Koji laptop kupiti do 1000 € ?

Koji laptop kupiti do 1000 € ?

 Početkom nove školske godine mnogima počinju i muke po nabavci svih nužnih alata za vašeg učenika ili studenta.

Uz pripremanje novih knjiga, bilježnica, odjevnih kombinacija za školu, neki će se naći u potrazi za novim računalom kako bi bez problema mogli obavljati sve svoje školske i akademske zadatke.

U moru prijenosnih računala i novih tehnologija koje konstantno izlaze, vrlo se lako izgubiti u svemu tome i odabrati pravi proizvod. Stoga smo vam mi izdvojili nekoliko modela u više cjenovnih kategorija kako bi vam olakšali tu potragu. 

 

1. Asus ZenBook 14

ASUS ZenBook linija spada pod laptope s atraktivnim i izdržljivim dizajnom pa nećete imati probleme sa šarkama i drugim pomoćnim komponentama za radnog vijeka laptopa. Ovaj model namijenjen je primarno za rad, a ne zabavu pa će gaming imati limitirane performanse s internom grafikom.

 

0182820_laptop-asus-zenbook-um3402yar-kp521w-ryzen-5-7530u-16gb-1tb-ssd-amd-radeon-graphics-14-wqxga-ips-wi.jpg

Koristi se AMD-ov procesor najnovije generacije, Ryzen 5 7530U. Ovaj procesor koristi stariju ZEN 3 arhitekturu, no dobivate 6 jezgri s 12 threadova brzine do 4,5 GHz. Ugrađena je DDR4 radna memorija koja s 16 GB koristi dual-channel implementaciju. Kako se radi o laptopu manjih dimenzija s velikom baterijom, nema puno opcija za nadogradnju osim SSD diska (od 1 TB) koji možete zamijeniti većim.

Laptop ima zaslon dijagonale 14” i tanke rubove što ga čini iznimno lakim za nošenje. Dolazi sa zaslonom visoke rezolucije od 2560 x 1600 piksela za kristalno jasnu sliku, a zahvaljujući IPS tehnologiji dostiže 400 nita svjetline pa ne bi trebao biti problem koristiti ga na danjem svijetlu, samo možda ne direktno na suncu. Imajte na umu da koristi jedan klasičan i dva USB-C utora, no dobivate i čitač MicroSD kartica, kao i 3,5 mm audio utor te LAN port.

Ovaj laptop dolazi s već instaliranim Windows 11 sustavom pa možete odmah krenuti s radom bez puno muke. Tipkovnica je osvjetljena za lakši rad noću, no nema numerički dio radi veličine samog laptopa. Optimizacijom potrošnje unutar sustava, laptop bi trebao izdržati radni dan na bateriji, no morate limitirati svjetlinu zaslona.

 

Cijena: 929,99  €

Viđeno u: Links.hr

 

 

2. HP Victus 16

Ovaj laptop dio je HP-ove gaming linije, no to također znači da ima komponente dovoljno snažne i ako vam treba brza obrada podataka pod rukom. Idealan je i za gaming na putu (kada imate pristup struji) jer uz snažan procesor dobivate i dodatnu grafičku karticu.

Laptop vam daje puno radnog prostora s dijagonalom od 16”, a zaslon ima rezoluciju od 1920 x 1080 piksela s brzinom osvježavanja do 144 Hz. Sa svjetlinom do 250 nitsa ne biste trebali imati problema u zatvorenom, a zaslon ima i anti-glare premaz za ublaživanje odbljesaka.

 

0171322_laptop-hp-victus-16-e1008nm-6g2m4ea-ryzen-7-6800h-16gb-512gb-ssd-nvidia-geforce-rtx-3050-16-fhd-144.jpg

Laptop se doima čvrst sa svojih dva i pol kilograma, no napravljen je od plastike pa bismo pazili na oštre predmete u torbi da izbjegnete ogrebotine. Veće dimenzije osiguravaju i solidno audio iskustvo sa solidnim dubljim tonovima pa je i gledanje multimedije zadovoljstvo.

Kada pričamo o samim performansama, laptop nudi AMD-ov mobilni procesor Ryzen 7 6800H koji sa svojih osam fizičkih jezgri i 16 threadova nudi impresivne multithreading performanse koje će prožvakati i više istovremenih programa bez problema, te predstavljaju high-end performanse kojima je glavni limit temperatura samog procesora jer ipak troši 45 W snage.

Uz to ima napredni integrirani GPU koji omogućuje vrlo dug rad na bateriji. Kada je laptop spojen na struju, preferira dodatnu Nvidijinu RTX 3050 grafičku karticu koja, uz malo optimizacije grafičkih postavka, može vrtjeti sve moderne naslove, a podržava i RayTracing. Prednost dodatne kartice je i što oslobađa RAM procesoru za još bolje performanse.

Velika baterija osigurava oko osam sati rada na računalu (ne mislimo na gaming), a moguće ga je i nadograditi s više radne memorije, kao i pohranom. Savjet je da kupite stalak koji će ga podignuti sa stola i osloboditi usis zraka ventilatorima kako bi mogao bolje kontrolirati temperaturu. Također pogledajte kako se čisti od prašine kako bi nudio pune performanse dugi niz godina.

 

Cijena: 949,05  €

Viđeno u: Sancta Domenica

 

3. Lenovo Gaming 3

Lenovo drži korak s modernim željama kupaca, što se pogotovo vidi kod skupljih modela laptopa. Za gaming specifikacije naravno možete pronaći i puno skuplje te je ovaj model početna točka u Lenovo gaming ponudi, no smatramo da je adekvatan za igranje najnovijih naslova na pristojnoj kvaliteti.

Iako se radi o gaming laptopu, performanse mu omogućuju da bez problema obavlja sve ostale zadatke, sve dok ga ne trebate negdje nositi jer ćete njegovih 2,6 kg itekako osjetiti. IdeaPad Gaming 3 model koristi pregledan 16” zaslon s vrlo tankim rubovima kako bi laptop ostao lako prenosiv svojim dimenzijama i zapravo stao u pristojne torbe. Tako ga bez problema možete smjestiti u gotovo svaku klasičnu torbu za 15” laptope.

 

laptop-lenovo-gaming-3-82sa0092sc-core-i5-12500h-16gb-512gb-ssd-rtx-3050ti-16incha-ips-dos-sivi-6NCV17WM5-1155x1155.jpg

Zaslon ima omjer 16:10 tako da dobivate više vertikalnog prostora što se vidi po rezoluciji od 1920 x 1200 piksela. Kako je riječ o gaming laptopu, preferirali su osvježavanje od 165 Hz, a ne visoku rezoluciju, što će dobar dio korisnika i cijeniti. Koristi se Intelov Core i5-12500H koji nudi odlične performanse za većinu korisnika te će mu glavno ograničenje biti toplina.

Ima četiri klasične „jake“ jezgre koje koriste multithreading plus još osam Intelovih „Efficiency“ jezgara koje obavljaju pozadinske zadatke, no mogu pomoći glavnim jezgrama u multithreadingu. Dobivate i 16 GB radne memorije te 512 GB pohrane koju srećom možete proširiti ako će vam trebati u budućnosti.

Uz solidan procesor dobivate i RTX 3050 Ti karticu koja vam omogućuje gaming svih modernih igara sa spuštenom kvalitetom, pogotovo ako želite udariti 165 Hz koje monitor nudi. Kartica istovremeno oslobađa memoriju procesoru za dobivanje punih performansi sustava.

Kao i uvijek, kod ovakvih laptopa treba se pobrinuti da budu adekvatno hlađeni pa ih po mogućnosti stavite na stalak koji ne blokira usise ventilatora jer su moderne komponente uglavnom limitirane termalnim performansama. Sukladno tome, pametno je i svakih nekoliko mjeseci očistiti laptop od prašine, postupak koji možete naučiti i na našim web stranicama.

 

Cijena: 949,00 €

Viđeno u: Chipoteka

 

Ako niste pronašli laptop koji odgovara vašem omjeru uloženog i dobivenog, provjerite naše odabire za dvije jeftinije kategorije: 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji laptop kupiti do 1000 € ? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.