Sve što je poznato o novim Ryzen 7000 procesorima

Sve što je poznato o novim Ryzen 7000 procesorima

AMD je i službeno predstavio nove Ryzen 7000 procesore pod Raphael nazivom, a predstavljaju odgovor na Intelovu 12. generaciju procesora gdje se AMD ovoga puta posvetio radnom taktu i drugim optimizacijama.

ZEN arhitektura ponovno je poboljšana novim tehnologijama te dolazi u novom ZEN 4 izdanju, a zajedno s najavljenim TSMC-ovim 5 nm proizvodnim procesom, očekuju se značajno bolje performanse s jednakom potrošnjom energije. AMD je istaknuo kako su ovi procesori dizajnirani "prvo za gamere", što znači da bimso mogli vidjeti i bolje performanse u igrama koje će bottleneck stavljati više na grafičku karticu.

Maksimum kod novih mainstream procesora su dva čipleta s jezgrama i jedan I/O koji je sada tiskan na 6 nm proizvodnom procesu. Brojevi kojima se AMD hvalio za sada su 16 jezgri sa 32 threada, all-core boost od 5 GHz sa mogućim bržim radom na jednoj jezgri, gdje AMD najavljuje oko 15% bolje performanse u usporedbi s dosadašnjim procesorima. Svaki procesor sada će dolaziti i sa RDNA2 grafičkom komponentom, no AMD ističe kako je riječ primarno o osnovnoj grafičkoj komponenti za HDMI izlaz i rjepavanje problema ako vam grafička kartica ne radi kako treba te performanse integrirane grafike neće biti impresivne kao na dediciranim APU procesorima.

Dok je sam procesor vizualno promijenjen izrezanim heatspreaderom, AMD ističe kako će zadržati punu kompatibilnost sa trenutnim hladnjacima na tržištu koji podržavaju AM4 specifikacije. Maksimalan TDP iznosi 170 W koji može biti poslan u procesor, te AMD savjetuje korištenje AiO hladnjaka za top procesore. Mainstream ponuda očekuje se u 120 W rangu.

AMD je imao i mali demo s gamingom, a naravno fokus je bio na činejnici da je procesor dosegao 5,5 GHz u GHostwire: Tokyo igri. Impresivan rezučtat, koji treba naravno odvojeno testirati od trećih strana, znači da novi AMD procesor postiže 5,5 GHz na 170 W dok Intel isti takt može postići na 250 W TDP. Dok TDP nema isto univerzalno značenje, AMD i dalje teoretski troši manje energije za isti radni takt.

 

Nove funkcije procesora i platforme

Novi Ryzen 7000 procesori koriste i novu AM5 platformu koja donosi i neke zanimljive značajke. Prvo, novi procesori imaju 1 MB L2 cache što je duplo u usporedbi sa serijom 5000, dolaze sa 28 PCIe 5.0 linija od kojih korisnici imaju pristup za njih 24. 

Najveća novost koja se očekuje je naravno novi Direct Storage kakv koriste konzole i koji omogućuje nevjerojatno brza učitavanja podataka iz SSD diska u grafičku karticu, primarno naravno za gaming. AMD je izjavio kako će to i dalje biti njihova AMD SAS iliti Smart Access Storage tehnologija koja je dizajnirana da bude fleksibilnija s obzirom na velik broj brendova i verzija koje mora pdoržavati. Radi kompleksnosti, AMD ističe kako će ipak trebati malo paziti pri slaganju računala, a tehnologija će funkcionirati i na laptopima.

AKo sve komponente u lancu podržavaju tehnologiju (poput najnovije AMD platforme, grafičke kartice i naravno SSD disk), preostaje samo da zapravo i sama igra podržava tu tehnologiju kako bi sve radilo. Drugim riječima, vjerujemo da će ipak trebati malo vremena da se sve pokrene s te strane. AMD ističe kako će imati listu kompatibilnih SSD diskova jer neće svi PCIe 4.0 i 5.0 SSD diskovi zadovoljavati njihove uvjete kod performansi.

 

Nove matične ploče

Predstavljena je i nova AM5 platforma koja podržava PCIe 5.0 standard kao i DDR5 radnu memoriju. Riječ je o X670, X670E i B650 klasama matičnim pločama gdje je B650 mainstream ponuda te pdoržava overclocking. X670 namijenjena je entuzijastima sa velikim brojem featurea i najnovijih mogućnosti, što nas dovodi i do nove X670E oznake.

Riječ je o pločama koje su više-manje iste kao i X670, no garantira se PCIe 5.0 pristup na barem dva PCIe izlaza kao i na ostalim utorima, primjerice za SSD.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sve što je poznato o novim Ryzen 7000 procesorima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.