Konfiguracije za odlikaše

Konfiguracije za odlikaše

8 konfa za odlikaše i one koji se tako osjećaju

Novo računalo jedno je od popularnijih prigodnih nagrada odlikašima za kraj školske godine. Izabrali smo najzanimljvija gotova računala s našeg tržišta i secirali njihove pluseve i minuse. Donosimo pregled konfiguracija opremljenih tehnološki naprednim hardverskim komponentama u nekoliko cjenovnih kategorija.


Stiglo nam je ljeto. Kraj škole i fakultetskih obveza, a definitivni početak godišnjih odmora. Kao i uvijek, to je izvrsna prilika da nagradite sve one odlikaše koji su vrijedno i marljivo učili tijekom cijele školske i akademske godine. Novo računalo bit će svakako zaslužena nagrada svakom odlikašu i onima koji se tako osjećaju, a školu su odavno završili.

Naravno, iako je po našim mjerilima samo VIDILAB konfa gotovo savršena konfiguracija, jer pomno odabiremo komponente i slažemo da u konačnici dobijete više za manje, dali smo sada šansu i gotovim slagancima. Odabrali smo osam preporučenih konfiguracija dostupnih na tržištu. Niti jedna nije dobila odličnu ocjenu jer savršene nema, ali ove su dovoljno dobro da ih imate u užem izboru.

Svjesni smo, međutim, kako računala na tržištu ima veliki broj. Nije lako odabrati ono pravo.

Upravo zbog toga na jednom mjestu donosimo pregled onih najzanimljivijih konfiguracija probranih s našeg tržišta. U našem pogledu sa strane secirali smo njihove prednosti i nedostatke da realno predstavimo što svaka konfiguracija donosi. Prije svega smo vodili računa o tome da računala koja smo ovdje izdvojili budu tehnološki temeljena na što novijim hardverskim komponentama. Nema smisla već u startu kupovati tehnološki zastarjelo računalo. Posebno zato što računala nisu nimalo jeftina.

Također smo se pobrinuli da pronađemo vrlo svestrana računala dobrih performansi prije svega za gaming, ali i druge namjene. Svjesni smo kako će većina htjeti na novom računalu odigrati nove igre. Upravo zbog toga smo probrali računala sa što moćnijim i bržim grafičkim karticama. Međutim, brza grafička ne znači previše bez dovoljno brzog procesora i odgovarajuće količine radne memorije. Prostora na disku također nikad dosta. Stoga smo odabrali računala s brzim diskovima većeg kapaciteta.

Naš odabir gotovih računala za odlikaše smo podijelili u tri cjenovne kategorije: do 1.500, 2.000 i 2.500 eura. Nadamo se da ćemo vam na ovaj način pomoći pri odabiru željenog računala za školarce i studente.

Za kraj, svakako obratite pažnju na duljinu jamstva pojedinog računala ili njegovih komponenti, s obzirom da neki prodavači daju jamstvo na komponente zasebno, a drugi na cijelo računalo. Također provjerite dolazi li računalo s operacijskim sustavom, jer ukoliko to nije slučaj, morat ćete željeni OS pribaviti sami.

 

Konfiguracije do 1.500 eura

Links Gaming G126l

 

ljub.jpg

 

Ključna prednost ovog Linksovog računala svakako su nove i tehnološki napredne hardverske komponente. Ovo ga čini jednim od najisplativijih gotovih računala u cjenovnoj kategoriji do 1.500 eura. Osnovna hardverska platforma je Intelova, a ugrađen je vrlo sposoban mainstream procesor najnovije generacije Core i5 13400F. Riječ je o procesoru s 10 jezgri koji je prilično energetski učinkovit i podržava sve najnovije tehnologije. Omogućuje odličan omjer cijene i performansi u svim zahtjevnim aplikacijama i igrama.

Grafička kartica je također najnovija Nvidijina kartica srednje klase RTX 4060 Ti. Ova kartica omogućuje ugodno igranje svih najnovijih igara na FullHD i 1440p rezolucijama, donosi naprednu podršku za Ray Tracing te najnovije tehnologije poput DLSS-a 3.

Veliki plus kod ovog računala svakako je i količina radne memorije. Ukupno 32 GB radne memorije omogućuje odgovarajuće performanse prilikom zahtjevnijih zadaća poput obrade slika ili videa.

Važno je napomenuti kako je ovo Linksovo računalo opremljeno brzim NVMe SSD-om koji je kvalitetan odabir kao primarni disk za instalaciju operacijskog sustava zato što omogućuje brz rad i vrlo brzo učitavanje svih aplikacija i igara. 

Navedene komponente se nalaze unutar poprilično atraktivnog White Sharkovog kućišta s ukupno 4 RGB ventilatora. Konačno napomenimo kako Links s ovim računalom isporučuje i odgovarajući WiFi modul. Iako dobro posloženo gotovo računalo ima pozitivan omjer cijene i performansi, nedostatak operativnog sustava i mogućnost RTX 4060 kartice za više rezolucije mogle bi neke odgovoriti od kupnje.

 

ljub1.png

 

Protis ProPC a2315d

 

protis.jpg

 

Za sve one koji novo računalo prvenstveno žele kako bi mogli igrati najnovije igre, ova Protisova konfiguracija je zanimljiv odabir. Prije svega zato što je opremljena Nvidijinom grafičkom karticom najnovije generacije RTX 4070. Riječ je o kartici više srednje klase koja nudi visoke performanse u svim najnovijim igrama uz ponajbolju kvalitetu 3D prikaza. Posjeduje ukupno 12 GB videomemorije, te podržava sve najnovije Nvidijine tehnologije poput DLSS-a 3.

Tehnološki gledano, ugrađeni procesor ne spada u najnoviju generaciju procesora za stolna računala, no AMD-ov Ryzen 7 5800X je provjeren i brz procesor s ukupno 8 jezgri. Odabrani procesor omogućuje brz i ugodan rad s računalom.

Ovdje moramo spomenuti ugrađeno napajanje snage 750 W koje omogućuje stabilan rad, te nudi dobru osnovu za potencijalnu nadogradnju u budućnosti. Vizualno atraktivnom izgledu računala pridonosi i Bit Forceovo kućište koje svojim dizajnom također pruža adekvatno hlađenje svih komponenti. Primjetan nedostatak kod ove konfiguracije, posebno s obzirom na cijenu, sigurno predstavlja ugrađena količina radne memorije. Ukupno 16 GB radne memorije je danas još uvijek dovoljno za sve igre i druge uobičajene aplikacije, no dvostruko veća količina radne memorije svakako bi bila bolja opcija.

U konačnici, ovo Protisovo računalo je namijenjeno prije svega korisnicima koji žele što moćniju grafičku karticu za ugodno igranje najnovijih igara uz maksimalnu kvalitetu slike, pri čemu je kompromis napravljen s nešto starijim procesorom i manjom količinom RAM-a, a ne dolazi niti s operativnim sustavom.

 

protis1.png

 

Futura BB Gamer PC

 

rzyen.jpg

 

Premda možda nije temeljeno na najnovijim hardverskim komponentama, ovo Futurino računalo prije svega nudi dobar omjer cijene i performansi. Riječ je o dobro izbalansiranom računalu koje je temeljeno na AMD-ovim hardverskim komponentama. Ugrađen je procesor Ryzen 7 5700X s ukupno 8 jezgri, koji će u današnje vrijeme biti dovoljno brz za sve zahtjevnije zadaće.

Grafička kartica se također temelji na AMD-ovom čipu i riječ je o Radeonu RX 6800 XT. Premda je ova kartica već neko vrijeme dostupna na tržištu, i dalje nudi dobre performanse, a pritom podržava najnovije tehnologije poput Direct X-a 12 Ultimate. Osim toga, posjeduje ogromnih 16 GB videomemorije što dozvoljava igranje igara uz korištenje visoke rezolucije i maksimalne kvalitete slike.

Kod ovog računala Futura nudi neka zgodna i korisna unaprjeđenja koja ne nalazimo kod nekih drugih računala slične cjenovne klase. Ponajprije je ugrađen kvalitetniji zračni hladnjak za procesor koji pruža potencijalno tiši rad. Također je ugrađeno napajanje velike snage od 850 W koje može ponuditi odgovarajuću stabilnost, ali i omogućiti buduću nadogradnju računala novijim komponentama.

Konačno, ugrađenih 32 GB radne memorije omogućuje vrlo ugodan i brz rad u svim aplikacijama i igrama, te predstavlja svojevrsno jamstvo kako nećete morati ubrzo nadograđivati radnu memoriju.

Za kraj spomenimo kako Futura kupcima ovog računala daje i prigodan poklon u obliku gaming headseta ili gaming majice. Ako izuzmemo stariji procesor i nedostatka operativnog sustava, ovo jračunalo za 1500 eura nudi dobre gaming mogućnosti.

 

ryzen.png

 

Konfiguracije do 2.000 eura

Futura Elite Gamer PC

 

futurait-elite-gamerpc-intel-i5-13400f-32gb-ram-ssdhdd-rtx-4-95140-gamingpc-elite-58_1.jpg

 

U cjenovnoj kategoriji do 2.000 eura već nalazimo računala opremljena najnovijim komponentama. U slučaju ovog Futurinog računala, glavne hardverske komponente uključuju Intelov Core i5 procesor 13. generacije i Nvidijinu grafičku karticu RTX 4070. Kombinacija je to moćne grafičke kartice i nešto slabijeg procesora. Ovaj hardver omogućit će nesmetano igranje svih najnovijih igara uz maksimalnu kvalitetu slike.

S druge strane, ugrađeni procesor možda i nije ponajbolja opcija za neke osobito zahtjevne zadatke poput obrade slika i videa, ali će vam u većini aplikacija omogućiti više nego zadovoljavajuće performanse.

Kod ovog računala je veliki plus ugrađenih 32 GB radne memorije, što se nekako i očekuje u ovoj cjenovnoj kategoriji. Vrlo su dobro odabrane komponente i po pitanju pohrane podataka. Ovdje nalazimo jedan brzi NVMe disk koji je idealan za instalaciju operacijskog sustava, kao i dodatan te nešto sporiji SATA III SSD na koji možete instalirati igre i druge aplikacije.

Zanimljivo je također kako je ugrađeno prilično snažno napajanje od 850 W. S obzirom da procesor i grafička kartica nisu toliko veliki potrošači energije, ovo napajanje možemo više gledati kao zalog za budućnost. Međutim, kvalitetno i snažno napajanje svakako omogućuje stabilan rad u svakoj prilici.

Nadalje, ovdje se koristi i vodeno hlađenje za procesor s 120 mm radijatorom koje omogućuje efikasno hlađenje i nadasve tih rad. Za ovaj cjenovni rang očekivali bi Core i7 procesor, no niti i5 neće biti usko grlo za gaming i većinu radnih zadataka.

 

2000.png

 

ADM Gaming Kidolga

 

kidolog.jpg

 

Za razliku od nekih drugih računala kod kojih je u pravilu grafička kartica najmoćniji i najskuplji dio konfiguracije, ADM je kod ovog svojeg računala primijenio nešto drugačiji pristup. Rekli bismo kako je ovo računalo kompetentno posloženo i dobro izbalansirano, bez da se pojedina komponenta posebno izdvaja.Intelov procesor Core i5 13600K čini se kao najzanimljivija hardverska komponenta ovog računala. Trenutno je ovo jedan od najisplativijih i najsvestranijih procesora na tržištu. Temelji se na najnovijoj Intelovoj arhitekturi Raptor Lake, te posjeduje ukupno 14 jezgri što mu omogućuje odlične performanse u svim zahtjevnim aplikacijama i igrama.

Pritom je ovdje odabrana i vrlo kvalitetna matična ploča temeljena na Intelovom čipsetu visoke klase Z790. Ovo znači podršku za sve najnovije tehnologije poput PCI Expressa 5.0 i DDR5 memorije.

Što se tiče memorije, u ovom cjenovnonom rangu voljeli bi vidjeti više od ovdje ukupno ugrađenih 16 GB DDR5 memorije.

Kada govorimo o grafičkoj kartici, ugrađena Nvidijina RTX 3070 Ti ne spada u najnoviju generaciju Nvidijinih kartica, no i dalje pruža više nego dobre performanse u svim igrama. Kod ovog ADM-ovog računala treba istaknuti odabir kućišta i napajanja. Fractalovo kućište Meshify 2 vizualno možda nije najatraktivnije, ali je vrlo kvalitetno i omogućuje efikasno hlađenje ugrađenih komponenti. Napajanje snage 750 W dolazi s 80+ Gold certifikatom, što znači da je vrlo energetski učinkovito.

Starija, iako dobra grafička kartica, nedostak OS-a i samo 16 GB radne memorije zamjeramo ovoj konfiguraciji. S druge strane, snažne komponente omogućit će nesmetano igranje i rad.

 

kido.png

 

Futura Cyber Gamer PC

 

futurait-cyber-gamer-pc-amd-ryzen-7-7800x3d-32gb-ram-ssdhdd--36058-fit-11-pc_1.jpg

 

Već letimičnim pogledom na specifikacije ovog Futurinog računala je posve jasno kako je ono prije svega namijenjeno gamerima koji traže posebno moćno računalo za igranje najnovijih igara. Kombinacija procesora i grafičke kartice je posve prilagođena postizanju što većeg broja sličica u sekundi u najzahtjevnijim igrama. AMD-ov najnoviji procesor Ryzen 7 7800X3D trenutno spada među najbrže gaming procesore na tržištu i omogućuje beskompromisne performanse u svim igrama.

Osim toga je ovdje ugrađena AMD-ova grafička kartica Radeon RX 6800 XT s velikih 16 GB videomemorije. Riječ je o vrlo sposobnoj i brzoj grafičkoj kartici s podrškom za Ray Tracing koja omogućuje odlične performanse u igrama uz kvalitetu slike.

Valja napomenuti kako je ovo računalo temeljeno na najnovijoj AMD-ovoj hardverskoj platformi te donosi podršku za sve najnovije tehnologije poput PCI Expressa 5.0 i DDR5. Ugrađeno je 32 GB DDR5 memorije, što je svakako prava mjera za ovako moćno i skupo gaming računalo.

Pozdravljamo i ugradnju ukupno dva SSD-a. Pritom je jedan brži NVMe SSD namijenjen instalaciji operacijskog sustava, dok je drugi više namijenjen instalaciji igara i skladištenju podataka.

Veliki plus je i vodeno hlađenje za procesor s 240 mm radijatorom. Za stabilan rad brine se moćno napajanje snage 850 W. U svakom slučaju, ovo je snažno gaming računalo vrhunskih performansi koje je prije svega namijenjeno igranju igara. Za kraj spomenimo kako Futura kupcima ovog računala poklanja gaming majicu i igru Cyberpunk 2077.

Odabir RX 6800 XT omogućit će dobre performanse u gamingu iako je generaciju iza novih Nvidia 4xxx kartica i nema tako dobru osnovu za profesionalni rad u produkcijskim aplikacijama.

 

2002.png

 

Konfiguracije do 2.500 eura

MagazinRS Gamer

 

magayiner.jpg

 

U kategoriji računala visoke klase s cijenom većom od 2.000 eura sada se našlo mjesta i za najjače hardverske komponente. Ovdje prije svega mislimo na jednu od najmoćnijih grafičkih kartica na tržištu, RTX 4080. Ova je kartica temeljena na najnovijoj arhitekturi, donosi podršku za sve najnovije tehnologije poput Ray Tracinga i DLSS-a 3, a posjeduje pozamašnih 16 GB videomemorije. Omogućuje igranje svih najnovijih igara bez kompromisa na visokim rezolucijama poput 4k uz najvišu moguću kvalitetu slike. Osim toga, s obzirom na veliku računalnu snagu i količinu videomemorije, može osjetno ubrzati i neke druge zahtjevne zadatke, kao što su obrada videa i slika. Također posjeduje napredan hardverski sklop namijenjen akceleraciji umjetne inteligencije.

Ostatak hardverske konfiguracije ovog računala nije temeljen na najnovijim komponentama, što je napravljeno namjerno kako bi cijena bila svedena u razumne okvire. Koristi se AMD-ova nešto starija AM4 platforma i procesor Ryzen 7 5800X3D. Ovaj procesor zahvaljujući korištenju 3D V-Cache tehnologije omogućuje odlične performanse u igrama, no osjetno je manje brz u drugim zahtjevnim aplikacijama, pa će sve prednosti za radne zadatke RTX 4080 pasti pomalo u drugi plan. S obzirom na korištenje nešto starije hardverske platforme, ovdje je ugrađena DDR4 memorija. Iako memorija možda i nije toliko brza kao najnovija DDR5 varijanta, pozitivno je što je ugrađeno ukupno 32 GB. Ugrađeni NVMe SSD je brz, ali mu je kapacitet premalen s obzirom na cijenu ovog računala. Ukupno gledano, ovo je još jedno računalo čija je glavna prednost superbrza i moćna grafička kartica, uz kompromise na drugim komponentama.

 

rzyen7.png

 

FuturaIT Workstation PC

 

futurait1.jpg

 

Računalo koje je prije svega namijenjeno profesionalnoj uporabi ovdje smo uvrstili ponajprije zbog tehnološki napredne hardverske platforme, te moćne i brze grafičke kartice. Osim toga, u prilog mu ide i činjenica da dolazi s operacijskim sustavom u paketu, u obliku Windowsa 10 Pro.

Tehnološki je riječ o vrlo modernom i naprednom računalu koje se temelji na najnovijoj AMD-ovoj AM5 platformi, što znači i podršku za najnovije tehnologije kao što su PCI Express 5.0 i DDR5. Zanimljivo je kako su se sastavljači ovog računala ovdje odlučili ugraditi nešto slabiji procesor, AMD-ovo mainstream rješenje Ryzen 5 7600X.

Nasuprot tome je ugrađena grafička kartica bez mnogo dvojbi najmoćnija komponenta ovog računala. Radeon RX 7900 XT temelji se na najnovijoj RDNA3 arhitekturi i donosi podršku za sve najmodernije tehnologije, poput Ray Tracinga. Omogućuje izvrsne performanse u svim najnovijim igrama, a možete i bez ikakve brige koristiti što višu rezoluciju i uvijek maksimalnu kvalitetu 3D prikaza. Ono što ovu karticu posebno izdvaja je ogromnih 20 GB videomemorije, što je čini pogodnom i za profesionalnu primjenu.

Ono što svakako moramo izdvojiti kod ovog računala je sustav za pohranu podataka. Ugrađena su, naime, ukupno dva SSD-a zajedničkog kapaciteta od 3 TB. Riječ je o jednom bržem NVMe SSD-u manjeg kapaciteta pogodnom za instalaciju operacijskog sustava i jednom sporijem SATA SSD-u kapaciteta 2 TB. Premda možda nije vizualno toliko atraktivno, računalo nudi svestrane performans. Ipak, htjeli bi vidjeti jači Ryzen procesor kako bi računalo više opravdalo naziv workstation.

 

futurait.png

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Konfiguracije za odlikaše - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.