PowerColor Hellhound Radeon RX 7900 GRE

PowerColor Hellhound Radeon RX 7900 GRE

Skriveni mainstream adut

AMD-ov Radeon RX 7900 GRE konačno je globalno dostupan i donosi gamerima još jednu moćnu i brzu karticu u mainstream kategoriji. Omogućuje odlične performanse u svim novijim igrama i predstavlja opaku konkurenciju Nvidijinim RTX 4070 karticama. PowerColorova izvedba Hellhound ističe se impresivnim dizajnom, tvornički overclockiranim grafičkim procesorom i tihim radom.

Konkurencija u segmentu mainstream kartica više klase je sve žešća. Što je dobra vijest za sve gamere. Nvidia je početkom godine predstavila svoju osvježenu Super seriju mainstream i high end kartica, točnije, modele RTX 4070 Super, RX 4070 Ti Super i RTX 4080 Super. Ove kartice omogućuju nešto bolje performanse u odnosu na prethodnike, a kod nekih modela Nvidia sada nudi i više videomemorije.

Nismo morali dugo čekati na odgovor od strane AMD-a koji je nedavno globalno predstavio svoje Radeon RX 7900 GRE modele. Zanimljivo je kako je na taj način Radeon RX 7900 GRE po drugi put predstavljen, jer su inicijalno ove kartice bile dostupne od sredine prošle godine, no samo na kineskom tržištu. 

7900 GRE - AMD-ov adut iz sjene

Istini za volju, recimo da ste 7900 GRE i prije mogli pronaći na europskom tržištu, većinom unutar gotovih računala, odnosno samo u referentnoj AMD-ovoj izvedbi. Sada je, međutim, predstavljen velik broj novih modela koji se temelji na dizajnu pojedinih proizvođača i donosi tvornički overclockirane grafičke procesore i veće limite potrošnje energije.

Imali smo priliku ekskluzivno testirati PowerColorov model Hellhound 7900 GRE koji svakako spada među najatraktivnije 7900 GRE kartice na tržištu.

Radeon RX 7900 GRE je AMD-ova mainstream kartica više klase koja se temelji na RDNA3 arhitekturi i grafičkom procesoru Navi 31 XL. Zapravo je riječ o trećoj izvedenici nominalno najmoćnijeg AMD-ovog RDNA3 grafičkog čipa najnovije generacije Navi 31. Radeon RX 7900 GRE je prije svega jasno osmišljen kao dodatno pojačanje Radeonu RX 7800 XT u mainstream kategoriji i pozicioniran kao konkurencija Nvidijinim karticama RTX 4070 i RTX 4070 Super.

Grafički procesor Navi 31 XL, koji je temelj Radeona RX 7900 GRE, sastoji se od impresivne brojke od 53,9 milijardi tranzistora. AMD se i ovdje poslužio svojim najnaprednijim chiplet dizajnom koji uključuje zapravo dva odvojena čipa, osjetno veći GCD (Graphics Compute Die) i manje MCD-ove (Memory Cache Die). GCD chiplet sadrži računalne jedinice, odnosno shaderske procesore i izrađen je u 5 nm proizvodnom procesu, dok MCD sadrži memorijski kontroler i brzu priručnu memoriju (cache), a izrađen je u 6 nm proizvodnom procesu.

Ključne tehnološke osobine Radeona RX 7900 GRE, odnosno grafičkog procesora Navi 31 XL, uključuju ukupno 5.120 shaderskih procesora, 192 ROP jedinica, 320 teksturnih jedinica, 80 Ray Tracing jezgri i 160 AI akceleratora.

 

AMD-Radeon-7900-3.jpg

Kartica je opremljena s ukupno četiri najmodernija videoizlaza (DisplayPort 2.1 i HDMI 2.1) koji podržavaju 8k rezoluciju i visoke frekvencije osvježavanja slike

 

Impozantni Hellhound

S druge strane, 7900 GRE ne izgleda toliko impresivno po pitanju memorijske konfiguracije, odnosno brzine memorije i memorijskoj propusnosti. Naime, AMD kod 7900 GRE kartica koristi 256-bitnu memorijsku sabirnicu, a brzina GDDR6 videomemorije iznosi 2.250 MHz (18 Gbps). Ukupna memorijska propusnost kod 7900 GRE kartica tako iznosi 576 GB/s, po čemu zaostaje čak i za Radeonom RX 7800 XT. Nadalje, 7900 GRE posjeduje 64 MB brze priručne memorije koju AMD naziva Infinity cache.

Radeon RX 7900 GRE je moderna kartica koja u potpunosti podržava DX 12 Ultimate i Ray Tracing, donosi izvrsne multimedijalne i streaming mogućnosti, uključujući podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje, te omogućuje korištenje najmodernijih videoizlaza DisplayPort 2.1 te HDMI 2.1. 

PowerColorova Hellhound 7900 GRE kartica koju smo testirali temelji se na dizajnu koji PowerColor koristi za kartice najviše klase, te ju odlikuju jedinstven dizajn i prilično impozantne dimenzije. Posjeduje grafički procesor tvornički overclockiran za nekih 133 MHz po pitanju Game radnog takta i 121 MHz za Boost radni takt. Kartica posjeduje dvije verzije BIOS-a, OC i Silent. S bočne strane kartice nalazi se maleni prekidač koji vam služi da odaberete koju verziju BIOS-a želite koristiti. Mi smo prilikom testiranja koristili OC verziju BIOS-a.
Ova PowerColorova kartica je ukupne duljine od 322 mm i opremljena je prilično masivnim rashladnim sustavom. Ovaj rashladni sustav uključuje poveći aluminijski hladnjak s toplovodnim cijevima, kao i ukupno tri ventilatora. Dva imaju promjer od 100 mm, a onaj u sredini je nešto manji, promjera 90 mm.

PowerColor ovdje koristi visokokvalitetnu tiskanu pločicu sa 14 slojeva, kao i moćnu regulaciju napona s ukupno 15 faza. Kartica posjeduje dva 8-pinska klasična dodatna priključka za napajanje, pri čemu nazivna potrošnja definirana od strane AMD-a iznosi 260 W. Međutim, ova se vrijednost odnosi na referentnu karticu s nazivnim radnim taktom i nazivnim limitom potrošnje. Kod ove kartice potrošnja prilikom korištenja OC BIOS-a iznosi oko 290-300 W.

 

tablica-amd-radeon.jpg

 

Novi gamerski hit?

Ova PowerColorova kartica također sa stražnje strane posjeduje metalni poklopac koji poboljšava čvrstinu, a pritom kartica i daleko bolje izgleda. Što se tiče ostalih dodataka, svakako je zanimljivo spomenuti atraktivno osvjetljenje ventilatora. Premda ovdje nije riječ o RGB osvjetljenju. Naime, ventilatori mogu svijetliti plavom ili ljubičastom bojom. Nazivno je odabrana plava boja, a ovo možete promijeniti putem još jednog malog prekidača na samoj kartici. Ovo nije osobito praktično ni zgodno rješenje, no što je, tu je.

Radeon RX 7900 GRE nova je odlična opcija u kategoriji mainstream kartica više klase i pritom odgovarajuće popunjava prostor u AMD-ovoj ponudi između 7800 XT i 7900 XT kartica. PowerColorova kartica 7900 GRE omogućuje izvrsne 1.440p performanse, a ima i više nego dovoljno snage za igranje i na višim rezolucijama. Posebno je pogodna za vlasnike 1.440p ultrawide monitora. Nešto je malo brža od 7800 XT modela, a razlika je i malo veća prilikom korištenja naprednih Ray Tracing efekata. Neugodno nas je, međutim, iznenadila svojim znatno manje impresivnim performansama u renderingu i profesionalnim aplikacijama gdje je često sporija od 7800 XT.

Ova PowerColorova kartica je poprilično tiha u radu. Izmjerili smo temperaturu grafičkog procesora od svega 54°C na rubnom i 72°C na najtoplijem dijelu uz ventilatore na maksimalnih 1.200 okretaja.
Overclocking potencijal je, s druge strane, prilično limitiran, posebno što se tiče videomemorije. Moguć je overclock videomemorije do svega 2.316 MHz, a što se tiče grafičkog procesora, preporuka je povećati limit potrošnje za maksimalnih 15% i potom undervolt grafičkog procesora na 940 mV, što omogućuje dodatni porast radnog takta do oko 2.660 MHz uz manju potrošnju od nazivne.

U svakom slučaju, Radeon RX 7900 GRE - sada dostupan u većem broju i na globalnom tržištu – opaka je konkurencija Nvidijinim RTX 4070 i RTX 4070 Super karticama, a PowerColorova Hellhound izvedba je svakako impresivna, premda ova kartica spada među skuplje 7900 GRE modele. ali rekli bismo, s pravom.

 

tablica-2-amd-radeon.jpg

 

Više informacija

  • Model: Radeon RX 7900 GRE
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Isplativost: Vrlo dobra
  • Dojam: Odličan
  • Proizvođač: AMD
  • Grafički procesor: Navi 31 XL, RDNA3, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • Video izlazi: 3x DisplayPort 2.1, 1x HDMI 2.1
  • Mogućnosti: Odlično
  • Sučelje: PCI Express 4.0 x16
  • Infinity cache: 64 MB
  • Maksimalna rezolucija: 8k (7.680 x 4.320) piksela
  • Priključci za napajanje: 2x 8-pin
  • Dimenzije: 322 x 34 x 50 mm
  • Plus: dizajn, impresivan hladnjak, podrška za Direct X 12 Ultimate, 16 GB videomemorije, izvrsne 1.440p performanse, podrška za FSR3 i AMFM, vrlo dobre Ray Tracing mogućnosti, podrška za DisplayPort 2.1 i HDMI 2.1, odlične multimedijalne mogućnosti što uključuje podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje, tihi rad
  • Minus: dimenzije, veća potrošnja energije u odnosu na Nvidijine kartice iste klase, Ray Tracing performanse pomalo zaostaju za Nvidijinim karticama, iznimno ograničen overclocking potencijal videomemorije, performanse u renderingu i GPGPU aplikacijama nisu osobito impresivne
  • Ustupitelj i cijena: AMD, www.amd.com; 669 EUR
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za PowerColor Hellhound Radeon RX 7900 GRE

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

PowerColor Hellhound Radeon RX 7900 GRE - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.