Test gaming laptopa nove generacije

Test gaming laptopa nove generacije

Moćni, kompaktni i lako prenosivi igrači

Najnovija generacija gaming laptopa donosi tehnološka unaprjeđenja koja se prije svega ogledaju u novijim procesorima i grafičkim karticama.

Novi su gaming laptopi sve brži i energetski učinkovitiji, posjeduju sve veće ekrane unutar relativno kompaktnih kućišta, a po prvi put su opremljeni i zasebnim AI sklopovima za umjetnu inteligenciju

Ljetni mjeseci su vrijeme godišnjih odmora, zabave, razbibrige. Mnogi će također tijekom ljeta dosta vremena provesti na putu. Osim ljetnih avantura, mnogi će poželjeti odigrati i neke od svojih omiljenih igara, posebno s ekipom online. Dakako, za gaming uzbuđenja na putu i u pauzama između ostalih ljetnih aktivnosti, najbolje je pri ruci imati neki dobar gaming laptop. „Sve svoje gamersko nosim sa sobom“, rekli bismo.

Pritom ne mislimo na bilo kakve gaming laptope. Poželjno je imati laptop koji ćete što jednostavnije moći ponijeti svugdje gdje želite. Dakako, takvo što isključuje 17-inčne mrcine od pet kila. S druge strane, za igranje najnovijih igara potreban je što moćniji laptop, opremljen što bržim procesorom i što boljom grafičkom karticom.

Srećom, danas na tržištu ima dosta moćnih gaming laptopa koji su pritom dovoljno tanki i lagani, što znači kako će biti jednako mobilni kao i svi mi ovoga ljeta. Posve je jasno kako je pomisao da u nekakav ruksak prosječne veličine možete strpati laptop koji će vam bez problema omogućiti igranje najnovijih igara uz odgovarajuće performanse vrlo primamljiva. Koji su najbolji trenutno dostupni laptopi za najbolji gaming na putu?

Malo smo i istražili što nam trenutno tržište nudi po pitanju gaming laptopa sredinom 2023. godine. Posebno kada govorimo o gaming laptopima koji su kompaktniji, tanji, lakši, a posjeduju relativno moćan hardver. Kakvi su ovogodišnji trendovi na tržištu gaming laptopa i kakvi nam se tehnološki noviteti nude?

Gaming na putu

Moramo napomenuti da je tradicionalno početak godine, tamo negdje oko CES-a, vrijeme kada proizvođači hardverskih komponenti ključnih za gaming laptope, poput Intela, AMD-a i Nvidije, predstavljaju svoje tehnološke novitete za predstojeću godinu. Sličan scenarij ponovio se i ove godine, no sama dostupnost gaming laptopa najnovije generacije na tržištu poprilično se „otegnula“. Tako smo, umjesto da na proljeće na tržištu već imamo veliku većinu laptopa najnovije generacije, neke nove laptope - posebno one s AMD-ovim komponentama - dočekali tek krajem proljeća, odnosno početkom ljeta.

Sada je posve jasno kako je prilično nepovoljna situacija na računalnom tržištu općenito, koje već neko vrijeme bilježi pad prodaje i isporuka kako pojedinačnih komponenti, tako i laptopa, uvelike utjecala na brzinu kojom su proizvođači gaming laptopa ove godine predstavili nove modele.

Na tržištu također još uvijek ima dosta starijih modela gaming laptopa. Isto je tako očigledno da su gaming laptopi najnovije generacije poprilično skupi, Na tržištu također još uvijek ima dosta starijih modela gaming laptopa. Isto je tako očigledno da su gaming laptopi najnovije generacije poprilično skupi, odnosno nešto skuplji od modela temeljenih na nešto starijoj tehnologiji. Za ovo postoji nekoliko razloga, no ako u ovom trenutku želite pribaviti tehnološki najnapredniji gaming laptop, morat ćete dublje posegnuti u novčanik. Nešto stariji modeli gaming laptopa i dalje su odgovarajuća cjenovno povoljnija alternativa, no budite svjesni kako u tom slučaju već u startu kupujete laptop koji će možda ubrzo biti hardverski zastario.

Otvorne-1CROP.jpg

  Prikupili: smo nekoliko iznimno atraktivnih modela gaming laptopa koji se temelje na trenutno najnaprednijim tehnologijama

Tehnološki noviteti

Kako mi uvijek volimo gledati u budućnost i predstaviti vam osobito aktualne i zanimljive hardverske novitete, ova je tema nastala upravo u toj želji i osmišljena je kao nekakav pregled tehnološki najzanimljivijih stvari koje su ove godine predstavljene u svijetu gaming laptopa.

Za potrebe što bolje ilustracije tehnoloških noviteta i mogućnosti najnovijih gaming laptopa, prikupili smo nekoliko iznimno atraktivnih modela gaming laptopa koji se temelje na trenutno najnaprednijim tehnologijama.

Naglasimo da smo se ovdje potrudili pribaviti one modele laptopa koji su doista atraktivni, posebno pogodni za često prenošenje te donose taj neki potreban balans između dimenzija, mase, cijene, debljine i samih performansi koje se nalaze ispod „haube“, odnosno unutar kućišta pojedinog laptopa. U konačnici je ovdje riječ o gaming laptopima visoke klase od kojih neki nisu jeftini, ali zato su opremljeni tehnološki najnaprednijim komponentama, te svojim dizajnom i mogućnostima u nekim slučajevima spadaju među ponajbolje gaming laptope na tržištu.

Prije nego se detaljnije pozabavimo konkretnim modelima laptopa, donosimo naš izbor, odnosno presjek najvažnijih i najzanimljivijih tehnoloških noviteta na tržištu gaming laptopa.

Dakako, ključne komponente svakog gaming laptopa su procesor, odnosno kompletna hardverska platforma na kojoj se temelji, i grafička kartica.

Kada govorimo o temeljnoj hardverskoj platformi, tu prije svega mislimo na čipset odnosno SoC, procesor i podršku za odgovarajuću memoriju. S obzirom da su laptopi visoko integrirani uređaji, ove komponente idu zajedno u paketu i nazivamo ih hardverskom platformom koja u konačnici tehnološki određuje sam uređaj.

Untitled-19CROP.jpg

 Najnovija generacija AMD-ovih mobilnih procesora Phoenix, odnosno serija 7040HS sastoji se od nekoliko modela s ukupno 6 ili 8 jezgri, a ovi procesori posjeduju i integrirane grafičke čipove temeljene na RDNA3 arhitekturi

Intel Raptor Lake - 24 jezgre, DDR5 i PCI Express 5 za laptope

Ove su godine Intel i AMD očekivano predstavili svoje najnovije procesore i hardverske platforme namijenjene ugradnji u gaming laptope. Ovdje prije svega govorimo o moćnijim procesorima veće nominalne potrošnje energije koji se obično ugrađuju u gaming laptope.

Što se tiče Intela, ove su godine predstavljeni najnoviji Raptor Lake procesori za prijenosna gaming računala u serijama H i HX. Najmoćnija Intelova ovogodišnja serija procesora za gaming laptope je HX serija koja uključuje procesore s do 24 jezgre, podršku za PCI Express 5.0, kao i DDR5 memoriju brzine 5.600 MHz. Intel se i dalje ovdje oslanja na tzv. hibridni dizajn koji je svoju premijeru imao protekle godine s Alder Lake serijom procesora. Ovakav dizajn uključuje veće P jezgre koje su brže, ali troše više energije, te manje, daleko energetski učinkovitije E jezgre. Ovakav se koncept pokazao dosta uspješnim, posebice u svijetu gaming laptopa, pa ovogodišnja Raptor Lake serija procesora samo nastavlja istim putem. Kod najmoćnijih modela nešto je povećan broj E jezgri, no nekih drugih osobitih novosti nema.

Posebnost HX serije svakako je i podrška za dinamički overclocking, što ipak dosta ovisi o kvaliteti hlađenja kod pojedinog laptopa. Intel je također vrijednosti maksimalne potrošnje definirao u dosta širokom rasponu. Potencijalna prednost Intelovih mobilnih procesora i dalje je podrška za stariju DDR4 i noviju DDR5 memoriju, no kod većine high end laptopa danas se koristi isključivo novija DDR5 memorija. HX serija sastoji se od ukupno devet modela procesora različitog broja P i E jezgri s dinamički definiranom potrošnjom koja može biti u rasponu od 55, pa sve do 157 W.
Kada govorimo o HX seriji najnovijih Intelovih mobilnih Raptor Lake procesora, svakako se izdvajaju high end modeli poput Core i9 13980HX, 13950HX, te 13900HX koji će vjerojatno biti i najčešći odabir proizvođača za gaming laptope vrhunskih performansi.

Osim toga, valja izdvojiti Core i7 13700HX koji posjeduje nešto manje E jezgri od Core i9 modela, no čini se kako bi mogao biti jedan od najpopularnijih i najisplativijih modela HX serije.

Stepenicu ispod HX serije, Intel ove godine nudi provjerenu seriju H koja uključuje Core i5, Core i7 i Core i9 procesore s maksimalno 14 jezgri, te s podrškom za energetski učinkovitiju LPDDR5 memoriju. Ova se serija procesora obično ugrađuje u veliki broj različitih modela laptopa, no namijenjena je više kompaktnijim i mobilnijim uređajima, za razliku od HX serije koja je namijenjena većim laptopima kod kojih su najvažnije najbolje moguće performanse. Raspon moguće potrošnje kod H serije procesora je stoga nešto manji i iznosi 45-115 W.

Unutar H serije svakako možemo izdvojiti Core i5 13500H koji je vrlo popularan odabir kod mainstream laptopa i potencijalno nudi odličan omjer performansi i energetske učinkovitosti.

Untitled-19-CROP.jpg

  Prikaz jezgre AMD-ovog procesora Phoenix koji je izrađen u najnaprednijem 4 nm proizvodnom procesu te posjeduje Zen 4 procesorske jezgre i RDNA 3 grafiku

AMD-ov moćni zmaj...

Za razliku od Intela koji je s Raptor Lake serijom mobilnih procesora u velikoj mjeri samo unaprijedio prošlogodišnji dizajn, AMD je ove godine predstavio dvije posve nove serije mobilnih procesora namijenjenih ugradnji u gaming laptope.

AMD je konačno ove godine predstavio Dragon Range HX mobilne procesore koji su namijenjeni ugradnji u najmoćnije gaming laptope. Ovo je prilično značajno s obzirom da AMD do sada uopće nije imao odgovarajući odgovor na Intelove procesore serije HX.

AMD-ova Dragon Range serija procesora sastoji se od četiri modela (Ryzen 9 7945HX, Ryzen 7 7845HX, Ryzen 7 7745HX i Ryzen 5 7745HX) koja uključuju procesore sa 6, 8, 12 i konačno 16 jezgri. Svi ovi procesori temeljeni su na Zen 4 jezgrama, istim onima koje se koriste kod desktop Ryzen procesora.

Posebno se ovdje izdvaja perjanica ponude, Ryzen 9 7945HX s ukupno 16 jezgri i 32 threadova. Kompletna Dragon Range serija koristi napredan 5 nm proizvodni proces za same Zen 4 jezgre, što omogućuje vrlo dobru energetsku učinkovitost. Također je ovo prvi put da AMD u svijet prijenosnih računala donosi procesore temeljene na čiplet arhitekturi s jednim ili više CCD-ova.

Ovi procesori, poput desktop Zen 4 verzije, donose punu podršku za DDR5 brzine do 5.200 MHz i PCI Express 5.0.

Nazivne deklarirane vrijednosti potrošnje ovih procesora kreću od 45, pa sve do 75+ W. Ovdje valja napomenuti da ovi procesori imaju integrirane grafičke čipove Radeon 610M koji su ipak skromnih mogućnosti. Sve skupa ukazuje na to kako su ovi procesori namijenjeni ugradnji u veće gaming laptope opremljene daleko moćnijim grafičkim karticama.

Untitled-21-CROP.jpg

 Intel je ove godine predstavio cijelu novu generaciju mobilnih Raptor Lake procesora, a za gaming laptope svakako su najvažniji modeli serija HX i H

Untitled-24-CROP.jpg

  Intelovi mobilni procesori najnovije generacije serije HX posjeduju velik broj jezgri, a Intel se oslanja na dizajn s većim i bržim P jezgrama te energetski učinkovitijim i manjim E jezgrama

..i tehnološki napredan i super učinkoviti Feniks!

Osim Dragon Range HX serije procesora je AMD nedavno predstavio iznimno zanimljivu 7040HS seriju mobilnih procesora poznatijih pod nazivom Phoenix, koja se temelji na posve drugačijem dizajnu.

Za razliku od Dragon Range serije koja se temelji na čiplet dizajnu, Phoenix serija donosi monolitni SoC, odnosno dizajn koji kombinira na jednom čipu Zen 4 procesorske jezgre i RDNA3 grafički procesor. AMD 7040HS serija mobilnih procesora namijenjena je ugradnji u nešto tanje, kompaktnije i lakše laptope.

Za sada se ova serija sastoji od tri modela. Na vrhu ponude nalazi se Ryzen 9 7940HS s ukupno 8 jezgri i 16 threadova, ispod njega se smjestio Ryzen 7 7840HS s istim brojem jezgri, ali nešto manjim radnim taktovima, te konačno na kraju priče imamo Ryzen 5 7640HS s ukupno 6 jezgri i 12 threadova. Prva dva Phoenix procesora posjeduju i trenutno najmoćniji AMD-ov integrirani grafički procesor za prijenosna računala Radeon 780M, dok Ryzen 5 7640HS posjeduje nešto manje moćni grafički čip Radeon 760M. U oba slučaja se radi o grafičkim procesorima temeljenima na najnovijoj RDNA3 arhitekturi.

Vrlo je važno naglasiti kako je AMD-ova Phoenix serija procesora proizvedena korištenjem najnaprednijeg TSMC-ovog 4 nm proizvodnog procesa, što omogućuje manju površinu čipa, visoku frekvenciju procesorskih jezgri, odličnu energetsku učinkovitost, te odličan omjer performansi i potrošnje energije. Kad već spominjemo potrošnju, AMD navodi vrijednosti od 35-54 W za 7040HS seriju procesora.

Također valja naglasiti da 7040HS serija AMD-ovih mobilnih procesora podržava DDR5 memoriju brzine do 5.600 MHz ili LPDDR5 memoriju brzine do 7.500 MHz, ali podržava i isključivo PCIe 4.0.

Svakako jedan od tehnološki najzanimljivijih noviteta kod AMD-ove 7040HS serije mobilnih procesora je Ryzen AI, odnosno zaseban hardverski sklop namijenjen procesiranju zadataka vezanih uz umjetnu inteligenciju. Ryzen AI se temelji na XDNA arhitekturi i prvi put kod samih laptopa donosi namjenski AI hardverski sklop s modelom zaključivanja.

U svakom slučaju, kada govorimo o AMD-ovoj seriji procesora Phoenix, svakako se kao iznimno atraktivan odabir nameće Ryzen 9 7945HS koji je, tehnološki gledano, trenutno jedan od najnaprednijih mobilnih procesora na tržištu.

lenovo-vantage-main-CROP.jpg

 Lenovova aplikacija Vantage omogućuje jednostavan pristup svim opcijama za podešavanje rada laptopa i nadogradnju upravljačkih programa drugog softvera

Nvidia Ada - DLSS3 za laptope

Nakon tehnološkog pregleda noviteta u svijetu procesora za prijenosna računala, vrijeme je da se pozabavimo novitetima u svijetu grafičkih procesora, odnosno grafičkih kartica namijenjenih ugradnji u najnovije gaming laptope. Ovdje se sve, očekivano, vrti oko najnovije Nvidijine serije RTX 4000 kartica temeljenih na arhitekturi Ada Lovelace.

Nvidia je po dobrom starom običaju predstavila laptop verzije svojih grafičkih kartica RTX 4050, RTX 4060, RTX 4070, RTX 4080 i RTX 4090. Ključna tehnološka poboljšanja nove Nvidijine RTX 4000 serije mobilnih kartica u odnosu na prethodnu RTX 3000 seriju ovdje su u velikoj mjeri fokusirana na osjetno bolju energetsku učinkovitost, odnosno bolji omjer performansi po utrošenom vatu energije. Nadalje, imamo poboljšane Ray Tracing mogućnosti, podršku za 5. generaciju Max-Q tehnologija, te DLSS3 kao jedan od glavnih noviteta.

Zapravo možemo reći kako Nvidijina Ada Lovelace serija mobilnih grafičkih procesora u odnosu na prethodnike donosi sva ona tehnološka unaprjeđenja koja smo već vidjeli kod RTX 4000 kartica za stolna računala. Valja naglasiti osjetno poboljšane multimedijalne mogućnosti s podrškom za hardversku akceleraciju, AV1 kodiranje i dekodiranje, te mogućnost istovremenog korištenja tri 4k monitora kod laptopa koji to podržavaju.

S obzirom da smo već više puta pisali o arhitekturi Nvidijinih kartica RTX 4000 serije, ovdje se nećemo posebno time baviti. Osvrnut ćemo se samo na neke posebnosti RTX 4000 kartica u svijetu gaming laptopa.

Prije svega treba naglasiti kako laptop verzije RTX 4000 serije nisu istovjetne karticama koje se ugrađuju u stolna računala. U svim slučajevima Nvidia kod laptop verzija pojedinog modela koristi drugačiji, zapravo slabiji grafički procesor. Drugim riječima, ovo znači kako će RTX 4070 u laptop izdanju biti sporija od RTX 4070 kartica koje nalazimo kod stolnih računala.

Koliko sporija, to dosta ovisi o limitu maksimalne potrošnje energije. Naime, performanse grafičkih kartica ugrađenih u gaming laptope u pravilu su ponajviše ograničene maksimalnom dostupnom potrošnjom energije. Ovo dosta ovisi o veličini laptopa i kvaliteti rashladnog sustava.

Zbog svega se može dogoditi da, primjerice, RTX 4060 s većim dostupnim limitom potrošnje energije bude brža od RTX 4070 s manjim limitom. Također se performanse mogu dosta razlikovati kod različitih laptopa s istom grafičkom karticom. Ovo je posljedica i vrlo širokog raspona potrošnje kojeg Nvidia specificira za svaku pojedinu karticu, što kod npr. RTX 4050 iznosi od 35 W, pa sve do 115 W.

amd-ryzen-9-7940hs-CROP.jpg

  AMD-ov Ryzen 9 7940HS: trenutno je najmoćniji mobilni procesor iz najnovije 7040HS serije, a posjeduje ukupno osam Zen 4 jezgri

intel_13700hx_cpuz.jpg

  Intelov procesor Core i7 13700HX posjeduje ukupno 16 jezgri, a radi na prilično visokim radnim taktovima za mobilni procesor, blizu 5 GHz

rtx_4070_laptop_gpuz.jpg

  Nvidijina grafička kartica RTX 4070 u laptop izvedbi se temelji na grafičkom procesoru AD106 i posjeduje 4.608 shaderskih procesora

Superiorna energetska učinkovitost

Ključna prednost RTX 4000 serije grafičkih kartica u svijetu laptopa je osjetno bolja energetska učinkovitost. To je postignuto prvenstveno zahvaljujući korištenju najnaprednijeg 4 nm proizvodnog procesa, koji pritom omogućuje vrlo visoke radne frekvencije grafičkih procesora.

Drugi ključni adut novih kartica je podrška za DLSS3, odnosno famoznu mogućnost generiranja novih sličica u sekundi pomoću AI-ja. Klasične DLSS mogućnosti po pitanju upscalinga s niže na višu rezoluciju radi dobivanja na performansama su općenito korisne, posebno kod gaming laptopa.

Ipak, općenito gledajući - posebno kada pogledamo neke modele poput RTX 4050, RTX 4060 i RTX 4070 - najnovije Ada kartice ne donose osobit skok u performansama u odnosu na prethodnu generaciju RTX 3000 kartica za laptope.

Ne donose ni osjetno veću količinu videomemorije kod pojedinih modela, što također može biti potencijalni problem u budućnosti. No superiorna energetska učinkovitost svakako ih čini osjetno pogodnima za ugradnju u prijenosna računala, posebno ako govorimo o tanjim i lakšim laptopima koji mogu ponuditi vrhunske gaming performanse.

Što se tiče AMD-ovih grafičkih kartica namijenjenih ugradnji u gaming laptope, tu zapravo nemamo puno za reći. AMD je praktički nestao sa tržišta grafičkih kartica za laptope, posebno ako govorimo o gaming laptopima vrhunskih performansi. Istina, AMD je predstavio Radeone RX 7600S i 7700S, no ove kartice svojim performansama ciljaju nekakvu mainstream kategoriju, a i trenutno je gotovo nemoguće na tržištu pronaći gaming laptop opremljen ovim karticama.

Otvorne-3-CROP.jpg

  sve veći: ekrani odlika su velike većine gaming laptopa najnovije generacije

Veći i brži ekrani

Jedan od trendova koje smo zapazili kod najnovije generacije gaming laptopa su i veći ekrani koji su osim toga i u sve većem broju omjera stranica 16:10. Tako imamo sve više modela s 16-inčnim ekranima unutar kućišta koje po dimenzijama odgovara 15-inčnom laptopu, što je posljedica sve tanjeg dizajna i smanjenja veličine rubova oko samog ekrana.

U punom jeku je, čini se, i prelazak na 16:10 format ekrana. Podsjetimo, ovakav format donosi nešto veću površinu za pregled dokumenata i web stranica, za razliku od uobičajenog 16:9 formata. Ovo donosi i neke drugačije rezolucije ekrana poput 2.560 x 1.600 piksela, a prilikom prikaza klasičnog 16:9 sadržaja, posebno videa, možete očekivati crne trake na rubnim dijelovima zaslona s obzirom na drugačiji format ekrana.

Nadalje, svjedoci smo toga da su ekrani kod gaming laptopa sve brži. Sve češće možemo vidjeti ekrane s frekvencijom osvježavanja slike od 240 Hz. Čini se kako će 240 Hz postati nekakav novi standard, barem kada su u pitanju gaming laptopi visoke klase. Dosada su pretežno prevladavali ekrani s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz ili, u najboljem slučaju, 165 Hz.

Kada govorimo o tehnologijama prikaza, i dalje možemo ustvrditi kako su IPS ekrani kod gaming laptopa dominantni. Nedvojbeno je kako OLED ekrani postaju sve izglednija opcija u budućnosti, međutim, IPS tehnologija danas još uvijek nudi ponajbolji balans ukupne cijene, kvalitete slike i brzine osvježavanja. Kada su u pitanju laptopi visoke klase, svakako je pozitivno što su ugrađeni ekrani sve kvalitetniji po pitanju prikaza boja uz odgovarajuću podršku za HDR i VRR tehnologiju. Ukupno gledano, 240 Hz IPS ekrani koje smo imali priliku vidjeti kod testiranih laptopa doista su iznimno brzi, pa omogućuju ugodno igranje najnovijih igara uz više nego dobru kvalitetu slike.

advaanced-optimus-CROP.jpg

 Pojedini modeli gaming laptopa s Nvidijinim grafičkim karticama podržavaju tzv. Advanced Optimus, što znači da sustav sam automatski koristi integrirani grafički procesor ili zasebnu grafičku karticu, ovisno o pojedinoj aplikaciji ili igri

AI za bolje gaming performanse?

Za kraj ovog pregleda najzanimljivijih tehnoloških novotarija kod najnovije generacije gaming laptopa ostavili smo famozni AI. S obzirom da je AI, odnosno priča o umjetnoj inteligenciji danas u IT svijetu sveprisutna, i tamo gdje treba i tamo gdje ne treba biti, nije nimalo čudno što ćemo o AI mogućnostima kod gaming laptopa i laptopa općenito u budućnosti čitati, pisati i slušati sve više i više.

Ovdje ipak treba reći kako nekakvi zasebni hardverski sklopovi namijenjeni procesiranju umjetne inteligencije u hardverskom svijetu i nisu neka novost. Sada ipak imamo sve naprednija i sofisticiranija rješenja, te po prvi put i neke konkretne primjere na koji način to može poboljšati korisničko iskustvo.

Mi smo kod testiranih laptopa naišli na dva konkretna primjera korištenja AI sklopova u svrhu poboljšanja performansi ili za napredne opcije i efekte koji poboljšavaju rad s ugrađenom kamerom.

Testirani Lenovovi Legion gaming laptopi opremljeni su zasebnim AI čipom u varijanti LA2-Q ili LA1, koji prema Lenovu predstavlja ključan dio koji omogućuje softverskom alatu za strojno učenje da nadzire broj sličica u sekundi u pojedinoj igri i prilagođava potrošnju energije i brzinu ventilatora za postizanje optimalnih performansi. Iza svega zapravo stoji Lenovov Legion AI Engine+ koji je skup hardvera, softvera, firmwarea i podrške na razini upravljačkih programa.

Unutar softverskog alata Lenovo Vantage postoji opcija unutar Balanced profila performansi za korištenje ovog AI enginea. Zapravo je ovdje veliko pitanje može li se uopće govoriti o nekakvoj pravoj umjetnoj inteligenciji, a osim toga i procesor i grafička kartica već sami po sebi imaju ugrađene mehanizme za podešavanje radnog takta ovisno o potrošnji energije i zagrijavanju.

Čini se kako uključivanjem ove opcije grafička kartica prvenstveno ima nešto veći limit potrošnje, no utjecaj na performanse nije osobito velik. Dakako, nismo ovu opciju mogli testirati na osobito velikom broju igara, no čini se da realno od nje nema neke velike koristi.

pcmark-battery-CROP.jpg

 Trajanje baterija testirali smo pomoću testa Modern Office unutar popularnog softverskog alata PCMark 10

AMD-Ryzen-AI-Processors-CROP.jpg

AMD-ova serija najnovijih procesora Phoenix po prvi put posjeduje zasebni sklop za hardversku akceleraciju umjetne inteligencije, Ryzen AI, koji potencijalno donosi određena poboljšanja za korisnike

legion-ai-balance-CROP.jpg

 Lenovovi gaming laptopi serije Legion posjeduju i zaseban AI čip koji u kombinaciji s odgovarajućim softverom automatski podešava rad procesora i grafičke kartice sa ciljem poboljšanja performansi

Ryzen AI - nagovještaj budućnosti?

Daleko zanimljivija i potencijalno korisnija primjena AI-ja kod modernih laptopa vezana je uz Ryzen AI, odnosno zaseban hardverski sklop koji je dio najnovije serije procesora Ryzen 7040HS. Riječ je zapravo o prvom integriranom zasebnom hardverskom sklopu kod x86 procesora, namijenjenom hardverskoj akceleraciji umjetne inteligencije i strojnog učenja. Ovo je već daleko napredniji AI hardverski sklop temeljen na XDNA engineu. Njegova primarna uloga je daleko efikasniji i energetski učinkovitiji izračun modela vezanih uz umjetnu inteligenciju.

Konkretan primjer primjene Ryzen AI-ja imali smo priliku vidjeti kod Razerovog Blade 14 laptopa s AMD-ovim procesorom Ryzen 9 7945HS. Naime, zahvaljujući ovom hardverskom AI sklopu dostupne su posebne mogućnosti poboljšanja konferencijskih značajki unutar Windowsa 11. Ove mogućnosti odnose se zapravo na bilo koju aplikaciju koja koristi ugrađenu kameru i bit će dostupne unutar izbornika za podešavanje svojstva kamere isključivo samo ako je prisutan zaseban AI hardver.

Riječ je o mogućnostima pod nazivom Eye Contact, Automatic Framing i Background Effects. Ukratko, ove mogućnosti zadržavaju kontakt s vašim očima, automatski vas fokusiraju i zumiraju kada se krećete prostorijom ili nude posebne opcije zamućenja pozadine.

Dostupan je i Microsoftov demo koji se fokusira na primjenu Ryzen AI-ja za pretraživanje i sortiranje slika, koje se može odvijati online putem cloud usluge ili lokalno na samom računalu.

Valja očekivati da će AI sklopovi narednih godina igrati sve veću ulogu u svijetu prijenosnih računala.

Najnovija generacija gaming laptopa svakako donosi zanimljiva unaprjeđenja, posebice što se tiče naprednijeg hardvera u obliku novijih procesora i grafičkih kartica, te neka druga dobrodošla poboljšanja. Poboljšana energetska učinkovitost novijih hardverskih komponenti omogućuje kompaktniji i tanji dizajn uz vrlo impresivne performanse.

camera-ryzen-ai-CROP.jpg

 Zahvaljujući Ryzen AI tehnologiji, kod Razerovog Bladea 14 dostupno je nekoliko naprednih konferencijskih opcija unutar izbornika kamere

synapse-custom-perf-CROP.jpg

 Razerova aplikacija Synapse omogućuje pristup profilima rada laptopa, a moguće je odabrati i custom profil pomoću kojeg potencijalno možete ostvariti ponajbolje performanse
(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test gaming laptopa nove generacije - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.