Arctic Liquid Freezer III 240 A-RGB (Black)

Arctic Liquid Freezer III 240 A-RGB (Black)

Hladnije, tiše i isplativije

Novi Liquid Freezer III redizajnirana je i poboljšana verzija Arcticovog kompaktnog vodenog hlađenja koje se tradicionalno odlikuje odličnim omjerom cijene i performansi. Novi Freezer, međutim, namijenjen je isključivo hlađenju najnovijih Intelovih i AMD-ovih mainstream procesora, dok oni stariji nisu podržani.

Arctic je ove godine u potpunosti osvježio i redizajnirao svoju popularnu seriju All in One vodenih hlađenja Liquid Freezer. Najnovija Liquid Freezer III serija dostupna je u crnoj ili bijeloj boji, sa ili bez ARGB ventilatora, te s radijatorima veličina od 240, 280, 360 ili 420 mm. Mi smo ovaj put testirali novi Liquid Freezer III u verziji s 240 mm radijatorom, te s ARGB ventilatorima. Također moramo spomenuti da Arctic ove godine slavi 23 godina postojanja, a samim time su pripremili velik broj novih proizvoda, ali i neke potencijalne primamljive popuste za kupce.

Osvježeni dizajn

Što se tiče samog dizajna Liquid Freezer III serije, Arctic se fokusirao na dodatna poboljšanja u odnosu na prethodnu Liquid Freezer II seriju. Prije svega se ovo odnosi na novi dizajn pumpe i bloka za hlađenje, nešto veći integrirani dodatni VRM ventilator, kao i daljnja poboljšanja što se tiče kvalitete izrade i performansi.

Svi Arcticovi proizvodi u prvi plan oduvijek stavljaju omjer cijene i mogućnosti, kao i relativno tih rad. Možemo reći da i Liquid Freezer III serija vodenih hlađenja nastavlja tim tragom.

Arctic je također dosta specifičan po pitanju samog pakiranja i načina isporuke svojih vodenih hlađenja. Naime, uređaj dolazi u prilično maloj kutiji kako bi se maksimalno smanjili troškovi, a ventilatori su već montirani na radijator, tako da je samo hlađenje već po vađenju iz kutije odmah spremno za instalaciju.

U ovom slučaju možemo govoriti o relativno kompaktnom All in One vodenom hlađenju koje je dizajnirano s pogledom u budućnost. Nova Liquid Freezer III serija vodenih hlađenja podržava isključivo najnovije procesore, preciznije, Intelove LGA 1700 i AMD-ove AM4 ili AM5 procesore. Podrške za nešto starije procesore, odnosno procesorske utore, ovdje nema.

U pakiranju ćete sa samim hlađenjem dobiti sve što je potrebno za instalaciju, uključujući in-bus odvijač, manju tubu odlične Arcticove termalne paste MX-6 i, što je posebno zanimljivo, zaseban kontaktni okvir za Intelove LGA 1700 procesore. Naime, Arctic na ovaj način pokušava riješiti poznati problem s neodgovarajućim kontaktom određenih hladnjaka s Intelovim LGA 1700 procesorima. S druge strane, ovo zahtijeva znatno kompliciraniju instalaciju, koja uključuje uklanjanje postojećeg okvira, odnosno nazivnog mehanizma koji održava procesor, sa same matične ploče.

Pogled u budućnost

Dizajn po pitanju radijatora te bloka s pumpom je uvijek podosta različit kod Arcticovih vodenih hladnjaka u odnosu na ostale modele All in One vodenih hlađenja na tržištu. Kvaliteta izrade radijatora je vrlo dobra, a radijator je i značajno deblji s ukupno 38 mm debljine. Također, redizajn pumpe i bakrenog bloka uključuje nešto veću površinu koja je Arcticu omogućila integraciju VRM ventilatora većeg promjera. Ovaj dodatni ventilator je zaštitni znak Arcticove novije Liquid Freezer serije i zadužen je za dodatno hlađenje jedinica napajanja na matičnoj ploči.

Također, Arctic s ovim hlađenjem isporučuje dva P12 ARB ventilatora maksimalne brzine vrtnje od 2.000 okretaja.

Prilikom testiranja koristili smo AMD-ov AM5 procesor i moramo priznati da je instalacija relativno jednostavna. Performanse hlađenja su također odlične. Ova je serija hladnjaka posebno optimizirana za AMD-ove procesore. Hladnjak se također pokazao poprilično tihim, a veseli kako nismo zabilježili ni neku preveliku buku dodatnog VRM ventilatora.

Arcticov Liquid Freezer III logična je nadogradnja svojih prethodnika, te omogućuje odličan omjer cijene i performansi. Pritom moramo reći da Arctic na pojedinim tržištima (Njemačka i neke druge zemlje u EU) do 20. svibnja ove godine nudi značajan dodatan popust prilikom kupnje svojih hladnjaka. Tako da se ovaj hladnjak trenutno daleko više isplati kupiti u nekom EU web shopu zbog povoljnije cijene.

 

tablica-arctic.jpg

 

Više informacija

  • Model: Liquid Freezer III 240 A-RGB (Black)
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: Vrlo dobre
  • Isplativost: Odlična
  • Dojam: Vrlo dobar
  • Proizvođač: Arctic
  • Dimenzije radijatora: 277 mm x 120 mm x 38 mm
  • Podržani socketi: Intel LGA 1700, AMD AM4/ AM5
  • Plus: omjer cijene i performansi, jednostavna instalacija (AM4 i AM5), vrlo dobre performanse, podrška za sve najnovije mainstream procesore uključujući Intelove LGA 1700 i AMD-ove AM4 i AM5, atraktivno RGB osvjetljenje ventilatora, tih rad, šestogodišnje jamstvo
  • Minus: nije kompatibilno s nekim matičnim pločama, izostanak podrške za starije procesore (AM3, Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1156, 1200), prilično komplicirana instalacija na Intelove LGA 1700 procesore
  • Ustupitelj i cijena: Arctic www.arctic.de Cijena: 109 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Arctic Liquid Freezer III 240 A-RGB (Black)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Arctic Liquid Freezer III 240 A-RGB (Black) - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.