Koji laptop kupiti do 500 € ?

Koji laptop kupiti do 500 € ?

Početkom nove školske godine mnogima počinju i muke po nabavci svih nužnih alata za vašeg učenika ili studenta.

Uz pripremanje novih knjiga, bilježnica, odjevnih kombinacija za školu, neki će se naći u potrazi za novim računalom kako bi bez problema mogli obavljati sve svoje školske i akademske zadatke.

U moru prijenosnih računala i novih tehnologija koje konstantno izlaze, vrlo se lako izgubiti u svemu tome i odabrati pravi proizvod. Stoga smo vam mi izdvojili nekoliko modela u kategoriji do 500 € kako bi vam olakšali tu potragu.

 

1. HP Laptop 15

HP se u kategoriji do 500 € ponovno postavio kao voditelj novih tehnologija te je za vrijeme pisanja jedini koji donosi Intelove procesore 13. Generacije u naše domove, zajedno s 16 GB radne memorije koje su uvjet za ulazak u naš odabir.

 

hp_500.jpg

Dobivate standardni HP dizajn koji nam je prepoznatljiv na prvi pogled, a sastoji se od srebrnog plastičnog kućišta solidne otpornosti na grebanje. Ekran od 15,6” ima FullHD 1920 x 1080 rezoluciju, a koristi se IPS tehnologija prikaza. S osvjetljenjem do 250 nitsa savjetujemo primarno rad u zatvorenom za ugodno korištenje laptopa.

Od utora ima tri USB 3.2 Gen1 utora, dva su USB-A, a jedan Tip-C. Tu je i HDMI izlaz, kao i 3,5 mm audio utor. S masom od 1,6 kg svrstavamo ga u adekvatnog za dnevno nošenje, iako bi mogao trajati manje od punog radnog dana na bateriji pa nije loša ideja ponijeti i punjač.

Pogledajmo sada i hardver. Kako smo spomenuli, 16 GB je uvjet za današnji rad laptopa radi sve zahtjevnijih programa, a integrirana grafička kartica također će zauzeti dio radne memorije. Procesor koji dobivate je Intelov i3-1315U donosi dvije jače “P” jezgre koje podržavaju hyperthreading i četiri slabije “E” jezgre za obavljanje pozadinskih zadataka.

Ukupno imate 8 threada za rad, a jače jezgre mogu boostati do 4,5 GHz pa će otvaranje web stranica i ostalih office programa biti vrlo brzo. Procesor je iznenađujuće snažan u usporedbi s onima starim svega dvije godine što se svakako vidi u svakodnevnom radu.

Smatramo da ima solidne performanse za rad bilo kojeg učenika i većine studenata koji ne moraju obrađivati ogromne količine podataka.

 

Cijena: 489,99 €

Viđeno u: Links

 

2. Acer Aspire 3

Acer standardno u svoje starter laptope stavlja solidne zaslone pa je i ovaj model u našoj preporuci. Koristi se FullHD zaslon s IPS tehnologijom, a ima standardnih 15,6” dijagonalu.

 

Acer_500.jpg

Tipkovnica je ugodna za duge sate korištenja, no imajte na umu da nema numerički dio niti je osvjetljena. Zvučnici su solidni za multimediju, no za slušanje glazbe savjetujemo Bluetooth zvučnik koji je lagano s laptopom povezati.

Od konektora, tu su USB-C 3.2 Gen1 kao i dva USB-A utora. Imate i obvezan HDMI port, kao i 3,5mm audio utor. Internet nije problem jer je ugrađen WiFi 6E standard za vrlo čvrstu vezu i u zakrčenim lokacijama.

Laptop je prenosiv s 1,78 kg i standardnim dimenzijama, no po potrebi ćete morati nositi i punjač što bi već moglo opteretiti torbu. Ima soldian sustav hlađenja, pogotovo za starter procesor, a koristi AMD-ov čipset najnovije generacije, Ryzen 3 7320U.

Problem ovog čipseta je što koristi stariju arhitekturu ZEN 2, pa će ipak trebati malo vremena da “prožvače” zahtjevnije zadatke i programe. Čip ima četiri jezgre s 8 threadova pa multitasking neće biti problem, pogotovo s 16 GB radne memorije koja je ugrađena.

Laptop dolazi bez Windowsa pa će vam trebati drugo računalo da na USB postavi instalaciju, no vjerujemo da svatko može pratiti taj postupak bez problema, uz gledanje jednog kratkog videa s postupkom na netu.

 

Cijena: 449,00 €

Viđeno u: Chipoteka

 

 

3. Lenovo IdeaPad 3

Lenovo IdeaPad 3 modele laptopa lagano je preporučiti jer dolaze sa svime što prosječnom korisniku treba, pogotovo kada gledate niži cjenovni rang. Tako za 499 € dobivate FullHD zaslon dijagonale 15,6 inča s 1920 x 1080 piksela. Koristi se IPS tehnologija, a s 300 nitsa svjetline zaslon je čitljiv u gotovo svim uvjetima rada.

 

lenovo_500.jpg

Osim zaslona, osvjetljena je i tipkovnica, mogućnost koju ćete teško pronaći kod konkurentnih modela. Uvelike olakšava rad u kasnonoćnim satima što je veliki plus za radni uređaj. Donosi i solidno ozvučenje za multimediju, a ima i oko 1,65 kg pa ga nije problem nositi sa sobom. Dolazi sa 16 GB radne memorije, od kojih 8 možete zamijeniti za 16 i tako dobiti do 24 GB radne memorije.

Pokreće ga Intelov procesor 11. Generacije, Core i5 1155G7 koji ima solidne performanse za svakodnevan rad u office programima s četiri fizičke jezgre i osam threadova. Procesor je bolji od modernih AMD procesora u ovom cjenovnom rangu pa je odluka jednostavna s te strane, a 13. generacija Intelovih procesora još nije sveprisutna na tržištu.

Od utora imate tri USB-a, od kojih je jedan USB-A 2.0, jedan USB-A 3.2 Gen1 i jedan USB-C koji podržava samo prijenos podataka. Uz njih imate i HDMI izlaz, audio 3,5 mm utor, ali i čitač kartica sa solidnim brzinama.

Laptop dolazi i sa Windows 11 Home sustavom pa je odmah spreman za korištenje.

 

Cijena: 499,00 €

Viđeno u: Mikronis

 

Ukoliko vas zanimaju jači modeli, pogledajte naš pregled najboljih modela u kategorijama laptopa do 700 eura i laptopa do 1000 eura.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji laptop kupiti do 500 € ? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.