AMD Ryzen 5 i 7 APU-i donose veliki boost integrirane grafike, gaming na mobilnoj VEGI

AMD Ryzen 5 i 7 APU-i donose veliki boost integrirane grafike, gaming na mobilnoj VEGI

Ryzen za po putu

AMD je aktualnim CPU i GPU arhitekturama toliko uzdrmao scenu da ga se Nvidia pokušala riješiti svojim GPP programom, a Intel im je otkupio tri, rekli bismo, čelna čovjeka u dizajnu moderne arhitekture

AMD-ovi mobilni APU procesori napokon se mogu naći i kod nas, po više-manje pristupačnim cijenama. Odmah smo se dočepali dvaju laptopa koji u sebi imaju R5 2500U APU i R7 2700U APU, procesore koji s 15 W TDP-a trebaju konkurirati Intelovoj osmoj generaciji U procesora.

Kako bi proizvođačima laptopa olakšali implementaciju, termalni zahtjevi, kao i oni napajanja i baterije, jednaki su Intelovim, te se Acer, čije laptope imamo, odlučio za jednostavno ubacivanje AMD-ova procesora s jednakom internom strukturom gdje je do sada u modelu Swift 3 bio Intel. Odnosno, kako bi implementirali AMD-ovu platformu, morali su investirati nulu u novi dizajn i prilagodbu ostatka hardvera. Budući da je ostatak specifikacija jednak, možemo vidjeti jasnu razliku između dvaju AMD-ovih procesora, ali ih i usporediti s Intelovim procesorom i7-8550U, koji je realna konkurencija.

Vega nije zasjala na desktop platformi, no zahvaljujući skalirajućoj arhitekturi može puno toga ponuditi i u manjem izdanju, pogotovo u usporedbi s Intelovom integriranom grafikom, čiji razvoj stagnira već dulje vrijeme.

 


Vega i Ryzen protiv Intela


Naši su modeli došli s 8 GB dual-channel memorije već zalemljene na matičnu ploču. Neki bi rekli da proizvođači ne žele mogućnost nadogradnje, no možda se AMD osigurava da će imati optimalnu brzinu i postavke memorije

Vega Mobile 2



Podsjetimo se: zadnje AMD-ove APU arhitekture nisu bile „loše“. Istina, nisu mogle konkurirati Intelu na polju performansi procesora te su trošile više energije i time se više grijale, no grafičke performanse i dalje su bile na solidnoj razini. Pravi problem nije toliko bila AMD-ova arhitektura koliko sloboda koju su dali proizvođačima laptopa, koji su, naravno, to iskoristili do apsolutnog maksimuma i time oštetili mišljenje o AMD-u i njihovoj mobilnoj ponudi.

Naime, AMD je uz svoju liniju APU-a nudio i nekoliko verzija matičnih ploča, kako sada imamo A,B i X za desktop modele. A već je poznato da su procesori i grafička komponenta apsolutno zahtijevali solidne performanse RAM-a, kako njene brzine tako i dual-channel konfiguracije. Ono što su proizvođači laptopa napravili jest to da su najbolje AMD-ove procesore stavljali na apsolutno najjeftinije matične ploče u single-channel RAM konfiguraciji kako bi uštedjeli na nabavi dijelova, a i dalje naplaćivali premium u usporedbi s Intelovom poudom. Da ne pričamo o TN panelima i tu i tamo kojom FullHD rezolucijom tih laptopa, AMD je stavljen u nezavidnu situaciju.


Swift 3 2Kombinacija Ryzena i Vega grafike u mobilnom računalu funkcionira odlično



Srećom, ti se problemi ne javljaju u ZEN APU laptopima. Naši su modeli došli s 8 GB dual-channel memorijom već zalemljenom na matičnu ploču. Neki bi rekli da proizvođači ne žele mogućnost nadogradnje, no možda se AMD tako osigurava da će imati optimalnu brzinu i postavke memorije. Mobilna verzija i dalje se služi ZEN arhitekturom na AM4 platformi te samim time podržava DDR4 memoriju, koja košta nešto više od očekivanog.

Ako pratite IT industriju, svi spominju skaliranje kao vrlo bitnu komponentu modernih sistema, a kod AMD-a se to može vidjeti iz prve ruke. Dok desktop procesori imaju po dvije cjeline, svaka s četirima jezgrama koje pojedinačno mogu obrađivati dva threada te su povezane Infinity Fabricom, AMD je za mobilne procesore jednostavno iskoristio samo jednu cjelinu i tako smanjio veličinu procesora kako bi se lakše uklopio u mobilno okruženje. I dalje se koristi Infinity Fabric za povezivanje ostalih komponenti i radi se o procesoru sa svim mogućnostima koje ima i desktop verzija, no malo je slabiji s obzirom na to da je limitiran s maksimalno 15 W isijavanja termalne energije za koju je laptop dizajniran da je izbacuje. Jedna je od komponenti i VEGA čip, koji donosi sve mogućnosti prave desktop VEGA grafičke kartice u manjim dimenzijama i, naravno, snazi.

Treba imati na umu da 15 W o kojima govorimo ZEN i VEGA moraju dijeliti, za razliku od odvojenih rješenja koja se zasebno hlade. Dakle, mobilni APU procesori imaju četiri jezgre s mogućnosti istovremene obrade osam threadova u objema konfiguracijama koje smo testirali te je među njima relativno mala razlika od nekih 200 MHz (početna i boost verzija), no AMD se ne zabrinjava previše oko razdvajanja procesorske snage u tom lineupu.

Pravi je dragulj grafički procesor Vega, koji je i glavni adut u izboru između AMD-a i Intela kada se gledaju laptopi u tom segmentu. R5 2500U ima grafički čip Radeon Vega s 8 Vega Compute unita, gdje svaki sadrži 64 Shader jezgre (slično Nvidijinim CUDA jezgrama), što znači da ih je ukupno 512 u tom APU procesoru. Brzina grafičkog dijela limitirana je na 1100 MHz.

Jači R7 2700U, s druge strane, ima 10 Vega Compute unita s ukupno 640 Shader jezgri koje imaju maksimalnu brzinu od 1300 MHz. To je i glavni razlog zašto ti procesori imaju različite performanse, kako u gamingu tako i u drugim zahtjevnijim aplikacijama. Novi APU-i, kako smo već spomenuli, rade samo na DDR4 memoriji brzine do 2400 MHz, pa možemo biti sigurni da s te strane neće biti bottleneckova kao na prošlim arhitekturama.



Softverska podrška

I dok Raven Ridge APU ostavlja odličan dojam gazeći Intel u igrama i multithreadanju, i dalje ostaje vječan minus, a to su performanse zasebnih jezgri gdje Intel i dalje vodi. I ne samo to, Intel je puno bolji u „burst“ zadacima koji traju jako kratko, no imaju velike benefite brze reakcije procesora, poput pretraživanja po webu, gdje AMD jednostavno ima još dosta toga za napraviti da bi se mogao mjeriti s Intelom.

Vega Mobile 3M.2 NVMe SSD Na AMD platformama više nema izostavljanja modernih tehnologija, no smatramo da je ACER ipak mogao staviti malo bolji SSD



Postoji i druga strana u kojoj AMD zaostaje za Intelom u mobilnom svijetu, a to je softver. Intel je svoju mobilnu platformu doveo do savršenstva, kako s ažuriranjima tako i s detaljnim mogućnostima kontrole. Da, možda ne omogućuju overclockanje, ali zato možete podesiti gotovo sve ostalo na procesoru zahvaljujući programu Intel Extreme Tuning Utility i njemu sličnima koji pristupaju hardveru s istim ciljem. AMD je svoju arhitekturu čvrsto zaključao i, što je još gore po nas, prepustio ažuriranja tvrtkama koje prodaju sam hardver, što nas pomalo podsjeća na Android i, primjerice, Samsung, kojemu trebaju mjeseci da stave nove funkcije na svoje uređaje, do te mjere da su po tome postali poznati. Tako kada prvi puta pokrenete svoj laptop, imat će AMD-ov Adrenaline Control Center verziju 17.7 premda se na njihovim stranicama već može skinuti 18.4 sa svim ažuriranjima za podršku modernih funkcija i optimizacije za nove naslove igara.

Naravno, pritiskom na gumb za ažuriranje jednostavno javlja da ažuriranja nema, a odlaskom na njihovu stranicu nigdje nećete naći driver za Raven Ridge APU procesore , a skidanje drivera za neku drugu konfiguraciju jednostavno će izbaciti grešku. Za Update APU drivera morat ćete se konzultirati sa stranicama svojih proizvođača, koji će imati ažurirane drivere za download, no oni i dalje ostaju na verziji 17.7. Mi se s time nismo mogli pomiriti. Iako je bitno skinuti drivere sa stranica proizvođača kako bi se ažurirale razne komponente osim same grafičke jezgre Vega, nju može kontrolirati i najnoviji driver s AMD-ovih stranica za desktop grafičke kartice Vega, no morat ćete proći kroz nekoliko koraka kako biste prevarili driver da bi pomislio da se radi o valjanoj kartici. Tako možete doći do novije verzije specifično grafičkog drivera, no stabilnost je sustava time ugrožena, pa vam to ne preporučamo, već navodimo kao jedan primjer „limitacija“ softvera.

Tu je i nedostatak pristupa performansama samog procesora i grafičke komponente, koje se kod Intela daju prilagoditi i tako produžiti trajanje njihove baterije između dvaju punjenja ili povisiti performanse kod multithreadanja uz višu potrošnju i porast temperature. I undervoltanje je velika stvar koja daje pozitivne i vidljive rezultate, dok se te sitnice ne mogu prilagođavati na AMD-ovoj arhitekturi Raven Ridge, što bismo voljeli vidjeti kao feature u budućnosti.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Ryzen 5 i 7 APU-i donose veliki boost integrirane grafike, gaming na mobilnoj VEGI - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.