Korištenje specijalnih analitičkih baza za DWH, Data Lake i Lakehouse

Korištenje specijalnih analitičkih baza za DWH, Data Lake i Lakehouse

Megatrend poslovna rješenja

Dugogodišnja tradicija poslovnih rješenja i upravljanja podacima iznjedrila je niz niche proizvoda s vrlo visokom dodanom vrijednošću, poput Hospitality Insights aplikacije namijenjene turističkoj industriji ili specijalne analitičke baze s posebnim značajkama SQream DB.

 

Moderno poslovanje generira goleme količine podataka, što za one koji znaju što s njima otvara veliki prostor mogućnosti. Jedan od puteva za iskorištavanje tih podataka pružaju jedinstvene aplikacije za pojedine sektore ili napredne baze podataka koje pomažu u kvalitetnoj analizi.

 

 

Hospitality Insights

Duga tradicija u izgradnji data warehousea, upravljanju podataka i poslovnom softveru u tvrtki Megatrend pretvorena je u izradu vlastitih poslovnih rješenja. Tehnologije koje se koriste za data warehouse primijenjene su u specijaliziranim rješenjima, a jedno od najaktualnijih za naše gospodarstvo je aplikacija Hospitality Insights koja je namijenjena hospitality sektoru. Radi se o rješenju koje nudi izgradnju skladišta podataka i izvještajnog sustava na temelju tih podataka. Ideja je pretvoriti iskustvo gostiju u pozitivne ocjene te na temelju povratnih informacija poboljšati usluge, a time i ocjene gostiju.
Jednostavne ankete ostvaruju mogućnost uvida u realnom vremenu, a cijeli sustav nudi naprednu pametnu analitiku. Sustav prikuplja podatke na različitim ulaznim točkama kao što su dodirni terminali, QR kartice ili čak klasične e-mail ankete. Ono što se poslije s tim podacima zbiva je procesiranje i izvještavanje, pri čemu pametna analiza donosi prijevod u lako shvatljive rezultate dojmova gostiju.

HI-surveys-2.jpg

Duboka i lako dostupna analiza: Hospitality Insights kroz skupljanje, upravljanje i analizu podataka omogućuje bolji uvid u zadovoljstvo gostiju što otvara brojne mogućnosti za tvrtke u sektoru hospitalitya.

 

Analitičke baze podataka

Osim navedenog, za klijente koji u svom poslovanju imaju i obrađuju velike količine podataka (recimo, više od 3 TB), Megatrend nudi rješenja koja koriste SQream DB (https://sqream.com/product/sqreamdb/), specijalnu analitičku bazu i jedinu koja koristi GPU, čime se postiže brzina obrade veća za najmanje red veličine od konkurentskih.
Također se rade custom rješenja za obradu nestrukturiranih tipova podataka kao što su tekstualni podaci ili slike. Osim same pohrane i obrade podataka, u Megatrendu razvijaju AI modele i analitička rješenja koja automatiziraju dobivanje korisnih informacija iz takvih nestrukturiranih podataka.
Ovakvo rješenje primjenjivo je na velikoj skali, ima uhodan način pripreme podataka te rješenje za upite koje analizira podatke iz bilo kojeg izvora, formata ili tehnologije bez duplikacije podatka. Kako bi se osigurale optimalne performanse i učinkovitost, koriste se specijalizirane tehnologije kao što su analitičke baze podataka (SQream DB) ili graf baze podataka (Neo4).

Megatrend_Renato_1.jpg

Renato Telen: CTO Megatrend poslovnih rješenja

 

Kako se podaci pretražuju

Ovisno o potrebama klijenata, omogućen im je pristup i pretraga podataka na sljedeće načine:
putem BI alata – to su alati koji omogućavaju klijentima jednostavnu vizualizaciju podataka, kreiranje izvještaja kao i analizu podataka
putem SQL pristupa – SQL je i dalje jezik koji koriste svi koji se bave podacima i standard koji koristi većina alata za vizualizaciju
putem API-ja (Application Programming Interface) – na taj način omogućava se jednostavna integracija s drugim sustavima
putem prilagođenog web korisničkog sučelja – ukoliko postoji potreba, u Megatrendu izrađuju custom aplikaciju za specifičnu potrebu korisnika kako bi se omogućilo jednostavno korištenje i upravljanje podacima

 

Kvaliteta podataka u skladištu

Postoji pet ključnih koraka koje Megatrendova poslovna rješenja primjenjuju prilikom implementacije svakog rješenja kako bi se osigurala njegova kvaliteta:

  • procjena kvalitete podataka
  • planiranje i implementacija procesa čišćenja podataka
  • implementacija pravila za kvalitetu podataka
  • automatizacija procesa
  • kontinuirana kontrola kvalitete 

Poseban se naglasak pri tome stavlja na automatizaciju procesa i kontinuiranu kontrolu kvalitete. Potrebno je osigurati dosljednost i zadržati visoku kvalitetu podataka, što rezultira povjerenjem korisnika u sustav i točnost podataka koji iz njega izlaze.
Sigurnost podataka u poslovanju je od iznimne važnosti te se zato i koriste provjerene tehnologije koje su u skladu sa sigurnosnim standardima. Također, u Megatrendovim rješenjima vodi se računa da se koriste odgovarajuće sigurnosne prakse poput enkripcije podataka, zaštite od neovlaštenog pristupa, praćenja aktivnosti, te redovitog ažuriranja i održavanja sigurnosnih kopija.
Što se tiče skalabilnosti, rješenja se prilagođavaju potrebama klijenata i vodi se računa da se omogući jednostavno skaliranje kapaciteta i poboljšanje performansi sustava.

Sqream2-copy.jpg

  SQREAM: Analitička baza podataka SQREAM dio je naprednih aplikativnih rješenja Megatrend poslovnih rješenja.

 

Pristup projektima

Osim što Megatrendova poslovna rješenja, poput drugih IT tvrtki, pristupaju projektima s visokom razinom stručnosti, svakom projektu integracije i/ili migracije - neovisno o veličini i djelatnosti klijenta - pristupa se individualno te s fokusom na klijenta i njegov problem. Prilikom razvoja rješenja koriste se najnovije tehnologije, pri čemu ne postoji ovisnost ni o kojem proizvođaču softvera, i vodi se računa da su odabrane tehnologije dugoročno najbolje rješenje za klijenta. Prioritet se stavlja na kvalitetu usluge prilikom implementacije rješenja, a kroz kontinuiranu podršku nakon implementacije osigurava se da klijenti uvijek imaju potrebne resurse i znanje kako za održavanje svojih sustava, tako i za daljnji razvoj.

1.jpg

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Korištenje specijalnih analitičkih baza za DWH, Data Lake i Lakehouse - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.