MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black 8G OC

MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black 8G OC

DLSS3 i Ray tracing za šaku eura

Najjeftinija Nvidijina mainstream kartica temeljena na Ada Lovelace arhitekturi donosi naprednu podršku za Ray tracing i DLSS3 širem krugu potencijalnih kupaca. Osim toga, testirana MSI-eva izvedba RTX 4060 kartice je vrlo kompaktna i troši vrlo malo energije.


Nvidijina RTX 4060 trenutno je najjeftinija grafička kartica temeljena na najnovijoj Nvidijinoj arhitekturi Ada Lovelace. Također nominalno figurira kao nasljednik RTX 3060 modela, premda u ovoj usporedbi već u startu ne izgleda osobito blistavo, s obzirom na, primjerice, manju količinu videomemorije u odnosu na prethodnika. Svejedno, želite li trenutno cjenovno najpovoljniju Nvidijinu karticu nove generacije, RTX 4060 je jedini izbor.

Ray tracing i DLSS3 za budget gamere

MSI u svojoj ponudi ima nekoliko modela RTX 4060 kartica, a mi smo testirali nominalno najjeftiniji model Ventus 2X. Štoviše, ovdje je riječ o jednoj od cjenovno najpovoljnijih RTX 4060 kartica na domaćem tržištu. Ovo je minijaturna kartica iznimno kompaktnih dimenzija koja pritom troši vrlo malo energije.

S obzirom na duljinu od svega 199 mm i debljinu od 41 mm pogodna je za ugradnju u kućišta malih dimenzija, uključujući Mini-ITX varijante. Opremljena je vrlo jednostavnim rashladnim sustavom s dva ventilatora. Ovo ne bi trebalo predstavljati veliki problem, s obzirom na deklariranu potrošnju od svega 115 W i korištenje samo jednog dodatnog priključka za napajanje. Ukupna masa ove kartice iznosi 546 g, što ukazuje da ovdje nisu korišteni neki osobito kvalitetni materijali. Svejedno, kartica dolazi s odgovarajućim stražnjim poklopcem - istina, plastičnim - s prorezima za nešto bolji protok zraka.

Pomalo neočekivano, MSI je ovdje implementirao blagi tvornički overclock grafičkog procesora za nekih 45 MHz, dok videomemorija radi na nazivnih 2.125 MHz. Poput ostalih RTX 4060 kartica, i ovdje se za komunikaciju s drugim dijelovima računala koristi PCIe 4.0 x16 priključak, no brzina je efektivno ograničena na x8. Nadalje, kartica posjeduje ukupno četiri videoizlaza od kojih su tri DisplayPort priključka i jedan HDMI. Valja naglasiti kako je podržana najnovija verzija HDMI priključka HDMI 2.1, no to nije slučaj s DisplayPort priključcima.

Velika prednost ove kartice svakako su superiorne multimedijalne mogućnosti, uključujući podršku za hardversku akceleraciju kodiranja i dekodiranja AV1 sadržaja, kao i za H.265 te H.264 sadržaje. Stoga je ova kartica odličan odabir za moderno multimedijalno računalo.

 

Štedljiva minijatura

RTX 4060 kartice pogoni omanji grafički čip AD107 skromnih specifikacija. Ukupno posjeduje 3.072 shaderska procesora, 96 teksturnih jedinica, 32 ROP jedinice i 24 Ray tracing jezgre. U potpunosti je podržan Direct X 12 Ultimate, kao i sve najnovije Nvidijine tehnologije, kao što je DLSS3.

Performanse koje nudi ova kartica su prilično dobre, posebno ako se ograničite na 1.080p rezoluciju. Ukoliko ste spremni na određeni kompromis po pitanju kvalitete slike i ne smeta vam intenzivno korištenje DLSS-a, ova će vam kartica bez problema omogućiti igranje svih najnovijih igara. Pritom su jaki Nvidijini aduti odlična energetska učinkovitost i podrška za DLSS3, odnosno mogućnost samostalnog generiranja frameova.

MSI-jeva Ventus RTX 4060 kartica troši relativno malo energije, ne zagrijava se previše (oko 69°C), a nije ni osobito bučna. Overclocking potencijal je ovdje limitiran, jer nije moguće povećati limit potrošnje energije, no videomemoriju smo uspjeli s nazivnih 2.125 MHz overclockirati do 2.450 MHz, što je solidno povećanje.

U svakom slučaju, ovdje je riječ o jednoj manjoj, simpatičnoj i štedljivoj kartici koja podržava sve najmodernije tehnologije. Nažalost, po nama je i dalje pomalo preskupa za ono što gamerima nudi. Posebno što je ovdje riječ o poprilično jednostavnoj i jeftinoj izvedbi RTX 4060 kartice koja će vas svejedno koštati pozamašnih 350 eura.

 

4060.png

PREGLED MAINSTREAM GRAFIČKIH KARTICA: AMD vs. NVIDIA 2023.

TEST GRAFIČKIH: JE LI VELIČINA BITNA?

Donosimo vam pregled mainstream grafičkih kartica. U vidilab-u smo testirali šest mainstream kartica najnovije generacije iz amd-a i nvidije u nekoliko cjenovnih kategorija. Saznajte koliko se trenutno isplate mainstream kartice te koja je trenutačno najisplativija kupnja?

Više informacija

  • Model: GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black 8G OC
  • Ukupna ocjena: 3,0
  • Isplativost: Dobra
  • Dojam: Dobar
  • Proizvođač: MSI
  • Grafički procesor: Nvidia AD107-400-A1, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • Mogućnosti: Dobre
  • Sučelje: PCI Express 4.0 x8
  • Dimenzije: 199 x 120 x 41 mm
  • Plus: znimno kompaktne dimenzije, pogodna za ugradnju u manja kućišta, podrška za Direct X 12 Ultimate, vrlo dobre 1.080p performanse, mala potrošnja energije, vrlo dobre Ray tracing performanse, podrška za DLSS3, odlične multimedijalne mogućnosti uz podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje, solidan overclocking potencijal videomemorije
  • Minus: omjer cijene i performansi nije osobito dobar, 128-bitna memorijska sabirnica ograničava performanse na višim rezolucijama, 8 GB videomemorije uskoro neće biti dovoljno za najnovije igre, izostanak podrške za DisplayPort 2.0
  • Ustupitelj i cijena: Asbis www.asbis.hr 349 €/ 2.629 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black 8G OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black 8G OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.