajn koji se fokusira na vozača, ali istovremeno Porscheu omogući lagana OTA ažuriranja kako bi sustav uvijek bio aktualan. Novi model rješavati će probleme softvera puno brže, a manja ažuriranja osigurati će da sustav nema nagle velike vizualne kao ni funkcionalne promjene.

 

60c35b95c68a2f1b1287e7f0 SML In Car 1

Istaknuto je i kako se donedavno moglo planirati više godina unaprijed kod razvoja digitalnog sustava i samog automobila, no sve brži softverski razvoj kao i zahtjevi kupaca ubrzali su potrebe digitalnog razvoja. Porsche tako ima više dijelova u kompaniji koji se bave specifičnim komponentama automobila (digitalni razvoj, inženjering, itd.) koji se zatim stapaju u jednu cjelinu sa najboljim mogućim sustavima.

 

PCM 6.0 911 06

Za vrijeme razvoja novog infotainmenta, sustav se razvijao sa brojnim idejama koje bi ukomponirali, no pokazalo se kako brojne zapravo odvraćaju pozornost vozača od same vožnje što ipak nije cilj infotainmenta. Tako da su za vrijeme razvoja postigli balans funkcija i upravljanja kako bi vozač što manje pozornosti morao imati na infotainmentu. Porsche svoje kupce smatra vozačima, a ne korisnicima, cijeli sustav fokusiran je na vozača te na posljetku i samu vožnju.

Kada smo već kod iskustva vožnje, dovoljan broj korisnika bio je na Appleovom sustavu tako da ste do sada imali isključivo Apple Car Play funkcionalnosti. Te mogućnosti sada su se proširile direktnom integracijom Apple Music sustava u novi PCM 6.0 tako da vam više ne treba mobitel da pristupite svojim omiljenim žanrovima i pjesmama/podcastima.

 

60c9b79e847af54d48dec236 Connect App

Sustav se sada proširio i na Android, uključivanjem Android Auto funkcionalnosti koja direktno koristi Android sustav mobitela na glavnom zaslonu jednom kada se povežu.

 

PCM 6.0 911 08

Kako su mobiteli veliki dio korisničkog iskustva, nove Porsche Connect aplikacije donose brojne funkcionalnosti vozačima ovisno o modelu i regiji. Od provjere gdje vam se automobil nalazi, preko spuštanja prozora ili paljenja klime/grijanja u slučaju hibridnih i električnih modela, do automatskog parkiranja direktno iz aplikacije kada ste već van automobila, brojne nove funkcije postati će dostupne tokom ljeta.

 

Track Precision App

Za one sportskog duha, Porsche donosi i novu Track Precision aplikaciju za praćenje performansi na trkaćim stazama kako biste mogli optimizirati svoje krugove. Porsche u novom sustavu ima pohranjenih preko 200 staza na kojima će vam podijeliti segmente i vremena svakog dijela kroz krugove.

 

P20 0138 a3 rgb

Uz to, aplikacija prati i ostale detalje automobila poput temperatura komponenti automobila i performansi motora. Prati vas GPS u autu za dodanu preciznost sustava, a sve to može se prebaciti i na video vožnje. Za to će vam trebati noviji GoPro (5+) koji se povezuje s mobitelom i pruža video vaše vožnje.

Van staza sustav također funkcionira kako biste mogli snimiti vožnju, no gube se neke funkcije za praćenje performansi.

 

Soundtrack My Life

Jedno od zanimljivih ideja koje su predstavljene, a mogle bi uskoro postati dio Porsche infotainment sustava svakako je Soundtrack My Life projekt. Ideja je dinamički generirati i reproducirati glazbu na temelju vožnje, što će svako putovanje učiniti jedinstvenim.

Sustav prati ubrzavanje i kočenje automobila kako bi se puštala glazba na temelju brzine automobila. Ne radi se o modificiranju standardnih pop pjesama, već bi iskustvo bilo sličnije onom u filmovima kada se priprema akcijska scena, a sličan sustav mogli su iskusiti gameri na videoigrama u kojima se upravo takav sustav koristi za dizanje emocija ovisno o tome što radite u igri.

 

 F1A2917

Sustav bi za početak imao dvadesetak snimljenih uradaka koji bi se zatim miješali ovisno o vašoj vožnji. Ovdje je bilo priče i o praćenju više funkcija automobila poput okretanja volana, no kod takvih promjena lagano se vozaču može izgubiti koncentracija od konstantnih promjena.

Još jedan od atraktivnih detalja je i ideja da se specifične lokacije povežu sa specifičnom glazbom kako biste mogli iskusiti jedinstvenu glazbu kada se nađete na novom mjestu na putovanju.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Porsche najavio veliku nadogradnju svog infotainment sustava: PCM 6.0 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.