Samsung Galaxy Watch6 Classic

Samsung Galaxy Watch6 Classic

Rotacija satisfakcija

Šesta generacija Samsungovog pametnog sata u Classic izvedbi ponovno vraća rotirajući obrub zaslona koji se pokazao iznimno popularnim.

Originalni Samsungovi pametni satovi krenuli su s tradicionalnim dizajnom i generacijama se razvijali, implementirajući sve više pametnih funkcija s kojima se adaptirao i dizajn u sve moderniji i jedinstven izgled. Generacijama je jedan detalj Samsungove satove izdvajao, a to je bio fizički, mehanički rub oko zaslona koji je rotiranjem omogućavao scrollanje po meniju sata bez potrebe da dirate zaslon, pogotovo dodatnim korištenjem dva gumba sa strane.

U prošloj, petoj, generaciji Samsung je pokušao dizajnirati sat tako da se riješi ovog obruba u obliku Watch5 Pro modela, no na kraju korisnici i nisu bili oduševljeni. Watch5 Pro model funkcionirao je kao i standardni model s efektom scrollanja tako da koristite rub touchscreena, no dodali su obrub u obliku zdjele po kojem je bilo lakše koristiti prst za scrollanje. Ova implementacija nije se toliko proslavila, pa sada u seriji Watch6 ponovno dobivamo Classic model s rotirajućim obrubom kojeg je i dan danas pravi užitak koristiti.

Kada je riječ o specifikacijama, Samsung je odlučio pojednostaviti priču i izjednačiti specifikacije kod Galaxy Watch6 i Watch6 Classic modela. Jedina razlika kod Classic modela je malo veće kućište, upravo radi već spomenutog rotirajućeg ruba.

Dok smo na testu za Watch6 imali manji 40 mm model, ovdje opisujemo veći 47 mm model (koji je ekvivalent 45 mm Watch6 modelu, čisto da možete usporediti baterije i dimenzije zaslona), a bome ima dosta detalja koje možemo istaknuti kao pozitivne u odnosu na konkurenciju, no tu je i par minusa na koje morate obratiti pozornost.

 

Samsung-watch6-classic.jpg

Pozamašan: detalj je izbočina sa donje strane koja čuva senzor, a nije dio specifikacija kod dimenzija sata. Nama nije smetao dizajn, no birajte veličinu prigodnu vašoj ruci.

 

Započnimo sa samom osnovom, time da ovaj sat koristi „puni“ operacijski sustav što mu omogućuje značajnu svestranost s velikom podrškom aplikacija treće strane, no ovdje u priču dolazi i spomenuti minus, a to je činjenica da ako sat aktivno koristite, očekujte i svakodnevno punjenje.

Dok baterija tehnički može izdržati dan i pol, radi mjerenja statistike spavanja, najbolje je puniti sat tokom dana kako biste ga mogli nositi tijekom noći. Naravno, ako se odlučite ugasiti Always-on zaslon, moći ćete iz njega izvući još dan baterije, pa će se njegova upotreba podići na dva do tri dana po punjenju – ovisno kako ga koristite.

Prednja strana sata ima veliki 1,5” Super AMOLED zaslon od Samsunga s maksimalnom svjetlinom do impresivnih 2.000 nitsa. Ovo mu omogućuje dobru čitljivost u svim vremenskim uvjetima zahvaljujući senzoru koji može detektirati jako ambijentalno osvjetljenje.

Zaslon ima rezoluciju od 480 x 480 piksela, a jedini je koji uspješno skriva crni obrub AMOLED zaslona ispod samog rotirajućeg ruba. Spomenimo i da je obrub dosta izbočen u odnosu na zaslon te ga štiti od značajnih udaraca i grebanja. Uz to, Samsung je za sat koristio safirno zaštitno staklo koje se diči iznimnom otpornošću na grebanje i lom. Okvir oko stakla koristi nehrđajući čelik što znači da je sat nešto teži od standardnog modela, no također i dosta otporniji na svakodnevno grebanje i udarce, pa će ga biti teško oštetiti.

Sam sat ima oko 60 grama, a ovisno o remenu, ta masa raste na oko 70 grama. Remeni koji se koriste su standardno 20 mm širine, pa ih je lako kasnije zamijeniti da se sat bolje uklopi u vaš stil. S desne strane imamo dva gumba koji služe za navigaciju sustavom i startanje vježbi i drugih funkcija, ili pak vraćanje unazad kroz menije. Te gumbe koristite i pri mjerenju tjelesne kompozicije kad vas sat zamoli da dva prsta druge ruke stavite na njih.

Stražnja strana ima standardan Samsungov BioActive senzor kojim se mjeri brzina otkucaja srca, sastav tijela korisnika, temperatura kože, a tu su još senzori za akceleraciju, barometar, žiroskop i kompas. Prate se i druge funkcije poput kvalitete sna. Možete birati između obične i LTE verzije koja putem eSIM sustava dobiva pristup 4G mreži, no imajte na umu i značajniju potrošnju baterije u tom slučaju.

Od dodatnih funkcija svakako spomenimo da je Samsung svojim satovima omogućio i EKG analizu koja je, naravno, samo informativne naravi, a tu je i funkcija praćenja krvnoga tlaka, ponovno informativne naravi, te sustav trebate kalibrirati svakih nekoliko tjedana pomoću pravog tlakomjera. Onima koji su zabrinuti ili imaju problema s tlakom, ovakva mogućnost dobro će doći, pogotovo ako sat detektira velike oscilacije kod mjerenja, no imajte na umu da se ne radi o profesionalnom medicinskom sustavu.

Ovaj sat koristi Android WearOS 4 kao bazu, a preko njega je Samsungov OneUI. Ovaj pristup razvijen je u suradnji s Googleom, a omogućuje Samsungovim korisnicima korištenje cijelog Googleovog dućana aplikacija, što vam omogućuje korištenje brojnih aplikacija trećih strana - od praćenja sportova do raznih postavki lica sata, i druge funkcije. Sat podržava i beskontaktno plaćanje, kao i spremanje glazbe u memoriju, tako da s LTE modelom imate potpuni uređaj koji možete nositi umjesto mobitela za vrijeme rekreacije.

 

Screenshot_20240209_131923_Samsung-Health.jpg

Nagli skokovi: u otkucajima u minuti se podudaraju s brojem setova koje smo u prosjeku odradili u našim treninzima snage tijekom testiranja

 

Screenshot_20240209_160238_Samsung-Health.jpg

Podatke: trčanja bazira na našim koracima, a kod trčanja na traci sugerira da nakon treninga unesete vrijednosti s nje za točnije vrijednosti u budućnosti

 

Screenshot_20240209_132532_Galaxy-Watch6-Manager.jpg

Galaxy Wearable:  aplikacija početna je točka za upravljanje satom. Međutim, za očitanje svih podataka sa sata trebat ćete još dvije aplikacije

 

Tu je još i sport. Sat ima brojne opcije za trening, kako u teretani i zatvorenom, tako i vani, uz dodatak GPS praćenja. Tu su i opcije plivanja u bazenu ili otvorenoj vodi, no kao i uvijek, savjetujemo da odmah nakon korištenja sata u slanoj vodi isperete sat kako se boja ne bi oštetila od soli.

Sat može pratiti ogroman broj vježbi koje možete staviti u favorite, a imate i opciju stvaranja vlastitih „vježbi“ za praćenje. Kod trčanja imate i virtualnog trenera koji će vas voditi do željenih rezultata, sa savjetima za kontinuirano poboljšavanje.

Ovaj sat generalno se fokusira na lifestyle stranu jednadžbe, no i rekreativci će ga ocijeniti i više nego zadovoljavajućim, dok god ne tražite konstantnu preciznost koju obično povezujemo s uređajima kao što su senzori koji se stavljaju na prsa vježbača.

 

KLIKNITE ZA KOMPLETAN USPOREDNI TEST PAMETNIH SATOVA: PROLJEĆE 2024

NOVA GENERACIJA POBJEDNIKA

Dok čekamo sljedeću „veliku stvar“ u tehnologiji pametnih satova, pogledajmo koja su sve unaprjeđenja postigli razni proizvođači u zadnjoj godini.

Više informacija

  • Model: Galaxy Watch6 Classic
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: WearOS 4, OneUI 5
  • Ekran: 1,5”, 480 x 480 p, Super AMOLED
  • Baterija: od 1 do 3 dana (425 mAh)
  • Debljina i masa: 68 grama
  • Ustupitelj i cijena: Samsung 449,00 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Watch6 Classic

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Watch6 Classic - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.