AMD Threadripper 7960X

AMD Threadripper 7960X

Testirali smo 24-jezgreno čudovište

Najnovija generacija Threadripper procesora donosi značajno tehnološko unaprjeđenje zahvaljujući Zen 4 jezgrama i podršci za najnovije tehnologije poput PCI Express 5.0. Threadripper 7960 X posjeduje 24 jezgre što mu omogućuje odlične performanse u zahtjevnim aplikacijama, te ga čini odličnim odabirom za profesionalne korisnike.

U posljednjih nekoliko godina tržište procesora je jasno podijeljeno na mainstream procesore i procesore namijenjene poslužiteljima i radnim stanicama. Pritom imamo tzv. HEDT (High End Desktop) seriju procesora, poput AMD-ovih Threadripper modela, koji predstavljaju svojevrstan „most“ između mainstream procesora i procesora za poslužitelje i radne stanice, s obzirom da u svijet mainstream računala donose veći broj jezgri i napredne tehnološke osobine koje su odlika procesora za poslužitelje i profesionalne radne stanice.

Krajem prošle godine, AMD je predstavio novu seriju 7000 svojih Threadripper HEDT procesora namijenjenih najnaprednijim stolnim računalima. Threadripper procesori serije 7000 značajno su tehnološki unaprijeđeni u odnosu na prethodnike. Prije svega, novi procesori sada se temelje na aktualnoj Zen 4 arhitekturi, te podržavaju PCI Express 5.0 i DDR5 memoriju. Novi Threadripper procesori koriste i posve novi socket sTR5 (LGA4844), a predstavljene su i nove matične ploče za ove procesore s chipsetima TRX50 i WRX50.

 

amd-threadripper-7960x.jpg

 

amd-threadripper-jezgre.jpg

Novi se Threadripper procesor temelji na chiplet dizajnu koji uključuje jednu centralnu ulazno-izlaznu jedinicu na zasebnom čipu i velik broj kompleksa jezgri (CCD-ova)

 

Nova Zen 4 generacija Threadrippera

AMD-ovi procesori Threadripper serije 7000 dostupni su u dvije različite serije. Threadripper Pro WX procesori namijenjeni su profesionalnim radnim stanicama i većim tvrtkama. Dostupna su ukupno četiri modela 7995WX, 7985WX, 7975WX, 7965WX s ukupno od 24 do 96 jezgri, a ovi procesori posjeduju napredniji 8-kanalni memorijski kontroler, podržavaju do 2 TB radne memorije, te mogu raditi na WRX50, kao i na TRX50 matičnim pločama.

S druge strane, nama zanimljiviji HEDT Threadripper procesori serije 7000 uključuju tri modela, 7980X s 64 , 7970X s 32 i 7960X s ukupno 24 jezgre. Ove procesore isključivo možete koristiti u kombinaciji s TRX50 matičnim pločama, omogućuju komunikaciju s drugim komponentama s do 48 PCIe 5.0 staza, omogućuju korištenje do 1 TB radne memorije, te maksimalno podržavaju pristup memoriji putem 4 kanala.

Mi smo imali priliku testirati Threadrippera 7960X koji je nominalno cjenovno najpristupačniji model nove HEDT serije AMD-ovih procesora i posjeduje 24 Zen 4 jezgre.

Threadripper 7960X u odnosu na prethodnu generaciju Threadripper procesora serije 5000, koja je bila temeljena na Zen 3 arhitekturi, donosi naprednije Zen 4 procesorske jezgre poboljšane učinkovitosti po radnom taktu. Također donosi podršku za AVX-512 instrukcije, kao i osjetno veću količinu L3 cachea.

Svi Threadripper procesori temelje se na sada već provjerenom AMD-ovom chiplet dizajnu koji uključuje zasebne komplekse jezgri (CCD) i ulazno-izlaznu jedinicu. Jedino što kod Threadripper procesora nalazimo osjetno veći broj CCD-ova, što rezultira znatno većim brojem jezgri. Posljedica svega je i procesor kvadratnog oblika ogromnih dimenzija koji koristi jedinstven socket sTR5 s 4.844 pina i zahtijeva korištenje posebnih hladnjaka.

 

amd-threadripper-7960x-cpuz.jpg

AMD-ov procesor Threadripper 7960X posjeduje ukupno 24 Zen 4 jezgre koje mogu raditi na relativno visokom boost taktu do 5,3 GHz

 

24 jezgre za vrhunske performanse

AMD-ov Threadripper 7960X posjeduje ukupno 24 jezgre (48 threadova), a radne frekvencije jezgri iznose 4,2 GHz za osnovni i 5,3 GHz za boost radni takt. Također, procesor dolazi s ukupno 24 MB L2 cachea, kao i povećih 128 MB L3 cachea. Velik broj jezgri znači i dosta veliku potrošnju energije. TDP svih novih Threadripper procesora iznosi 350 W.

Procesor smo testirali na TRX50 matičnoj ploči koja nudi sve što je potrebno za stabilan i brz rad. Ovdje moramo posebno naglasiti kako Threadripper 7960X, poput svih ostalih novih Threadripper procesora, zahtijeva korištenje RDIMM DDR5 memorijskih modula. Riječ je o memoriji koja se obično koristi kod poslužitelja. U našem slučaju, procesor smo testirali s ukupno dva RDIMM memorijska modula brzine 4.800 MHz. Nažalost, memorija je radila u dvokanalnom načinu, premda novi Threadripper podržava četverokanalni pristup memoriji.

Novi Threadripper 7960X smo usporedili s najbržim mainstream procesorima AMD-ovim 7950X i Intelovim Core i9 13900K kako bismo doznali koliko osjetan porast performansi donosi nešto veći broj procesorskih jezgri kod Threadripper procesora.

Ono što je ovdje odmah vidljivo jest kako je AMD s novom generacijom Threadrippera postigao odličan balans između velikog broja jezgri i radnih taktova. Primjerice, prilikom opterećenje samo jedne jezgre ovaj procesor radi na 5,3 GHz, a u velikoj većini aplikacija radit će na više od 5 GHz.

Pod punim opterećenjem svih jezgri radni takt iznosi 4.750-4.790 MHz. Ukupno 24 Zen 4 jezgre visoke učinkovitosti u kombinaciji s radnim taktom od blizu 4,8 GHz omogućuju iznimne performanse u svim aplikacijama koje mogu iskoristiti velik broj dostupnih jezgri. Primjerice, u renderingu je ovaj procesor značajno brži od AMD-ovog 7950X ili Intelovog 13900K.

Nadalje, prilikom korištenja većeg broja zahtjevnih aplikacija odjednom, Threadripper također pokazuje svu svoju moć s obzirom na velik broj jezgri i 48 dostupnih threadova. U većini aplikacija koje se oslanjaju na brzinu jedne ili manjeg broja jezgri, Threadripper 7960X također nudi vrlo respektabilne performanse.

 

tablica-threadripper-7600x.jpg

 

Procesor za profesionalce

Ipak, postoje slučajevi kada se novi Threadripper pokazao sporijim od 7950X procesora, poput testa video kodiranja ili testa u popularnom alatu za kompresiju podataka WinRAR. Smatramo kako je ovo prije svega posljedica nešto sporije DDR5 memorije koju smo imali na raspolaganju prilikom testiranja.

Osim toga, Threadripper procesori zbog same namjene hardverske platforme i povećane latencije po performansama u igrama zaostaju za najbržim mainstream procesorima.

Svakako ovdje moramo naglasiti i značajnu potrošnju energije 7960X procesora i osjetno zagrijavanje prilikom dugotrajnog opterećenja svih jezgri. Temperature jezgri su u tom slučaju dosezale i 87°C, a koristili smo AiO vodeno hlađenje s 360 mm radijatorom i ventilatorima na maksimalnom broju okretaja. Ovo je jedan od razloga što ste vrlo ograničeni u pokušaju overclockiranja, s obzirom da ćete ovaj procesor vrlo teško odgovarajuće ohladiti bez nekih ekstremnih verzija hlađenja. Pozitivno je što su u potpunosti podržane PBO opcije za daljnju optimizaciju performansi.

Threadripper 7960X prije svega će zanimati napredne korisnike i kreativne profesionalce, kao i sve ostale koji se profesionalno bave renderingom, 3D animacijom, industrijskim dizajnom ili obradom videa. Dakako, velika računalna snaga ovog procesora može se iskoristiti i za potrebe naprednih AI modela. Osim velikog broja jezgri, ključna prednost Threadripper 7960X procesora su i podrška za do 1 TB radne memorije, kao i mogućnost četverokanalnog pristupa memoriji.

Što se tiče cijene, dojam nam je dosta podijeljen. Threadripper 7960X doista je najjeftiniji procesor nove AMD-ove HEDT serije i nudi pristup svim prednostima tehnološki najnaprednije hardverske platforme. S druge strane, otprilike je tri puta skuplji od najbržih mainstream procesora, a u nekim aplikacijama nije brži od ovih modela.

 

tablica-2-threadripper-7600x.jpg

 

Više informacija

  • Model: Threadripper 7960X
  • Isplativost: Vrlo dobro
  • Dojam: Odličan
  • Proizvođač: AMD
  • Socket: AMD sTR5 (LGA4844)
  • Broj jezgri / radni takt: 24/ 48, 4,2/ 5,3 GHz
  • Ustupitelj i cijena: AMD www.amd.com Cijena: 1.691,76 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD Threadripper 7960X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Threadripper 7960X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.