AMD Ryzen 7 8700G / Ryzen 5 8600G

AMD Ryzen 7 8700G / Ryzen 5 8600G

Nova nada za budget igrače

Najnovija generacija AMD-ovih procesora s integriranim grafičkim čipovima tehnološki je najnaprednija do sada i konačno omogućuje igranje najnovijih igara. Zahvaljujući vrlo dobroj razini performansi i uzornoj energetskoj učinkovitosti, ovi procesori su odličan izbor za sve one koji ne trebaju  zasebnu grafičku karticu, a žele tehnološki najmodernije računalo.

Procesori s integriranom grafikom su oduvijek, barem na papiru, mnogo obećavali. Mnogim su korisnicima, koji ne trebaju nužno najnoviju i najbržu zasebnu grafičku karticu, djelovali kao odlična alternativa prilikom odabira komponenti za novo računalo. Međutim, problem je većinom bio u tome što integrirani grafički čipovi kod ovih procesora jednostavno nisu bili dovoljno moćni za igranje novijih igara ili neke druge zahtjevnije zadaće.

Može li nova generacija AMD-ovih procesora s integriranim najnovijim grafičkim čipovima ovo konačno promijeniti? Naime, AMD je početkom ove godine predstavio svoju najnoviju generaciju procesora s integriranim grafičkim čipovima koje popularno zovemo APU-ima (Accelerate Processing Unit), odnosno Ryzene serije 8000G

AMD Phoenix - tehnološki impresivan APU

Novi procesori serije 8000G temelje se na nazivno vrlo moćnoj kombinaciji Zen 4 procesorskih jezgri i integriranih grafičkih čipova temeljenih na najnovijoj AMD-ovoj arhitekturi RDNA3. Drugim riječima, ovo je prvi put da kod ovakvih procesora imamo spoj trenutno najbržih AMD-ovih procesorskih jezgri i najmodernijih grafičkih čipova, što bi trebalo donijeti do sada ponajbolje rezultate.

Kako bismo provjerili kakve su performanse najnovijih procesora, AMD nam je na test poslao dva najjača modela iz nove serije, točnije Ryzen 7 8700G i Ryzen 5 8600G. Ukupno je AMD predstavio četiri nova procesora serije 8000G. Osim testiranog dvojca, imamo još modele Ryzen 5 8500G i Ryzen 3 8300G koji su cjenovno najpovoljniji i namijenjeni jeftinim računalima.

 

AMD-Ryzen-8700G-8600G-5.jpg

Kao i svi ostali AM5 procesori, i novi Ryzeni serije 8000 nemaju pinove na samim procesorima, već se oni sada nalaze na matičnim pločama

 

Ono što je posebno zanimljivo kod Ryzena serije 8000G je kako su svi ovi novi procesori zapravo temeljeni na mobilnim procesorima koji su ponajprije predstavljeni u svijetu prijenosnih računala. Riječ je o Phoenix procesorima koje smo već imali priliku testirati unutar nekih od najnovijih prijenosnih računala. Nadalje, ovo donosi i neke značajne prednosti novim Ryzenima serije 8000G u odnosu na sve druge Zen 4 AMD-ove procesore serije 7000, ali i neke nedostatke. Ono što je nadasve zanimljivo jest kako novi Ryzeni serije 8000G, poput Phoenix mobilnih procesora, posjeduju zasebni hardverski čip namijenjen ubrzanju operacija vezanih uz umjetnu inteligenciju i strojno učenje - Ryzen AI.

Novi Ryzen 8000G procesori koriste dobro poznati procesorski utor AM5 što znači da su kompatibilni sa svim dostupnim AM5 matičnim pločama. Podržavaju i DDR5 memoriju u dvokanalnom načinu rada uz nazivnu brzinu od 5.200 MHz, no veće su brzine moguće pomoću overclocka memorije.

Međutim, glavna razlika između Ryzena serije 8000G, koji su zapravo temeljeni na mobilnoj arhitekturi Phoenix i svih ostalih Zen 4 procesora, jest u činjenici što Ryzeni serije 8000G ne podržavaju PCI Express 5.0

 

rzyen-8700g-cpuz.jpg

Nominalno najmoćniji Ryzen procesor nove serije 8700G posjeduje osam Zen 4 jezgri maksimalnog radnog takta od 5,1 GHz

 

rzyen-8600g-cpuz.jpg

Nešto jeftiniji od testiranog dvojca, Ryzen 5 8600G posjeduje ukupno šest Zen 4 jezgri koje mogu raditi na boost taktu od 5 GHz

 

Zen 4, RDNA3 i... Ryzen AI

Naime, Ryzeni serije 8000G su monolitni čipovi kod kojih su procesorske jezgre, grafički čip i sve druge komponente integrirane na jednom čipu kako bi se uštedjelo na prostoru i kako bi potrošnja energije bila što manja. S druge strane, svi ostali Zen 4 procesori najnovije generacije (Ryzeni serije 7000) koriste čiplet dizajn koji uključuje komplekse jezgri (CCD) i ulazno-izlaznu jedinicu koja se nalazi na zasebnom čipu.

Također, visoko integrirani dizajn Ryzena serije 8000G, koji zapravo donosi tri zasebna čipa (CPU, GPU i NPU) integrirana u jedan procesor, znači kako nije bilo mjesta za toliko veliku količinu priručne memorije, odnosno L3 cachea. Tako da novi Ryzeni serije 8000G posjeduju dvostruko manju količinu L3 cachea (16 MB) u odnosu na ostale Zen 4 Ryzene serije 7000.

Dakle, posve je jasno kako su novi Ryzeni serije 8000G zapravo samo mobilni procesori Phoenix koji su prilagođeni korištenju u okruženju stolnih računala. Prije nego što vidimo koliko je AMD bio uspješan u ovoj tranziciji iz mobilnog u svijet stolnih računala, idemo malo detaljnije pogledati kakve su tehnološke osobine dva testirana procesora, Ryzena 7 8700G i Ryzena 5 8600G.

Ryzen 7 8700G nazivno je trenutno najmoćniji procesor s integriranim grafičkim čipom na tržištu i najmoćniji procesor iz nove serije 8000G. Donosi nam ukupno osam Zen 4 procesorskih jezgri, odnosno 16 threadova, a radne frekvencije jezgri iznose od 4,2 do 5,1 GHz. Također, 8700G posjeduje integrirani grafički čip temeljen na najnovijoj RDNA3 arhitekturi Radeon 780M koji u potpunosti podržava Direct X Ultimate i Ray Tracing. Radeon 780M posjeduje 12 računalnih jedinica, a radni takt grafičkog procesora iznosi 2,9 GHz.

Ovaj je procesor izrađen u najnovijem 4 nm FinFET proizvodnom procesu i ukupno se sastoji od 25 milijardi tranzistora. Osim procesorskih jezgri i integriranog grafičkog procesora 780M, ovdje nalazimo i već spomenuti Ryzen AI, odnosno XDNA engine namijenjen ubrzanju umjetne inteligencije. Ovaj procesor također podržava sve najnovije instrukcije, uključujući AVX, AVX-512 i posebno AVX2 instrukcije koje postaju sve važnije kod modernih računala kada govorimo o aplikacijama koje se oslanjaju na umjetnu inteligenciju i strojno učenje.

6 ili 8 jezgri?

Kao što smo već spomenuli, Ryzeni 8000G su, što se tiče komunikacije s drugim dijelovima računala, ograničeni na korištenje PCI Express 4.0 sabirnice. Danas se ovo ne čini kao osobiti nedostatak, no moglo bi biti od većeg značaja u bližoj budućnosti, posebno što ste kod ovih procesora ograničeni na korištenje samo 16 PCIe 4.0 staza. Ono što je pozitivno jest podrška za USB 4.

Drugi dio novog desktop Phoenix dvojca, Ryzen 8600G je nešto manje moćna, ali i nešto jeftinija verzija 8700G procesora.

Tako Ryzen 8600G posjeduje ukupno šest Zen 4 procesorskih jezgri, pri čemu su radne frekvencije definirane na 4,3 kod osnovnog takta i okruglih 5 GHz za boost radni takt.
Moramo ovdje napomenuti kako svi novi Ryzeni serije 8000G posjeduju nominalni TDP, odnosno nazivnu potrošnju od 65 W, mada taj podatak u stvarnosti ne znači previše.
Ryzen 5 8600G također posjeduje nešto manje moćnu verziju integriranog grafičkog procesora pod nazivom Radeon 760M koji uključuje 10 RDNA3 računalnih jedinica koje rade na radnom taktu od 2,8 GHz. Poput 8700G modela, i 8600G posjeduje ukupno 16 MB L3 cachea, kao i integrirani Ryzen AI hardverski čip za umjetnu inteligenciju.

Dakle, kao što možemo vidjeti iz navedenih specifikacija, ključna razlika između 8700G i 8600G modela sastoji se u broju procesorskih jezgri i brzini integriranog grafičkog čipa. Sve druge tehnološke osobine ovih procesora su posve identične.

Na kraju, moramo spomenuti kako u prodajnom paketu s Ryzenom 7 8700G dolazi nešto moćniji hladnjak Wraith Spire, dok s 8600G u paketu stiže Wraith Stealth. U svakom slučaju je pozitivno što ćete s oba ova procesora u paketu dobiti odgovarajući hladnjak.

 

tablica-ryzen.jpg

 

Najmodernija integrirana grafika

Ugrađeni RDNA3 grafički procesori kod najnovijih procesora serije 8000G tehnološki su vrlo napredni i to ne samo kada govorimo o podršci za najnovije igre. Vrlo je važno također napomenuti kako ovi integrirani grafički čipovi omogućuju i nadasve odlične multimedijalne mogućnosti. Prije svega ovdje mislimo na punu podršku za hardversku akceleraciju kodiranja i dekodiranja AV1 sadržaja, kao i akceleraciju svih drugih popularnih formata poput H.265 i VP9. Sve ovo ih čini odličnim odabirom za kućna multimedijalna računala.

Osim toga, ovi integrirani grafički čipovi omogućuju korištenje do 4 monitora istovremeno, 8k rezoluciju, VRR tehnologije poput AMD FreeSync, kao i najmodernije videoizlaze - DisplayPort 2.1 i HDMI 2.1. Vrsta i broj videoizlaza će dakako ovisiti o korištenoj matičnoj ploči, no dobra je vijest kako ovi procesori po tom pitanju nimalo ne zaostaju za najmodernijim grafičkim karticama.

 

AMD-Ryzen-8700G-8600G-4.jpg

Novi Ryzen procesori serije 8000 koriste dobro znani procesorski utor AM5, kao i svi ostali Zen 4 procesori

 

Kada govorimo o matičnim pločama, bit će potrebno obaviti nadogradnju BIOS-a kako biste mogli koristiti nove procesore. Prilikom testiranja koristili smo matičnu ploču ASRock X670E Pro RS s instaliranom najnovijom beta verzijom BIOS-a 2.08. Vrlo je važno nadograditi BIOS najnovijom verzijom, jer neke prve verzije BIOS-a s podrškom za nove procesore nisu pravilno prepoznavale određene mehanizme za uštedu energije kod Ryzena 8000, što je moglo dovesti do slabijih performansi.

Prilikom testiranja smo također koristili 32 GB DDR5 memorije brzine od 5.600 MHz u dvokanalnom načinu rada.

Dovoljno brze Zen 4 jezgre

Mi smo se ovdje prvenstveno posvetili testiranju brzine procesorskih jezgri i nadasve integriranih grafičkih čipova. Točno je kako ove procesore možete naknadno koristiti i s nekom od zasebnih grafičkih kartica, međutim, smatramo kako će većini potencijalnih kupaca ipak biti zanimljivije pročitati koliko su doista brzi integrirani grafički procesori. Prije detaljnijeg pregleda performansi integriranih grafičkih čipova, reći ćemo nekoliko riječi o općenitim performansama ovih procesora, odnosno performansama procesorskih jezgri.

Posve je jasno kako su novi procesori serije 8000G osjetno brži od starije 5000G serije koja je bila temeljena na Zen 3 arhitekturi. Razina procesorskih performansi je više nego zadovoljavajuća. Posebno se ovo odnosi na model 8700G s ukupno osam Zen 4 jezgri.

S druge strane, ovi su procesori očekivano nešto sporiji od svih ostalih AM5 Ryzena, odnosno procesora serije 7000. Posljedica je to prije svega nešto niže radne frekvencije jezgri, kao i manje dostupne količine L3 cachea. Usporedimo li dva testirana modela, posve je jasno kako je 8700G brži procesor od 8600G, no prije svega se ovo odnosi na aplikacije koje mogu iskoristiti dostupne dodatne dvije jezgre kod 8700G procesora. U nekim testovima općenitih performansi, razlike nisu toliko osjetne.

Ryzen 7 8700G pri nazivnim postavkama postiže radni trakt od 5.148 MHz prilikom opterećenja jedne, odnosno 4.650 MHz kod opterećenja svih jezgri. Kod 8600G smo zabilježili taktove od 5 GHz prilikom opterećenja jedne i 4.687 MHz prilikom opterećenja svih jezgri.

Ovi procesori podržavaju PBO, a po nama je ovdje najkorisnija opcija undervoltinga, odnosno korištenja nešto nižeg radnog napona. Uz opciju od -25% zabilježili smo solidan porast performansi, odnosno nešto više radne frekvencije.

Općenito gledano, 8700G je nešto energetski učinkovitiji od ova dva procesora, premda im je potrošnja energije vrlo slična. Ono što valja napomenuti jest kako se procesorske jezgre dosta zagrijavaju. Zabilježili smo temperature od 86-87°C pod punim opterećenjem svih jezgri. Pritom smo koristili osjetno bolji hladnjak Wraith Prism od onih koje ćete dobiti u paketu s ovim procesorima. U igrama i nekim drugim aplikacijama, zagrijavanje ipak nije toliko izraženo. Svejedno, preporučamo neki bolji Tower zračni hladnjak.

 

radeon-780m-gpuz.jpg

8700G dolazi s integriranim grafičkim procesorom Radeon 780M koji posjeduje 12 računalnih jedinica i radi na radnom taktu od 2.900 MHz

 

radeon-760m-gpuz.jpg

8600G posjeduje Radeon 760M, grafički čip s ukupno 10 računalnih jedinica koje rade na maksimalnom radnom taktu od 2.800 MHz

 

cinebench-r23-8700g.jpg

Zahvaljujući svojih osam Zen 4 jezgri, 8700G postiže vrlo dobre rezultate u zahtjevnim aplikacijama koje mogu iskoristiti veći broj jezgri

 

Ray Tracing bez grafičke?

Prilikom testiranja integriranih grafičkih čipova koristili smo upravljačke programe Adrenalin 24.2.1, kao i opciju Gaming Optimized što se tiče resursa dijeljene sistemske memorije. U BIOS-u matične ploče možete podesiti koliko radne memorije želite dodijeliti integriranom grafičkom čipu. Pokazalo se kako je 4 GB sasvim dovoljno, mada vam je maksimalno dostupno 8 GB.

Očekivano, RDNA3 grafički čipovi koji su dio novih procesora omogućuju do sada najbolje performanse u igrama kada govorimo o integriranim rješenjima. Osjetno su brži od starije 5000G generacije, te višestruko brži od svih drugih integriranih grafičkih čipova koje nalazimo kod svih novijih AMD i Intel procesora.

Pokazalo se kako nam Radeon 780M i 760M, koji su dio novih 8700G i 8600G procesora, mogu omogućiti koliko-toliko ugodno igranje novijih zahtjevnijih igara. Ono što posebno veseli je činjenica kako s ovim integriranim grafičkim čipovima konačno imamo priliku igranja na 1.080p rezoluciji, što do sada nije bio slučaj.

Jasno, ovo će dosta ovisiti o pojedinoj igri i razini 3D detalja. Ne očekujte niti osobito visok frame rate. Međutim, u većini testnih igara na 1.080p rezoluciji uspjeli smo ostvariti 40-50 fps-a. Nešto manje zahtjevne igre radit će i osjetno brže. Jedna od i dalje najzahtjevnijih igara Cyberpunk 2077 ipak traži korištenje upscaling tehnologije za posve igrivi broj sličica u sekundi. Zahvaljujući korištenju FSR-a moguće je značajno poboljšati performanse na 1.080p.

S druge strane, možete koristiti prastaru 720p rezoluciju za najbolje moguće performanse s ovim integriranim grafičkim čipovima, mada po pitanju kvalitete slike je bolja opcija 1.080p rezolucija u kombinaciji s upscaling tehnologijom.

Nenadmašni procesori za mini računala

Probali smo i Ray Tracing bez zasebne grafičke. Rezultati nisu očaravajući, ali ovi integrirani čipovi u potpunosti podržavaju i ovakve napredne efekte. Vrlo je važno napomenuti kako, s obzirom na RDNA3 arhitekturu, podržavaju i sve najnovije tehnologije, uključujući FSR3 i mogućnost samostalnog generiranja frameova, odnosno AFMF tehnologiju. Recimo ipak kako nazivne performanse ovih integriranih čipova nisu dovoljno dobre za korištenje tehnologije samostalnog generiranja frameova bez osjetnog pada kvalitete prikaza.

Vrlo važnu ulogu ovdje igra i brzina DDR5 radne memorije. Overclockiranjem radne memorije dobit ćete bolje rezultate u igrama. Također, moguće je overclockiranjem jezgri integriranih grafičkih procesora dodatno poboljšati performanse. Ovo ćete morati napraviti direktno u BIOS-u matične ploče, jer softverski takvo što nije podržano. Oba grafička čipa rade na 3.200 MHz bez nekih većih problema.

Konačno, primijetit ćemo kako integrirani grafički čip kod 8600G modela i nije mnogo sporiji od onog kod 8700G, što je svakako super stvar s obzirom da je 8600G znatno jeftiniji procesor.

Na kraju, možemo samo zaključiti kako su novi Ryzeni serije 8000G do sada svakako najmoćniji AMD-ovi procesori s integriranom grafikom. Omogućuju vrlo dobru razinu performansi, a po prvi put su integrirani grafički čipovi dovoljno tehnološki napredni za igranje novijih igara. Posebno nam se ovi procesori čine pogodnima za ugradnju u mini računala vrhunskih performansi. Konačno, 8600G model nam se trenutno čini isplativijim od 8700G, posebno ukoliko su vam prije svega najvažnije multimedijalne mogućnosti i brzina integriranog grafičkog čipa. 

Isto tako valja napomenuti još neiskorišten potencijal Ryzen AI-ja, odnosno integriranog hardverskog čipa za ubrzanje umjetne inteligencije, s obzirom da su ovo jedini AMD-ovi desktop procesori s ovom funkcijom, što bi u budućnosti itekako moglo biti vrlo značajno.

 

tablica-760.jpg

 

tablica-ryzen-5.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD Ryzen 7 8700G / Ryzen 5 8600G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Ryzen 7 8700G / Ryzen 5 8600G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.